Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е гиур?
Какво представлява седмичната порция от Тора (параша) в еврейската религия и каква е връзката й с парашат а-шавуа?
Какво е ICQ?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е гиур?
Гиурът е процесът на присъединяване към еврейската общност. Това е доброволно действие, което включва изучаване на еврейската религия и култура, последвано от обрязване и кръщение. След този процес индивидът става част от еврейската общност и придобива всички права и задължения на еврейски гражданин.
-
Какво представлява седмичната порция от Тора (параша) в еврейската религия и каква е връзката й с парашат а-шавуа?
Парашат а Шавуа е седмичната част от Тората, която се изучава в еврейската религия. Това е част от петте книги на Мойсей, съдържащи основните религиозни текстове на юдаизма. Всяка седмица се изучава определена част от Тората, като целта е да се прочете цялата Тора през годината. Параша е разказ или случка, като откъс от книга, докато парашат а-шавуа представлява откъс от Библията (Тора), който се чете през дадената седмица по време на шабат.
-
Какво е ICQ?
-
Какво е QIP?
-
Какво представляват мултисъобщенията в ICQ?
За твоята приятелка евалата- насила хубост не става! Аз имах адмирации към юдаизма и желание да направя гиур, обаче това постоянно натякване и подхвърляния от религиозни и средно релидиозно хора ме отврати. Това мъчи и мъжа ми най много тук- многото фанатизъм,който струва ми се, се увеличава все повече.
Как е твоята колежка,оправи ли се?
че иначе за много хора ще стане тясно да живеят тук...

Отнесохме си доста проклятия, за това, че бяхме там 5 мин. преди да излезе шабат
. Ходихме с шефа на мъжа ми от Сърбия, той човека се шашна и реши да излиза с колата, а мъжа ми само го инструктира- "Спокойно не мърдай рязко, излез от колата и покажи, че си чужденец, прави се, че не разбираш и гледай виновно"
После на мъжа ми вуйчо му реши да ни дойде на гости точно за Йом Кипур, ужас
, направо се съсипахме, трябваше да стигнем до Назарет, с много километри пеша и каране само по главни пътища стигнахме, изкарахме целия ден там, на връщане почти на всяко кръстовище, близо до град, бяха хвърляли камъни. Знаете и от новините за инцидентите
. Не мога да ги разбера, опитвам се но не мога. Не е ли по-голям грях на такъв ден( Йом Кипур) или Шабат да хвърляш камъни по хората?!? Както и да е нямам нищо против тях, но физическата заплаха от тяхна страна не ми се нрави. Все по малко стават местата,които могат спокойно да бъдат посещавани. И Назарет не e вече така приветлив, в момента популацията там е 70% мюсюлмани, за последните 40 години са претопили християните. Ето тук справка
Ще бъде чест за мен, ако и ти се присъединиш на срещата 
. Крайно религиозните се занимават с арабите в Йерусалим или със светските евреи, ако не правят проблеми с едните, е за сметка на другите
Много ми допадат и скулптурите, които украсяват улицата.

даже дъщеря ми първата седмица я води татко и,защото аз бях достатъчно разстроена и не исках да и го предам на нея. С Роби бях по-спокойна, но пак ми трепереше под лъжичката първите няколко седмици
Обичам петъците