Отговори
# 255
  • Мнения: 10 271
Богиня   bouquet ще пробвам

днес
си взех от "Хит" едно Калифорнийско за проба Rocky Creek -Zinfandel rose  никак не е лошо има силен вкус на стафиди
с биволско сиренце много добре влиза Crazy

# 256
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Скарата пие мерло, мидите - божоле

Да поднесеш подходящото вино към всяко ястие си е цяло изкуство. Затова всеки уважаващ себе си кулинар трябва да знае и да спазва някои основни правила при избора. Преди вечеря може да се пие само шампанско и вместо ядки, се поднасят сирена. Червеното вино по правило се сервира с месо, а бялото - с морска храна и птици. За пикантни, солени и пушени ястия се препоръчват белите ризлинг и траминер, а от червените - пино ноар. За варени и задушени меса и ястията със сметана от белите вина най-подходящо е шардонето, а от червените - мерло и каберне совиньон. За висококиселинни храни като домати и цитрусови плодове поднасяйте совиньон блан, от червените - цинфандел. Ето няколко атрактивни предложения за празничната ви вечер.
 Божоле (леко червено вино с плодов аромат) е подходящо за десерти, сирена, пикантни храни, скара, морски дарове. Кианти е доста силно италианско червено вино, много сухо и върви добре с предястия, леки сирена, паста, морска храна, свинско, телешко, скара. Пино ноар (френско червено вино със свеж аромат) се поднася с леки сирена, сандвичи, свинско, телешко, агнешко, пилешко, морска храна. Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) е подходящо за скара, сирена, паста, агнешко и пилешко. Каберне совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) се сервира с тежки сирена и скара.

От тук:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-05-02&article=231275

# 257
  • софия
  • Мнения: 30 388
А с какви сирена съчетавате новото Божоле? Rolling Eyes
Цитат
В общи линии:
1. "Хрупкави" crisp бели вина /които са с по-висока киселинност,  свежи са и не са отлежавали в дъб/: сов.блан, соаве, пино гриджо, мускаде, албариньо, шабли, бяла риоха, пино бианко се съчатават най-добре със салата, елегантни бели риби, морски дар, маслини, домати, козе сирене, цитрусови плодове.
2. Меки бели вина /не отлежават или имат съвсем малък досег с дъб/: ризлинг. гевюрцтраминер, шенин блан, пино гри, грюнер велтлинер, пино блан - морски дарове, риба,  дивечови птици, пушени меса, свинско, чили, кашкавал.
3. Богати бели вина /отлежават в дъб/: шардоне, вионие, совиньон блан, семийон, бяла риоха, марсан, русан - миди, дивечови птици, домашни птици, авокадо, сметана, ядки, краве сирене.
4. Розе: морски дар, риба, печени зеленчуци, наденица, пушено месо, свинско, гъби, домати, маслини, средни или твърди сирена.
5. Плодови червени вина /или млади, неотлежавали в дъб/: гаме, пино ноар, каберне фран, долчето, валполичело, барбера, гренаш- риба, птици, наденица, свинско, червени меса, гъби, домати, твърди сирена.
6. Меки smooth червени вина: мерло, пино ноар, санджовезе, темпранийо, гренаш, малбек - сьомга, патица, наденица, свинско, телешко, дивеч, сметана, гъби, трюфели, отлежало краве сирене.
7. Богати червени вина: каберне совиньон, сира, зинфандел, небиоло, мурведър/мавруд, санджовезе - тъмно месо, дивеч, червени меса, наденица, чер.пипер, гъби, трюфели, синьо сирене.
от Богиня  Simple Smile

# 258
  • София
  • Мнения: 4 653
Аз имах в къщи камамбер и Божолето хич не ми вървеше с него - сега разбирам причината.
Благодаря!

# 259
  • София
  • Мнения: 186
Тук има много информация за вината от чужбина! Ще ви следя с интерес Hug Hug

# 260
  • София
  • Мнения: 1 444
Благодарение на знанията и добрият вкус на Богиня, за което съм и признателна. Hug

# 261
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Леле, леле, вече ме цитирате. Недейте така, моля ви.

Мерло (произхожда от Франция, тежко, сухо червено вино с плодов аромат) е подходящо за скара, сирена, паста, агнешко и пилешко. Каберне совиньон (сравнително леко, червено сухо вино) се сервира с тежки сирена и скара.

От тук:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-05-02&article=231275
Тук обаче не съм съгласна. Всички сериозни люде, пишещи за вино, отнасят мерлото към по-"леките" плодови червени вина, а каб.совиньона - към 'сериозните", натоварени вина.

# 262
  • Мнения: 364
Имам си нов австрийски фаворит и не мога да не споделя- *Некович*  Peace
Засега познавам само шардонето им и ризлинг!

# 263
  • България
  • Мнения: 2 164
Тук обаче не съм съгласна. Всички сериозни люде, пишещи за вино, отнасят мерлото към по-"леките" плодови червени вина, а каб.совиньона - към 'сериозните", натоварени вина.
И аз съм на същото мнение, та бях доста изненадана от предишния пост.... newsm78

# 264
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Имам си нов австрийски фаворит и не мога да не споделя- *Некович*  Peace
Засега познавам само шардонето им и ризлинг!
Искаме подробности. Снимков материал. Дегустационни бележки. Всичко, както си му е редът Simple Smile

# 265
  • Мнения: 364
Имам си нов австрийски фаворит и не мога да не споделя- *Некович*  Peace
Засега познавам само шардонето им и ризлинг!
Искаме подробности. Снимков материал. Дегустационни бележки. Всичко, както си му е редът Simple Smile

Ето кратък доклад!  Grinning

Некович (Nekowitsch) е малка семейна винарна в Бургенланд, Австрия- с уютни стаи под наем! Предлагат класическите сортове- шардоне, велшризлинг, ризлинг,  бургунд, траминер мускат, мускатела, грюнер ветлинер, мерло, шира, блауфренкиш. Изглеждат така. Намират се в специализирани магазини като този, a цената варира около 9,- и 29,- евро. Дегустационни бележки трябва да потърся в Нет-а, че моят винарски речник е беден.  Blush

 

# 266
  • Мнения: 723
А с какви сирена съчетавате новото Божоле? Rolling Eyes
Цитат
В общи линии:
1. "Хрупкави" crisp бели вина /които са с по-висока киселинност,  свежи са и не са отлежавали в дъб/: сов.блан, соаве, пино гриджо, мускаде, албариньо, шабли, бяла риоха, пино бианко се съчатават най-добре със салата, елегантни бели риби, морски дар, маслини, домати, козе сирене, цитрусови плодове.
2. Меки бели вина /не отлежават или имат съвсем малък досег с дъб/: ризлинг. гевюрцтраминер, шенин блан, пино гри, грюнер велтлинер, пино блан - морски дарове, риба,  дивечови птици, пушени меса, свинско, чили, кашкавал.
3. Богати бели вина /отлежават в дъб/: шардоне, вионие, совиньон блан, семийон, бяла риоха, марсан, русан - миди, дивечови птици, домашни птици, авокадо, сметана, ядки, краве сирене.
4. Розе: морски дар, риба, печени зеленчуци, наденица, пушено месо, свинско, гъби, домати, маслини, средни или твърди сирена.
5. Плодови червени вина /или млади, неотлежавали в дъб/: гаме, пино ноар, каберне фран, долчето, валполичело, барбера, гренаш- риба, птици, наденица, свинско, червени меса, гъби, домати, твърди сирена.
6. Меки smooth червени вина: мерло, пино ноар, санджовезе, темпранийо, гренаш, малбек - сьомга, патица, наденица, свинско, телешко, дивеч, сметана, гъби, трюфели, отлежало краве сирене.
7. Богати червени вина: каберне совиньон, сира, зинфандел, небиоло, мурведър/мавруд, санджовезе - тъмно месо, дивеч, червени меса, наденица, чер.пипер, гъби, трюфели, синьо сирене.
от Богиня  Simple Smile

Ами зависи си от вкуса явно. Аз с няколко вида сирена съм го пила вече и имам чувството, че с всичко си подхожда много. В частност - пробвала съм го с Bavaria Blu, Parmeggiano, и няколко вида от тези с билките - босилек, червени чушки и т.н. (не помня точно името на сиренето) - страхотни комбинации са според мен

# 267
  • Мнения: 320
Пробвах два вида Божоле. Едното е с бял етикет, същото си го имаше и миналата година. Другото е с шарен и е с около два лева по-евтино от другото. Някой има ли инфо за видовете, различни ли са, кое е по-хубаво. Аз особена разлика между двете не намерих.

# 268
  • София
  • Мнения: 2 389
Богиня а ,какво ти е мнението за македонските вина?
Мъжът ми е луд фен  на някои техни вина .Сега се е заредил с едно кашонче от Македония Каберне совиньон "ALEXANDRIA" от Tikves(Тиквеш Македония) доста пивко е Laughing

# 269
  • FRANCE
  • Мнения: 2 580
Попаднах в семейство на винопроизводители Simple SmileSimple SmileSimple Smile препоръчвам чевено ор района на Бордо, Франция. Но не това което продавт в Билата за 4лв Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт