Веганството - да споделим опит

  • 185 309
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 105
  • Мнения: 572
Деси рибеното не е нито вегетарианско, нито веганско Wink

 newsm78 Това са просто Омега-3, какво значение има откъде са добити. Нямат нищо общо с животинския белтък, който вегетарианците не приемат. И са чудесен източник на DHA, която според таблицата ти се намира само в някои водорасли. Така поне мисля аз  Hug

# 3 106
  • Мнения: 236
Общото е, че най малкото са добити чрез убиване на дадената риба или там каквото е.А част от веганите и вегетарианците са такива и по етични причини, тоест не приемат убийството дори на риби.
 Simple Smile

# 3 107
  • Мнения: 415
Писах, писах и ми падна батерията на компютъра.
Хайде сега отново:)

Деси рибеното не е нито вегетарианско, нито веганско Wink

 newsm78 Това са просто Омега-3, какво значение има откъде са добити.

Има, има значение откъде да добити. Моят чичо е рибар и често ме мъкнеше с него на риболов, в главата ми се е запечатала една картина на рибите, които вади - как се мятат на сухо на брега...не коментирам повече.

За храненето и удоволствието - има една сцена в Рататуи - когато дегустаторът опитва десертчето, направено от мишлето-готвач и това го връща в детството му - култова по този въпрос - удоволствието и насладата от храната са свещени, въобще не подлежат на обсъждане. Ако нещо не ти е вкусно, колкото и полезно да се води - няма да е такова за тебе. Или си го направи вкусно по някакъв начин, или въобще не го яж:)

Вери, към тебе имам предложение.Simple Smile Ако се връщаш от време на време в БГ, де:)
Даваш толкова рецепти - и тук, и в сайта - от най-основни неща като домашна квас за хлебче, до по-изчанчени рецепти.
Хайде да направиш един курс /не много скъп, надявам се/, в който да се демонстрират нагледно избрани неща - основни като квас и няколко вида хлебчета, разни салати - по-обикновени и не толкова, основни ястия и, разбира се - десерти.
Аз съм от тези хора, които трудно правят нещо, което е написано на лист, колкото и добре да е описано. Обаче като го видя пред мене как става веднъж - така вече е доста по-лесно. А и тук чета много коментари относно разни рецепти - пробвах рецептата, ама нещо не ми се получи...нещо не стана както трябва...и т.н.
Аз например искам да пробвам много неща, включително хляб и домашна закваска, но не се хващам единствено, защото зная, че ще объркам нещо, когато така го чета написано как трябва да стане. Съвсем друго е като го видиш - дори и веднъж. Hug

Последна редакция: нд, 04 юли 2010, 00:44 от Щастливата

# 3 108
  • Мнения: 5 714
Вери, към тебе имам предложение.Simple Smile Ако се връщаш от време на време в БГ, де:)
Даваш толкова рецепти - и тук, и в сайта - от най-основни неща като домашна квас за хлебче, до по-изчанчени рецепти.
Хайде да направиш един курс /не много скъп, надявам се/, в който да се демонстрират нагледно избрани неща - основни като квас и няколко вида хлебчета, разни салати - по-обикновени и не толкова, основни ястия и, разбира се - десерти.
Аз съм от тези хора, които трудно правят нещо, което е написано на лист, колкото и добре да е описано. Обаче като го видя пред мене как става веднъж - така вече е доста по-лесно. А и тук чета много коментари относно разни рецепти - пробвах рецептата, ама нещо не ми се получи...нещо не стана както трябва...и т.н.
Много мило!
Аз също имам такива желания и мечти, но не знам кога ще стане. 3 години почти не съм си идвала в България и скоро не се очертава.
Тук много са разпространени уърк шоповете точно с цел да се види нагледно. Друго си е наистина. Ами единственото спасение засега го виждам в разни клипчета.

Иначе аз не съм майстор на закваската за хляб. Никога не съм пробвала.
На теб коя рецепта не ти стана?

# 3 109
  • Мнения: 2 132
Деси рибеното не е нито вегетарианско, нито веганско Wink

 newsm78 Това са просто Омега-3, какво значение има откъде са добити. Нямат нищо общо с животинския белтък, който вегетарианците не приемат. И са чудесен източник на DHA, която според таблицата ти се намира само в някои водорасли. Така поне мисля аз  Hug
Е как да няма?? Нали убиват рибата за целта.. Вегетарианците/ веганите са против убиването на животни! По същата причина не ядем и мас.
За таблицата не си разбрала добре Simple Smile Първо в готов вид ДХА действително се намират във водораслите (самите риби имат ДХА именно защото ядат водорасли т.е. ДХА в рибеното масло е дошло пак от водораслите Wink), второ ДХА се произвежда в тялото от омега-3, т.е. като ядеш омега-3 в правилно съотношение с омега-6, тялото ти само ще произведе ДХА.

Ето още инфо на английски :
http://www.vegsoc.org/info/omega3.html
http://www.foodsforlife.org.uk/nutrition/vegetarian-DHA-EPA.html

# 3 110
  • София
  • Мнения: 5 347
Предлагам 7 юли, сряда, от 18 ч  (до 21 ?), но не смея да предложа ресторанта, всичките са ми любими с различни неща...

Жени, приемаме ли датата и часа?

Казвай мястото!

Някой ще се "запише" ли за срещата? (аз искам да се запозная с Жени на живо, така че среща ще има, било и само между двете   Simple Smile )


# 3 111
  • Мнения: 239
ДжениБ, Вери, реалист, Солей, дора7511, деси, благодаря ви момичета за коментарите  Hug прочетох и статията, която Вери подаде, има ценна информация, но май като цяло са искали да рекламират мултивитамините и добавките за бременни  Rolling Eyes

нещо не ми става ясно обаче. знам и разбирам колко важни са омегите и откъде да си ги набавям, за тях не се притеснявам  Crazy въпросът ми е конкретно за холестерола - на няколко места вече четох, че за развитието на мозъка, в частност на мембраните на мозъчните клетки, е нужен холестерол. растителната храна е бедна на холестерол за разлика от животинската. та може би искам да знам нужен ли е толкова холестерол на една бременна жена или растителната храна се усвоява и преработва достатъчно в организма й? иска ми се може би да прочета някъде оборена теорията за развитието на мозъка или да намеря информация как в днешно време (не сме в ледниковия все пак) не е нужен холестерола вече.

питанията ми са заради жената на брат ми. тя е веге от доста време, здрава е, силна е (че е и готина  Crazy), но сега като забременя имаше проблемен първи триместър и докторите я наплашиха и я накараха да яде месо. сега последно са й казали, че бебето не се развива достатъчно бързо и са й казали да увеличи червеното месо  #2gunfire та ми се иска да я успокоя някак си, да не се шашка толкова, да знае, че това което яде е полезно и за двамата. но като ми излезне някой с изследване, че холестерола спомага еди как си за развитието на плода, няма какво да отвърна. по вътрешно убеждение не става, искам факти за нея  Thinking а и за себе си да съм спокойна като се решим на бебе

може би трябваше да уточня, че майка ми е медицинско лице и с нея вихрим едни безкрайни спорове за храненето. за съжаление тя контактува много повече с жената на брат ми и играе основна роля в наплашването и успокояването..  Tired

Последна редакция: нд, 04 юли 2010, 11:54 от chugra

# 3 112
  • Мнения: 236
Не зная какви точно са били проблемите на снаха ти, но ако е ехмоглобина, има си лек.Имам месоядни приятелки, чиито хемоглобин при бременност падна  повече от моя.
Просто трябва да се храни балансирано и да включва всичко необходимо при веганско меню.

# 3 113
  • Мнения: 415
... и скоро не се очертава.


Ей това най-не ми хареса.  Sad
Ама може специално заради курс да се върнеш:)
Иначе клипчетата е добра идея. Може да си направите отделна секция в сайта с видео и нагледно показване. Обаче пак...не е същото. Но пак е нещо, де.

Коя рецепта не ми се получи...Нито една. ЗАщото нито една не съм пробвала:)
Просто се познавам и знам, че съм перфектен готвач, когато видя пред мене как се получава или пък ако аз сама си измишльотя нещо. Но от написано - винаги нещо е по-различно. Затова засега само се любювам на хилядите прекрасни рецепти...и си мечтая да ги правя и аз. А в момента с малкия и без това нямам никакво време, та ако отделя някакво, за да пробвам и не се получи, просто ще се гръмна, честно.

Но в момента, след като прочетох статията за хлебната мая, наистина много живо ме интересува домашната закваска и направен с нея хляб, защото аз вкъщи ям много хляб - от зърнените ям основно овесени ядки и др. ядки - ечемик, ръж, пшеничени, и много хляб. Имаме една фурна до нас - взимам си един пълнозърнест грахам и един селски без брашно го водят - той е с цели зърна, обаче съм сигурна, че маята, която използват там е същата. Иначе си е само това - брашно, мая и вода...но маята прецаква цялата работа. И искам да правя вкъщи, но да знам, че ще се получи от раз и че ще стане много вкусно, така че и мъжът ми да не се цупи...егати претенцията, а:) Ама като стане несполучливо и той ще каже: ето виждаш ли, стига си се мъчила, ами нека си взимаме от фурната, какво толкова й има сега пък на маята... Joy

# 3 114
  • Мнения: 1 732
chugra ,
Това, което разказваш е много тъжно и стандартно. Дано все пак момичето не се е подвело. Тя все пак е голям, зрял човек и решенията би следвало да си ги взима сама.
Напомня ми за случая с първата братовчедка на сина ми, която на 12 години стана вегетарианка по собствено желание. Момичето растеше жизнерадостно и се равиваше отлично, но се появи някакъв хормонален проблем, при който лекарите веднага я захраниха с месо.
 Но тя е малка, и някак трудно може да не се подчини. А хич не искаше , бяха минали 3-4 години ..и родителите й не я подкрепиха, защото се уплашиха, при все, че ме имат мен за пример. Но те живеят в Америка и дистанцията, както и спецификата на ситуацията там /преследване на родителите от социални служби и от лекарите/ попречиха.
Както и да е. Наистина който търси, намира.
За добрия и лошия холестерол много се пише.
И не месото ще бъде решението на задачката.
Ако момичето не се е сетило или прочело, кажи й за орехите/сурови/ - една от най- добрите храни за мозъка. Peace
 и нека включва повече ядки и кълнове в менюто си.
Soleil*,
Цитат
Кажете си мнението за балсамикото.

беше питала преди време, но аз не писах, защото нищо не знам.
Също , доста отдавна,  ме беше попитала за червеното цвекло в кюфтетата. Извинявай, бях пропуснала да напиша. Слагам го в тенджерката, нарязно на кубчета заедно със зърнените/бобовите леко да поомекне. После пасирам заедно всичко. Ако ми е на тесни ивички,  от ренде, не го "омеквам" предварително.

Последна редакция: нд, 04 юли 2010, 17:43 от realist

# 3 115
  • Мнения: 5 714
"От същия благодатен регион произхожда и киселият символ на италианската кухня – балсамико. Под това име се крият няколко продукта с различен начин на приготвяне, качество и цена. Всъщност „кисел“ е донякъде погрешно определение, защото в много от случаите преобладаващ е сладкият вкус.

Масово произвежданият Aceto Balsamico di Modenа (балсамов оцет от Модена) всъщност може да не произхожда от този град или околностите му. Тъмнокафявата течност представлява смес от винен оцет, концентриран чрез загряване гроздов сок, оцветител карамел (Е150d), както и серен двуокис (Е220), който предотвратява развалянето на продукта – метод, използван и при много от вината.
Модена и Реджо Емилия са местата, където от векове се съхранява майсторството на създаването на Aceto Balsamico Tradizionale. Това е продукт от най-високо качество и с подобаваща цена. Той се прави само от концентриран гроздов сок и отлежава не по-малко от 12 години в дървени съдове. Бавната ферментация и контактът с дървесината на кестена, дъба или черешата разгръщат изключително впечатляващ вкусов и ароматен букет, достоен за трапезата и на най-критичните ценители. Цена от 150 долара за 100 мл качествен традиционен балсамико не е никак необичайна.

Чугра, виж и тази тема:
http://www.vegebg.org/forum/index.php?showtopic=403

Освен като очевиден овкусител на салати, балсамовият оцет често участва в някои традиционни италиански десерти като пана кота или забайоне. Концентриран чрез варене (т. нар. редукция), той е и доста използвана от професионалните готвачи добавка към изтънчени месни или зеленчукови ястия."

http://www.menumag.bg/articles/view/212

# 3 116
  • Мнения: 1 354
Ето тема за омега 3-6-9,там може да зададете въпросите си и да получите адекватни отговори от Пинко:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=499500.new#new

Ето какво намерих(препоръчителен прием за възр.е 2-4 гр/ден):

Хранителен продукт    Количество    Омега 3 мастни киселини (мг)
Ленено масло    1 супена лъжица    7196
Сьомга (течен вид)    1 супена лъжица    4767
Босилек    2 супени лъжици    16,6
Лозови листа (консерва)    една унция    236
Риба тон    100 гр.    1664
Броколи    100 гр.    258
Орехово олио    1 супена лъжица    1404
Спанак    1 унция    104
Пъстърва    100 г.    1175
Херинга    100 г.    920
Бяла риба    100 г.    450
Масло от пшеничен зародиш    1 супена лъжица    932
Яйчен жълтук    1 унция    159
Риба    100 г.    375

Хранителни източници на омега 6 мастни киселини са:

    * на линолова киселина – слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, фъстъчено масло, яйчен жълтък и др.;
    * на арахидонова киселина – телешко, пилешко, свинско месо, яйчен жълтък, женското мляко.


Значи можело и без месо Simple Smile (аз не съм веге,но много ви чета  Blush )

# 3 117
  • Мнения: 2 652
Аз обожавам балсамико. Само на краставици не ми върви, иначе всичко друго мога да си овкусявам с него. Принципно, балсамикото може да бъде само едно - от Модена. Това е истинското и оригинално балсамико, прави се по някаква сложна и дълга технология от гроздова меласа по-точно. Всяко друго балсамико не е балсамико. Но е пълно с ментета. Колкото по-отлежало, толкова по-скъпо - същият принцип като при виното.

Още по-вкусна ми е балсамовата глазура. То е нещо като сироп на консистенция със сладко-кисел вкус.

# 3 118
  • Мнения: 19 996
Аз това, за което се сещам в момента, е че 80% от холестерола се произвежда в черния дроб. Само 20% постъпва с храната. Затова диетата не е от особено значение, ако е балансирана. Другото е че животински мазнини има и в млякото, яйцата и сиренето. Така че без месо ми се струва съвсем възможно да се изкара бременност. Аз имам по-скоро съмнения в изцяло веганската диета без добавки.
Като сондирах и мненията в тази тема, май всички вегани са вземали или вземат някакви добавки или витамини.

# 3 119
  • Мнения: 5 714
Солей, аз не взимам.
Пчелно млечице и жен шен пия, защото ми е слаба енергията около бъбреците според КМ и след минато интервю. Плюс това пия 10 дена и 10 дена почивам.

Маслото, където са банлансирани омегите, реших да взимам от него по 1с.л. на гладно сутрин, защото не искам да го хабя в салатата.
Концентрираните зелении в течно състояние и алое вера ги пия от време на време. Когато знам, че ще имам натоварване т.е. ще караме колела на дълги разстояния.

Аз съм споделяла тук, че витамини и добавки не бих пила без да съм минала консултация, интервю, теста на жива кръв (все още не съм го направила).

С Ясен не съм пила никакви витамини за бременни (дори и фолиева), а бях тогава всеядна. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт