Отговори
# 120
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Къде го намирате Малбек Катена 2005 0.75 л. Аржентина за 18лв.? newsm78 В тази връзка да попитам освен от Метро /не го обичам тоз магазин и това е/ откъде пазарувате хубави вина?


От Казавино /предимно/ и от Елемаг. Предпочитам аржентински и чилийски вина. Български не пия от няколко години, тъй като правих няколко много тежки стомашни кризи и по тази причина дори бях отказала виното изобщо.

http://www.casavino.bg/ 

# 121
  • София
  • Мнения: 4 653
И аз пазарувам от Казата и Елемаг, но цената на посоченото вино е от 25 и нагоре. 18 лв. е супер цена!

# 122
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Къде го намирате Малбек Катена 2005 0.75 л. Аржентина за 18лв.? newsm78 В тази връзка да попитам освен от Метро /не го обичам тоз магазин и това е/ откъде пазарувате хубави вина?


От Казавино /предимно/ и от Елемаг. Предпочитам аржентински и чилийски вина. Български не пия от няколко години, тъй като правих няколко много тежки стомашни кризи и по тази причина дори бях отказала виното изобщо.

http://www.casavino.bg/ 

И от тук става Simple Smile http://www.meik98wines.com/product.php?r=2&r1=78&p=3088

# 123
  • Мнения: 4 310
 сега zinfandel-а ми е любим на някакви периоди като че ли си сменям предпочитанията Confused
аржентинските  вина и аз ги тача и австралийските също

# 124
  • Варна
  • Мнения: 1 744
  bouquet Богиня, на мен също ми е много интересна информацията. Днес ще пробваме някои от препоръчаните вина Wink Ако можеш да напишеш към кои вина и каква храна е подходяща ще е още по пълна информацията Simple Smile
Ооооох, това е много обширна тема. Като цяло има две школи - вино и храна с допълващи се елементи или напротив - с напълно контрастиращи, за да подсили вкуса на виното.

В общи линии:
1. "Хрупкави" crisp бели вина /които са с по-висока киселинност,  свежи са и не са отлежавали в дъб/: сов.блан, соаве, пино гриджо, мускаде, албариньо, шабли, бяла риоха, пино бианко се съчатават най-добре със салата, елегантни бели риби, морски дар, маслини, домати, козе сирене, цитрусови плодове.
2. Меки бели вина /не отлежават или имат съвсем малък досег с дъб/: ризлинг. гевюрцтраминер, шенин блан, пино гри, грюнер велтлинер, пино блан - морски дарове, риба,  дивечови птици, пушени меса, свинско, чили, кашкавал.
3. Богати бели вина /отлежават в дъб/: шардоне, вионие, совиньон блан, семийон, бяла риоха, марсан, русан - миди, дивечови птици, домашни птици, авокадо, сметана, ядки, краве сирене.
4. Розе: морски дар, риба, печени зеленчуци, наденица, пушено месо, свинско, гъби, домати, маслини, средни или твърди сирена.
5. Плодови червени вина /или млади, неотлежавали в дъб/: гаме, пино ноар, каберне фран, долчето, валполичело, барбера, гренаш- риба, птици, наденица, свинско, червени меса, гъби, домати, твърди сирена.
6. Меки smooth червени вина: мерло, пино ноар, санджовезе, темпранийо, гренаш, малбек - сьомга, патица, наденица, свинско, телешко, дивеч, сметана, гъби, трюфели, отлежало краве сирене.
7. Богати червени вина: каберне совиньон, сира, зинфандел, небиоло, мурведър/мавруд, санджовезе - тъмно месо, дивеч, червени меса, наденица, чер.пипер, гъби, трюфели, синьо сирене.

# 125
  • София
  • Мнения: 1 444
По темата с мезетата не съм такъв лаик, както със самите вина, но Богиня отново надмина себе си.Много добра информация си дала. За това уважавам виното, има изтънченост и финес в него................не е просташко питие, като водката и уискито например, които се "жулят" на голо, без мезета, особено в милата ни родина. #Crazy
Може би защото не пия, но мразя наливането на всяка цена с по едно газирано само.Човек като седне да пие, да го направи с удоволствие и с тежест. Отрупана маса с мезета, хубаво вино, като пийнеш глътка, да ти достави истинско удоволствие.

# 126
  • Мнения: 361
Шардоне и Траминер от Хан Крум
мерло от Стамболово

# 127
  • Мнения: 2 288
Ежедневното ни вино е Мерло на Телиш. За по-специални случаи си доставяме удоволствието да четем и опитваме различни вина и истината е, че българските си държат първенството засега. Има една бутикова серия на Тодорофф - мерлото им е страхотно; също харесваме и сирата на Вила Любимец.


Мерло Телиш е страхотно, силно и в студените зимни дни загрява подобаващо, вкуса му е хубав, като цяло ми харесва много.

# 128
  • Бургас
  • Мнения: 641
Божоле нуво с печени кестени. Нямам търпение да дойде.

# 129
  • Мнения: 4 892
Аз не съм сериозен ценител. Алкохол не употребявам ни капка от.........4-5 години. Нещо не ми се пие. Но скоро ми се беше допило червено вино.
Само такова харесвам. Може би щото у нас преди години дядо ми пиеше червено вино и правеше такова.
Има в българския фолклор, се сещам, безброй песни за червеното вино и само една за бялото, в която се пее: "Ой ти бяло вино, що не си червено"..... Simple Smile

# 130
  • Мнения: 743
В момента съм с чаша мерло в ръката си, а пред мен чиния пълна със синьо сиренце и грозде, и малко орехи  Mr. Green

# 131
  • Мнения: 2 032
Нямам едно любимо вино, макар че някои са ми като стари приятели, знаеш почвата и микроклимата, където са расли, производителя им, годината им, знаеш какво да очакваш от характера им, миризмата, вкуса им.

Приятно ми е да се информирам, да разпознавам, да намирам. Ходя на дегустации (вече рядко), член съм на едно Общество за Вино, което помага със селекция, много информация (пък и имат покупателна сила); някой път съм си организирала почивките според район за вино, като например обиколка из областа Бургундия (и Шампанско) или Маршрута на Виното в Южна Африка.

Нямам особено трениран вкус, имам си просто мои си предпочитания и за ежедневните, и за специалните вина.

Не съм попадала на особено добри български вина (освен Енира), но сега започващ производител, който ще следя, е Иво Върбанов. Той няма амбиция да произвежда за масовия пазар, тази година е произвел под 2000 бутилки розе, En Blanc et Noir (което е името на "парче" за пиано то Дебюси, ама Иво е и музикант.)

# 132
  • Мнения: 1 252
Бяха ми подарили вино от Тиквеш-
Шардоне,никак не беше лошо,но
имаше някакъв особен вкус-леко
на пъпеш.
Споделям ! Peace Дълго мислих за иметооооо
Беше отдавна и беше рушвет и сама си го изпих!
 Blush
A сега чакам на свекър ми да стане!
тайбиатлия си е в т'ва отношение Hug

Последна редакция: пн, 28 сеп 2009, 11:45 от Ani_ann

# 133
  • Мнения: 980
Богиня, надлежно копирам споменатите от теб вина и когато завърша режима смятам да се насладя максимално на някой от изброените вносни вина.  Hug

# 134
  • Мнения: 1 417
Богиня, благодаря ти  bouquet И аз ще си съхраня всичко прилежно и като тръгна на пазар ще правя справка Wink

Общи условия

Активация на акаунт