Дюканските вълшебства на Tumba_lumba/dpetrova

  • 44 385
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 170
Зимна домашна торта по Дюкански с ванилов крем

За блата-Разбийте две яйца на гъст крем с 1с.л. течен подсладител "Суитли", добавете около 100гр. кисело мляко 0.1% с 1/2 пак. бакпулвер, щипка сол, есенция "цитрус" и "козуначена" есенция, разбийте леко отново, добавете 6с.л. овесени трици, разбъркайте с лъжица  за да не спадне и в предварително загрята фурна изпечете в тавичка застлана с хартия за печене на около 250 градуса. След което извадете, оставете леко да изстине, сложете в подходящ съд и сиропирайте с около 100мл. прясно мляко 0.1% леко подсладено с подсладител (направете леки напречни нарези върху блата с остър нож и залейте с млякото, за да попие по добре).
За ваниловия крем - 400мл. прясно мляко 0.1%, 4 яйца, 1 с.л. царевично нишесте-ванилия, 1с.л. течен подсладител "Суитли", малко ванилова есенция-загрейте леко млякото на котлона, предварително разбийте яйцата на гъст крем и след като млякото загрее го добавете към яйцата, разбъркайте добре и върнете сместа на котлона, добавете и предварително разтвореното в хладка водичка нишесте, бъркайте непрекъснато до сгъстяване на сместа и след като крема е готов(е не става кой знае колко гъст, но е добре) добавете есенцията и подсладителя, бъркайте още известно време енергично, оставете леко да "дръпне" и излейте върху блата. Поставете сладкиша в хладилник да стегне. Същия става нещо разкошно, защото блата си се сиропира от млякото и допълнително поема от течността и влагата на крема и става вълшебен десерт!!!

ПП Още нямам фото, та няма и снимков отчет за протокола!!!

# 61
  • Мнения: 170
СВЕЖА СУРОВА САЛАТА ЗА ПЗ ДНИТЕ

Продукти:
1бр. зелена салата(маруля), 1 бр. малка свежа тиквичка, 1 бр. голяма печурка или няколко по малки, стръкове пресен чесън и пресен лук, сол, лимонов сок;

Приготовление: Измивате и нарязвате зелената салата на тънки ленти, поставяте в подходяща чиния, добавяте наситно нарязаните перца чесън и лук, прибавяте и нарязаните на много тънки филийки(като за карпачо) сурови печурки, както и нарязаната с белачка за белене на картофи сурова тиквичка на финни ленти, овкусявате с малко лимонов сок и солчица и става прекрасна свежа салата. Да ви е сладко!

# 62
  • Мнения: 170
Сладък салам по Дюкански, рецепта за трета фаза
Внимание второфазнички в рецептата има нережимен продукт-какао!!!



Продукти(доза за 3 дни): 9с.л. овесени трици, 2с.л. нискомаслено какао, есенция ванилия(ром, шоколад, коняк-според вкуса ви), малко прясно мляко 0.1%, 1 до 2 с.л. течен подсладител Суитли ултра;

Приготовление: В купа разбъркайте всички съставки до получаване на гъста не много твърда смес. Поставете сместа върху фолио, с ръце оформете и завийте като саламче. Поставете в камерата за около 45 мин. да стегне. Разпределете на три части за три дена. Става чудесен сладък шокосалам.




ПП Ако сте във втора фаза използвайте изключително рядко и само при много, ама много силен глад за шокосладости, защото в БГ няма достатъчно обезмаслено какао и при редовна или неконтролируема употреба може да доведе до задържане в свалянето на килограми. Второфазнички опитайте да замените какаото с нескафе, опита сочи, че също става чудесно!!!

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 21:02 от Tumba_lumba

# 63
  • Мнения: 170
Дюкански сладолед за горещите летни дни

Продукти:
цедено кисело мляко 0.1%, екскуиза 0.2%, течен подсладител, течна есенция с аромат според вкуса ви или нес кафе, ако искате ефект на шокосладолед;

Приготовление: В марля или тензух си изцеждате киселото мляко, защото аз в БГ не съм намирала обезмаслено цедено мляко, след като добиете нужната гъстота на киселото мляко посредством изцеждане в тензуха, го слагате в подходяща купа, добавяте екскуизата, течния подсладител на вкус, ароматите и/или нес кафето, разбърквате добре и слагате в камерата и воала имате чудесен сладолед, напълно режимен или пък леден крем за пълнеж на различни тричаво-овесени бисквитки, блатове, кексове и т.н. Да ви е сладко и прохладно в летните жеги!

# 64
  • Мнения: 170
КОПРИВЕНА КАША(на принципа на кашичката/попарката на Мастърчето Hug Heart Eyes Hug)

Продукти: 3с.л. овесени трици, 250мл. прясно мляко 0.1%, 250мл. вода, 2 яйца, 1/2 пак. извара(моята беше на Бор Чвор), солчица, малко лимонтузу, чубричка, коприва, пресен чесън, пресен копър.

Приготовление: Почиствате, измивате и попарвате копривата, нарязвате я наситно. Почиствате, измивате и нарязвате наситно пресния чесън и копър. В касеролка/малка тенджерка затопляте прясното мляко, добавяте триците и варите до сгъстяване, добавяте яйцата, изварата, копривата, копъра, чесъна, сухите подправки и на тих огън досварявате кашата. Може да я гарнирате с кисело млекце. Да ви е сладко.

ПП На същия принцип правя и пиле или гъби фрикасе, като добавям черно пиперче, дафинов лист и бахар, а не слагам чубрица и копър, както и извара. Пилето е предварително сварено, обезкостено и нарязано надребно(може и бяло месо/гърди останали ви от пиле на грил или печено такова в плик). Гъбите също са предварително сварени и нарязани надребно, като добавям и малко водичка от тази в която са врели.

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 22:38 от Tumba_lumba

# 65
  • Мнения: 170
СВЕЖА САЛАТА СЪС СПАНАК И ЛИМОН

Продукти: спанак, пресен лук, пресен чесън, пресен копър, 1/2 лимон, сол на вкус.

Приготовление: Добре почиствате и измивате спанака, лука и чесъна. Нарязвате на ленти вече почистения и измит спанак, добавяте наситно нарязаните лук, чесън и копър. Овкусявате с лимонов сок и солчица, а отгоре гарнирате с обелени парченца от 1/2 лимон. Може да добавите и на много тънко нарязани сурови гъби. Изключително свежа, простичка, лесна и вкусна салатка!

ПП Аз правя вариации на тази салатка-като смесвам спанак със зелена салата, добавям нарязани на ленти краставица и сурови гъби, сега е сезона на репичките смело може да добавите и тях и изобщо да имровизирате.

# 66
  • Мнения: 170
РАЗЯДКА С ИЗВАРА

Продукти: прясна краставица, пресен чесън, репички, извара, сол, лимонов сок.

Приготовление: Нарязвате на малки кубчета краставицата и репичките(предварително измити и почистени), нарязвате на дребно пресния чесън, добавяте изварата, овкусявате със сол и лимонов сок и добре разбърквате всичко и воала имате прекрасна разядка, която може да хапвате като салатка, да намажете на тричава палачинка/филийка или да използвате като гарнитура. Да ви е сладко!

# 67
  • Мнения: 170
ПАНДИШПАНОВО РУЛО С ЯГОДОВ КРЕМ



Продукти:

-за блата:3 големи яйца, 2с.л. течен подсладител Суитли(ама всякаш по добре 1с.л., че стана доста сладко), капки течни есенции-ванилия, цитрус и козуначна, 1с.л. царевично нишесте ванилия/може и натурално;
-за крема:цедено кисело мляко на Олимпус 2%, степче с любим аромат(в моя случай с аромат на ягода);



Приготовление:
В купа разбивате с миксер яйцата заедно с подсладителя и есенциите докато побелеят и станат на гъст крем. След като яйцата са удвоили(утроили)обема си, добавете нишестето като внимателно го пресявате през сито(или цедка) и разбърквате добре, но много внимателно с дървена шпатулка или лъжица. Поставете сместа в продълговата тавичка, застлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята до 250 градуса фурна, а като поставите тавичката във фурната намалете градусите до 170 и печете до готовност. След като блата порозовее(опитайте с клечка за зъби за всеки случай) е готов. Извадете от фурната и както е топъл завийте на руло ведно с хартията (завийте блата/рулото не по дължината на тавата, а от тясната и страна(по широчината), така рулото няма да е дълго и тънко като палачинка, а ще е по късичко, но по дебеличко и пухкаво-ама, че обяснение му дръпнах  Laughing). Оставете да изстива, а в това време си пригответе крема като хубаво объркате цеденето мляко с част от степчето, според вашия вкус по отношение на сладост и на аромат(аз използвах степче с вкус на ягода). След като рулото е поизстинало намажете с една част от крема вътрешната му страна и завийте отново. Поставете в подходяща чиния или поднос и намажете остатъка от крема върху рулото. Украсете с помощта на вилица, като правите вълнообразни движения. Става невероятно вкусно руло, прелестна сладост. Възхитена съм. Опитайте, няма да съжалявате, става за много кратко време и е ужасно лесно за приготвяне.

ПП Може да направите и ванилов крем за рулото от прясно мляко 0.1%, яйца, подсладител, ванилия и за сгъстяване малко желатин.
А може да овкусите цеденото мляко не със степче, а с нес кафе и да подсладите. Има възможност за импровизации.

 


Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 19:34 от Tumba_lumba

# 68
  • Мнения: 170
ОСНОВЕН ПАНДИШПАНОВ БЛАТ

Продукти:

-за блата:3 големи яйца, 2с.л. течен подсладител Суитли(ама всякаш по добре 1с.л., че става доста сладко), капки течни есенции(не прекалявайте с тях)-ванилия, цитрус и козуначна, 1с.л. царевично нишесте ванилия/може и натурално;

Приготовление:
В купа разбивате с миксер яйцата заедно с подсладителя и есенциите докато побелеят и станат на гъст крем. След като яйцата са удвоили(утроили)обема си, добавете нишестето като внимателно го пресявате през сито(или цедка) и разбърквате добре, но много внимателно с дървена шпатулка или лъжица. Поставете сместа в продълговата тавичка, застлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята до 250 градуса фурна, а като поставите тавичката във фурната намалете градусите до 170 и печете до готовност. След като блата порозовее(опитайте с клечка за зъби за всеки случай) е готов.

Този блат може да използвате за направата на торти, рула, пасти и различни сладкиши.



Последна редакция: сб, 22 май 2010, 17:36 от Tumba_lumba

# 69
  • Мнения: 170
ДЮКАНСКО ТИРАМИСУ

Продукти:

-за бишкотите: ползвайте рецептата за пандишпанов блат - 4 големи яйца, 2с.л. течен подсладител Суитли(ама всякаш по добре 1с.л., че става доста сладко), капки течни есенции(не прекалявайте с тях)-ванилия, цитрус и козуначна, 1с.л. царевично нишесте ванилия/може и натурално;
-за крема: цедено кисело мляко Олимпус 2%, 1 яйце, течен подсладител "Суитли" на вкус, течна есенция ром;
-за напояване на бишкотите: чаша черно/чисто кафе;
-за поръсване:нес кафе;

Приготовление:
-блат:В купа разбивате с миксер яйцата заедно с подсладителя и есенциите докато побелеят и станат на гъст крем. След като яйцата са удвоили(утроили)обема си, добавете нишестето като внимателно го пресявате през сито(или цедка) и разбърквате добре, но много внимателно с дървена шпатулка или лъжица. Поставете сместа посредством лъжица с която да оформите бишкотените формички(опитайте да ги направите по дебелички) в голяма разлята тавичка, застлана с хартия за печене. Печете бишкотите в предварително загрята до 250 градуса фурна, а като поставите тавичката във фурната намалете градусите до 170 и печете до готовност. След като бишкотите порозовеят(опитайте с клечка за зъби за всеки случай) са готови. Извадете от фурната и оставете да изстинат.
-крем:Разделете яйцето-белтъка от жълтъка. Разбийте белтъка на сняг с малко подсладител, а жълтъка на гъст крем(да удвои обема си) пак с малко подсладител. В купа добавете цеденото кисело мляко и прибавете жълтъчния крем, разбъркайте внимателно(най добре с дървена шпатулка или дървена лъжица), добавете и белтъците на сняг, както и капки от течната есенция, подсладете на вкус и отново разбъркайте много внимателно цялата смес, като внимавате обема и да не спадне и крема да остане пухкав.
-сглобяване на сладкиша:В подходящ поднос поставете ред бишкоти, поръсете с предварително свареното кафе, добавете крем, отгоре отново подредете ред бишкоти, отново поръсете с кафе и намажете с крем, повтаряте процедурата до изчерпване на продуктите, като завършвате с крема. За ефектност поръсете обилно с нес кафе.

ПП Мързеливи бишкоти: Просто изпечете един или два блата в продълговата тавичка и разрежете на парчета/правоъгълни лентички наподобяващи бишкоти.

ПП Ако една доза от бишкотите не ви стигне-повторете процедурата(направете две дози)!

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 17:47 от Tumba_lumba

# 70
  • Мнения: 170
ДЮКАНСКИ ДЮНЕР/ХАМБУРГЕР/ХОТ ДОГ

Продукти:

-за дюнера:2 яйца, щипка сол(много мъничко), капка течен подсладител "Суитли"(за уравновесяване на вкуса), 1с.л. натурално царевично нишесте;
-за пълнежа: режимна салата "Снежанка"-от цедено мляко Олимпус 2%, краставички, пресен копър, чесън, солчица(предварително приготвена), 1/2 домат, 1 листо(голямо) зелена салата, на тънки резенчета-телешко/или пилешко кюфте/кебапче на скара и/или пилешко филе на скара(грил, фурна); 1 с.л. лютеница(за втора фаза направена саморъчно, за трета и четвърта-препоръчвам диабетична лютеница "Дерони");

Приготовление:В купа разбивате с миксер яйцата заедно със солта и подсладителя, докато побелеят и станат на гъст крем. След като яйцата са удвоили(утроили)обема си, добавете нишестето като внимателно го пресявате през сито(или цедка) и разбърквате добре, но много внимателно с дървена шпатулка или лъжица. Поставете сместа в продълговата тавичка, застлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята до 250 градуса фурна, а като поставите тавичката във фурната намалете градусите до 170 и печете до готовност. След като блата порозовее(опитайте с клечка за зъби за всеки случай) е готов. Извадете от фурната и както е топъл завийте на руло ведно с хартията (завийте блата/рулото не по дължината на тавата, а от тясната и страна(по широчината), за да добие форма и стане еластичен. Оставете да изстине.
Сглобка: След като блата/рулото е изстинало, разтворете го и от вътрешната страна намажете със салата "Снежанка", поставете нарязаната на ленти зелена слата, нарязаните на кубчета домати, месцето нарязано на тънки ленти(ако сте в трета или четвърта фаза - добавете лютеницата) и завийте добре. Воала, имате сандвич по вкусен от всеки тип хабургер предлаган от всички вериги ресторанти, предлагащи подобни специалитети. Имате възможност за избор-като добавка на резенчета лук, краставица, режимно сирене и всичко позволено за режима. Жалко, че нямам фото в момента за да ви покажа и докажа-вида е уникален, а вкуса е прекрасен! Да ви е сладко!

ПП Месния пълнеж може да замените с телешка/говежда пастърма, суджук или луканка, за хот дог-пилешки или пуешки кренвирш(пуешките кренвирши на "Никас" поне по съдържание изглеждат режимни, но ги избягвайте, ползвайте за разнообразие или според фазата в която сте!!

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 16:56 от Tumba_lumba

# 71
  • Мнения: 170
За всички които не могат да се справят с триците( по точно с непоносимостта към вкуса им),
предлагам най вкусните Дюкански крекери, че и хрупкави при това, а колко лесно и бързо стават... ooooh! :



В купичка сложете 6с.л. овесени трици, добавете около 1 и 1/2 с.л. кисело мляко с угасена в него 1/3 к.л. бакпулвер, много малко солчица и капка течен подсладител , 1 ч.л. несмляно ленено семе, 2 яйца. Разбъркайте добре с лъжица до хомогенност получената смес(става малко редичка, но не е проблем). В застлана с хартия за печене по голяма, разлата тавичка, поставете по около лъжица, лъжица и нещо от сместа, на равни разстояния една от друга, целта е да се получат плоски, тънки бисквитки, тук таме може и да ви се слеят, но не е болка за умиране. Поръсете отгоре с още несмляно ленено семе и печете в предварително загрята фурна на 200градуса. Запечете добре и когато добият златист до леко кафеникав загар са готови. Имат невероятен вид и още топлички са чудесно хрупкави. От дадената доза излизат осем задоволително големи крекерчета.



Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 11:17 от Tumba_lumba

# 72
  • Мнения: 170
ХРУПКАВИ КАНЕЛЕНИ БИСКВИТКИ АЛА ДЮКАН
(На основата на Дюканските крекери)



Продукти:

3с.л. овесени трици, 1 и 1/2 с.л. кисело мляко с угасена в него 1/3 к.л. бакпулвер, много малко солчица, 1 с.л. течен подсладител "Суитли" , 1 к.л. канела, капка течна есенция ванилия и цитрус, несмляно ленено семе(за поръсване), 1 яйце.

Приготовление:
В купа сложете всички гореизброени съставки. Разбъркайте добре с лъжица до хомогенност получената смес(става малко редичка, но не е проблем). В застлана с хартия за печене по голяма, плоска тавичка, поставете по около непълна лъжица от сместа, на равни разстояния една от друга, целта е да се получат малки, плоски, тънки бисквитки. Поръсете отгоре с несмляното ленено семе и печете в предварително загрята фурна на 200градуса. Запечете добре и когато добият златист до леко кафеникав загар са готови. Имат невероятен вид и още топлички са чудесно хрупкави. От дадената доза излизат около 12-13 малки кръгли бисквитки.


Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 11:18 от Tumba_lumba

# 73
  • Мнения: 170
ЯЙЧЕН ПАСТЕТ  ПО ДЮКАНСКИ(ВЕЛИКОЛЕПЕН И МНОГО ЛЕСЕН)

Продукти:

3 сварени яйца, 1/3 опаковка извара "Бор Чвор", две скилидки чесън накълцани наситничко или минати през пресичка, малко шарена сол, капка пресен лимонов сок;

Приготовление:
В купа размесете добре изварата с чесъна, шарената сол и капката лимонов сок, след което настържете в същата купа на ситно ренде сварените яйца,  объркайте отново всичко до хомогенност. Получава се страхотно вкусен, пухкав и лек пастет, който можете да намажете с чиста съвест върху дюканските си крекери или върху филийка дюканско хлебче! Да ви е сладко! Лесно, бързо, изключително вкусно! ПП Може да си го хапвате и просто така - като салатка или предястие!

# 74
  • Мнения: 170
Класически Миш Маш ала Дюкан (подчертавам - безобразно вкусен hahaha)

Днес в нашето Макао имаше най вкусните домати, които съм хапвала досега - ароматни, сочни, с тънка ципа....и не можах да се сдържа да не спретна една лятна гозба - нарязах 2 броя пресни, червени, узрели домати на многооо дребни кубченца заедно с 1 брой пресен светлозелен пипер(чушка), нооо доста големичък (мутант Mr. Green), наситних две - три скилидки чесънче и задуших под капак с малкоооо водичка да омекнат хубаво, като омекнаха и си пуснаха сос и аромат добавих солчица, чубричка, малко черно пиперче, обърках всичко и чукнах три яйца, добавих 1/3 пакетче извара "Бор Чвор", обърках всичко много добре и оставих на по тих огън да поизври течността....мммм, че като се размириса тая ми ти гозбаааа.....стана нещо наистина вкусно, ноооо за да добие такъв неустоим вкус, вид и аромат гозбата само кулинарните ви умения няма да стигнат(личен опит ooooh!), защото зеленчуците ви трябва да са наистина качествени, свежи и вкусни Peace, затова внимателно си подберете хубави зеленчуци за да имате наистина прекрасен резултат  chef! Пожелавам ви Добър Апетит!

Може да добавите към вече готовото ястие наситнена на дребно люта чушка и да поръсите със свеж магданоз....мммм приказка..... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт