първи клас на 6 или на 7 год.?

• 8 356
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
А защо си сигурна, че това е начинът?
 Имам приятелка, която сега води подготвителна група - българчета, едно турче и едно ромче. Българчетата естесвено са много будни и умни дечица, казва, че и турчето е много умничко- говори български, а и с английския се справяло( аз говоря за София), но ромчето... Преди две или три седмици ходих да я видя в училището...всички седяха на чинчетата, имаха някакво занимание, а ми направи впечатление, че Асен( така се казва...защо ли всички така се казват???) седи отстрани на килима и си с играе с играчките.Попитах я той защо не учи- каза ми, че не проявява никакъв интерес и не желае по никакъв начин да седне- яде, играе и си отива.При всякакви опити от нейна страна да го заинтригува,отговорът е -Ти нещо ме нервираш!
 Момченцето е въшливо, при всякакви опити пък от страна на мед. сесра да го върне- ами майка му казва" Аз си знам правата".Нямал имунизации, нямал ваксини- нищо.Вероятно има някаква инфекция, защото приятелката ми казва, че зелените сополи непрекъснато висят от носа му.Има и гнойна рана на едното ухо.Децата са спрели сами да играят с играчките, за които родителите им са дали пари .
  Ето това е действителността, която аз видях само за 20- 30 минути, които бях там. Това, че седи в училището... е?
 А че аз сама съм избрала да остана тук, не значи че други са направили същото. Не говори за "вашите" деца, защото те са "нашите" и остават все по- малко. Аз някой ден няма да мога да я спра, ако тя се разочарова от така загрижената ни държава.

# 16
....Момченцето е въшливо, при всякакви опити пък от страна на мед. сесра да го върне- ами майка му казва" Аз си знам правата".Нямал имунизации, нямал ваксини- нищо.Вероятно има някаква инфекция, защото приятелката ми казва, че зелените сополи непрекъснато висят от носа му.Има и гнойна рана на едното ухо......

А така. Стигнахме до разковничето. Всички те, така наречените роми  Crazy, си знаят само правата. За тях задължения няма. Така е, защото социалната ни политика по този въпрос е напълно неадекватна. И продължава да бъде такава. След като те не желаят да се грижат за децата си, държавата ТРЯБВА да ги притисне. Как ? Ами, като за начало да спре социалните помощи на онези, които не пращат децата си на училище. Единственото спасение за ромчетата, а и за нас, е те да бъдат ограмотени. Ако трябва и насилствено, но тяхното място е в училищата, а не на улицата. Иначе, жална ни майка, когато тези орди от неграмотни и оскотяли човекоподобни тръгнат да си търсят правата, отново.  ooooh!

Сега по темата. Моят син ходи на предучилищна в училище. Другата година ще повтори, за да си изчака набора и ще бъде първолак догодина. Някои ми казват, че щяло да му бъде скучно да учи това, което вече бил научил, но аз не мисля, че на 6 години ще е готов за училище. Все още не е изградил навиците, необходими за един първолак.

# 17
Може ли и аз да попитам нещо ?
Моят син сега е 3-та гр. в градината , въпреки че е набор 2005 . Просто е с по - големия набор . Догодина ще е на 5 г. и ще е подготвителна група .
Аз имах намерение да изкара подготвителната в градина и после , следващата година да кара предучилищна в избраното училище !
Предполагам , че може така . Или пък да остане още една година в градината ? Т.е. да повтори подготвителната . Може ли някой да ме посъветва ?

# 18
Моят син сега е 3-та гр. в градината , въпреки че е набор 2005 . Просто е с по - големия набор . Догодина ще е на 5 г. и ще е подготвителна група .
Аз имах намерение да изкара подготвителната в градина и после , следващата година да кара предучилищна в избраното училище !
Предполагам , че може така . Или пък да остане още една година в градината ? Т.е. да повтори подготвителната . Може ли някой да ме посъветва ?
Доколкото знам, не може да повтаря в ДГ. Пък и има ли смисъл? Ако изкара ПГ в училище, ще бъде добър вариант, защото децата свикват с училищната обстановка. Така мисля.  Thinking

# 19
  • София

Говори с учителките от градината - те най-вярно ще те посъветват. Аз имам проблем, че дъщеря ми е най-малка и реално си е следващия набор, но не ни разрешиха да повтори подготвителната. Тази година ще ни дадат бележка, чме наесен с песен трябва да сме първи клас. А аз се притеснявам, че тя ще е откровено на 6 години и нещо и ще има съученици на 7 и много. Разликата се усеща и още как....и ме втриса как ще се справя с материала занапред..но това е положението

# 20
А мен ме интересува мога ли да си пусна детето на 6г на училище след като аз така съм решила.
И защо трябва да ме задължават да тръгне на 7г на училище.
Може ли линк към въпросният закон, за да видя дали е точно така.

# 21
...Говори с учителките от градината - те най-вярно ще те посъветват. Аз имам проблем, че дъщеря ми е най-малка и реално си е следващия набор, но не ни разрешиха да повтори подготвителната. Тази година ще ни дадат бележка, чме наесен с песен трябва да сме първи клас. А аз се притеснявам, че тя ще е откровено на 6 години и нещо и ще има съученици на 7 и много. Разликата се усеща и още как....и ме втриса как ще се справя с материала занапред..но това е положението
Моргана, мисля че можеш да я пуснеш на предучилищна в училище. Това, че не може да повтаря подготвителната група в ДГ, не означава че си длъжна да я пуснеш на 6 години в у-ще. Поинтересувай се.
А мен ме интересува мога ли да си пусна детето на 6г на училище след като аз така съм решила.
И защо трябва да ме задължават да тръгне на 7г на училище.
Ами пусни я. Ти най-добре си познаваш детето. Няма да е първото дете на 6 години в първи клас, нито последното. Успех.

