В буквален превод - Ябълки в хавлия
Това е една много лесна и ефектна рецепта много харесвана в Чехия.
За приготвянето и са необходими:
500г. многолистно (бутер) тесто
6-8 малки ябълки или 3-4 разполовени големи
шепа стафиди
шепа накълцани(смлени) орехи
3-4 с.л конфитюр (в моя случай - кайсиен)
или ром за накисване на ядките и стафидите
счукани бишкоти или галета за посипване на тестото
1 разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване
По желание канела или ванилия
Ако ще приготвяте десерта само за възрастни и не искате да е толкова сладко, наложете стафидите и орехите за около час в ром и напълнете ябълките с тази смес. Ако обичате по-сладко или приготвяте за деца, разбъркайте стафидите и орехите с конфитюра и канелата(ванилията) и пълнете с тази смес.
Всъщност с плънката може да се експериментира както искате - мед, още сушени плодове, локум и т.н
Предварително загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор или 200 градуса без вентилатор.
1.Изберете приблизително еднакви ябълки.
2.Обелете ябълките и изчистете семената им. Ако са големи разрежете на половина.
3.Разточете тестото на около 2-3 мм. като леко посипете с брашно за да не лепи. Нарежете на квадратчета с размери 10х10 см. Посипете по средата с бишкоти или галета.
4.Сложете почистените ябълки в средата и внимателно ги напълнете с желаната смес. Посипете отново с галета или бишкоти.Разполовените ябълки слагайте със сместа надолу.
5.Намажете леко с яйце краищата на четириъгълника и съберете по показаният начин. Ако останат незалепени места не се притеснявайте - така дори е по-добре защото парата излиза по-лесно при печене.
6.Намажете с яйце. Ако искате може да украсите с някакви листенца, звездички, колелца,лентички.
7.Печем 20 -25 мин. ( до зачервяване ) на посочените градуси по-горе. Ако са с конфитюр може леко да се разлее, но няма проблем.
8.Поднесете с шоколад, карамел, ванилен сос или просто посипани с пудра захар.
Добър апетит!