За родителските правила и дипломатичните резачки...

• 3 163
  • 31
  •   1
Отговори
  • под кривата круша
Пускам темата защото наистина имам нужда от добри идеи, моите се изчерпаха. Значи, отиваме на гости на родителите на съпуга ми с дъщеря ни на 6м., там живее и сестра му с детето си на 6г. Още първия ден забелязвам, че детето /не бебето/ покашля-нещо, което трябва да видят баба му, която се грижи основно за него и майка му. Факта, че прибирайки се от градина, никой не и казва да си измие ръцете, просто го подминавам. На втория ден от престоя ни вече не е на градина защото я боли корем, подсмърча, киха и кашля. В същото време баба и, за да не реши внучката и, че я игнорират заради по-малкото и внуче постоянно завира дъщеря ми отгоре и-я да видим какво прави кака, я да хванем кака и пр. Кака киха и кашля отгоре и...Обръщам внимание на мъжа ми да помоли майка си да ограничи контактите на Теди с братовчедка и, за да не я разболеем и нея-все едно на стената го е казал. Не ме питайте защо не и го казвам аз-там отношенията са много странни, и за това ще спомена. Не бих искала да си взема детето и да не и го дам защото живеем на 400км. и наистина го вижда 2 пъти в годината. След братовчедката, всички вкъщи лепват вируса за 2-3 дни и почват да кашлят. И продълават да мляскат малката, все едно нищо не е. Е, вече съм спокойна, и тя е осополивена, че и кашля #2gunfire.
Досега не ми се е случвало да срещна майка, която, виждайки, че детето и се разболява, да не го дръпне настрани от бебето. Това е въпрос на възпитание и отговорност. Отношенията в семейството на мъжа ми са абсурдни според мен, защото там всички проявяват крайна съобразителност и тактичност във взаимоотношенията си един с друг и особено с майка им и в същото време 5 пари не дават за чуждите хора-все едно нещата при равни други условия са обърнати на 180 градуса. Със свекърва ми се напетлахме жестоко преди няколко месеца  само защото я помолихме да не пуши вкъщи заради бебето-какво и как да и кажа, че да ме разбере?! И понеже тя се обижда за щяло и не щяло, като жена,  отгледала 6 деца, ако аз и направя забележка по повод детето и то в нейната къща, пак ще се хванем за гушите-на сина си не би трябвало да се обиди. Ще кажете, че аз съм проявила безхарактерност и да не се оплаквам сега и ще сте прави. Просто не исках да ставам зла и да не им позволявам да се радват на дъщеря ни докато сме там. Изобщо не твърдя, че нарочно са я разбояли, за тях навиците, които имат са си добри-дет се вика, 6 деца са оцелели така Whistling И преди е имало подибни ситуации, и в бъдеще ще има, моля ви, подскажете ми как да противодействам без да ги обиждам и да се караме.

# 1
честно казано, на такава жена, "дето от всичко се сърди", просто не виждам какво тактично да й кажеш. явно е, че все ще се разсърди. имах такива роднини  - е, скарахме се. само и само аз да съм тактичната и да не ги обидя, станах на кълбо от нерви - няма смисъл.

# 2
  • София
Ами трудна работа, да ти кажа. Трябва да си изработиш оценителна скала и по нея да преценяваш кога ситуацията си заслужава конфронтацията - ако е нещо дотолкова сериозно, ще се скарам и още как; ако преценя, че не застрашава интересите на децата до степен непоносима - преглъщам и се примирявам в името на мира. Компромиси трябват, няма как, щом са чешити.

# 3
И аз навремето се дразнех,когато не се съобразяват контактите на болни и здрави деца,и това е не само у дома,и в дет. ясли и градини е така.И до сега,когато дъщеря ми е болна не я събирам с по-малката племенница,че и то е едно болнаво ,милото,абсурд да ги събера и да съм причината да се разболее и то.Недолюбвам такава несъобразителност като на свекърва ти и родата.

# 4
  • София, център
Ми нищо.

Другия път като заотивате на гости й се обади по телефона, и я попитай каката болна ли е, и въобще болен ли е някой у тях, защото предишния път са били болни, не са ви предупредили и в резултат на това детето ти се е разболяло и е пило антибиотици, примерно.

Така хем й навираш фактите в носа, хем я предупреждаваш, че няма да си види внучето, ако са болни.

# 5
Май е най-добре да си подредиш приоритетите ... Пък свекърва ти има време да се радва на детенце.
Здраво бебе–щастлива мама! Свеки на по-задна линия.

# 6
  • на плажа
 За мен детето е най-важно. Ако свекърва ми ще се разсърди, че ще направя забележка или ще се опитам да избегна разболяване на бебето - много важно. Не желая да тровя излишно детето си с антибиотици и синтетична химия, особено в такава крехка възраст. Като порастне и само започне да търси контакт е съвсем различно.

# 7
  • под кривата круша
Естествено, че детето е преди всичко. А и най-лесно е да се скараме, въпроса е как да не се става така. В случая излиза, че трябва да я грабна и да не им я давам изобщо, както и да и прибера всички играчки за да не се пипат. Щото очевидно не мога да променя навиците на 50 и кусур годишни хора. Тъпо е някак си, тъпо ми е, че изобщо ми се налага да правя забележки-човек сам трябва да се сеща. Определено следващия път ще се обадя да питам има ли болни. Проблема е, че те като цяло не гледат сериозно на тези неща-разболяло се, голяма работа, ще му мине-не е първото ни внуче дето се е разболяло. По-миналото лято дойдоха на почивка без да изчакат инкубационния период на шарката и малката си я изкара тук. Едно извинявай не казаха, нищо, че тук имаше човек в тежко състояние, за когото и варицелата можеше да е опасна.

# 8
След като има голям риск детето ми да се разболее изобщо не ме интересува кой би ми се разсърдил , при  забележка за моите опасения, както и мерки за предотвратяване на евентуално разболяване. Здравето на детето ми  е преди всичко за мен!
баба, леля, стринка , чинка , учинайка , брадчедка -  ама хич не ми дреме - като са болни да се лекуват  изолирано от детето ми!

# 9
  • София
Есме, не виждам начин да не засегнеш бабата, честно! Щом от забележка за пушене и бебе! се засяга, няма как да и се обясни смислено. И аз като Белинда бих те посъветвала да си избираш битките. Не е важно дали го лигави, храни с вафли, обува /събува чорапи и пр. глупости. Но за неща, които застрашават здравето, компромисът е нежелателен.

# 10

Досега не ми се е случвало да срещна майка, която, виждайки, че детето и се разболява, да не го дръпне настрани от бебето. Това е въпрос на възпитание и отговорност.

Хха-ха колко още такива майки ще видиш по площадките като порасне бебето... На мен вече ми втръсна от тях  Crossing Arms Да знаеш по-голямата част са такива...

# 11
  • под кривата круша
Ми да, тя след това не ми говори 3 месеца, така че с още 1 забележка ще си реша въпроса генерално-ще е втората и последна битка Laughing
Личи, че съм новобранец, а Rolling Eyes

# 12
  • на плажа
 Ами, Есме, ще ме прощаваш, ама при такива недосетливи и дебелооки роднини, явно ще ти е по-конфортно да им направиш сериозна забележка  Sunglasses и след това да си отдъхнеш за по-дълъг период от време.  Peace

# 13
  • софия
Аз пък да ти кажа си говоря всичко в прав ред-като ще ходим някъде си питам-и да няма някой болен, щото аз болни деца не гледам Ако видя, че нещо не е в ред-детето обратно у дома и хич не ми дреме. Сега вече е голяма, ходи на градина, но като ще ходим при дечица, които са мънички винаги казвам-елена е здрава или казвам ние няма да дойдем, защото елена кашля и т.н.
На много хора от родата не им е приятно, но това мене никак не ме интересува. По-важно от здравето няма. И от детето пък съвсем.

# 14
Още е на 6м. малката, но аз(говоря само за себе си) след като дъщеря ми мина годинката, нарочно съм я събирала със сополиви и кашлящи дечица.Такъв имунитет й изградих, но за сметка на караници с двете баби, дядовци и т.н. роднини, че съм щяла да й докарам... да не ти казвам какво!
НО , никога не съм я водила болна при по-малко дете или съм предупреждавала!

Общи условия

Активация на акаунт