За бебетата от 0 до 6 месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 13

• 27 269
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • София
На нас ни изписаха Вигантол по 4 капки, тъй като синът ми наддавал бързо - роди се 4010гр., на първата консултация, когато беше на месец и половина, беше 5.500, след месец - 6.200, а днес, пак след месец - 7.300. Док ме стресна, че сме в рисковата група, а аз мислех че наддаваме добре и нормално. За това и минавам през темата, ако можете да ми дадете съвет - нормално ли е това или наистина наддава повече? Били сме застрашени от рахит или забавено раздвижване, прохождане и т.н. -  Rolling Eyes
На АМ сме предимно, в денонощие има само по 1 хранене с кърма. Режим - на 3 часа, 5 хранения на ден. По 170мл. готов разтвор - знам, че е доста, но толкова го наяжда...
стеф бебето се е родило голямо.  наддаването е средно с по кг на месец в началото. повечко похапва поне спрямо моя син, но в крайна сметка не може всички да са еднакви.
от друга страна му даваш по 4 капки витамин Д а предполагам и редовно го изведаш което го излага на слънце. няколко пъти попадам на статии колко е опасно предозирането с витамин д особено при малките деца, тъй като той се задържа в мастните клетки с месеци. т.е ако продължително време даваме на детето повече отколкото му е нужно се стига до някои неприятни реакции. "вит. д се складира в мастните клетки, дългосрочното приемане на големи дози може да доведе до отлагане на калция в меките тъкани на тялото, като по този начин навреди необратимо на бъбреците и сърдечносъдовата система." (от тук"Необходимо е проследяване нивото на калция и фосфора особено във връзка с опасността от витамин Д интоксикация. Последната преизвиква хиперкалциемия, отговорна на практика за клиничната изява при хипервитаминоза Д – гадене, повръщане, повишена жажда, повишено уриниране, мускулна слабост, главоболие, шум в ушите, неврологична симптоматика." (цитат от тук)
не знам защо е казал че сте в рисковата група, аз не съм лекар все пак, но според д-р масларски на когото аз се доверявам изключително, пак цитирам защото мислите не са мои, та :
" Рахитът в детската възраст може да засегне различни органи и системи. Проявите от страна на нервната система са неспокойствие, повишена възбудимост, която се проявява със стряскане, обилно изпотяване, опадане косата на тила. По отношение на костната система - меки кости, рахитична броеница на ребрата, рахитични гривни, деформации на гръдния кош и на крайниците, промени на зъбите. Намаленият тонус на мускулите, които се изразява в “жабешки“ корем, запек и забавено прохождане, също е сред симптомите на заболяването." (източник)
polin_a  по четвърт за захранване и после по половин не всеки ден, през ден мисля беше.  Peace

анмари, за хемороидите туй чудо в нас са супозитории, т,е, ако вашето са хапове, не мога да съм полезна. при мъжа ми супизоториите с мастут-то донесоха доста бърз и положителен резултат, а той сериозно ги беше раздразнил Peace а, да, и разбира се диета също Peace

# 76
Във възрастта година, година и половина препоръчителния прием е 3 до 5 яйца седмично. Месно и зеленчуково пюре вече не се редуват както във възрастта на захранването. На една година се въвежда вечерята. Тя е посното ядене за деня. Там вероятно се добавя и яйцето. 4-5 дни прием на месо и риба и 1-2 постни дни седмично. Това ни е казано на нас като препоръчителен хранителен режим.

# 77
Само да се отчета, че от днес синът ми е на Малтофер два пъти по 10 капки един месец, и на Саностол по 1/2 лъжичка. Това е във връзка с вчерашните изследвания. Педиатърката каза, че всяко второ дете е с нисък хемоглобин и се чуди също защо е така. Смята, че или в готовите храни не се съдържа точно това, което пише, че съдържа, или трябва да се смени лабораторията Rolling Eyes.

elpet, niki97bouquet!

# 78
  • София
Във възрастта година, година и половина препоръчителния прием е 3 до 5 яйца седмично. Месно и зеленчуково пюре вече не се редуват както във възрастта на захранването. На една година се въвежда вечерята. Тя е посното ядене за деня. Там вероятно се добавя и яйцето. 4-5 дни прием на месо и риба и 1-2 постни дни седмично. Това ни е казано на нас като препоръчителен хранителен режим.
малко се озадачих, ако можеш ад уточниш.
ако вечерята е постното ядене за деня, как тогава имаш 1-2 дни постни седмично newsm78
в детската кухня към яслата до нас от кяото взимахме храна, всеки ден едното ядене беше постно другото с месо- или супата или второто и в този смисъл не се редува както при пюретата наистина, но е всеки ден.
вечеря определено не съм въвела на една година, сина ми е захранен на 5 месеца, на кухня е накъде от 10-11 месец и въвеждане на  вечеря на 12 месеца ми се струва малко прибързано Thinking

# 79
Постен ден в смисъл ден, без наличие на месо. Разтоварващ ден. Аз споделям режима, препоръчан ми от нашата педи. Но аз не се водя по него, а по детето. Все още сме с 2 твърди хранения на ден и 2 пъти мляко. Освен това Маги не хапва манджа, ако тя е без месо. Така че нашата схема е далеч по различна от препоръчваната.  
П.П. В нашата детска кухня има 1 постен ден и 4 месни, като и супата ее месна.

На мен до колкото ми е известно, като въобще не претендирам за някакви знания, показателите на бебетата са по-различни от тези на възрастен човек. Лабораторията трябва да даде референтни стойности за деца. Аз намерих едни в нета, но ми кзаха, че са показателни само ако иззследванията на детето са правени точно в тази лаборатояия. Тъй като всяка лаборатория си работи с различни реактиви.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 14:53 от AnMary

# 80
  • София
Ники естествено, че говорим за стойностти при дете.

за това кой как храни детето си и кога какво въвежда - все по-индивидуално е и под ръководството на родителя все по-често.
аз лично яйце "дадох" на година и 4-5 месеца да е бил...просто си взе едно от великденските яйца и докато го догоня си напъха в устата половината и го глътна.
от тогава давам изяжда 2-4 чисти яйца седмично.
Иначе според старата школа жълтък се вкарва към 6 месец. тогава би трябвало да редуваш ден месни, ден постни пюрета и към постните. Аз лично гледам сина ми да яде всеки ден с месо/риба или яйце.
За 4 кратно хранене, такова при нас дойде след като стана на година и 10 месеца(като от година и 3-4 месеца имаше 4 твърди хранения...+ млечни)...така че...много са индивидуални нещата.

# 81
  • София
Аз все още не съм давала на Алекс цяло яйце. Но може довечера да му сваря.
Жълтъкът го въведох късно, но и Алекс е късно захранен.
Яде 4 пъти на ден, от доста време насам. Следобедната закуска (десерта от ДК) не го засища и времето м/у тази закуска и вечерята е доста малко.

# 82
  • София
Аз все още не съм давала на Алекс цяло яйце. Но може довечера да му сваря.
аз не съм също, по -точно съм давала но не го иска да го яде в този вид. Rolling Eyes

# 83
малката бебка ми се оправи снощи и прибаяха и вече не се събужда така с рев !  Hug
имало е нещо сега знам ли .... а за количките о да имаме още но не плачем а само се превиваме (макар че от 2 дена сутрин към 5ч. и вечер към 19-20ч много се превива )
що се отнася до вигантол - давам по една капка всеки ден , за ортопеда- да все още не сме ходили казаха че 2рия месец се ходело... и ние ще ходим сега.

# 84
  • Варна
Имам смътен спомен, че потъмняла бебешка урина беше признак на нещо, но не се сещам на какво. Някой да ми каже?

# 85
daffodil,звънни на лекарката.Може би е нужно да пуснете изследвания на урината.А колко е голямо бебето.Ако е новородено може би все още кара тази бебешката жълтеница.

# 86
  • Варна
Бебето е на приятелка, 5  месечно е.

# 87
Тогава не е това,щом е на 5 месеца.Единствената причина която аз знам за потъмняването на урина е проблем с черен дроб или жлъчка.Сигурно има и други причини.Нека се обади на лекаря на бебето.Той знае най-добре.

# 88
  • София
при болест, при обезводняване, при  бъбреци, пикочни инфукции, цистити може да причинят мътна и тъмна урина... най-добре пуснете изследвания.

за жлъчки и чернодробни до колкото помня е много тъмна урина...като бира на цвят.

# 89
Момичета отново моля за съвет Praynig. Днес ходих при педиатърката на детето и много се разстроих(не бях ходила от 2 месеца, защото бях в провинцията). Дъщеря ми е на 8 месеца и една седмица и може да стои самостоятелно, казва тата, дядя, баба, да, маха за здрасти и може би казва още една, две думички. Обръща се, но много рядко. Вчера например се обърна от корем на гръб. Мрази да стои по корем (може би и аз имам вина в това, защото като малка никога не съм я поставяла да спи по корем) и даже когато се опитвам да и помогна да се обърне от гръб на корем тя с всички сили се дърпа (все пак се е обръщала няколко пъти сама). Днес педито като я видя и като започна да ми крещи"детето имало двигателно изоставане, трябвало вече да може да стои изправено макар и хванато за нещо, да може да сяда и ляга само и т.н.".От друга страна пък наистина щерка ми като я чу как вика и като ревна, отказа да прави каквото и да е, само показа колко може да се дере. Така ситуацията стана наистина "сложна". Педиатърката отказа изобщо да ме слуша, само повтаряше, че това дете даже не може да си служи с ръцете, КОЕТО КАТЕГОРИЧНО НЕ Е ВЯРНО, служи си прекрасно с ръцете, хваща, прехвърля от една ръка в другата, скубе и т.н. Та след множество викове и обиди към мен (от рода, че не правя гимнастика и масажи на дъщеря си), педито ни даде направление за физиотерапия. Чудя се наистина ли дъщеря ми е изостанала толкова много двигателно. От друга страна с тази лекарка  явно не се харесваме от самото начало (това е за друга тема). Моля ви, споделете своя опит има ли дечица, които са се развивали по месеци горе-долу като моята щерка. По книгите чета, че двигателната активност при децата наистина е много индивидуално нещо и не намирам нещо обезпокоително. Предварително ви благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт