Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 окт. 2009, 08:44 ч.

Това,което умея най-добре

  • 67 694
  • 133
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 707
                                                         Спаначено пюре

Сварявам в подсолена вода кило спанак.Отцеждам и пасирам или накълцвам на ситно.
Отделно в тенджера разтопявам масло и олио и запържвам 4-5 с.л.брашно до златисто.Разреждам с пресно мляко,към литър.Когато кашата кипне се прибавя спанакът.Може бучка масло да се сложи накрая.

                                

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 20:59 от beniii

# 16
  • Мнения: 707
                                                        Задушено месо

Използвам пилешко или хубаво свинско.Месото е нарязано на тънки пържолки,които изпържвам от двете страни в тенджера.Изваждам ги и в мазнината запържвам моркови и чесън.Прибавям месото,заливам с чаша вино,слагам черен пипер на зърна и смлян ,доливам с гореща вода да покрие ястието и на слаб огън задушавам около 40 мин.Сервирам с варен ориз или картофено пюре.По желание може да се сложат и гъби.

                                    

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 08:40 от beniii

# 17
  • Мнения: 707
                                                                     Сладкиш с дюли

3 яйца  разбивам с 1ч.ч. захар,6с.л. олио,6с.л. кисело мляко,2 ванилии,2ч.ч.пресято брашно с 1 бакпулвер.Прибавяме половин чаша счукани орехи и 2 дюли настъргани на средно ренде с кората.Сместа се сипва в добре намазана с масло и поръсена с брашно тава и си пече на 160гр. долен реотан.Бързо се изпича.Към края на печенето,включвам и отгоре.Още топъл се намазва с масло и се ръси с пудра захар.

                                  

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 20:59 от beniii

# 18
  • Мнения: 707
                                 Най-лесните пържени банички

Използвам купени ,но ръчно точени кори!Кората разрязвам на две,едната половина прегъвам на две,слагам малко натрошено сирене и загъвам.Така приготвям всички.Пържа до златисто.Стават хрупкави и вкусни.

                                       

# 19
  • Мнения: 707
                                                             Карамелизирана тиква

Много лесна,но вкусна рецепта.Нарязваме почистената тиква на малки парченца,които овалваме в захар и редим в тавичка,ръсим още малко захар,ако обичаме по-сладко и слагаме съмсем малко водичка,2с.л. примерно.Печем в загрята на 200гр. фурна до карамелизиране.

                                  

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 21:00 от beniii

# 20
  • Мнения: 707
               Кадаиф

Опаковка кадаиф,моят беше турски.Сварявам сироп от 1л. вода и 3ч.ч. и захар,да поври до 10 мин.
Прибавя се ванилия,2с.л масло и малко лимонов сок.Охладения сироп наливаме върху кадаифа,който съм сложила в дълбока йенска тавичка.Изчаках 1час,шприцовах розички от разбъркана заквасена сметана с пудра захар на око.Оставих да се доохлади в хладилника.
Тъй като всяка марка продукт има различно упътване за приготвяне,мисля,че е добре да се съобразим с това.

   

# 21
  • Мнения: 707
                             Моята бисквитена торта

Използвам задължително обикновени бисквити на Кристал!
Сварявам крем от литър мляко,7с.л.захар и разтвореното в малко водичка нишесте,обикновено ванилия.
В тавичка сипвам малко от крема.Редя бисквитите,потопени в топло мляко.Според големината на тавата се получават 2 или три реда.Накрая да бъде кремът.Оставям да престои за една нощ,но не в хладилник,а на хладно,за да поемат добре бисквитите.Преди поднасяне обилно ръся с настъргани орехи.
Това е най-елементарната торта,но и от най-любимите ни.

                        

# 22
  • Мнения: 707
                                Моето китайско

Ориза приготвям,като сварявам 2ч.ч. ориз в 7-8 чаши вода и сол.Когато се свари,го сипвам във фин метален гевгир и изплаквам под течащта студена вода.Оставям настрани.
600гр.пилешко филе съм напръскала със соев сос и е престояло няколко часа.Нарязах на тънки шайби 2 глави лук.
В по-дълбок тефлонов тиган,сипах малко олио и когато се нагорещи,сложих сусам и месцата.Изпържих ги добре и извадих настрана.В същата мазнина и още малко добавена,изпържих лука.Тук може по желание да се изпържат шайби морков или гъби.
Прибавих ориза и го пържих при непрекъснато разбъркване.Отделно в сгорещена мазнина изпържих омлет от 1-2 яйца.Нарязах го на ивички и прибавих към ориза.Накрая и месото.
Сервирах поръсено със сусам с напръскано със соев сос.

    

 

# 23
  • Мнения: 707
                                                                              Рибена чорба

За голяма тенджера ни трябва поне 500гр.риба-задължително с кости,не филе.Аз използвам бяла или скумрия.
Във врящата вода слагам сол,олио,нарязана глава лук,дафинов лист,малко парченца чушка(моите бяха нарязани от фризера)и картофи на малки кубчета.Като поври 15-ина минути,прибавям рибата,добре почистена и нарязана на по 2-3 парчета.Рибата се сварява бързо.Изваждам я ,обезкостявам и накъсвам на парченца.Връщам в бульона.В този момент прибавям джоджен,по-добре пресен,но и сух е подходящ и лъжичка червен пипер.Варя още малко и свалям от огъня.
Приготвям варена застройка от 1 яйце,чаша кисело мляко и 3-4с.л. брашно.Прибявям от бульона,кипвам и връщам в супата.
В оригиналната рецепта се ползват домати,но аз не сложих,тъй като киселото мляко ми създава леко кисел вкус, а и сервирам с много лимон.
  Продуктите са според количеството,което щеприготвяме,но е важно да не слагаме повече от 1 дафинов лист и количеството на рибата да е повече.

                                

От скоро за тази чорба,купувам охладена глава на сьомга,вкусът е невероятен,а и има доста месо!

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 23:26 от beniii

# 24
  • Мнения: 707
                                           Портокалов маслен сладкиш

Дозата е за малка тавичка,ако го правите в по-голяма,като мен,трябва да удвоите продуктите.

3с.л.размекнато масло
2,5каф.ч.пудра захар
3ч.л.настъргана портокалова кора
2яйца
3,5каф.ч.брашно пресято с 1с.л.бакпулвер
4с.л.портокалов сок
4с.л.пресно мляко
пудра захар за поръсване

                  Разбиваме маслото със захарта,портокаловата кора докато се получи пухкава смес.Прибавяме яйцата.След това постепенно с бъркалка сипваме брашното,като редуваме с портокаловия сок и млякото.Изсипваме сместа в намазнена и покрита с хартия за печене,квадратна тавичка,ръсим с пудра захар и печем на 170гр. предимно на долен реотан.
Реже се изстинал.

        

Източникът ми е английската книга "Традиционни домашни печива"!

# 25
  • Мнения: 707
                             Кекс с праскови от компот

125гр.масло се разбива добре с 1ч.ч. и малко захар и 2 ванилии.Прибавят се 3-4 жълтъка,250гр. кисело мляко,което редуваме с 1ч.ч. брашно и половина,пресято с 1 бакпулвер.Става гъста смес.Прибавяме 1ч.ч. нарязани праскови и оваляни в брашно , а след това и белтъците,които сме разбили на сняг.Сипвам във форма,намазана с масло и посипана с брашно.Оставяме малко накрая,което смесваме с  какао.Правим шарки с вилица и печем на 170 гр. долен реотан,към края включвам и отгоре.
Става много пухкав кекс.Важно е прасковите да са твърдички,не разкашкани Wink
По желание ръсим с пудра захар.


  
                             

# 26
  • Мнения: 707
                                        Букурещка торта  от маминия тефтер

блат
10яйца
300гр.захар-2ч.ч.
300гр.смлени орехи-3ч.ч.
50гр.какао
200мл.вода-1ч.ч.

крем
5с.л.вода
50гр.какао
8с.л.захар
250гр.масло
1яйце


      Блат
В тенджера слагаме водата,орехите,захарта и какаото и варим на слаб огън 15 минути.



Махаме от котлона и при енергично бъркане прибавяме 1 по 1 отделените жълтъци.Когато сместа е готова, я оставяме да изстине напълно.След това прибавяме внимателно 10-те белтъка,разбити на сняг.От тази смес изпичаме 2 блата във форма с диаметър 28см.

      Крем
В тенджерка сваряваме за кратко водата,захарта и какаото.След сваляне от огъня се прибавя 1 жълтък.
Маслото разбиваме и добавяме към сместа.Накрая слагаме разбития на сняг белтък.
С този крем намазваме тортата по средата,отгоре и отстрани.
В оригиналния вариант се украсява с филирани бадеми,но аз имах под ръка орехи и кокос.
Престоява 1 нощ в хладилника.

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 16:25 от beniii

# 27
  • Мнения: 707
                                               Полумесеци

5 яйца разбивам много добре с 1ч.ч.захар,3 ванилии и настъргана лимонова кора.На тънка струйка прибавям 1каф.ч. олио.Накрая без миксер, чаша и половина пресято брашно.
  Пече се в по-голяма тавичка ,намазана с масло и поръсена с брашно ,на150гр. Пече се бързо и се внимава да не загори отдолу.Веднага щом се изпече,се поръсва с пудра захар,но чак когато изстине,се реже на полумесеци с помощта на стъклена чаша.
В оригиналната рецепта преди изпичане,сладкишът се ръси с орехи,но заради децата не сложих,никой нямаше да хапне,за съжаление Wink

                          

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 15:28 от beniii

# 28
  • Мнения: 707
                                     Кекс с шоколад

100гр.масло се разбива с 1ч.ч. пудра захар до побеляване.Прибавям постепенно 2 жълтъка,2 ванилии,1ч.ч. пресно мляко като редуваме с 2ч.ч. пресято брашно с 1 бакпулвер.Накрая слагам внимателно разбитите на сняг белтъци.Бъркам без миксер и брашното и белтъците!
 Пека в кексова форма с пекарска хартия намазана с масло,предимно на долен реотан,а към края и отгоре,на 150гр.
Когато го извадих,намазах със смес от 100гр. шоколад разтопен и смесен с 1с.л.масло и 1с.л. мляко.Сместа се затопля,не се кипва!



Източник-сладкарска книга на Д.Венкова

# 29
  • Мнения: 707
                                 Сладкиш от бъркано маслено тесто с ягоди

Рецептата взех от една малка книжка с рецепти.
150гр. масло разбих с 150гр.пудра захар.
Прибавих един след друг 4 жълтъка,2 ванилии,2ч.ч.брашно,пресято с 1 бакпулвер и редувайки го с половин ч.ч. пресно мляко.
Става много гъсто тесто.Тогава прибавям белтъците,които съм разбила с половин ч.ч. кристална захар.Аз добавих постепенно захарта,но накрая,когато белтъците вече бях разбила на сняг.Сместа става доста стегната.И така готовото тесто насипвам в тавичка 30 на 18см. като съм сложила хартия за печене и съм я намазала с масло.Отгоре нареждам ягодите,които в моя случай бяха замразени.В рецептата пише да се поръсят предварително в брашно,но аз не го направих.Но пък ягодите паднаха на дъното,поради което след изстиване обърнах сладкиша в голяма чиния.Пека на долен реотан на 150гр.След като изстине,както вече споменах,го обръщам в чиния и обилно наръсвам с пудра захар.Става много пухкав и ароматен сладкиш.
Мисля,че успешно ще стане и в кексова форма.



Общи условия

Активация на акаунт