първи клас на 6 или на 7 год.?

• 8 361
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Моргана, не се притеснявай. В училище е по-различно от детската, по-заети са децата. пък и твоята е момиче. Те видимо се справят по-добре. Пък и първи клас е лесен, имам предвид, че ако нямате проблеми с дисциплината, не би трябвало да имате големи катаклизми.

# 46
  • София
Да, правило е, че момиченцата били по-будни...ама всяко такова си има изключения. Това, което много ме притеснява е, че е много много бавна и трябва известно време докато включи какво си иска от нея. И в градината все затова ме дъвчат - мудна, туткава и вечно се разсейва с някого да бърбори. Така, че пробелм с дисциплината си имам от сега....За компенсация в къщи се занимаваме много с нея - от сега бори официалния буквар, който е тази година. Освен това разни детски списания със задачи най-различни....малко материали от тези, които са за италианския лицеа...ама супер най-лесните....и дано се справя. Да питам мамите, които вече са изкласили с пърив клас - освен азбука и прилежащия български, както и математика, какво друго учат? Да започвам да я подготвям...та като е туткава барим нещо предварително да знае Wink

# 47
  • софия
Morgana, изобщо нямаш място за притеснения. така е с децата родени през последните 1-2 месеца. моят син е роден също 2003 г. в края на ноември. на детска градина тръгна на 2 г. 9 м. така ще тръгне и на училище. но с набора си Naughty няма смисъл да се оставя още една година, когато пък ще бъде кака/батко на всички. в неговата предучилищна група в училище има дори 3-4 дечица, които са родени януари 2004 г. т.е. те са с по няколко седмици по-големи от нашите деца.
при това твоето е мимиченце, а както знаем момичетата са по-будни от момчетата в тази възраст
Все едно аз съм го писала.Възраст за училище 6.9 месеца ми се вижда златната среда. В първи клас в класа на дъщеря ми се очертават също 2-3 дечица от 2004 набор.

# 48
  • Варна
... Да питам мамите, които вече са изкласили с пърив клас - освен азбука и прилежащия български, както и математика, какво друго учат? Да започвам да я подготвям...та като е туткава барим нещо предварително да знае Wink

Щом се справяте, не смятам, че трябва да я подготвяш предварително. Пък и няма да е интересно на детето после. Много често деца, които предварително могат да сричкуват или направо четат, лягат на това си ухо и полагат по-малко усилия в ежедневната си работа. Ако нещо те интересува повече, пиши на лични.  Hug

# 49
Съгласна съм Peace,че  когато децата отидат подготвени/повече от необходимото/се оттекчават.
Според мен е по добре да се тръгне на 7год. ,децата са съвсем различни и по добре усвояват материала.

# 50
  • София
Ако децата си тръгват на 7 години няма нужда много да се подготвят предварително. Но ако са на 6 и нещо според мен си е добре да е поподготвено...понеже се усеща разликата във възрастта каквото и да ми казват.

# 51
Само едно не мога да разбера....
Моята свекърва от един месец ми говори, че имало проект всички деца да тръгват от 6 г. възраст в първи клас...
Даже вчера по някое време са го казали и по телевизията.
Чули ли сте нещо такова, защото аз не мога нищо да намеря по нета, та било то и проект?!?!?!

... И още нещо....
1, Имам познато дете в 3-та група - от тази година са започнали да учат числата и буквите... същото го потвърди и нашата госпожа, че другата година и ние ще сме 3-та
2, Имам и познато дете в 4-та група - предучилищна, имат тетрадки за домашна, тетрадки за писане, ... абе един куп книжки...

...и като се каже, че децата в първи клас няма да са натоварени... просто се чудя как ще е?!?!?!

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 09:12 от k_t

# 52
Аз съм майка на първокласник, от 6-годишните. Синът ми беше на 6 и половина точно, когато започна училище. За справянето - няма проблем. С дисциплината също, в час. Иначе в междучасията все върши едни, но пък детето има нужда да разпусне между часовете. Учителката все се оплаква, че говорел в стола или че се въргалял по пода. Но в часовете няма проблем.
Преди да тръгне на училище познаваше буквите, някои ги пишеше печатно и толкоз. Не можеше да чете. По математика можеше да смята до 10. По други предмети не съм го готвила, колкото са учили в детската - толкова. А там много не са настоявали с писането, като видях впоследствие тетрадките. Бяха изписали по 3-4 листа и по писане и по математика - за цяла година.
Пуснах го по-рано защото си вървеше с предишния набор в градината. Групата беше смесена от 2 до 7 годинки. Всичките му приятелчета обаче бяха предишния набор, с около половин година по-големи. Не исках да остава с по-малките, пък и той искаше да върви с приятелите си. Сега честно казано бих помислила малко повече, не че миналата година не мислих де. И сега има време да играе, но и ангажиментите му са много. Ходи и на извънкласни дейности и изобщо край на безгрижието. Можеше още една година спокойствие да му осигуря... Rolling Eyes
Освен това малкото ми момиченце е родено през декември и ще си върви с набора на училище, нищо, че ще бъде най-малка.

# 53
Само едно не мога да разбера....
Моята свекърва от един месец ми говори, че имало проект всички деца да тръгват от 6 г. възраст в първи клас...
Даже вчера по някое време са го казали и по телевизията.
Чули ли сте нещо такова, защото аз не мога нищо да намеря по нета, та било то и проект?!?!?!

... И още нещо....
1, Имам познато дете в 3-та група - от тази година са започнали да учат числата и буквите... същото го потвърди и нашата госпожа, че другата година и ние ще сме 3-та
2, Имам и познато дете в 4-та група - предучилищна, имат тетрадки за домашна, тетрадки за писане, ... абе един куп книжки...

...и като се каже, че децата в първи клас няма да са натоварени... просто се чудя как ще е?!?!?!
Децата в 3-та група и преди 4 години когато големия ми син беше в нея учеха числата до 5 (ако не се лъжа) и учеха звуците, а не буквите, пък си тръгваха на 7 на училище както и сега. Учат ги на звуков анализ (с кой звук започва думата мама, а с кой свършва), което е лесно, забавно като игра и много полезно, защото развива слуха, а това помага много при диктовките в училище, помага и децата лесно да се научат да четат, за това и масово те "сами" се научават на 5, 6 години.
Малкия ми син е в предучилищна в момента и да имат тетрадки и учебници, такива имаше и брат му на същата възраст. И двамата между другото имаха учебници още от първа група в градината. Дали имат домашни зависи от учителката, а не от програмата.
И не, няма децата да тръгват на 6 на училище и ако твоето ходи на градина за него няма да има никаква промяна. Просто градината става задължителна от 3-та група, но понеже няма места в градините, за всички деца, част от тях ще посещават подготвителни класове (2 броя) в училищата с учебниците, които и сега имат всички деца в градините.
Няма промяна в програмите има промяна в задължителността.

# 54
.....Ходи и на извънкласни дейности и изобщо край на безгрижието. Можеше още една година спокойствие да му осигуря... Rolling Eyes
Продължавам да не разбирам, защо гледате на извънкласните дейности, като нещо, което им отнема безгрижието? Водя сина ми два пъти на английски език и два пъти на плуване и смея да твърдя, че го правя, защото му харесва. Гледам и останалите деца в групите. Ами те се забавляват. Ако има някой на който му свършва рахатлъка, то това сме ние родителите. Воденето тук и там отнема много време и средства. На децата нищо им няма. Изключвам случаите, в които те биват карани насила да се занимават с нещо, което не им е присърце.

# 55
Значи....аз много се рових и питах и по училища и разни учители...но никой не ми каза ,че обучението от 5 година в предучилищна е от тази година задължително.Да има го като проект,но още нищо не е прието...ако някой може да ми го покаже като част от закон...да го прочета като задължително....ще съм му благодалрна.Не само като предложение...нали ме разбирате..... Peace

# 56
  • някъде на юг
Значи....аз много се рових и питах и по училища и разни учители...но никой не ми каза ,че обучението от 5 година в предучилищна е от тази година задължително.Да има го като проект,но още нищо не е прието...ако някой може да ми го покаже като част от закон...да го прочета като задължително....ще съм му благодалрна.Не само като предложение...нали ме разбирате..... Peace
И на мен ми стана интересно макар, че ни е още рано за училище.....

Общи условия

Активация на акаунт