Къде бихте се завърнали и къде - никога?

• 26 107
  • 378
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, а има ли в Русия, на такива места като Ермитажа, Василий Блажени, Петродворец и т.н. тълпи от туристи?  Предполагам, че има доста посетители, но дали е като Ватикана, например, в който не стигаше кислорода просто, то такива тълпи...  Tired  Няма къде да стъпиш, само тъпата те носи...

# 76
  • В светлината на слънцето
Когато аз ходих, а то беше преди десетина година поне  Embarassed за Ермитажа се чакаше на огроооомна опашка отвън. Но вътре е просторно и някак тълпата се разпръсква и не я усещаш. Да не говорим, че може да си заседнеш пред някоя картина или скулптура и да си отвисиш там с часове, съзерцавайки я. И двата пъти обаче аз влизах по съвсем други пътища, така че не съм минавала през тази опашка. Казват, че се чакало с часове. Вътре в Ермитажа, по-точно в подземието, има и една специална зала със специален достъп. Поне така беше преди. Влиза се само по предварителна заявка и то не всички получават одобрение. Там са едни от най-изящните и ценни съкровища - от типа на яйцата на Фаберже, разни миниатюри и т.н. Цялата зала имам чувството, че е блиндирано помещение. И само ако отклониш поглед в друга посока от тази, която показва екскурзоводът (там без такъв е изключено да влезеш), на секундата разни яки мъжаки с лоши погледи те вкарват в правия път. Тоест правят ти любезна, но твърда забележка да се държиш прилично, иначе излизаш навън.
За "Василий Блажени" опашката не беше такава огромна и бързичко минаваше, но то и там не си заслужава да се влиза. В Кремъл обаче - да, има какво да се види. Особено в съкровищницата. Петродворецът е ефектен в топлите месеци, когато са пуснати всички фонтани. На него това му е едно от най-красивите неща. Докато Екатерининския дворец в Царское село е красота и отвътре.

# 77
Много ти благодаря за бързото разказче, страшно ме палиш така, бездруго отдавна си мечатя за Русия...  Crazy
А, дали някой има по- нова информация, да не е от преди 10 години?

# 78
  • София
Бях това лято там - в Москва и Санкт Петербург.Навсякъде и за всичко чаках на безумни опашки  Tired  За съжаление тези неща не се променят.Зимата обаче сигурно няма толкова туристи, но и на този студ не бих висяла на опашка  Naughty

# 79
  • Горна Оряховица
Много ми стана интересна темата,затова вместо записче да кажа ходя със семейството си в Словакия,почти всяка година в последните години по два пъти.Досега съм била общо  9 пъти там и ми се иска да да имам възможност за още 90 поне Mr. Green
Това е една страна ,в която има толкова много замъци и замъчета ,че не спирам да мечтая да ги разглеждам  опознавам.За мен това е страната на приказките,чувствам се прекрасно там,мъжът ми също,а децата нямаха избор, защото от най-ранна възраст(2 год.) ходят там и са пристрастени като нас Blush Като се има предвид ,че не обичам много големите градове,ще кажа ,че Братислава е едно място в Словакия,в което с удоволствие пак бих отишла,въпреки ,че съм била там няколко пъти.За Словакия мога да говоря много,затова по-дорбе да приключа до тук.
Другото място ,на което съм ходила е Италия (северна),пак искам да отида,за да заведа децата да видят Венеция,много красиво ми се видя 2001г,незнам сега дали ще го погледна с други очи,но съм позитивно настроена! Peace
Във Виена сме ходили 2 пъти за 1 ден (от града ,в който отсядаме  Словакия е на 150км)много ми хареса, малко в повече ми идва натоварването и навалицата,но определено си струваше,може би пак ще отида.
За Румъния,аааах Румъния какво да кажа,за пръв път тази година минахме от там за Словакия - повече не искам да ми се налага да пътувам от там,причините са много няма да ми стигне страницата,но до Букурещ сме ходили няколко пъти,имаше какво да видим,но нямам кой знае какви мераци да ходя там,само това ,че ми е наблизо - около 200км от дома  Whistling
Ходи ми се на много места,дано имаме възможност да отидем,но в Словакия винаги искам да се връщам.
Ами това е като за запис май стана доста дълго Joy

# 80
Явно съм била късметлийка с опашките.  Grinning Никъде не чаках.Но използвах момента ,когато беше отворен мавзолеят на Ленин и туристите се бяха строили там. Отидох на касата ,която е до изхода от Кремъл и от там си взех билет,без никакво чакане.Не знам дали има и други каси.

Просто невероятно място, стига изкуството да е едно от нещата, които ужасно много ви вълнуват.
Изкуството ме вълнува. Много. Laughing  Но, аз обичам да почувствам градът не само в галериите и музеите. Това в Русия не ми се случи. Хората ми се видяха сърдити,груби и нещастни. Подействаха ми депресиращо Петербург и Москва,въпреки че отидох с огромно желание. Не са моето място.

pina, опашките за Ермитажа наистина са отчайващо дълги,но може да си резервираш билет онлайн.По-скъп ,но си струва. Не се чака и минута. Директно минаваш опашката и влизаш през изхода,завиваш след  двете (!) гишета,които продават билети и на информация си сменяш резервацията за билет. На място добавяш билет за съкровищницата  ,ако искаш. Само с екскурзовод е и е отегчително подробен тур. Ако имаш само ден или два за Ермитажа ,не бих си губила времето там.Нямат яйца на Фаберже, в Москва са .Мисля ,че диамантеният трезор в Кремъл е далеч по-добър. Тълпите са огромни и вътре(юни месец тази година),но залите са по-широки и големи от Ватиканските. Блъсканицата ще е в залата с кичозният часовник-паун и 1-2 други места. Мисля ,че е добре да се посети след като  човек е минал основните музеи и дворци из Европа,защото не могат да се сравнят по културно богатство и преливащ разкош с  Ермитажа. Все пак там са поръчвали изкуството на килограм и бройки.  Проверете и кога е отворено.И затварят  без предупреждение ,като има някакви делегации. Книгите ,които се продават в Ермитажа са много разнообразни,но доста обемни. Ние пътувахме с ръчен багаж и не можах  да напазаря ,както ми се искаше.

билети за Ермитажа

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 19:32 от matzo ball

# 81
matzo ball , много ти благодаря за подробната и полезна информация!! Аз, за съжаление, няма да ходя скоро. Зимата не искам да ходя, а лятото кой знае... От Варна има прилични, директни полети до Москва и от там може с прекачване до Петербург, та затова се заинтересувах. От години мечтая за тези градове. Ужасно би било да се разочаровам. И аз бих искала да усетя атмосферата на града, не просто да харесам музеите...   Но, те са си задължителни дестинации, трябва да се видят, така или иначе.

# 82
Пина, от Варна лятото има също чартъри до Питер.. Wink

# 83
Между Москва и Петербург  най-удобният транспорт е с влак ,ако искаш да посетиш двете на веднъж.
Има влак стрела-4.30мин и нощен влак 7-8 ч. Ние пътувахме спално с втората опция. Влаковете са много и на често и са различни по обзавеждане. Нашият беше с ЛСД тв, климатик,много удобни легла и хотелски тип бельо.Тоалетните бяха много чисти.
разписание и цени
 Пътувахме с червената стрела.    Simple Smile
http://www.poezda.net руският сайт

# 84
  • В светлината на слънцето
matzo ball, аз когато ходих и двата пъти си имаше яйца и то не едно и две. Peace То вярно, че беше отдавна. А да не би да е било гостуваща експозиция.  newsm78 Аз ходих две поредни години една след друга и си бяха там. По принцип в Ермитажа правят често такива гостуващи експозиции. Първият път имаше някакви бижута, за които изрично ни казаха, че идват от незнам си кое място. Щяха да останат 7 или 8 месеца и после да заминават за Япония. Иначе за Кремъл си права - там съкровищата с лопата да ги ринеш в буквалния смисъл на думата.
За живота също е много вярно. Един град не е само музеи при всички случаи. Мен например, ме кефи да се потопя в буквалния смисъл на думата в кипежа. Но съм имала и късмет, че конкретно в Русия ми се паднаха добри "екскурзоводи" - руснаци и българи, които живееха там от дълго време. Абе водеха ме на места, които обикновения турист трудно може да посети, защото просто са извън картите. Наистина не съжалявам и определено бих се върнала отново - най-малкото ще ми е интересно как са се променили градовете след толкова години.  Grinning
За пътуването между Москва и Санкт Петербург не искам обаче да си спомням. Пътувах със самолет на техните вътрешни линии, който спокойно може да се сравни с някой от софийските трамваи, които водят до Илиенци или Женски пазар. Е, няма такава смешно-тъжна картинка.  hahaha

# 85
  • София
..никога в Букурещ - не знам кой го е нарекъл малкия Париж, но определено е бил подпийнал  Crazy

Будапеща е наречен малкия Париж /зради реката и всичко останало/.

Няма място, на което да съм била и да не бих се върнала пак и колкото по-често ходя, толкова повече ми харесва.
Любима ми е обаче Южна Африка - особено ми се ходи там по това време, като цъфтят джакарандите.

Никъде... по българското черноморие - май от 2-3 години не съм ходила и нямам и желание да го сторя.

# 86
  • Горна Оряховица
Аз знам ,че на Букурещ му викат малкия Париж и някъде из центъра(мн.съм зле с ориентацията) има една малка "Триумфална арка" Whistling
Не съм ходила в Париж ,ама ми се ходи,а в "малкия Париж" хич не ми се стъпва Mr. Green

# 87
  • Варна
Аз знам ,че на Букурещ му викат малкия Париж и някъде из центъра(мн.съм зле с ориентацията) има една малка "Триумфална арка" Whistling
Не съм ходила в Париж ,ама ми се ходи,а в "малкия Париж" хич не ми се стъпва Mr. Green

Е то ако заради тази аркичка му казват Париж...
Видях я, не ме впечатли, сигурно защото съм влюбена в оригинала  Simple Smile

# 88
  • София
..никога в Букурещ - не знам кой го е нарекъл малкия Париж, но определено е бил подпийнал  Crazy

Будапеща е наречен малкия Париж /зради реката и всичко останало/.

http://www.culturalromtour.com/trip_culture-trips-bucharest---on … ttle-paris_6.html
http://museum.ici.ro/mbucur/english/micparis.htm

http://www.hungarytourism.hu/main.php?folderID=1124

Явно и двата града имат желание да бъдат малкия Париж - единият на средна Европа, другият на Източна Simple Smile. Не съм била в Будапеща, но Букурещ не става...може би някога, но това време отдавна е отминало.

Е то ако заради тази аркичка му казват Париж...
Видях я, не ме впечатли, сигурно защото съм влюбена в оригинала  Simple Smile

По скоро заради архитектурата повлияна от парижката, знам аз. Аз не видях такова нещо, но затова пък този Palais de Chaillot много напомня за грандоманските чудовища-сгради в Букурещ...

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 23:07 от Lana

# 89
  • Варна
В Букурещ най-неприятно впечатление ми направи окабеляването, което е надземно. Явно за да не копаят при полагане на кабелите, са решили всичко да е по въздуха. Дебели снопове кабели висят над главите на хората, страшно ми стана чак.

Общи условия

Активация на акаунт