Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 184 022
  • 921
  •   1
Отговори
# 105
  • Plovdiv->Toronto
Пинк Пантер, токъде ги взе тези 4000 - 6000 единици  Shocked ?

На официалната страница на комисията по добавките към диетата пише друго, никъде не се препоръчва повече от 600-1000 IU :

http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/vitamind.asp

Освен това меренето на нмол/л. в бг ще е още по-ненадеждно, след като даже в америка се въвежда стандартизация между лабораториите чак юли 2009, дотогава в една ти го мерят ниско, в друга нивото - високо ...

Вит Д има достатъчно за 3 дена в една лъжица рибено масло. Една порция риба е достатъчна за един ден. Черен дроб, телешко, яйца, гъби. 20 мин на слънце с 20 кв. см открита кожа на ден са достатъчни, между ноември и февруари обаче трябва добавка  Peace
Проблемът е че в бг храните не са обогатени с вит. Д, в Канада детските каши и мляко осигуряват около 400 IU на ден, сириъл, хляб, мляко, сирене, маргарин осигуряват дозата на възрастните. Не се продава, нито купува Вигантол.
Аз зимата просто подпрявям с лъжичка обезмирисено рибено масло или течна добавка с аромат на портокал (от Полша Rolling Eyes) салатата или туршията ( 1000IU / лъж.)  Laughing, никой не разбира, нито протестира ....

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 07:56 от eli_c

# 106
Пинк Пантер, токъде ги взе тези 4000 - 6000 единици  Shocked ?
Проблемът е че в бг храните не са обогатени с вит. Д, в Канада детските каши и мляко осигуряват около 400 IU на ден, сириъл, хляб, мляко, сирене, маргарин осигуряват дозата на възрастните. Не се продава, нито купува Вигантол.

Ели, това не е проблем, а предимство. Химията ни е твърде много, за да са полезни каквито и да било добавки.
Вит. Д се натрупва през лятото, така, че ни е достатъчен през зимата.
Освен това конкретната му функция в организма не е изучена. На клетъчно ниво - с какво точно се свързва и как действа, само се предполага. Важи за всички витамини/

Природата ни е създала така, че не можем да предозираме каквото и да е, когато консумираме продуктите и - плодове, зеленчуци и т.н. и това не е случайно.

Синтетичния химически продукт обаче е съвсем друго нещо... Като му прочетох листовката, моментално го изхвърлих в коша и не купувам детски храни, обогатени с каквито и да било химии. /ПП Безкрайно съм доволна, че не започнаха да флуорират водата./

Пантера, да не помислиш, че водя спор с теб... Когато става въпрос за деца, малко трудно се въздържам...

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 08:48 от temida

# 107
А кои са храните съдържащи вит.Д  Rolling Eyes
не е ли по-добре така да си го набавяме чрез храната  Rolling Eyes
(изключвам бебетата тук, става въпрос за нас и порасналите дечица )

Благодаря предварително

п.п.прочетох темата малко по диагонал , ако е обсъждано някъде моля да ме извините  Blush

РИБЕНОТО МАСЛО, КРАВЕ МАСЛО, МЛЯКО И ВС.ПРОИЗВОДНИ/СИРЕНА,КА6КАВАЛ/ЯЙЦАТА, ДРОБ, ДРЕБОЛИИ/КАРАНТИИ, РИБА, ПАСТЕТ ОТ ДРОБ/ПТИЧИ,СВИНСКИ/... Peace

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 14:37 от GIULIA

# 108
Карантията обаче е богата на холестерол, не е за препоръчване. Рибеното масло, ако е добавка трябва да се провери в съдържанието дали има витамин Д. Остават едни яйца...дали са достатъчни? Най-вероятно - не.

temida, в края на август синът ми беше черен като... Сега (месец и половина по-късно) е бял като сиренце. Няма и следа от тена. Къде го е натрупал тоя витамин Д, дето ще му стигне до другото лято?

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 14:21 от Голямо дете

# 109
  • SA
Е, то теньт е резултат от образуване на повече меланин в кожата и няма врьзка с образуването на витамин Д, а и витамина не се складира в кожата, а в черния дроб. Друг е вьпросьт, че складираните количества се счита, че стигат най-много за месец-два.

# 110
eli_c - публикувал съм линкове към 3-4 статии с дата октомври 2009, в които се сочи, че досега препоръчваната доза от 2000 М.Е. е крайно недостатъчна за поддържане на здравословни нива на 25(OH)D в кръвта и препоръчват нива от 4000 - 6000 М.Е. дневно.
Д-р  kameloth ме изненада приятно с една статия, в която се препоръчва доза от 35 М.Е./фунт тегло (77 М.Е. на килограм, които аз закръглих на 70). Изглежда не си ги чела.
А най-важното: най-новите проучвания за необходимостта от високи дози на вит. Д идват от...Торонто! Изследванията на проф. Виет от местния университет са основата на тези препоръки.

Ако не си забелязала, аз водя и една доста оживена тема за мазнините и по-специално за рибеното масло. Но в него няма достатъчно вит.Д.

В останалите продукти, съдържащи вит.Д, за съжаление има също така доста холестерол, пикочна киселина (подагра!), а също така много арахидонова к-на(омега-6), която трябва да се компенсира с рибено масло. А споменаването на маргарин въобще няма да коментирам...

Що се касае до мненито на яростните противници на всякаква химия, писал съм много материали на химическа тема. За ксеноестрогените около нас и въздействието им, например (това се сетих...) А и на най-върлите противнички са им препоръчвали да пият C19H19N7O6.

Какво е това ли? Фолиева киселина...

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 15:25 от PinkPanther

# 111
  • Русе
  До колкото схващам PinkPanther, няма начин да се усвои в достатъчно количество витамин D по естествен път.  newsm78
А доколко така предлагания начин от тебе, е усвояем от организма.
Има случаи когато приемаш дадена съставка, но организма ти не я усвоява.
Чувала съм, че калция е много полезен за усвояването на витамин D( както и всяко дете между впрочем, гледащо реклами на Нескуик)

# 112
A m b e r - напротив, може да се усвои предостатъчно.
Не може да се съхрани за дълго, както е писала и д-р kameloth.
В началото на темата писах: един час гол на слънце = 20 000 М.Е вит. Д.  Ами когато няма слънце? Или когато температурата е -5 ? Демек от октомври до март...

Не калция подпомага усвояването на вит. Д, а обратното - витамин Д е необходим за усвояването на калций. И то  в присъствието на достатъчно магнезий. Иначе минава транзит... А за необходимостта от калций съм писал доста в началото, хубаво е да се чете.

# 113
а и витамина не се складира в кожата, а в черния дроб. Друг е вьпросьт, че складираните количества се счита, че стигат най-много за месец-два.

Така е  Peace ,  аз затова питам temida къде ли е складирано другото количество, което уж трябва да ни стигне до другото лято. Може би не съм се изразила съвсем правилно.

# 114
  • Русе
  А как са оцелявали финландците, преди хранителните добавки се чудя.
А и сега не съм убедена, че ги пият масово със шепите, като си нямат никакво слънце един голям период от време.

# 115
  • SA
Така е, Голямо дете. Новите проучвания показват, че натрупаните запаси от витамин Д не са достатьчни за голям период от време. Който иска- вярва на тази информация, който не иска- се придьржа кьм препорьките на СЗО за приема на витамини.
Хубаво е наистина витамин Д да се образува в кожата под влияние на сльнчевите льчи- което е и най-физиологично, ама тук пьк идва вьпроса за опасностите от прекомерно излагане на сльнце, рак на кожата и т.н.
С храните - поне за себе си не виждам как бих приемала необходимото количество витамин Д, понеже не бих могла да ям ежедневно дроб и яйца, а пьк посочените по-горе сириьлс, хляб, маргарин, каши смятам за не особено полезни /а и при обогатяването им с витамин Д сьщо предполагам се използва синтетичната му форма/.
Но пак ще кажа- всеки решава за себе си, защото най-добре познава храненето си и ежедневните си навици.
П.С. PinkPanther, не би било лошо да направиш нова тема за вьглехидратите, по която не се сьмнявам си компетентен. Удоволствие е да се общува с хора като теб, макар и виртуално!

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 18:00 от kameloth

# 116
  • В сънния Люлин, прибулен...
А и сега не съм убедена, че ги пият масово със шепите, като си нямат никакво слънце един голям период от време

Финландците си имат едни лампи, които светят доста силно, и така правят слънчева терапия. Измислено е доста отдавна.

# 117
А и сега не съм убедена, че ги пият масово със шепите, като си нямат никакво слънце един голям период от време

Финландците си имат едни лампи, които светят доста силно, и така правят слънчева терапия. Измислено е доста отдавна.

Англичаните също използват кварцови лампи.

# 118
  • Русе

Англичаните също използват кварцови лампи.
  Аз пък мислех, че увеличената консумация на риба компенсира недостига на витамина на слънцето.  newsm78
А какво е участието на хормоните за усвояване на витамин D

# 119
  • SA
На кои хормони/ поне аз не се сещам за такива, които да имат отношение кьм усвояването на вит.Д от организма/?

Общи условия

Активация на акаунт