Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-15

• 72 699
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Действително се отваря самоначална страница, но ето и така става Simple Smile

# 166
За съжаление при нас всичко това е неприложимо, но на някой може да му свърши работа. Аз луднах по спалнята Embarassed

Но да оставим въздишките по чуждите къщи.  Laughing Какво са последиците от напукан бетон и как се оправя?

# 167
Зависи къде ,колко и на каква дълбочина е напукан-пусни снимки за онагледяване или  разкажи по-подробно...

# 168
mark, за съжаление не снимах, но ще се опитам да обясня на визуализацията. Напукано е точно пред стълбата в района на колонадата. Пукнатинките са мънички, но дали няма да се задълбочат. Ето:

# 169
...Пример: имот с площ 1000 кв.м. и параметри  - Кинт=1.2; Плътност - 40%; К.корниз - 7.5м; Зона по ОУП - Смф2.
ЗП = 1000 х 40% = 400 кв.м застроена площ на партера
РЗП = 1000 х 1.2 = 1200 кв.м. разгъната застроена площ
СМФ2 - макс. 20% х 1200 = макс. 240 кв.м. може да са жилищните площи
К.корниз - 2 етажа + подпокривно с надзид около 1.5 м.
Благодаря за изчерпателния отговор.
Добих представа.
Това са максимално допустимите норми, нали?
Мога да си посторя малка къщичка около 80кв. м. на един етаж, макар, че е зададено 400 кв. м на 2 етажа, нали? newsm78

# 170
先生, разбира се че можеш. Стойностите, които ти е  посочил bob bs са пределни и не бива да се надвишават, можеш да си построиш каквато искаш къща но до допустимите норми,които предвиждат показателите  КИНТ, КОТА КОРНИЗ, ПЛЪТНОСТ.
Внимавай и за формата на парцела. Гледай да не е някой тесен, защото трябва да има  отстояния от съседите по 3 метра.
Всъщност преди да купиш парцела хубаво провери в общината тия неща, за да няма после пречки. В ПУП-а са описани ясно всички тия неща и на базата на него се изготвя бъдещия архитектурен проект. Провери също да няма някаква възбрана за строеж, примерно парцелът да е предвиден за очуждаване понеже през него се предвижда да минава магистрала Mr. Green Не се майтапя наскоро имаше такъв скандал и протести на граждани. Като се замисля че и ние бяхме харесали такъв парцел ooooh!

# 171
mark, за съжаление не снимах, но ще се опитам да обясня на визуализацията. Напукано е точно пред стълбата в района на колонадата. Пукнатинките са мънички, но дали няма да се задълбочат. Ето:

Ako имаш предвид стълбището пред парадния вход,около колоните-въпросът ми е  :
"Това,върху което стъпват колоните плоча ли е или обратен насип с настилка?"
Ако е плоча,логично е отдолу да има помещения-гаражи,мазе...
Ако е така,вероятно пукнатините се дължат на недобро кофриране или преждевренно декофриране и въпросът може да се реши с нанасянето на мазана хидроизолация,положена поне на 2 ръце,от каквато така или иначе ще има нужда,за да не се наводняват помещенията отдолу.
По-вероятно,според мен е ,да е обратен насип с настилка,без помещения отдолу.
Тогава може да се дължи на недостатъчно уплътняване и трамбовка.
Дори и при трамбоване през 15-20 см,обратните насипи слягат с години и е задължително настилката над тях да се армира,дори двойно и да е с достатъчна дебелина(не по-малко от 10 см),още повече,че върху нея стъпват носещи колони,както виждам от визуализацията.
Друг е въпросът,че според моето скромно мнение ,колоните трябва да са фундирани в дълбочина,независимо каква е подложката под тях(плоча,настилка),понеже има опасност от продънването и ,освен ако не е дебела поне 25 см и с предостатъчно армировка,доколкото мога да преценя на око и да гадая,без да съм запознат с конструктивните чертежи...

# 172
mark, благодаря ти  bouquet
Това, върху което стъпват колоните е обратен насип с настилка, а самите колони са вкопани навътре в земята. Така че доколото разбирам не е притеснително. Тая настилка не играе друга роля освен декоративна нали? Мазите са само под оная двуетажна част на къщата значи там е плоча а всичко останало е обратен насип с настилка. Стълбичките са заради леката денивелация.
Сега ми се изясниха нещата благодарение на теб. Досега гледах повече външната страна на нещата. Тая седмица като направят колоните ще снимам и ще ти искам мнението Wink  bouquet

# 173
Благодаря за цветята! Wink
Ще се радвам,ако съм прав в разсъжденията си-все пак гледам само визуализацията...
А на теб ти пожелавам да не се вглеждаш само външно в къщата си(наистина е много хубава,дано и крайния резултат да е такъв),а и в конструктивните детайли,че те са по-важни от екстериора.
Желая ви много щастливи мигове в новата къща като я завършите... Peace

# 174
Привет на всички!Не знам дали моят въпрос е подходящ за тук,но виждам,че сте доста наясно с много неща около строежите на къщи (видно от прочетеното до тук).Намерих информация в ЗУТ,но тя не ми е достатъчна.Съпругът ми има 2 дек.УПИ в Пловдивско село,има ток и вода.Искаме да си построим дом.Но понеже не сме от най-имащите търсим варианти да избегнем проекти и прочие необходими за строеж на къща,но пак да е законно и да се живее в нея.Та значи събираме информация за "временна постройка"за живеене.Прочетох,че може да се строи такава до 80кв.м.на 1 етаж или на 2 по 60кв.м.,но от какви материали,колко време значи "временна постройка"може ли да си е със статут на временна без срок?Май не може да е от тухли и бетон?А от какъв материал може да е?Дано не съм била смешна с въпросите си Embarassedно знам,че няма по-лош въпрос от незададеният и затова питам.Ще съм ви много благодарна за всеки отговор и идея,която споделите.Благодаря предварително!Успех и стискам палци на всички строящи! Simple Smile

# 175
# 176
Това съм го чела Любознателна изобщо почти всичко,което ми отвори търсачката.Трябва ми законово как са нещата,а искам и да е за целогодишно живеене,но не бараки и подобни.Искам само статута да и е временен,а да си е за живеене.Ще си я правим почти сами.Мисля,че изискванията ги има в някаква наредба номер 3 но не мога да я намеря.Напоследък ни подхвърлят и идея за стопанска постройка,какво мислите?За тези постройки се изисква план,но не и узаконен проект ,а си е и законно.Трябва просто да отида в общината и да ми кажат какви варианти имаме,а може и да ми предложат някой типов проект.Благодаря ви,приемам все още идеи и препоръки.

# 177
  • София
Според мен попадате в хипотезата на чл.49 (2) и при всички случаи ви трябват проекти, както пише в чл.51 (1).

# 178
  • густо майна Филибето
valia venera , и ние може би ще строим "временна постройка", нашата ще си е дървена временна или не . Ще има проект. Не зная подробностите, утре съпругът ми има среща с архитекта. Сега имаме само скица и виза. Става въпрос за целогодишно живеене.

# 179
Това съм го чела Любознателна изобщо почти всичко,което ми отвори търсачката.Трябва ми законово как са нещата,а искам и да е за целогодишно живеене,но не бараки и подобни.Искам само статута да и е временен,а да си е за живеене.Ще си я правим почти сами.Мисля,че изискванията ги има в някаква наредба номер 3 но не мога да я намеря.Напоследък ни подхвърлят и идея за стопанска постройка,какво мислите?За тези постройки се изисква план,но не и узаконен проект ,а си е и законно.Трябва просто да отида в общината и да ми кажат какви варианти имаме,а може и да ми предложат някой типов проект.Благодаря ви,приемам все още идеи и препоръки.

Задължително отиди в общината. Временна постройка е постройката от дърво, наш познат си направи такава към къщата и не е вадил разрешително за  нея. Но все пак питай. А и как ще я правите сами Shocked Има си особености при изработката на такива къщи, то не е като да се скове колиба за кучето. Мисля че дървото е специално обработвано, отделните части се свързват по специфичен начин. Имаше цяла тема за дървените къщи, потърси я Peace

Общи условия

Активация на акаунт