майка с отрицателна кръвна група

• 20 913
  • 61
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте мами,
ще се включа и аз по темата. Аз съм кръвна група В-, мъжът ми е 0+, първото ми дете се роди през 2004 г. и е В+. Тогава уцелихме момента, в който БГ производството на Анти Д беше спряно, а вноса нямаше лиценз още. С огромни усилия и т.н. я намерихме на 70тия час... Проблема е, че ако при раждането на Rh положително дете в кръвта на майката попаднат + антитела, те си остават там и при последваща бременност, при която бебето е с Rh+, организма на майката започва да прави антитела и приема бебето като чуждо тяло и го изхвърля или го уврежда. Може при първата бременност да не попаднат + антитела, но може и да попаднат. Затова се прави профилактиката с Анти Д. Понеже първото ми бебе е с Rh+,сега при второто си я поставих профилактично в 28 седмица и после за да се застраховам си я купих 1 месец преди раждането, но се оказа излишно Simple Smile бебка се роди с Rh-. Но по добре така отколкото да треперя и да разчитам на късмета си. А всичко относно ваксината го пише на листовката на ваксината, за съжаление нямам скенер да я кача и да ви я покажа.

# 61
 След първото дете ми биха, но след второто раждане не ми поставиха гамаглобулин, защото нямало и ме  питаха нали няма да раждам трето  Rolling Eyes  
  Иначе нямах антитела по време на бременността, но и при двете деца имаше усложнения след раждането - силна жълтеница. На второто дори се наложиха две кръвопреливания за да се овладее.
   Така, че случаи на усложнения има и може и да са много редки, но при нас в семейството и братовчедка ми имаше подобни проблеми. Още по време на бременността и се появиха антитела, та се напати доста.  Та си мислих дали това за усложненията не зависи от други генетични фактори освен от отрицателния фактор?

Общи условия

Активация на акаунт