Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 183
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
 Понякога няма изоставане във фината моторика, а реч липсва   newsm78 нали уж имало връзка?!

И аз се учудвам на този факт и до такава степен, че поисках ново обследване на психо-моторното развитие, за да видя дали детето не изостава междувременно, а аз да не го забелязвам.  Thinking

# 661
Аз съм дала само една малка част от упражненията, които се прилагат  за развитие на фината моторика.
Тези дни, когато имам малко повече  време, ще пиша  повече за тези умения  Peace  bouquet

# 662

...  Понякога няма изоставане във фината моторика, а реч липсва   newsm78 нали уж имало връзка?!
Да, мога да го потвърдя от личен опит. Моя син имаше перфектна фина моторика, а реч липсваше...
Това е само маркер, по който специалистите се ориентират. Не е на 100% определящ.

# 663
Bluevelvet   обясни ни моля те , какво разбираш под фина моторика В НОРМА, според възраст  на детето. Например от 2-3 г...еди си какво трябва да умее, от 3-4 г  еди си какво и т.н

# 664
Bluevelvet   обясни ни моля те , какво разбираш под фина моторика В НОРМА, според възраст  на детето. Например от 2-3 г...еди си какво трябва да умее, от 3-4 г  еди си какво и т.н

Има чек лист , или критерии  които детето  трябва да ги покрива ,но много пъти съм казвала, че всяко дете е различно  Peace
Едно с друго не си  приличат. Дефицитите при  всяко са различни.
Утре ще  ви напиша чек листа   bouquet

# 665
Блувелвет правилно е дала такава зависимост - между фината моторика и речевото развитие.
В много случаи, обаче, това е във връзка с последващата терапия и стимулирането на фината моторика и планирането и изпълняването на двигателни алгоритми - свързани с захвати на пръстите, сръчности и превключване на такива движения. Също така и намиране на решения за изпълнение на визуални и сетивни пространствени задачи - отваряне на различни кутии, ципове, копчета, катарами, ключета и ключалки, както и пъзели - във всичките им разновидности. Затова самата фина моторика като сръчност - не е диагностичен критерий, ако не е подплатена с идеаторна зрялост. Много от децата със сензорни дезинтегративни проблеми умеят невероятни неща - да завъртят различни предмети, намирайки балансиращата им точка, да забележат и хванат изключително дребни детайли или да изпълняват сложни движения с пръстите и китките, които изглеждат грациозни и бързи... а всъщност са стереотипи, блокиращи когнитивната концентрация.
Отплеснах се, а всъщност идеята ми беше да кажа, че тези връзки - фина моторика и реч се вземат пред вид както като диагностичен критерий в доста от тестовите методики, а в още по-голяма степен - в хода на терапията като вид стимулация. Дори да изпълните критериите за дадена възраст във фината моторика - това не гарантира покриването на всички тестови сфери, особено на речевото и езиковото развитие.
Развитието на речта в голяма степен зависи от слуха, слуховата преработка, оралните механизми и желанието за комуникация - като отговор  и инициативност. Това са много обсъждани вече неща и едва ли казвам нещо ново.
Блувелвет - честито ново професионално поприще. Благодаря ти и аз, че даваш толкова много идеи и стимули, свързани с детското развитие и ценни като конкретика - разбираеми и лесно приложими. newsm10

# 666
Здравейте,
моят син е на близо три години и не говори. В речника си има около 20-тина думи. Започнах да го водя на логопед, записала съм го и на невролог. При логопеда направих само една консултация и ще започвам да го водя минимум веднъж седмично. Това, което ме притеснява е вината, която изпитвам че детето не говори. По цяла нощ не спя, само рева и рева. Когато успея да заспя обаче, сънувам че синът ми е проговорил. Търся къде сгреших, какво не направих както трябва, че детето ми не говори. Учителките в детската градина ме гледат укорително и ме питат: "Четеш ли му книжки", колежките и те: "Абе ти говориш ли му на това дете". Господи, имам чувството, че ще се побъркам и няма да дочакам момента, в който детето ми ще проговори Sad

# 667
master333 наистина ако четеш приказки на детето и му говориш ще се развие по бързо говора, но и без да го правиш ако няма никакъв проблем пак ще проговори. Щом има хора около него които говорят и чува реч така, че едва ли ти си проблема на детето, а учителките и други кокошки ги остави. Те само се чудят какви кусури да ти намерят знам много добре за какво говориш ама много бързо се оправям с такива   Twisted Evil
Аз също се терзая къде сгреших не ми дава мира просто не знам и бременността ми беше нормална и раждането, но има една подробност която ме попита логопедката дали като родих бебето изплака. Моята дъщеря не изплака  Sad явно е вроден някакъв проблем но не мога да разбера от къде въобще терзания много имам сега  Cry Cry Cry

# 668
Тези дни ще разкажа за моята Вики,тя е на 2г1м.За сега ще се запиша за темата,
  bouquet чакам с нетърпение съветите ти Bluevelvet  bouquet  bouquet

Има чек лист , или критерии  които детето  трябва да ги покрива ,но много пъти съм казвала, че всяко дете е различно  Peace
Едно с друго не си  приличат. Дефицитите при  всяко са различни.
Утре ще  ви напиша чек листа   bouquet

master333   Знам,че е трудно,и аз напоследък съм доста объркана,разбрах обаче със сигурност,че и да съм сгрешила досега трябва да си простя така да се каже,за да се средоточия в бъдещето.Самообвинението е пагубно в даден момент.

# 669
Здравейте,
моят син е на близо три години и не говори. В речника си има около 20-тина думи. Започнах да го водя на логопед, записала съм го и на невролог. При логопеда направих само една консултация и ще започвам да го водя минимум веднъж седмично. Това, което ме притеснява е вината, която изпитвам че детето не говори. По цяла нощ не спя, само рева и рева. Когато успея да заспя обаче, сънувам че синът ми е проговорил. Търся къде сгреших, какво не направих както трябва, че детето ми не говори. Учителките в детската градина ме гледат укорително и ме питат: "Четеш ли му книжки", колежките и те: "Абе ти говориш ли му на това дете". Господи, имам чувството, че ще се побъркам и няма да дочакам момента, в който детето ми ще проговори Sad

И ние ходихме на професионален логопед за пръв път..Жената беше много любезна и внимателна..Каза че статистически/по световни статистики/ 10 на 100 деца имат проблеми с проговарянето..2 от тези 10 имат проблем/да речем аутистичен/ останалите 8 с много работа и търпение наваксват и настигат връстниците си...
Интересно беше да го зная защото аз имам само едни приятели с дете на 3 което казва само мама....Ние имаме 10-тина думи..Когато му кажа да повтори някоя проста думичка я повтаря но не я използва после...Логопедката също така каза че са открили че когато децата са в група/а не едно по едно"прихващат" едно от друго и кой каквото знае го предва по някакъв техен си начин...ще почакаме около 2 мсеца защото групите са пълни за сега...Според нашата логопедна на детето трябва да се говори но само с просто изречения за да мога да разбира всичко и да помни..Сложните изречения ги затруднявали много/при нашите деца/..и е добре да се избягват...Това е..Аз много се притеснявам...но с притеснения нищо не се постига така че...ще действаме от тук нататък!

# 670
  • Варна
Да се запиша и аз в темата. Синът ми до преди 2 месеца казваше само мама и тати, даа/вода/. Роден е нормално, дълго кърмен, нямал е сериозни здравословни проблеми. Редеше пъзели, мозайка, сортираше по цветове и форми, но не говореше. Беше мисия невъзможна да му чета или показвам нещо по книжка, той я вземаше и затваряше. И две седмици преди рождения му ден изведнъж прояви интерес към книжките. Вече имахме и записан час за логопед. За два месеца напредна много, вече повтаря всичко/преди изобщо не се опитваше/, прави прости изречения, разбира се всичко, което говори, макар че има звуци, които все още не казва правилно. Сега го водим на логопед 2 пъти седмично. И аз се чудех какво не съм направила правилно, къде съм сбъркала, но полза от това няма.
Успех на всички дечица!

# 671
И ние посетихме логопед за първи път вчера. Много съм обнадеждена. Споделих с нея невероятната промяна на малкия след морето, а нейния коментар беше, че 90% от децата след почивка с цялото семейство имат голям скок в развитието.
Бяхме на море само 1 седмица, но от деня в който се върнахме Риша започна да отговаря на въпроси с "да" и "не", което ни смая. Много сме щастливи.
Започна да повтаря някои думи, и дори се опитва да ги изговори правилно. Всеки ден казва по две-три нови думи. Нарежда веднага пъзелите които преди не искаше да погледне, а аз си редях сама до него когато си редеше количките в редица.
Когато извадих кутията с дървените животни сам започна да ги вади и да казва звуците. Навън ходи за ръка и не бяга без посока. Разходките протичат по съвсем различен начин. Мечтата ми да проговори може би ще се сбъдне скоро.

Master333, неможеш да си представиш колко те разбирам. Не се самообвинявай, а учителките и колежките игнорирай...Идея си нямат за какво става дума!
При аудиолог ходихте ли? Ние ще ходим и с двете малки на изследване на резонанса на тъпанчето и дали имат нужда от кохлеарен имплантат.
Не можем да разберем дали прави разлика между "ч" и "ш". Малкия пък чува избирателно и не говори почти изобщо.

# 672
и при нас беше така с почивката. бяхме 2 седмици, за които дръпна много. обяснявам си го с времето, което прекарвахме в общуване на български език. защото тук през деня няма как. само вечер, когато понякога е изморен и ни приема, ни предава и уикенда, разбира се
вече повтаря много думи, първо почна с двусричкови, но вече има и три, че и четирисричкови. още не се сеща да използва всички думи, които знае и прави само няколко еднакви прости изречения, защото явно глаголите куцат. използвам картите от мемо игрите много. но просто и детето вече иска да повтаря и изговаря. виждам го, че понякога уж се срамува като каже нещо, но се отпуска и повечето ги изговаря съвсем правилно. дори и да не е правилна, аз му я казвам как трябва да е, но без да натрапвам. след време ги 'оправя'
от българия така и не получихме профила, който логопедката обеща, за да можем да идем тук и да покажем какво е нивото на владееене на майчиния език. а той вече не е актуален. не че тук се вълнуват много от деца под 3.5 години, особено пък в многоезична среда
така че, продължаваме с усилия и търпение. пожелавам ви да постигате и вие много успехи и по - малко терзания
а аз продължавам да ви чета, защото имаме още много да постигнем

# 673
  • София
И при нас след почивката дръпна много. И миналата, и тази година, преди това не съм забелязвала. И тези дни си мислех, защо ли е така? Ако трябва да ходим през 2-3 месеци на почивки...Колко ли е мин. срок, за да е ефективно - може би 5 дни. А така се получава, защото вниманието и на двамата родители е към децата, майката е спокойна, а и бащата. Между другото на ДАН конференцията казаха, че една от причините за аутизма /а според мен и за по-леките проблеми/ е хроничната преумора на майката.

# 674
  • София
. Между другото на ДАН конференцията казаха, че една от причините за аутизма /а според мен и за по-леките проблеми/ е хроничната преумора на майката.
Ако е така - при нас важи на 100%. Вече 4 години що е сън не зная и го усещам по всички параграфи. Чак аз не се понасям.
Колкото до обвиненията - всеки го преминава - и аз бях така...Ей го на - край мен пример с малките деца - на нашите познати ни книги му се четат, че да не кажа и купуват... Моя от батко си сума ти неща, книги, занимания - другото дете говори, нашия на китайски. Казвам ви, вече имам фобия, че и той ще е проблемен Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт