първи клас на 6 или на 7 год.?

• 8 359
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
  • София
...но не ни разрешиха да повтори подготвителната...
Аз дори не съм ги питала, Боян е роден април месец и чаках да навърши 7 и тогава го пуснах. А в градината ходеше с предишния набор. Подготвителна група беше две години в градината. Директорката само първата година ме попита ще тръгва ли първи клас, за да му подготви документите.

Проблемът при нас е, че дъщеря ми е 2003 набор и трябва да тръгне с него...но навършва 7 години една седмица преди да изтече календарната година....и си е почти 2004 набор. Но според закона не мога да я задържа още една година. Изключение се прави ако госпожата от градината даде мнение, че детото не е готово психически и физически за първи клас и минава на лекарска комисия. Не мога да не я запиша при положение, че ми подготвят документа за първи клас - някъде се отчетат децата и като те я видят моята - сигурно ще имам проблеми....И така искам, не искам ще я давам наесен в първи клас и отсега усещам лютата битка с "материала" и по-малката възраст на дребната....но това е положението....

# 31
  • София
Мда, сега разбирам, вашият случай е по-различен.

# 32
Здравейте,моля за информация-кои са училищата в София с предучилищни групи?Ако знаете такива-пишете-ще бъда благодарна !

# 33
  • Варна
Моргана, и при нас беше така. Големият сине  роден на 15 декември и тръгна на училище с наборчетата, освен това имаше проблеми с говора, които и досега "изчистваме". Логопедката беше против да започне в първи клас и искаше да го отложим по описания от теб начин. Но аз не се съгласих. Пуснах го с познатите деца от ДГ. Всичко е ок. Научи се да чете, пише, усвоява добре материала, разбира се, че има затруднения по някои предмети, но това по-скоро е въпрос на природа, не на възраст. Сега е трети клас. Перфектно се справя по АЕ.

Не се притеснявай, всичко ще е наред.

# 34
Здравейте момичета.....сега и аз като ви чета и най-сетне ми стана ясно...Значи ако правилно съм разбрала на 5 години е задължително детето да е записано в предучилищна...после още една година предучилищна и на 7 година в първи клас.
Тъкмо си мислех че тази година мойта втора по ред/но не и по9важност/ принцеса ще си поиграе безгрижно,но то се оказа,че не ще да е точно така....
Тя не ходи на градина....така че моля кажете ми отново на есен трябва да я запиша в предучилищна...нали съм ви разбрала...набор 2005...април прави 5 години....
Благодаря ви предварително...
  bouquet

# 35
  • Sofia
Да 2 години ще е предучилищната, която ще е задължителна и на 7 години си тръгват в първи клас.

# 36
  • София
Picaso, да, на есен трябва да я запишеш в предучилищна.

# 37
Благодаря ви момичета за бързия отговор.Сега остава да проуча как сткои въпроса с у-щето на кака и.Миналата година я записахме предучилищна в 145-то...към Сдружение Шилер.....как стои въпроса при тях... newsm78...как ще поемат повече ученици....защото в един момент така ще се получи....незнам.Ще пиша като науча нещо.Благодаря ви отново. Hug
А дали двете години предучилищна трябва да ги кара на едно и също място.....

# 38
Току-що в градската ни тема беше пуснато нещо, което силно ме развесели. Ето го.
http://www.bgpetition.com/first-grade_6_years_old/index.html
Не мога да разбера как, след като сигурно в 5 теми във форума се дъвче едно и също нещо, пак има неразбрали, че даже и петиция спретнали.  Laughing

# 39
Току-що в градската ни тема беше пуснато нещо, което силно ме развесели. Ето го.
Не мога да разбера как, след като сигурно в 5 теми във форума се дъвче едно и също нещо, пак има неразбрали, че даже и петиция спретнали.  Laughing
Тази петиция е от преди 2 години. Когато искаха да изпратят всички на 6 г в училище, за да разрешат проблема с местата в детските градини.
Аз съм я подписала  Wink.
Но не мисля, че сега тя е приложима, защото никой не изпраща 5 годишните в училище, те могат да останат и в градината - въпрос на избор.

# 40
  • София
Тази петиция е от преди 2 години. Когато искаха да изпратят всички на 6 г в училище, за да разрешат проблема с местата в детските градини.
Аз съм я подписала  Wink.
Но не мисля, че сега тя е приложима, защото никой не изпраща 5 годишните в училище, те могат да останат и в градината - въпрос на избор.
Факт е обаче, че някой разбрал-недоразбрал пак я извади от дълбините на торабата, което пък на мен хич не ми е смешно... щото си е доста показателно... Confused Помним и онази против "премахването на българския език"...

# 41
  • София
Моргана, и при нас беше така. Големият сине  роден на 15 декември и тръгна на училище с наборчетата, освен това имаше проблеми с говора, които и досега "изчистваме". Логопедката беше против да започне в първи клас и искаше да го отложим по описания от теб начин. Но аз не се съгласих. Пуснах го с познатите деца от ДГ. Всичко е ок. Научи се да чете, пише, усвоява добре материала, разбира се, че има затруднения по някои предмети, но това по-скоро е въпрос на природа, не на възраст. Сега е трети клас. Перфектно се справя по АЕ.

Не се притеснявай, всичко ще е наред.
Благодаря за успокоителните думи! Hug Hug Hug Дано и моята дъщеря да се справя с училището, нищо че ще е най-малка! При нас познати деца от ДГ почти няма да има понеже всеки на различна посока доколкото разбирам. А и в някои училища има политика деца, които са били заедно в ДГ да са в различни класове..."Да се запознавали с нови деца"...но тайната идея е да им е по-лесно на учителките с дисциплината...

# 42
  • София
... А и в някои училища има политика деца, които са били заедно в ДГ да са в различни класове..."Да се запознавали с нови деца"...но тайната идея е да им е по-лесно на учителките с дисциплината...
В нашето училище е така. Не ми се вижда много резонно, защото те след 3тия месец вече се познават добре, особено по-контактните деца. Лошото е, че по-свитите деца не успяват да се сприятелят толкова бързо и точно за тях би било добре да са с приятелчета. А бесовете като моя синковец, са си бесове, дори да ги поставиш в непозната среда, то тя е такава, точно 3 дни.  Mr. Green

# 43
  • София
Елспет, мога само тайно да ви завиждам за "бесовете". Моята уж е много отворена, ама през познати деца. Пред непознати е толкова плаха и свита, че ме втриса как точно ще адаптира особено ако и в избраното ни училище имат такава политика....За мен и това е проблем освен по-малката възраст. Така тя става двойно по-неуверена...Ух, права беше една приятелка като казваше, че "златните години" с децата са годините в детската градина...

# 44
Morgana, изобщо нямаш място за притеснения. така е с децата родени през последните 1-2 месеца. моят син е роден също 2003 г. в края на ноември. на детска градина тръгна на 2 г. 9 м. така ще тръгне и на училище. но с набора си Naughty няма смисъл да се оставя още една година, когато пък ще бъде кака/батко на всички. в неговата предучилищна група в училище има дори 3-4 дечица, които са родени януари 2004 г. т.е. те са с по няколко седмици по-големи от нашите деца.
при това твоето е мимиченце, а както знаем момичетата са по-будни от момчетата в тази възраст

Общи условия

Активация на акаунт