Машина за хляб - 19 част

  • 52 053
  • 833
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 5 001
На дъното се слага течността,солта и мазнината.Върху тях се слага брашното.Върху брашното се слага маята и захарта.Машината се включва и после тя си меси,подгрява за да втасва тестот и после си го изпича.
Ако говорим само за хляб,машината сама си прави всичко.
Ако говорим само за програмата за месене...Там можеш да си омесиш тестото и после да го оформиш в тава и да си го изпечеш във фурмата(питки,милинки и т.н....)

Твоята машинка за колко максимум количество е?(750гр.,1000кг.,1500кг)?

# 661
  • Мнения: 4 916
Вики, честито!
Във форума доста сме с тази машинка, така че е проверена  Peace

За печенето - с избора на програма (с бутона Меню) ти показва колко врече ще отнеме. Аз обикновено пека на І програма или на тази за сандвичите - 3 часа.
Хляб се пече само в машинката, вече ако искаш козунак, ще си решиш дали да е в контейнера или във фурната.
Всички съставки се изсипват в контейнера, след това си избираш програма и включваш, а тя си меси.

# 662
  • Мнения: 515
Много ви благодаря  Hug Hug Машинката ми е за 1 кг. Бях чела преди това 1-2 теми тук и си я бях харесала по мненията, оттогава много исках да си я купя, но все нещо ставаше и неможех и вчера мъж ми ме изненада  Crazy Толкова съм щастлива,много обичам да готвя и ще се виждаме често тук. Днес ще спретна първия си хляб.Дано да е успешен, ако имам въпроси ще пиша,много сте мили всички   bouquet И да питам последно преди да почна да чистя   Laughing  каква мая най често използвате суха или прясна newsm78

# 663
  • Мнения: 5 001
Аз ползвам вече само прясна,но ти ако искаш плзьвай първоначално суха,докато свикнеш с машинката....Мен така ме посъветаха тук,когато си купих моята машина ...

# 664
  • Мнения: 2 752
Аз съм сравнително начинаеща и засега само суха ползвам, защото по-лесно се отмерва точното количество.

# 665
  • Мнения: 11 607
В машинката използвах винаги 1/4 кубче прясна мая за хляб от около 1,250кг. Едно кубче го разрязвах на кръст още от самото начало и след това си имах за 4 хляба. Общо взето за 2-3 дни го използвах,че понякога се е налагало и по 2 хляба да правя......

# 666
  • Мнения: 4 916
Аз ползвам само суха. Веднъж в началото купих жива и тя се оказа с изтекъл срок на годност, голям карък съм.

# 667
  • Разград
  • Мнения: 3 114
VIKI_I,още нещо много важно,следи тестото докато се оформи хубава топка отначало. Т.е. ако маже под бъркалките, отваряш и добавяш по малко брашно до пълно отлепяне на тестото от казанчето, като си помагаш с дървена шпатулка или дървена лъжица за дообиране на брашното от стените. Ако пък тестото ти се вижда прекалено сухо, стои на трохи, добавяш по много мъничко течност вода или масло, и пак следиш, докато се заформи хубаво топче. Всъщност това е най-важното, което трябва да правиш винаги при пускане на която и да е програма. После затваряш капака и отиваш на разходка, като стискаш палци да не ти спре тока случайно .

И аз в началото си ползвах само суха мая,че ми беше по-лесно.

# 668
  • Мнения: 111
Здравейте,
Имам питане - като правите царевичен хляб смесвате ли брашната и тогава да ги слагате в машината или се слага бяло, царевично, бяло?

# 669
  • Мнения: 11 607
Здравейте,
Имам питане - като правите царевичен хляб смесвате ли брашната и тогава да ги слагате в машината или се слага бяло, царевично, бяло?

Не разбирам напълно, но ще отговоря аз как правех царевичния хляб. Слагах 30% царевично брашно и 70% бяло - като използвах мензурка. Първо течните съставки и отгоре без да следя кое  първо и кое  второ слагам - около 300гр. царевично и около 700 гр. бяло брашно. Предварително не съм ги смесвала. Мерих и слагах в контейнера.

# 670
  • София
  • Мнения: 372
Вики, честита машинка и от мен   bouquet
Маме, с 1/4 от пакетчето мая казваш    newsm78 аз до скоро ползвах суха, но последните два хляба ги направих с прясна, но слагах по 1/2 от пак. Сега премерих последния хляб - 1110 г. Значи спокойно мога и аз да слагамм по 1/4... по-добре е с по-малко мая. дано стане  Praynig сега пък си мисля, че ползвам бързата програма 1:35 ч. твоята колко време беше?
Момичета и момчета, сега се върнах от ФФ. Брашното там е 1,29   Peace
за маслото и бъркалките ... не знам ... аз не бих правила хляб, ако той изглеждаше така:



а бъркалките, след 6 месечно ползване така:



Мисля .. всъщност убедена съм, че ВСЕКИ трябва да бъде отговорен към себе си, ако не към обществото, и да си "гони" правата!

При най-малкия проблем с новата машина, пак ще им я върна и този път нама да допусна да ме обзавеждат с Мулинекс  Naughty

Все пак, останах приятно изненадана, че не просто ми "затвориха устата", а наистина задвижиха въпроса. Писаха до Франции, манциии и т.н. изискаха машната да я тестват.

Но НЕ разбирам, как може да кажат, че съм първата с подобни проблеми, вземайки предвид постовете в тази тема  newsm78

Все пак да не забравяме, че всички ние сме платили за тези машини, за да консумираме здравословен хляб, а не масло и тефлон ...

 Hug Hug Hug
Ердинч/минавай по-често/, и всички останали

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 15:18 от addicted™

# 671
  • София
  • Мнения: 2 649
addicted™ не виждам защо да не стане с по-малко мая. Аз и преди съм казвала, че слагам само по една чаена лъжичка суха мая и то от мерителната към машинката. Едно пакетче го изразходвам сигурно за 6 хлебчета от 750гр, Аз не обичам да ми мирише на мая, а и на следващия ден е по-сух и се рони, ако има повече. Поне такова е мойто впечатление.
за мен хлебчето на бърза програма стои точно като содена питка. Никой вкъщи не го хареса, а бях сложила и мляко, масло и яйце.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 15:17 от petia_tag

# 672
  • Мнения: 11 607
ползвам бързата програма 1:35 ч. твоята колко време беше?

Бърза програма никога не съм ползвала, точно защото мисля,че там отива повече мая за по-малко брашно. Не...използвах я 2-3 пъти бързата, но не останах очарована.....Но....има тук мами, които са доволни от нея. Може би е и предпочитания към вкуса на хляба, който се получава. Не знам...Но определено бързата програма не бе моята програма.

Опитай 1 хлебче с 1/4 мая и си прецени на вкуса. Аз съм използвала това количество за нормална програма от 3,25ч.

# 673
  • Разград
  • Мнения: 3 114
addicted™,моята бъркалка точно по този начин е изтрита,но толкова масло не съм имала в хляба.Предполагам щях да забележа.Няколко пъти забелязах в тестото,което изваждах за печене във фурната.

# 674
  • Мнения: 21 563
ползвам бързата програма 1:35 ч. твоята колко време беше?

Бърза програма никога не съм ползвала, точно защото мисля,че там отива повече мая за по-малко брашно. Не...използвах я 2-3 пъти бързата, но не останах очарована.....Но....има тук мами, които са доволни от нея. Може би е и предпочитания към вкуса на хляба, който се получава. Не знам...Но определено бързата програма не бе моята програма.

Опитай 1 хлебче с 1/4 мая и си прецени на вкуса. Аз съм използвала това количество за нормална програма от 3,25ч.
Бързата програма на моята машина е ако правя бял хляб - всъщност не е бързата, а се нарича "кратка". Хлябът става пухкав и точно като ръчния от магазините. Когато пека с пълнозърнесто брашно обаче - слагам или на пълнозърнест хляб или на хляб за сандвичи, което си е около 4 часа почти. Та си зависи от брашното и вида хляб, койт искаш да направиш.

Общи условия

Активация на акаунт