За родителските правила и дипломатичните резачки...

• 3 168
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
След като има голям риск детето ми да се разболее изобщо не ме интересува кой би ми се разсърдил , при  забележка за моите опасения, както и мерки за предотвратяване на евентуално разболяване. Здравето на детето ми  е преди всичко за мен!
баба, леля, стринка , чинка , учинайка , брадчедка -  ама хич не ми дреме - като са болни да се лекуват  изолирано от детето ми!

Peace

# 16
Категорично съм против болни със здрави деца!Не мисля,че това е имунитет.
Колкото до роднините - нали не е единствено внуче?!!!По - настрана.

# 17
Въпроса не е за имунитета, а за отношението. От 'скромния" си опит  мога да ти кажа, че и да направиш забележка, и да не направиш ефекта ще е все същия:) Ако направиш -ще се разсърди и ще ти тежи на съвестта, но пък ще имаш отсроча във времето до следващото виждане:) Ако пък ли си замълчиш ще се тровиш сама себе си. Каквото и да направиш все е зле:)
Успех и дано да намериш решение! Аз не успявам, за сега надявам се:)

# 18
Аз лично не се притеснявам детето ми да е играе с друго дете, което има сополи, но пък не искам около него да има цигарен дим. От друга страна, щом е болна, гледам да не я допускам особено близо до други деца, защото има родители, на които това не им харесва и в повечето случаи (понякога просто нямам избор) е редно да се съобразя, щом имам тази възможност.  Peace  Но всъщност това няма толкова голямо значение в случая. Simple Smile Въпросът е в това, че трябва да си изградиш принципи (и другите са ти казали нещо такова) и да решиш с кое можеш и с кое не можеш да правиш компромиси, за да се грижиш за детето си по най-добрия според теб начин. Оттам-нататък околните (освен съпруга ти, с кого съвместно трябва да вземате решенията) не те интересуват, защото родителите са тези, които трябва да вземат решения за собствените си деца и начина им на отглеждане!  Peace  Просто се грижиш за детето си добре и това е!!!  Peace  Успех!!!  Peace

Последна редакция: ср, 21 окт 2009, 13:24 от Pavlina Nikolova

# 19
  • с/у ОколоМръсТното
знам, че караниците не са за препоручване, особено със свеки.  Mr. Green
НО, когато нещо те дразни и притеснява, намери начин да й го споделиш (нежно и загадъчно... или рязко - твое виждане). Не го дръж в себе си и НЕ ЗАНИМАВАЙ мъжът си с него. Оправяте се вие двете... Той няма конфликт с майка си, а ти. Трябва малко да ги научиш, че и те ще се съобразяват с теб, не само ти с тях. Да не ти се "качват" на главата от сега...
Ако ме послушаш, далеч ще стигнеш  Grinning

# 20
Ще използвам темата да попитам и аз:
Ами, когато на вас ви дойдат гости и те са болни, а вие имате бебе??? Какво правим, гоним ли ги? Правим им забележка и  гостите сами си тръгват? На мен ми се е случвало?
А, като попитах дали са болни, не само кашляли?!

# 21
  • София
По отношение на разнасянето на бацили съм безкомпромисна. Бебе нямам, но не пропускам да отбележа, ако някой държи да стои в офиса болен без неотложна причина.
Преди време бях полудяла, защото една колежка се разнасяше със снимки на болното й от шарка дете. За протокола: не съм карала шарка и на 31 тепърва не ми се боледува.
Третирам това като тотална несъобразителност спрямо околните, независимо деца или възрастни.
Може би аз съм луда на тема вируси, но със сигурност трудно щях да се въздържа от коментар.

# 22
Не го дръж в себе си и НЕ ЗАНИМАВАЙ мъжът си с него. Оправяте се вие двете... Той няма конфликт с майка си, а ти.
Шани, според мен и мъжът й би трябвало да вземе отношение, защото все пак е баща на потърпевшото дете, а и е по-близък с майка си, отколкото авторката със свекърва си и като че ли най-добре мъжът й да говори с майка си, именно за да не стават конфликти, които очевидно авторката иска да избегне.

Иначе... аз често съм поставяна в подобна ситуация, но с разликата, че етърва ми води болния ми племенник вкъщи, за да го гледа свекърва ми. Аз също не се страхувам моето дете да има контакт със сополиви деца, но тук става дума за една елементарна съобразителност.

# 23
И тъй ,като елементарната съобразителност липсва - постъпваме така,както е в интерес на детето!Не се съобразявам със зълви ,етърви и прочие рода,това че някои ще се засегне или ще гледа лошо.Децата са приоритет.Недопустимо е да ходиш болен на гости и да разнасяш зарази,а където има деца,трябва предварително да се информираме за здравословното им състояние,за да няма изненади.Един единствен път си позволих след уговорка/около седмица/ да отида на гости с детето и на вратата имаше бележка за варицела.Това беше във времето,когато нямаше мобилни телефони,а сега е просто недопустимо да не си информиран.Здравето преди всичко.

# 24
  • под кривата круша
Благодаря ви за отговорите! Не мога да преценя кое от двете са имали предвид като я завираха в болната кака-дали тя да не ревнува или да градят имунитет на бебето ми. Ако е било първото съм по-толерантна, но ако е второто без да ме питат-  censored Очевидно взаимоотношенията ни ще бъдат постоянна борба, дано пък съумея да запазя добрия тон. Пък обидени явно все ще има, трябва да се примиря.

# 25
Ще използвам темата да попитам и аз:
Ами, когато на вас ви дойдат гости и те са болни, а вие имате бебе??? Какво правим, гоним ли ги? Правим им забележка и  гостите сами си тръгват? На мен ми се е случвало?
А, като попитах дали са болни, не само кашляли?!

бих ги изолирала в друга стая, ако вече са се тръснали вкъщи, но честно казано бих ги "изгонила" тактично - да ходят някъде навън с мъжа ми или ще извикам някой ако има да гледа детето и аз ще излезна с тях...а ако няма шанс, направо ще им кажа да не ми доближават детето.

същото важи и за случая на авторката - напълно я разбирам, неприятно е да лишаваш далечни роднини от искрената им радост към внучето и се съмнявам, че са го правили, за да подсилят имунитета на бебето, а по-скоро не са съобразили ситуацията. сама казваш че няколко деца са отгледали по този начин, най-вероятно не им прави впечатление. така че е било по-скоро да не ревнува голямото дете...
но аз бих направила забележка, при това може би не много сдържана. все пак това е детето ми, неговото здраве е най-важно, особено пък бебе!!
аз от самото начало на бременността ми грубо но безапелационно съм казала на всички близки и приятели ако са болни хич да не ми се вясват и не искам да ги виждам. няколко пъти отказах срещи като чувам че ми подсмърчат по телефона. ако ми идват вкъщи ги карам да си мият ръцете. ако не ме разбират проблемът си е лично техен, но досега никой не е посмял да ми се обиди за подобно нещо, а и аз съм безкомпромисна. не ме интересува кой се обижда, както казах детето ми е най-важно и ако се наложи като танк ще мачкам заради него...

# 26
Ами аз не съм от дипломатичните и казвам директно.Не ми пука че някой ще се разсърди,защото няма акъл и няма усет.Мъжът ми на изписването на детето беше с вирус и дойде с маска,а на бабата на детето ще търся такт да и кажа че трябва да се съобразява ли?
Приятелите ми знаят мнението и не идват когато са болни.
Всички се съобразяват и пушат на терасата,мият ръце и т.н.Който не му изнася да си ходи.
През бременността също ги изгонвах сополивите тактично,така че явно от там имат тренинг.Дори на сватбата/бях в 6-ти м/ при приемане на поздравите отказвах да ме мляскат.Но аз съм си такава директна и няма сърдити от поведението ми,поне трайно сърдити, защото явно са загрели че имам право и не го правя за да се обидят ,а за сигурност. Peace

# 27
Ти искаш хем вълкът сит ,хем агнето цяло. Няма как да стане.
Хората  мноооого се съобразяват,но само със себе си  Joy
Ти си му ангел-пазителят на това дете,така че имаш позволението да го пазиш
с помощта на всякакави средствата.
Една обикновенна настинка при по-голямо дете може да даде лоши поражения в/у
сърцето,бъбреците и мозъка на едно бебе.
Разбира се няма как бебето да се изолира напълно,но нарочното бутане на болното дете при него
ми се вижда проява на голяма глупост и невежество.
И около мен има такива несъобразителни роднини,но аз всичко си казвам директно,но не и грубо(никой не обича
да бъде обиждан).
Не виждам какво ти пречи съвсем спокойно да кажеш,че не трябва болното дете да има контакт с бебето ти,защото
още е малко и ще му е по-трудно да оздравее. Ако това неможе да стане си тръгнете и ще се видите друг път. По принцип
те съветвам тези редки гостувания да не ги правите в сезони като този,когато половината хора кихат и кашлят.
Ето едно страхотно оправдание да си спестиш гостуването.   bouquet

# 28
  • под кривата круша
Ти искаш хем вълкът сит ,хем агнето цяло. Няма как да стане.
Хората  мноооого се съобразяват,но само със себе си  Joy
Много точно казано. Ама хората наистина са си чешити. Преди да родя свеки информира мъжа ми, че ще дойде да ми помага за 1 месец и ще доведе и каката защото няма кой да я гледа. Което не е вярно, защото каката ходи на градина. После стана ясно, че нямало кой да я води и взема от градина-от 5 калпака все един би следвало да намери време. Казах, че не желая да води детето при новороденото ми бебе, а и аз имам нужда от почивка-обиди ми се. Дойде след 2м. вкъщи, помолихме я да не пуши-обиди ми се. Представата и за помощ беше да вземе малката все едно мен ме няма, аз да се оправям с домакинската работа. Обясних и, че виждам помощта по друг начин-обиди ми се. Това са напълно нормални неща, нито съм я нагрубила, абсолютно културно и възпитано и го казвам. Самия факт, че и противореча-коя съм аз, та нейните собствени деца са винаги съгласни с нея-я обижда. Отказите ни винаги са формулирани и от двамата с мъжа ми, но за нея аз съм тази, която го настройва. На такова каквото и както да кажа, все ще съм невъзпитана простачка. Вече съм уморена от тези непрекъснати войни, а те тепърва започват.
А, и нещо друго се сетих. И аз си мислех, че е добре да не ходим в такива преходни сезони когатовилнеят вируси, ама там са 3 деца, едното от които на градина. Предвид, че нямат навика да се пазят един друг, от 3 деца и 4 възрастни постоянно някой е я сополив, я продрискан. Лятото пак така. Ми кога да ги събера?!

# 29
Не е нужно да ги събираш.

Общи условия

Активация на акаунт