Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 окт. 2009, 08:44 ч.

Това,което умея най-добре

  • 67 709
  • 133
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 707
                                                                                Крем супа

В голяма тенджера сварих 1кг. картофи и 2 големи моркова,предварително обелени и нарязани на малки парчета с 2ч.л.сол и малко олио.Когато се свариха,отсипах по-голямата част от бульона в друг съд,а зеленчуците в тенджерата пасирах с пасатор.
В отделна тенджерка препекох 3с.л. брашно с 50гр.масло и разредих с 2ч.ч. пресно мляко.Тази смес сипах при зеленчуците,разбърках,добавих от бульона и сложих на котлона.За да добие желаната гъстота,добавих още от течноста.Щом кипна,отстраних от огъня и сложих още малко масло.
В голям тефлонов тиган с масло приготвих крутоните.

Това е първата ми крем супа.Следващ път ще прибавя малко корен целина,ще пробвам с тиква,картофи,моркови и с други зеленчуци.Не ползвам много подправки,защото готвя предимно по вкуса на децата Wink

                                    

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 21:03 от beniii

# 31
  • Мнения: 707
                                                                                           Грис халва

Сварявам сироп от 2ч.ч.вода,1ч.ч.захар,малко канела и ванилия.Да поври до 5 мин.
В тенджера разтопявам 60гр.масло,или 1каф.ч.олио и сипвам 1ч.ч.грис,като бъркам непрекъснато.Да бъде на средна температура.Трябва да стане златист,но се внимава да не прегори.Когато е готов,отстранявам от котлона и сипвам сиропа,като отново бъркам енергично,за да стане гладко.Връщам за кратко на огъня да се посгъсти.Изсипвам в малка тавичка,моята е кръгла с диаметър-18см.Оставям да изстине.По принцип се слагат счукани орехови ядки,но заради децата не слагам.Пожелание отгоре може да се посипе със смлени орехи,настърган шоколад,кокос.

                                          

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 21:03 от beniii

# 32
  • Мнения: 707
                                                       Панирани топени сиренца със сладко от боровинки

За първи път ядох това чудно предястие в заведение на Слънчев бряг.Останах поразена от вкуса.Когато се опитах да го приготвя,импровизирах.В оригинала,сиренцата се овалват в счукан корнфлейкс,а аз ги овалях в галета.
И така-една кутийка триъгълни топени сиренца,всяко овалвам добре от всички страни в галета,после в разбъркано яйце и пържа в добре сгорещено олио.Използвам тефлонов тиган,разбира се и не използвам много мазнина.
Сервира се върху резен портокал,а отгоре се полива със сладко от боровинки.
На приложената снимка,нямах от боровинки и ползвах от ягоди.

                                          

# 33
  • Мнения: 707
                                                                         Спанак с ориз на фурна
 
Много лесно ястие,любимо на децата ми Peace
За 1ч.ч. и половина ориз,ползвам 0.600кг. спанак.
В тенджера с олио и масло задушавам главичка лук,прибавям почистения,измит и нарязан на немного ситно спанак.Когато омекне прибавям към 1ч.ч.смлени домати от консерва,или 1-2 пресни,1ч.л. червен пипер и след минута-измития ориз.Готвим,докато оризът поеме цялата течност и отстраняваме от огъня.
В тавичка изсипвам ,доливам с гореща вода в пропорция 1към 3 с ориза и слагам да се пече в загрята фурна на 200гр.По желание може да се направи заливка от 2яйца,2-3с.л.брашно и чаша кисело или пресно мляко.

                                              

# 34
  • Мнения: 707
                                                                         Реване

5 яйца,7с.л.захар,половин ч.ч.брашно,5ч.л.грис,ванилия
за сиропа-2ч.ч.и половина вода,1ч.ч.и половина захар,ванилия

Отделям жълтъците от белтъците.Белтъците разбивам с 4с.л.захар на твърд сняг.Жълтъците разбивам на топло с 3с.л.захар ,до побеляване.Белтъците прибавям внимателно към жълтъците,като вече не ползвам миксер!
Брашното пресявам с щипка бакпулвер.В оригиналната рецепта не се слага,но аз сложих.Смесвам го с гриса и от тази смес сипвам при яйчената.Накрая прибавям ванилията.Сипвам сместа в тава с диаметър 30см. ,добре намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се на 160гр. в загрята фурна на долен реотан.
Приготвям сиропа,като оставям за поври 5мин.
Реването се изпича бързо,оставям да изстине напълно!
Когато е студено,се залива с топлия ,но не горещ сироп.Оставям да попие и слагам в хладилника.Ако ви се стори,че сиропът е много,няма проблем,защото бързо попива всичко!

                            

# 35
  • Мнения: 707
                                                     Ябълковият кекс на моята майка

3 яйца,2каф.ч.захар,2каф.ч.олио,2ч.ч.брашно с 1 бакпулвер,малко канела,2 настъргани ябълки

     Разбивам яйцата със захарта,прибавям на тънка струйка олиото.Вече без миксер добавям пресятото с бакпулвера брашно,канелата и накрая ябълката.Аз имах една голяма и сложих само нея.Тестото става доста гъсто.
В рецептата се слагат счукани орехи,може стафиди,но аз не слагам ,защото децата няма да хапнат,за съжаление.
  Сместа се насипва във форма добре намазана с масло и проръсена с брашно.Пека в загрята фурна на 160гр. на долен реотан.Не бива да се пече на по-силни градуси,за да не загори отдолу.
  Вече изпечен се ръси с пудра захар.
По време на печене,се разнася много сладък аромат Crazy

  Един съвет-не ръсете едра кафява захар като мен Naughty  на тази снимка кекса е поорязан отгоре,за да махна захарта и поръсен с пудра захар за маскировка Blush

# 36
  • Мнения: 707
                                                   Земелчета

Източник-английската книга "Традиционни домашни печива"


3ч.л.суха мая
1ч.л.захар
2,5каф.ч.хладка вода
1,5каф.ч.хладко мляко
10каф.ч.пресято брашно
1ч.л.сол
1,5с.л.меко масло

     Слагаме маята и захарта в съд и заливаме с малко от хладката вода.Оставяме на топло,докато маята се разтвори.Разбъркваме до гладка смес.Сипваме останалата вода и млякото и разбъркваме добре.
     В пресятото брашно слагаме солта и маслото,бъркаме докато стане на трохи.Оформяме кладенче,в което сипваме маята.С малко от брашното забъркваме кашичка и оставяме за 15мин. покрито с найлон на топло.След това смесваме с останалото брашно и замесваме меко тесто.Повече брашно не е нужно.Месим около 5-8 мин.,докато стане меко и еднородно тесто.Слагаме го в намаслен съд,обръщаме го да се намасли и от другата страна,покриваме с найлонов плик и оставяме на топло да втаса до 2 часа-при мен стана за по-кратко.
     Разделяме тестото на 12 топки,оформяме ги като питки,смачкваме ги леко и ги редим в тава,намазана с масло.Покриваме ги и оставяме за около 15мин. или докато удвоят обема си.Преди печене с пръст правя вдлъбнатина на всяка питка.
     Поръсвам съвсем леко с брашно,всяка питка и пека в предварително загрята фурна на 160-170гр.
Пекат се около 20мин,или докато получат златиста коричка и когато ги почукаме да се усеща,че са "кухи".


# 37
  • Мнения: 707
                                                                Маслен сладкиш

Рецептата научих от моя колежка,пробвах и много ми хареса.Има много хубав аромат на масло Crazy
4 яйца-разделени на жълтъци и белтъци
125гр.масло
1и половина чаши пудра захар
230гр.брашно
1 голям шоколад настърган или леко разтопен

     Омекналото масло разбивам със захарта.Добавям 1 по 1 жълтъците.После шоколада и накрая брашното.Тестото става мноого гъсто.Белтъците разбиваме на сняг и прибавям внимателно към тестото,което вече става по-меко.В оригиналната рецепта не се слагат набухватели,но аз сложих бакпулвер на върха на ножа.
   По желание се слагат счукани орехи.Пече се ва тавичка,намазана с масло и поръсена с брашно на долен реотан на 160гр.
След изстиване се ръси с пудра захар.

                                          

# 38
  • Мнения: 707
                                                      Шоколадов сладкиш на д-р Йоткер



200гр.масло,200гр. захар,40гр. какао на доктора,125мл. пресно мляко се кипват в тенджерка.Ври 2-3 минути и се оставя да се охлади.От тази смес се отделят 180 грама за глазурата!
3 белтъка се разбиват на сняг с 2ч.л. захар.
3 жълтъка се разбиват и към тях се прибавя охладената шоколадова смес.
160гр. брашно се пресява с 1 бакпулвер и се прибява към сместа ,както и 1ч.ч. смлени орехови ядки.Накрая внимателно ,се добавят белтъците!
Сместа се изсипва във форма с диаметър 28см.,макар,че се препоръчва 26см. ,намазана с масло и поръсена с брашно и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна,предимно на долен реотан.Пече се около 35 мин.
Когато изстине се залива с глазурата. Peace


                            

# 39
  • Мнения: 707
                                                                        Сладкиш с ябълки

4 яйца разбиваме до побеляване с 1ч.ч. и половина захар.На тънка струйка прибавяме по-малко от 1ч.ч. олио при непрекъснато разбиване.Пресяваме 2ч.ч. брашно с 1 бакпулвер и добавяме към тестото,като бъркаме вече без миксер.Става доста гъсто,но това да не ви притеснява.
2-3 големи ябълки накълцвам с корите в робота,не е добре да са рендосани,макар,че не пречи,но е по-добре да се усещат повече.В тава намазана добре с масло и поръсена с брашно ,изсипвам по-голямата част от тестото ,отгоре разпределям ябълките,поръсвам 2-3 с.л. захар, канела и накълцани орехи и покривам с останалото тесто.Може да не покрие навсякъде,при печене това се оправя.Пека в загрята фурна на 160 на долен реотан.Като качвам решетката малко по-нагоре,защото може да загори отдолу.След изпичане се ръси с пудра захар.Нямах в момента,но е по-добре да се наръси.
Тази рецапта знам от една моя баба в Пловдив,прочута с вкусните си сладкиши Heart Eyes

                                  

Последна редакция: нд, 27 фев 2011, 15:54 от beniii

# 40
  • Мнения: 707
                                              Сладкиш с праскови



            



Това е сладкиш,който е с класическа смес за кексово тесто.В оригиналналната рецепта е със сини сливи,но съм го правили с вишни,череши,сега с праскови.

И така разбивам 4 яйца с 1ч.ч. и половина захар.Прибавям малко лимонови корички на прах/ползвам на Котани/.Постепенно наливам 1 кафена чашка олио.После 1ч.ч. кисело мляко с добре разтворена в него 1ч.л. сода.Накрая без миксер ,а с бъркалка добавям 2 ч.ч. пресято брашно/ако прецените,че не е достатъчно гъсто тестото,може да се добави още малко брашно/.В кръгла тава/моята е с диаметър 28/ намазвам добре с масло и леко поръсвам с брашно.Изсипвам сместа и отгоре нареждам прасковите,обелени и нарязани на полумесеци,поръсвам ги с малко захар.Пека в предварително загрята фурна на 170 гр. ,като съм вдигнала малко скарата и в началото само на долен реотан.Сладкишът се изпича бързо.  chef

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 22:33 от beniii

# 41
  • Мнения: 707
 Моята домашна торта

Това е любимата ми торта,тъй като е много лесна и резултатът винаги е чудесен!
-блатове-купени или домашни-3 броя
-заквасена сметана от 0.400гр-1 брой
-течна,млечна сметана за разбиване-0.250мл.
-сладко от боровинки
-банани-2 броя
-сироп от вода,захар и ванилия за сиропирането,като може да се ползва прясно мляко или сок от компот
 Приготвям крем от разбитата течна сметана и заквасената. И в двете при разбиването слагам нужното количество захар,за да получа желаната сладост. Получава се лек крем. Сглобявам тортата,като сиропирам първия блат,намазвам с крем и нареждам нарязани на колелца банани. Следва втория блат,отново сиропиран,намазан със сладко от боровинки и с крем. Остава третия блат,който сиропирам и намазвам само с крем. Украсата е по избор. Аз наръсих шоколадови топчета. Престоява една нощ в хладилник и е готова за поднасяне!
Като най-сполучливи се оказаха български,квадратни блатове,които са по-плътни от стандартните кръгли/забравих им името Wink/.
Заповядайте в страничката ми за още рецепти https://www.facebook.com/a.todorova75/

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 10:54 от beniii

# 42
  • Мнения: 707
Сладкиш "Ябълков каприз" /по рецепта на Морена/

   
Нужни са ни:
3 пак. бисквити "Роден край с масло"
1 кг. ябълки,обелени и нарязани на много малки квадратчета
1 ч.ч захар
1 коф. заквасена сметана/400гр. аз ползвам на Бор чвор/
Нарязаните ябълки сварявам със захарта в касерола с 1и 1/2ч.ч вода около 15-20 мин. или докато станат прозрачни. Махам от котлона и добавям заквасената сметана. Не се притеснявайте,че може да се пресече. На вид сместа не е особено впечатляваща,но резултатът си заслужава! Wink В средно голяма тавичка/моята е с размери 24х24см/ слагам ред бисквити. Празните места попълвам с начупени парченца. Слагам от сместа,после отново бисквити и така докато завърша със смес. На стайна температура оставям подредения десерт докато изстине и прибираме в хладилник за не по-малко от 3 часа. Най-добре би било да приготвим сладкиша вечерта и да престои една нощ в хладилник. В оригиналната рецепта се декорира с разтопен шоколад,като се правят ивици. Аз най-често пропускам този момент или ръся със смлени орехи.
Важно е ябълките да са нарязани на еднакви по големина квадратчета,по-малки от 1 см. Така десертът ще изглежда по-красиво. Да ви е сладко! Simple Smile
Заповядайте в страничката ми https://www.facebook.com/pg/a.todorova75/posts/.

# 43
  • Мнения: 707
Представям класическа рецепта за домашен течен шоколад от моето детство

 Получават се 3 средни бурканчета,с които със сигурност ще зарадвате семейството. Simple Smile
И така,нужни са ни:
250 гр. сухо мляко
4 сл. хубаво какао
200 мл. вода
220 гр. захар
100 гр. масло
ванилия
Смесваме сухото мляко и какаото в купа. В касерола смесваме водата,маслото,захарта,какаото и ванилията. Не е нужно да завира,а само да се разтопи захарта и маслото. Смесваме сухата и течната смес,като разбъркваме енергично с готварска бъркалка. Със сигурност се получават много бучки,но това да не ви притеснява. Прецеждаме сместа в купа с улей,за да ни е по-лесно да я насипем след това в бурканчетата. При хубаво прецеждане,няма да има никакъв остатък в цедката/това са единствените усилия,които трябва да вложим/. Насипваме в сухи бурканчета и оставяме да се охладят. Съхраняват се в хладилник.
За успеха на рецептата е важно да се спазват точните пропорции!
Вкусна и позитивна седмица на всички! Simple Smile 🍫🌞
Заповядайте в страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 44
  • Мнения: 707
Домашна /непрофесионална/ лазаня "Болонезе"

Лазаня "Болонезе",любима на моите момчета Simple Smile!
Когато я приготвя,у дома е празник/затова често се опитвам да я поднасям Wink/!
За първия сос са нужни:
800гр. смляна плешка или друга кайма
1 пакет кори за лазаня/ползвам едни чудесни,замразени;снимка ще приложа най-отдолу в поста/
1 глава лук нарязана на ситно
1 настърган морков
1 опаковка доматено пюре от 0.500мл.
0.300гр. настърган кашкавал
сол,босилек,мащерка,малко кафява захар
За соса "Бешамел" са нужни:
50гр. масло,3 равни с.л. брашно,около 0.500мл. прясно мляко,малко сол.
Запържвам лука и моркова с малко сол,след което добавям каймата и я изпържвам докато не започне да ухае на вкусно месо,посолявам  Wink. Добавям босилека,мащерката и доматеното пюре с малко кафява захар,за да неутрализира киселината на доматите. Нужно е да поври не повече от 5 мин.
Бешамела приготвям като в касерола разтопявам маслото,добавям брашното и бъркам докато не стане златисто на цвят. Разреждам с млякото,докато стане рядък сос,посолявам.
В тавичка слагаме по малко от двата соса,настърган кашкавал,след това кори. Редуваме докато завършим със сосовете. Наръсваме с останалия кашкавал и печем в загрята на 180 гр. фурна. Когато започне да се запича,покривам с алуминиево фолио,за да се задуши добре и чак в края на готвенето махам,за да се получи лека коричка. Пече се около 40 мин.
От дълго време приготвям лазаня със замразени ,а не сухи кори. Става много по-вкусно! Всички други съставки са приблизителни. За мен е важно каймата да е хубава и затова винаги си меля такава от парче хубава плешка/свинска,може и телешка/.
С пожелание за спокойна и уютна вечер! Simple Smile 🍸🥘

Общи условия

Активация на акаунт