първи клас на 6 или на 7 год.?

• 8 359
  • 56
  •   1
Отговори
знае ли някой дали са гласували вече задължително да се започва  училище на 6 години? или ще може и на 7 год.?

# 1
Мисля, че от следващата уч. година - тази есен вече е задължително предучилищната подготовка да започва на 5, а училище на 6г. Моята дъщеря така я пуснахме, вече е в 1 клас, справя се мн. добре.
Правят го заради ромчетата, много от тях не знаят и дума на български , а постъпват в училище, не са ходили и на градина, нямат никакви навици и т. н. Разбира се това е проблем на майките им, но понеже основното образование е задължително, учителките отделят много време с тях и така и другите деца вървят назад...;

# 2
Мисля, че не сте разбрали много добре - предучилищната ще започва на 5 години, но на училище ще се тръгва, както до сега на 7 години т.е предучилищната ще бъде 2 години.

# 3
Мисля, че не сте разбрали много добре - предучилищната ще започва на 5 години, но на училище ще се тръгва, както до сега на 7 години т.е предучилищната ще бъде 2 години.
PeaceДа,така е!
Но при децата заварено положение няма да важи PeaceДобре, 4е ще ни се размине 1 год.
Поредната недомислица в образователната с-ма ooooh!А относно ромите, и на 3год. да е задължителна, не смятам , 4е ще хукнат през глава към школото Wink

# 4
  • Стара Загора
Предучилищната ще бъде две години -на 5 и 6г. А първи клас на 7г.

# 5
Мерси за отговорите!
а къде го има целият текст?

# 6
Значи на градина ще се ходи 2 години и после задължително две предучилищна?!

# 7
  • Там, където ме обичат
Първи клас - на 7 год.

# 8
Значи на градина ще се ходи 2 години и после задължително две предучилищна?!
Предучилищната и сега може да се кара в градината. Ако детето е прието и ходи, пак ще може да си я кара там. Всъщност промяната засяга само децата, които не ходят на градина.
За останалите няма никаква промяна.
Четири години градина, последните две (3 и 4 група са задължителни и може да са в градината или в училище - безплатно, ако е до обяд и платена следобедна занималня). Учебниците ще са безплатни и ще получават удостоверение за завършени подготвителни класове и после на 7 в училище.
Няма промяна в програмите и сега децата в градините си имат учебници и учат разни неща ( звуков анализ, числата, рязане, лепене, цветове, форми, професии, дървета, сезони, ситуации, песни, стихотворения и т.н.).

# 9
Мами, аз настина не го разбирам това с 5-годишните.Моята дъщеря ходи на детска градина с предния випуск- тя е родена 2007, а е в градината с тези от 2006.Това значи ли, че ще започне предучилищна на 4 години? Или ще трябва да повтаря някоя група? Тя има много приятелчета в градината и ми се иска да си продължи с тях, от друга страна по никакъв начин не ми се струва, че ще е добре подготвена психически( друг въпрос е, че и пет годишните не са готови психически).Вярно, че още няма три и брои до десет, познава цветовете, познава светофара и т.н и т.н., но все пак... това е много крехка възраст, тези деца трябва и да играят( най-вече). Тези в министерстово като си пишат прогрмите и си ги приемат-мислят ли или само дейност някаква отчитат???

# 10
голяма гъба, аз не разбрах какво те притеснява точно. Трета и четвърта група на градината става задължителна, това е единствената промяна. Няма промяна по отношение на материала, който ще се изучава, че да се питаш дали детето ще е психически готово.
Просто ако едно дете не е прието на градина и не може да изкара там 3-та и 4-та група, ще ги изкара като предучилищна към училището. Това е разликата, доколкото аз разбрах. Няма да карат децата да пишат и да смятат на 5 години. Все пак като станат на 7, те ще тръгват в първи клас, там се учат буквите и цифрите от начало.
Не драматизирайте.

# 11
  • Там, където ме обичат
голяма гъба, аз не разбрах какво те притеснява точно. Трета и четвърта група на градината става задължителна, това е единствената промяна. Няма промяна по отношение на материала, който ще се изучава, че да се питаш дали детето ще е психически готово.
Просто ако едно дете не е прието на градина и не може да изкара там 3-та и 4-та група, ще ги изкара като предучилищна към училището. Това е разликата, доколкото аз разбрах. Няма да карат децата да пишат и да смятат на 5 години. Все пак като станат на 7, те ще тръгват в първи клас, там се учат буквите и цифрите от начало.
Не драматизирайте.

Напълно съгласна!

# 12
Тези в министерстово като си пишат прогрмите и си ги приемат-мислят ли или само дейност някаква отчитат???

Мислят. А ти мислиш ли какъв е броят на децата, които тръгват (или би трябвало да тръгнат) на училище, а не знаят и дума на български? Че ако не бъдат задължени по някакъв начин поне в предучилищната да понаучат малко от малко езика, те със сигурност отпадат от системата на образованието?
Вдигнете малко очи от собствените си пъпове, моля. Не са само вашите деца в тази държава.

# 13
Това с пъпа е страшна мисъл, браво! Е на мен пък ми писна да мисля за ромите - нали тях визираш( да наричаме нещата с истинските им имена).Ти защо мислиш, че на тях им пука за програмите на министерството? Сега като са задължени да ходят на предучилищна, да не мислиш, че ходят?Някои постъпват в първи клас на осем, без да са били в предучилищна- не ми ли вярваш? Провери сама.И ходят само и единствено, заради безплатната закуска и парното- да поседят на топличко.Като се запролети, изчезват с цели месеци. Пука им за вашите програми.Ходят на училище без чанти, без тетрадки, без моливи, без химикалки...я иди да ги научиш на нещо.Ако щете от едногодишни ги задължете да седят в училището все тая, защото те първо имат други нужди.Я първо ги извадете от гетата, където живеят като скотове, нахранете ги,изкъпете ги, облечете ги, пратете ги да се лекуват( защото са болни- изненадваш ли се!) и когато им задоволите първичните потребности, тогава ДА, образовайте ги. А вашето - на гол тумбак, чифте пищови. И после, защо тези, които наистина плащат данъци, ходят на работа, имат някаква социална отговорност и милеят за децата си, гледат тях, а не ромите.
Ами защото на държавата не им пука за ромите.Тази програма е страшна демагогия, но някои с ограничено мислене не могат да го видат.

# 14
Ние с тебе може да си позволим да не ни пука за ромите, ама на децата ни - едва ли. Колко човека мислиш, че може да храни детето ти, когато порасне и започне да работи? Колко безработни, неграмотни, неговорещи български език, но ядящи и пиещи роми може да носи на гърба си, плюс пенсионираните си родители, плюс някой и друг инвалид?
Или я готвиш за емиграция, пък останалите тук не можеш да ги мислиш?
Между другото, не са само ромчетата. Расте броят на турчетата, които не говорят български език. Ама не само не го говорят, но и не го разбират. И няма да го разбират, ако не бъдат принудени да го научат по някакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт