телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 18 937
  • 458
  •   1
Отговори
# 360

smile3507  Съжалявам.

# 361
Първо искам да споделя /без да се хваля, моля да не се възприема така/, че аз 2 месеца гледах целодневно трите си малки деца /на година, 3г. и 5г./ тъй като не посещаваха детската градина и не съм им пускала тв-то нито веднъж, и то не умишлено, а просто защото нямаше нужда от това - времето ни беше ползотворно запълнено с други неща.../допълвам че не ми помагат баби и детегледачки и си върша домакинската работа сама, освен това се грижа и за двор, тъй като живеем в къща.../
Второ въпроса тук е дали е уместно и доколко гледането на тв в детските градини!
Цитат
  Всяка минута на тази  възраст е обучителна.
    Много е важно с какво се запълва.  Peace

Абсолютно подкрепям - има филмчета които по занимателен начин могат да помогнат на детето да научи буквите и цифрите, или кое е ляво и кое дясно, филмчетата които съдържат агресия учат децата на агресия - те възприемат това поведение за нормално в своето ежедневие и нерядко го прилагат на практика... Както в приказките има поука, така и във филмите има някакъв подтекст...Обучението не винаги е под формата на урок, напротив децата се учат на поведение в ежедневните ситуации в семейството и в ДГ и копират поведение, било то на някой възрастен, на някой герой от тв или на някое друго дете...
Аз лично не съм против тв изцяло, просто да има някакъв контрол на съдържанието - все пак учителките са педагози и би трябвало да са по-добре запознати с това за което говоря...
За съжаление като си чешем езиците тук нещата няма да претърпят промяна  Sad

# 362
Права си, няколко поста назад и аз споделих, че е от значение ограничаването и контрола над това, което се гледа  Peace

# 363
Първо искам да споделя /без да се хваля, моля да не се възприема така/, че аз 2 месеца гледах целодневно трите си малки деца /на година, 3г. и 5г./ тъй като не посещаваха детската градина и не съм им пускала тв-то нито веднъж, ....................

smile3501

Цитат
Обучението не винаги е под формата на урок, напротив децата се учат на поведение в ежедневните ситуации в семейството и в ДГ и копират поведение, било то на някой възрастен, на някой герой от тв или на някое друго дете...
     Hug

Цитат
За съжаление като си чешем езиците тук нещата няма да претърпят промяна
    Поне до някаква степен си даваме взаимен кураж да действаме там,където това би могло да има смисъл.  Peace

# 364

Ха сега кажете вие,като се приберете в къщи от работа  в 17.30ч и щракнете ТВ,кога го спирате? Mr. Green  Учителка съм,но съм и майка ,така че съм от двете страни..... Wink
    Peace Не издребнявайте!

Веднага отговарям. Изобщо не го пускаме. Не го пускаме и събота и неделя, когато сме цял ден вкъщи. Има случаи, когато на детето му е скучно и иска да играем на нещо. Ако имам работа и трябва да изчака, просто си намира друго занимание, тъй като не е свикнала да се пуска тв като развлечение и никога не ме е врънкала. Имаме едни приятели, които пускат тв-то за фон. Като идем у тях, ми бръмва главата и го изключвам.

Аз също не съм против телевизията или хубавите филмчета. Но тъй като очевидно в повечето детски градини не може да има контрол и се злоупотребява с гледането на телевизия, е най-добре въобще да няма. Щом нас навремето са ни гледали без тв в градината, щом в Германия успяват да ги гледат без тв., явно не е толкова страшно нито за децата, нито за учителките, ако няма телевизор.

# 365
radena80 ,
Винаги съм много радостна, когато срещна майки като теб! Възхищавам ти се! Simple Smile
За чесането на езиците- съгласна съм. Но явно етапите на узряване и осъзнаване у всички нас са в различен стадий. Peace
И затова се налагат повечко разговори, някои от които са натежаващи и може би затормозяващи  за някои.
Все пак имам голямата надежда, че този вреден навик в Бг ще бъде забравен .

Още повече, че ето - в частните градини НЯМА ТВ!!! Ура! Ура ! УРа!

в този смисъл,  viliko ,
убедена съм, че ТВ е напълно излишен /дори вреден/, особено в първите 3 - 4 години от живота на детето. Затова и така съм си ги отглеждала моето.
не съм имала дететгледачка, също и баби. Те са на стотици километри от дома ми.
Разбирам, че може би имаш нужда от идеи.
Виж това

Може би ще ти допадне. Според мен ще ти е от полза.
Хубаво е, че имаш желание. Но усещам, че имаш нужда от стимул/подкрепа. Ще споделя набързо моят опит.
Основен принцип ми е Любов и търпение. От тук идва всичко. И двете думи са важни Peace
После се нареждат
- желанието /дали имаш желание да се занимаваш ти с детето или искаш някой/нещо да го забавляват, отглеждат, поемат отговорността в/у отглеждането му...../,
-добрата организация и
-приоритентност.
Винаги се вслушвам в детето. Старая се да има взаимност и да комуникирам с него . Винаги.
А не да го оставям то да си комуникира с неодушевени предмети, които са уж одушевени. А именно това  е Телевизията. фалш. фалш за формиращата се детска психика.
Ако практически не можеш да си го представиш , питай/ мога да ти дам конкретни примери , може би на лични, за да не спамим/.

# 366
Не, може би не съм била достатъчно ясна. Не пренебрегвам никак дори необходимостта от занимания и насърчаване, но в същото време оставям и достатъчно време за игра и забавление, когато детето само си намира заниманията.
Също така е истина, че времето не ми достига особено, дори за елементарни неща. Работя на две места, уча, водя и взимам детето аз от градината, защото мъжът ми е с невъможно работно време. Но това не влияе на начинът, по който възприемам нещата. Занимаваме се доста с него, в интерес на истината той е единственото дете, което брои до 30 в групата, знае цялата азбука, познава повечето букви и цифри, а думите и изразите на английски определено не са заслуга на уроците им в градината, а на мен самата. не изреждам това като фукане, а точно обратното - за да покажа как макар не всяка минута до него - успявам да му дам необходимото явно.
Конкретно за Тв-  гледаме вкъщи, детето гледа само на ДВДто детските, които аз съм му купила. Рядко проявява интерес към филм, който примерно ние гледаме, в това време той си играе на спокойствие в другата стая. За любов и търпение...мисля, че не ми липсват.

# 367
Детето ми е на детска градина, за да играе с другите деца и да бъде занимавано с учебната програма заедно с другите деца. Ако исках да виси да гледа телевизия щах да го оставя при баба му.

Интересно, ще възнине ли въпросът нормално ли е телевизия в занималнята на първолаците или в училище?

# 368
Да, зависи и каква е бабата. Моето лятото го гледаше пра-баба му. научи го на толкова много неща, че ...просто не повярвах. Тя гледа само новините и филмите по К1 обаче. Както е и заклета ЦСКАрка, не пропуска мач.

# 369
Да, зависи и каква е бабата. Моето лятото го гледаше пра-баба му. научи го на толкова много неща, че ...просто не повярвах. Тя гледа само новините и филмите по К1 обаче. Както е и заклета ЦСКАрка, не пропуска мач.

viliko, не е само да се научи нещо, децата си играят и изобщо не се сещат за телевизия

# 370

viliko, не е само да се научи нещо, децата си играят и изобщо не се сещат за телевизия
Е, аз само коментирах твоя пост, че ако искаш да гледа Тв - ще го оставиш при баба му  Wink

# 371
  • България
В образователната система има толкова много сериозни проблеми,че само им е до това дали да имаТВ в дет.градина!Не издребнявайте!Децата завършват училище неграмотни,вие сте седнали да си убивате времето с излишни сплетни!Давате ли си сметка в момента,в който публикувате отговора си във форума какво прави детето ви? newsm78
 10:56,11:07,11:13 са публикувани отговорите ви-в това време сигурно гледат ТВ-защо не отидете да си спасите децата от градината ами се надприказвате? newsm78

# 372
Перуника ,
Цитат
В образователната система има толкова много сериозни проблеми,че само им е до това дали да имаТВ в дет.градина!Не издребнявайте!
О, темата трудно бих нарекла издребняване. Напротив. Проблемите идват точно от такива камъчета като ТВ.
За образователната система  и проблемите й, за които споменаваш сигурно може да се направи отделна тема, сигурна съм. Ако вече няма.
Тук говорим не за образователни системи , а за забавачка, в която децата се забавляват с ТВ Wink
Цитат
вие сте седнали да си убивате времето с излишни сплетни!
Че времето ми е ценно, да. Че го губя- със сигурност. Но
Първо , силно се надявам, че не го убивам, а работя за добра кауза на нашите деца.

Второ, има си клюкарска част във форума, където са сплетните. Тук ги няма. Peace
Който има потребнсот да си посплетничи, сигурно ходи там. Peace

Не знам на другите майки къде са им децата докато пишат отговори, но моето си е у дома. Тук много деца ходят на градина по 3 часа сутрин, градините са до обед.
Има и  "целодневни" детски градини, но те са до 3-4 часа и са кът.

# 373
  • България
След като си в Германия и детето ти е до теб,какво се вълнуваш какво се прави в БГ градини? Heart Eyes

# 374
След като си в Германия и детето ти е до теб,какво се вълнуваш какво се прави в БГ градини? Heart Eyes
Ох.......направо ме разби с този въпрос. Признавам си.
Ами аз съм българка.

И детето ми е българче.
...... първото братовчедче на моето дете е в БГ. ........
Еня ме е за тези дечица. Това е.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт