Инициатива за закриване на домовете

• 6 631
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
s_174, не съм адвокат на социалните, но мога да ти кажа, че не е никак лесно да "уредиш" документите на децата. Например, моята социална пътува до Сливен, за да се среща с "родителите" на деца, настанени в дом в Стара Загора. За да изясни статута на тези деца. Освен това те се занимават изобщо с деца в риск, а не само с изоставени деца.
Моето дете, например, е вписано 1 година след раждането си, защото не са могли да издирят никой от биологичното семейство. Тъй, че не е толкова просто. А социалните в една РДСП не са сто! Пък и не са разследващи органи.
Сега с новия закон поне тези деца, чиито "родители" не могат да бъдат издирени, ще могат да бъдат вписвани по административен ред след изтичането на съответния срок. Поне има някакъв шанс за тези деца, дори и след 6 месеца.
Сега започват да оправят документите, защото закона позволява това. Иначе трябваше по съдебен ред да се вписват деца, което отнемаше много, ама много време.

# 16
Знаете ли момичета,  миналата седмица ходих в РДСП - София, за да попитам какво се случва в момента. Оказва се, че в София няма деца за осиновяване. Новият семеен кодекс е влязъл в сила от 1 октомври и чак сега започват да оправят документите на децата, които са в домовете. Разпращат се писма до родители и т.н.Евентуално след като изтекат още 6 месеца може тези деца да бъдат вписани в регистрите. По една простичка сметка тези дечица няма ли да са вече с година отгоре? А иначе, тъй като в сградата се помещават и други служби, като попитах за кабинета на директорката, ми казаха: "Лесно ще ги откриете-всички  кабинети с нови луксозни врати са тяхни", и наистина тук са изтекли много парички, за ремонт на кабинетите Thinking В това няма нищо лошо по принцип, но защо досега тези хора не са си свършили работата? newsm78Ако документите на децата бяха редовни, нямаше ли те да намерят доста по рано своите родители?

И как точно да уредят документите на децата, при положение, че родителите не искат да подпишат отказ от децата? Да им опрат пистолети в челата ли?

А това с луксозните врати си е чиста проба злоба от страна на останалите в сградата, защото и аз съм ходила там, където и ти и дирекцията се помещава в 2-3 кабинета, което означава няколко човека.

Ти какво точно предлагаш сега, че аз продължавам да не разбирам.

# 17
Продължавам да се питам защо не се чете... но въпросът ми е по-скоро риторичен, а чуденето лично

Семеен кодекс
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

8. (1) Родител, чието дете е настанено по съдебен ред в специализирана институция, без да е определен конкретен срок в съдебното решение, или чието дете пребивава в институцията повече от една година, е длъжен в срок до три месеца от влизането в сила на този кодекс да поиска прекратяване на настаняването или промяна на мярката за закрила с цел отглеждане на детето в семейна среда.

(2) Съответната дирекция "Социално подпомагане" в срок до един месец от влизането в сила на този кодекс уведомява родителя по постоянния му адрес за предприемане на мерките по ал. 1. Когато родителят не е бил намерен на постоянния или настоящия му адрес, се поставя съобщение на видно място в сградата на дирекцията, като се указва кога изтича тримесечният срок. Съобщението се връчва и по реда на Гражданския процесуален кодекс.

(3) Дирекция "Социално подпомагане" уведомява писмено в 7-дневен срок съответната регионална дирекция за социално подпомагане за вписване на детето в регионалния регистър по местонахождението на специализираната институция при неизпълнение на задължението по ал. 1. Осиновяването се извършва без съгласие на родителя.

# 18
Fussii,
Чакай да видим дали те разбирам:
значи първите деца с "оправени" документи ще бъдат вписани през януари, т.е. след изтичане на тримесечния срок?

# 19
най-рано

# 20
Аз друго се чудя - те децата хубаво ще се впишат. Съветите ще заседават всяка седмица, чудесно. И после каква е гаранцията, че тези деца ще бъдат "харесани"? Щото на кривата комета и космосът й пречи.

# 21
Поне ще бъдат предлагани... щото досега го правеха твърде ограничено... предимно в големите градове

# 22
Да, и тогава като няма да ни е виновна държавата и социалните, кой ли ще погнем? newsm78

# 23
Да, по-добре е, определено шансовете на децата се увеличават значително поне по отношение на предлагането. Аз просто си разсъждавам, да си чеша пръстите, щото то не виждам за какво друго е тази тема  Wink

# 24
  • на път
Взимайки си преди време едно от дицата от бебешката къща, другите дечица го изпращаха. Аз едвам се сдържах да не ревна като гледах очичките на тези които остават. Затюхках се гласно, че ще е прекрасно всички тези деца да намерят обичащи ги хора, семейство, дом. Една от лелите ми се тросна, че те нямало да има какво да работят тогава .....

# 25
Затюхках се гласно, че ще е прекрасно всички тези деца да намерят обичащи ги хора, семейство, дом. Една от лелите ми се тросна, че те нямало да има какво да работят тогава .....

На мен наш'та социална, когато ни течеше проучването, ни каза същото за дома в нашта рдсп....

# 26
  • Вън от пространство и време
Затюхках се гласно, че ще е прекрасно всички тези деца да намерят обичащи ги хора, семейство, дом. Една от лелите ми се тросна, че те нямало да има какво да работят тогава .....
На мен наш'та социална, когато ни течеше проучването, ни каза същото за дома в нашта рдсп....

В Дома в Пазарджик ми направи впечатление една табела на вратата че предлагат почасови грижи за деца. Та аз като мисля за изчезването на децата от домовете си представям те да се превърнат в нормални детски градини (нали по големие градове все недостиг има) или в някакви заведения за специализирани грижи за деца със специални нужди, напр., или в домове за почасово гледане на бебета или в накакви комбинирани с няколко от тези дейности заведения. Така никой няма да си загуби работата и много полза ще има от тези бази.

# 27
  • София
[една табела на вратата че предлагат почасови грижи за деца.
Стига бе, ти се шегуваш. Кой би си оставил детето там почасово? Като помня нашите лелки какви тетки бяха и как само се чудеха къде да се скатаят .....

# 28
Пак да попитам:
не си представям, че директорките на домовете точно от 1 октомври ще се юрнат да броят дните, та на 2 януари веднага да застанат на опашка да си вписват децата. Естествено, това е против преките им интереси.
Та въпросът ми е: задължени ли са по някакъв начин да оправят документите на децата? Има ли инстанция, която примерно след година да ги посети и да запита колко от децата са вписани, колко не са и по какви причини?
Fussii, не, че не обичам да чета, но не знам къде да чета...  Embarassed

# 29
  • София
Фуси сигурно ще каже, но това вече няма да се прави от директорките на домовете - всичко отива в социалните. Друг е въпросът, дали те до сега са се подготвили или тепърва ще го правят.

Общи условия

Активация на акаунт