# 22
Това е записано в Закона за народната просвета, чл.7:
Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.
 Всъщност това беше и първият ми въпрос- дали дете на 5 години е психически, умствено и дори физически готово да седи в училище, въпреки че е наречено "подготвителна група", пък се отплеснах за ромите...но то нали в тази държава всичко се прави заради тях...

# 23
голяма гъба, пак ти казвам, разликата не е никаква. Децата няма да трябва да "стоят в училище" по начина, по който си го представяш. Няма да има разлика в материала, който сега се учи в детските градини в 3-та - 4-та група. Просто  мястото на провеждане няма да е детската градина, а училището. Различна сграда, това е. Заради това няма да искат от децата да са генийчета.
Помисли си колко деца не успяват да бъдат приети на детска градина. Хиляди! Те какво да правят, директно на училище ли? Естествено, че е по-добре да ходят на предучилищна известно време, колкото да добият навици да внимават, да им говори учителка и да са част от група, в която да изпълняват задачи. Който е приет на градина, ще си ги кара в градината. Това, че групата е задължителна, няма да бъде интелектуално предизвикателство към децата.
А няма как да задължиш децата да ходят някъде, където не са приети и няма достатъчно места. Нали?

Мирама, имам позната, която е тръгнала на училище на 5г. Дядо й я завел, обяснил на директорката, че тя вече може да чете и да смята и не е нужно да й се забавя развитието, като я държат на детска градина. Препитали са детето и са го записали в първи клас.

# 24
....Мирама, имам позната, която е тръгнала на училище на 5г. Дядо й я завел, обяснил на директорката, че тя вече може да чете и да смята и не е нужно да й се забавя развитието, като я държат на детска градина. Препитали са детето и са го записали в първи клас....
Хм. Това, че може да чете и смята, не означава, че детето е готово за първи клас. И моето чете и смята. Е, и? Програмата в по-горните класове е доста натоварена. Като гледам раниците на децата в 3-4 клас направо се хващам за главата. За възрастен човек са тежки. Пък и разликата в годините си личи доста. В училище, освен учебният материал има и други взаимоотношения.

# 25
....Мирама, имам позната, която е тръгнала на училище на 5г. Дядо й я завел, обяснил на директорката, че тя вече може да чете и да смята и не е нужно да й се забавя развитието, като я държат на детска градина. Препитали са детето и са го записали в първи клас....
Хм. Това, че може да чете и смята, не означава, че детето е готово за първи клас. И моето чете и смята. Е, и? Програмата в по-горните класове е доста натоварена. Като гледам раниците на децата в 3-4 клас направо се хващам за главата. За възрастен човек са тежки. Пък и разликата в годините си личи доста. В училище, освен учебният материал има и други взаимоотношения.
  202uu Синът ми можеше да чете, пише и смята преди да навърши шест. Нямаше проблеми с дисциплината, съсредоточаването и общуването с други деца.Въпреки това, семейството ни ( включвам и него в това число) реши детето да си изкара предучилищната и да тръгне на училище на седем. Разбиа се, всеки решава за себе си. Ние решихме да го оставим да поиграе една година повече и никога не сме съжалявали за това. Други хора решават децата им да вземат живота си в свои ръце една година преди връстниците си - вероятно и те не съжаляват.
   Приемът на шестгодишна възраст вече не става просто с препитване на детето. Освен решение на родителите, за шестгодишните се изисква и документ за училищна готовност ( разбирай - завършена подготвителна група).

# 26
  • софия
Предучилищна служи да научи детето на правила и отговорности, да е част от колектива. Това дали чете или пише в зависимост от темперамента може да е и плюс и минус. В първи клас трябва да може да седи на едно място и да не пречи на процеса.  В момента в групата на дъщеря ми има деца 2004 набор - 2 стават за първи клас, 2 не. Последните ще си поживеят още една година и ще си започнат с набора, никой не ги задължава на 6г.Това го решават родителите след консултации с госпожата. Тя води от 12 години предучилищни групи и има наблюдение. Смятам, че решението трябва да се вземе с помощта на педагог.

# 27
Аз не съм казала, че одобрявам. Моето дете мисля да го пусна на училище на седем, точно защото аз съм тръгнала на 6г. и 3м и винаги съм била най-малката в класа, някои са били почти с година и половина по-големи от мен. Противно на очакванията, в началното училище и в прогимназията нямаше кой знае каква пропаст между нас, но в гимназията се усещаше много осезаемо.

# 28
  • Варна
На седем категорично. По логиката "може да чете  исмята" имаше и 5-годишно дете в един клас. Горкото...Не ощетявайте децата си. В крайна сметка всеки си решава и понякога наистина 6-годишни се справят по-добре от 7-годишни, но не спестявайте от детството на децата си.

# 29
  • София
...но не ни разрешиха да повтори подготвителната...
Аз дори не съм ги питала, Боян е роден април месец и чаках да навърши 7 и тогава го пуснах. А в градината ходеше с предишния набор. Подготвителна група беше две години в градината. Директорката само първата година ме попита ще тръгва ли първи клас, за да му подготви документите.

Общи условия

Активация на акаунт