Нормтивите по физическо за 5 клас

• 20 658
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Нормативите ни ги прочетоха на родителска среща. Признавам, имам 3 деца, само за едното всяка година госпожата ни чете нормативите. И чете поименно кой как ги е покрил. В интерес на истината, никога не съм обръщала внимание поименно кой колко има, само ми е направило впечталение, че са покрити от не повече от 5% от децата. И то след изричната тирада на госпожата. Моят син ги покрива и затова никак не си ги слагам на сърце тези нормативи. И тримата имат шестици по ФВС, за останалите деца в частност и идея си нямам. Но специално в класа на най-малкия, където надлежно винаги ни запознават с нормативите, не съм усетила само 5% от децата да имат шестици.

Предполагам, ако попиташ госпожата по ФВС за конкретните нормативи, тя няма да има нищо против да ти ги каже, но силно се съмнявам, че ще е склонна да коментира оценките на останалите деца. И тогава, щом твоето дете не е успяло да покрие норматива веднага би смогнала да си аргументира 5-цата или каквото е там, но ти няма как да направиш сравнение на база друго дете. Независимо дали то е "връзкарче" или не. А и ако трябва да бъда честна, участие в родителския актив, че дори и в училищното настоятелство, не ми се вижда чак такова пък връзкарство. Не знам, ти си знаеш...

# 31
Аз говорих с госпожата. Били определени от Министерството, не от нея. Естествено. Споменах, че според мен са малко пресилени, според нея оабче, не са. Иначе за моя син каза, че се справял добре, мрънкал и пъшкал, че го болят краката и че се изморявал, но се справял доста добре.
Каза ми и друго - понеже е плоскостъпен (дюстабан), мога ако искам да го освободя частично или напълно от физическо. Частично = да не покрива нормативи, особено бягане, скачане и др. подобни, които му натоварват краката. За сега не мисля да го спирам, но ще го имам предвид катовариант.
интересно ми е друго - сина ми цяло лято не се е спрял: или с топката на стадиона или с колелото, все в движение. Един път на изохка, че го болят краката. Сега има-няма няколко седмици бягане в училище и взе да се оплаква  newsm78 (а не се преструва, все още го хващам).

# 32
  • Bristol
интересно ми е друго - сина ми цяло лято не се е спрял: или с топката на стадиона или с колелото, все в движение. Един път на изохка, че го болят краката. Сега има-няма няколко седмици бягане в училище и взе да се оплаква  newsm78 (а не се преструва, все още го хващам).
Моят син също има периодично подобни проблеми. Казват, че се дължало на израстването. При карането на колело няма проблем, но при футбола има много тичане и е възможно да го заболят краката. Моят се изхитрява да играе вратар и така няма проблем в тези периоди  Laughing Носи подложки в обувките, но само ако ще има по-голямо физическо натоварване на краката. Казаха ни, че не било хубаво непрекъснато да ги носи  Thinking Записаха го при рехабилитатор и го караха да прави разни упражнения за разтягане на мускулите. Ей, това ме е най-яд на спортните школи. Уж много спортуват, а не ги научат децата колко важно е да изпълнят упражняване за загрявка и разтягане в началото. Претупват някак тази част от обучението  Rolling Eyes

# 33
За подложките и на мен така ми казаха. Ние не носим. И дъщеря ми е с плоско стъпало. И едни големи ходилааа  ooooh! 34-35 номер, а е на 6 и половина. И понеже е клоща, с две щеки, забити в дупето и с тия "лопати"...голяма скица е  Mr. Green

# 34
Уж много спортуват, а не ги научат децата колко важно е да изпълнят упражняване за загрявка и разтягане в началото. Претупват някак тази част от обучението  Rolling Eyes

Всъщност загрявката наистина се прави в началото, но разтягането се прави в края на тренировката. Разтягане за шпагат не е загрявка за ритане на високо например. Едното е статично разтягане, а за другото се иска динамично загряване. Да кажем с махове.  Ако разтягаш здраво с шпагати и веднага след това направиш висок ритник много е вероятно да скъсаш мускулни влакна. Така се случи с автора на този постинг и след дъжд качулка изчете теорията в интернет.

# 35
Едно време не напразно предметът се казваше Физическа Култура...и това трябва да е смисълът според мен. Да създадат някаква култура на децата по отношение на спорта, а не да ги карат да покриват нормативи.

# 36
  • Пловдив
И аз да се включа с петокласник. Аз нямам против оценките по физическо но за мен програмата е остаряла. Вместо да хвърлят медицинска топка ами да учат тенис на маса , федербал , баскетбол, волейбол, футбол  примерно спортове които е хубаво да бъдат овладяни на по-добро ниво. Трябва да бъдат осъвременени програмите по трудово и физическо . 

# 37
И аз да се включа с петокласник. Аз нямам против оценките по физическо но за мен програмата е остаряла. Вместо да хвърлят медицинска топка ами да учат тенис на маса , федербал , баскетбол, волейбол, футбол  примерно спортове които е хубаво да бъдат овладяни на по-добро ниво. Трябва да бъдат осъвременени програмите по трудово и физическо . 

Май не трябва да бъдат осъвременявани, а просто да се върнат старите програми от социализма. Помня, че в училище си имахме план - изввестно време учехме баскетбол (правилник, дрибъл, основни пасове). После същото с хандбал и волейбол. После идваше гимнастика - играехме на земя, успоредка, висилка, прескачахме коза и кон. Имаше и лека атлетика - скачане, хвърляне, бягане. Имаше и обща физическа подготовка. Имаше даже борба - основни похвати ни преподаваха. Ей тая програма да върнат всичко ще е на шест.

# 38

Май не трябва да бъдат осъвременявани, а просто да се върнат старите програми от социализма. Помня, че в училище си имахме план - изввестно време учехме баскетбол (правилник, дрибъл, основни пасове). После същото с хандбал и волейбол. После идваше гимнастика - играехме на земя, успоредка, висилка, прескачахме коза и кон. Имаше и лека атлетика - скачане, хвърляне, бягане. Имаше и обща физическа подготовка. Имаше даже борба - основни похвати ни преподаваха. Ей тая програма да върнат всичко ще е на шест.

Точно ! Но да няма оценки. Или пък да има, за стимул на спортните типове, но да не влизат в общия успех.

# 39
тогава имахме обучение по физическа култура.и си беше супер(а аз бях най-хилавия червей в класа Laughing,обаче именно от тези нормативи произлезе неугасимият ми стремеж към сила и здраве.така де,като се влачиш години наред най-накрая...)

би било чудесно да се работи с децата по тези програми,без оценки.

# 40
Аз пък искам да върнат кръжоците като извънкласна форма на занимание.

# 41
  • Bristol
тогава имахме обучение по физическа култура.и си беше супер(а аз бях най-хилавия червей в класа Laughing,обаче именно от тези нормативи произлезе неугасимият ми стремеж към сила и здраве.така де,като се влачиш години наред най-накрая...)

би било чудесно да се работи с децата по тези програми,без оценки.
Защо без оценки?! Ако детето иска да продължи в областта на спорта, а не математиката, например? Дали тогава да не се махнат и оценките по математика  newsm78
Оценки трябва да има по всички предмети, но при кандидатстване да се вземат в предвид тези, които имат значение за новото учебно заведение  Peace Ако е споретен профил, оценката по спорт и биология, например, ако е математически профил, по математика и физика, ако е хуманитарен, български, чужд език, история ... Ако учебното заведение иска да сложи по-висока летва, може всички оценки да взима в предвид Wink

# 42
...
Каза ми и друго - понеже е плоскостъпен (дюстабан), мога ако искам да го освободя частично или напълно от физическо. Частично = да не покрива нормативи, особено бягане, скачане и др. подобни, които му натоварват краката. За сега не мисля да го спирам, но ще го имам предвид катовариант.
...

Филаделфия, как става освобождаването?
И моята дъщеря е с плоскостъпие, но не съм мислила да я спирам от часовете по физическо. До днес, когато са покривали нормативи и тя има четворка. Проблемът за мен е в това, че другите деца са и се подигравали. А на нея определено бягането и скачнето не са и силните спортове. Виж плуване, колоездене...

# 43
Освобождаването от часовете по ФВС става с удостоверение от лекар-специалист за съответното заболяване.Този документ се предава на класния ръководител или на преподавателя по ФВС и детето е няма да посещава часовете и няма да бъде изпитвано.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 15:36 от monii

# 44
monii, благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт