Отговори
# 75
  • Мнения: 12 722
Никоя крайност не е добра, но не се е родил човекът, който може да промени мнението на самоужаваща се жена.
В този смисъл - за мен е загадка, как, пиейки предполагаемо едни и същи, добре, поне сходни марки вина, аз намирам българските за по-хубави от френски, чилийски, аржентински ... от всички ценови класове.
Дебело подчертавам, не държа моята истина да е истина и за другите. Просто казвам, че предпочитам българските.

Има разлика във вкуса. Не случайно винаги се обозначава географския произход на виното.

# 76
  • Мнения: 2 386
Нямам представа, Трещерица. Не съм търсила. Тук във всеки супермаркет има хиляди видове вина, разделени по вид, вкус или географска ширина. Аз си имам топ 10 любими вина - някои дори с цени, многократно по-ниски от българските..

П.П. В супермаркетите има всякакъв почти клас вина.  Аз бях много учудена.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 13:00 от Ева в асансьора

# 77
  • Мнения: 3 216
Това "качествени български вина" звучи малко като оксиморон Simple Smile, но това си е мое мнение, не обвързвам никого с него.
 България, въпреки че се бие в гърдите какво вино! прави, е в дъното на световните класации. Няма нито едно вино, което да се с точки от Р.Паркър или Декантер.
По неизвестни за мен причини нашите технолози правят едни измъчени, натоварени вина, които обаче се дистрибутират на невероятни цени. Освен това, никога не може да се поддържа качеството. Никой не спори, че реколтата всяка година е различна, но чак пък това, което се случва на нашия пазар... Не съм и пила българско вино, отлежало поне 10-15г в бутилка, доразвило се, запазило си характера. Повечето още на следващата заминават. Ако издържи 5г е вече герой.

Ако не ме лъже паметта Максима имаха вино оценено от Р. Паркър и то добре оценено.

Но аз като цяло съм против тези оценки, изобщо чудно ми е как ще си меря вкусовите особености с някой американец или аржентинец.

Сега се сетих за едно мерло на Ямантиеви -чудничко беше. Пихме го с плодове посред лято-перфектно. Но пак си казвам,обичам експериментите.

А като заговорихме за тапи- в живота си съм пила един единствен път Дом Периньон -вече не помня коя реколта,но помня цената на бутилката -400лв ( не съм си го купила сама ),та още му пазя тапата-пихме го преди 4 год и половина -тапата още носи аромата  Crazy

# 78
  • Мнения: 3 216
Като минахме на по-професионална нотка, да питам някой от вас чувал ли е ( не смея да питам опитвал ли е) вино от Косово?


За Косово не знам, но скоро видях,че Ситекс са започнали да вкарват вина на някаква македонска изба( не мога да се сетя за името-нещо с Т беше) и го хвалеха, Ако  някой е пил нека сподели.

# 79
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Тиквеш. Все още ги гледам и се чудя дали да ги пробвам

# 80
  • Мнения: 980
А като заговорихме за тапи- в живота си съм пила един единствен път Дом Периньон -вече не помня коя реколта,но помня цената на бутилката -400лв ( не съм си го купила сама ),та още му пазя тапата-пихме го преди 4 год и половина -тапата още носи аромата  Crazy

Аз не пазя тапа , а пазя спомен.  Heart Eyes Великолепно. Вярно е за шампанското, че прави хората щастливи.

Асса, не си сама в мнението си.  Peace

За сладките вина. Преди време пих едно великолепно отлежало португалско порто. Разкош.
Иначе сладките и полусладките вина са ми гадни.

И на мен ми хвалеха македонските вина, но не съм пила. За Косовско дори не съм чувала.

# 81
  • Мнения: 3 447
Тиквеш. Все още ги гледам и се чудя дали да ги пробвам
Пробвай.

# 82
  • Мнения: 1 008
Бяха ми подарили вино от Тиквеш-
Шардоне,никак не беше лошо,но
имаше някакъв особен вкус-леко
на пъпеш.

# 83
  • Мнения: 980
Бяха ми подарили вино от Тиквеш-
Шардоне,никак не беше лошо,но
имаше някакъв особен вкус-леко
на пъпеш.

Уловила си вкус. Чудесно. Ама когато ми кажат,че трябва да усетя вкуса на дим, чушка и малина и лек нюанс на роза, едновременно или пък един след друг, ей тогава става весело.  Mr. Green

# 84
  • Варна
  • Мнения: 1 744
 BlackSnake, ами да, всяко вино си има характерен нос и тяло. Изброените от теб аромати няма как да са в едно вино. Димът и чушката най-вероятно си усетила, коагто си пила совиньон блан Стар свят. Малината при розето, а розата - в траминер.

# 85
  • Nederland
  • Мнения: 856
Почитател съм на белите вина. Наскоро пробвах едно австралийско - Australian Bush, чудесно е. Чилийските, новозеландските и южноафриканските вина също. Peace
От българските - Черга, Шардоне на Търговище.
Не съм познавач, това е единствения алкохол, който пия.

# 86
  • София
  • Мнения: 4 051
Това "качествени български вина" звучи малко като оксиморон Simple Smile, но това си е мое мнение, не обвързвам никого с него.
 България, въпреки че се бие в гърдите какво вино! прави, е в дъното на световните класации. Няма нито едно вино, което да се с точки от Р.Паркър или Декантер.
По неизвестни за мен причини нашите технолози правят едни измъчени, натоварени вина, които обаче се дистрибутират на невероятни цени. Освен това, никога не може да се поддържа качеството. Никой не спори, че реколтата всяка година е различна, но чак пък това, което се случва на нашия пазар... Не съм и пила българско вино, отлежало поне 10-15г в бутилка, доразвило се, запазило си характера. Повечето още на следващата заминават. Ако издържи 5г е вече герой.


Знаеш ли, аз съм съгласна с теб, независимо, че си падам малко партиот и по този повод мисля, че отговора по повод бг вината се крие във втората част на поста ти.
Имаме условия, имаме дадености, защото отличното вино е все пак силно зависимо от отличното грозде, но и имаме винарска зависимост от бърза печалба с никакви инвестиции за руския пазар.
Мъжът ми се занимава малко с винопроизводство, за щастие притежава и няколко десетки декара с широка мелнишка лоза, което е истинско съкровище, инвестира в изби, бъчви и прочие, но засега още е много много далеч, по мое мнение от съвършената форма на това вино. А има потенциал. Разбира се и самите лози трябва да се подмладят, но и това предстои.
Другият сорт, който много харесвам и считам, че е конкурентен като потенциал е мавруда.
Останалите вина в БГ, според мен, съвсем лично мнение, нямат потенциал да се конкурират на световно ниво.
Разбира, се, пак повтарям, необходима е дългосрочна инвестиция в това отношение- в лозя, в технология, в изби /съхранение/, за да се извади потенциала им.

# 87
  • Мнения: 3 216

или пък в мерло от северните райони  . Ааа момичета спрете се ,само обяд е,а като ви слушам  слюнките ми потичат. Crossing Arms

И като казахте за широката мелнишка- препоръчвам Мелнишко от Хърсово-малко е тежко и трябва да се отвори час-два предварително,но си залсужава. http://www.meik98wines.com/img/OBIAVI/BIG_IMG_1152816688255.jpg

# 88
  • Варна
  • Мнения: 1 744

или пък в мерло от северните райони  .

Възможно е, щом казваш. Въпрос на тероар. Въпреки че малината е нехарактерна за сортовите характеристики на мерлото. За мерлото са характерни синята слива, чушката и черницата, това е за Стар свят. При вината от Нов свят се появява и черния шоколад, и подправките.
При червените вина малина са долавя в пино ноар, гаме, валполичела, гренаш, каберне фран...

# 89
  • Мнения: 320
Тиквеш. Все още ги гледам и се чудя дали да ги пробвам

Изобщо не ми хареса на мен, излязоха ми киселини от Шардонето на Тиквеш.
Напоследък пия много чилийски, австралийски, новозеландски, южноафрикански вина, основно совиньон блан. От българските ми харесва траминерът на Левент, но миналата реколта. Тази година ми киселее.  
Имам си любимо бяло вино напоследък- Villa Maria- новозеландски совиньон.
Зимата си чакам Божолето и с мъжа ми си го пием с кеф до февруари.

Общи условия

Активация на акаунт