Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 73 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Пепи, ще си позволя да коментирам и аз по въпроса, ако нещо ес обърка - ако се обърка от това, че детето пие Брайн Бустер /за него бях чела, че  в някой случаи променя хормоналният баланс/ или Звездички /с аспартам/, кой ще поеме отговорност?
По принцип отговорност ще си поеме човека, който е решил да ги дава тези неща /не съм ползвала нито един от дадените от тебе примери/. Но в случая са намесени 3 лица: майката, д-р изписал добавките и човек, който докато не си каже мнението не се дава изписаното.

Когато аз съм давала нещо, съм давала само него, за да преценя има ли ефект от даването му или не, за което знам, че само и аз съм си отговорна. Да прочела съм го някъде, но в никой случай няма да ми е виновен човека пуснал коментара си за "нещото".

Мири и той няма проблем с храната. Не е и имал. Със сън и изхождане също е нямал проблеми. Чувствителен е. Абе погледнат отстрани си е най-обикновено дете.

# 676
  • София
Calathea, в последното Метро има промоция на хлебопекарни 2 бр. за около 80 лв. и смятам и аз да ес обзаведа най-накрая. А после трябва да намерим и чисто брашно, защото това в магазина е модифицирано Simple Smile

me4ta22, ти направо описваш едни от симптомите, които гастроентеролога показа. Точно слабички деца с издути кореми, потенето, запека. Гастроентеролога каза, че само с диета това не се оправя, болният стомах се лекува с антибиотик, и още 2 медицински препарати, подобно на болеста на Крон или друго възпаление на червата. Дори и лекарят да ти изпише нещо, то ще е курс от няколко опаковки и после би трябвало да се излекува стомаха. Иначе пробиотиците също подпомагат. Но не знам къде да се намери добър детски гастроентеролог. И все пак за да е най-точно изследването, трябва да се огледа ендоскопски, сигурно на близки възрастни ваши се е налагало, но при децата се прави под упойка и не знам как ще стоят мирно. Той каза, че може да се даде и капсула камера, която 24 часа снима вътре, но това кой ли ко прави тук newsm78 Още лекарят каза, че част от децата се самоизлекуват, т.е все пак организма намира някакво положение да се справи след няколко години или стават хронични, но не са остри.

Генерално си мисля, че тези проблеми са свързани със захранването на децата, което трябва да продължи до 3 години и да се дават постепенно нещата

# 677
  • София
me4ta22, на твоето дете потят ли се крайниците често.Има ли отвреме на време болка в сърдечната област, мирише ли му неприятно устата.

Да не забравяме пробиотиците, да не забравяме гъбичките.Идеята на диетата е невероятна просто.Учудвам се, че след толкова много изписани коментари, и толкова много обсъждания  - толкова малко и се обръща внимание.Аз честно казано вярвам много на идеята на диетата, но  без частта с казеина и глутена, и вече 4 год. я спазвам колкото мога.Още от ранна пролет си бера на село каквото ми попадне и го съхранявам във фризер за зимата.Коприва, лапад, киселец, билки.С цветове от глухарчета си правя мед, който е детоксикант, и то невероятен.През юни си направих сироп от черен бъз, през юли от арония, по късно от боровинки.Сега съм като билкова аптека в къщи.И наистина тези неща действат.Пробиотиците са достъпни, но не се сещаме да ги даваме.За мен разнообразното и пълноценно хранене е по важно от строгата диета.
Calathea - това е екстра за Мими - значи няма точно такъв сензорен проблем, но това не значи, че няма никакъв СИД проблем  Rolling Eyes
Интересно ми е за солта и на мен - отивам да чета.
Танче, а тези деца които се самоизлекуват - възможно ли е да се самоизлекуват само с подобряване на менюто и правилно хранене с разнообразна храна.Визирам нашия случай - аз наистина мисля, че е така  Thinking

# 678
Танче ,аз имам такава машина за хляб и е много хубава.Пробвала сьм на нея да правя хляб с безглутеновата смес и става добре.Малко глетав ,но иначе има вид.Дани обаче не го яде .Даже за по-бьрзо след като омеси сместа я местех вьв фурната да си я опека ,че с машината много време отива.Скоро не сьм пробвала да го изльжа ,утре ще пробвам.

На Дани много му се потят крайниците и главата вечно му е мокра.

# 679
  • в моя свят
TanyaMG направо ме изплаши с всичко това  Shocked Наистина сериозно започвам да търся добър гастроентеролог.Честно казано тези неща съм ги забелязала отдавна-подутото коремче и запека,а да не говорим за потенето,което дори опитахме да лекуваме с хомеопатия. Отдавала съм това на начина му на хранене,който е предимно с тестени храни и съответно от там запека и подутия корем,но газовете като че ли не му тежът,а го отпускат.Не съм се притеснявала,защото детето няма никакви оплаквания,а отлично може да си каже всичко.
Някой знае ли координатит на гастроентеролога присъствал на конференцията? Може би от Тацитус ако е коректно да споделят.  bouquet

# 680
  • София
me4ta22 , не случайно те попитах за тези неща.Прочети в нета за колит, и по специално за хроничен колит.Често е на нервна почва, а нашите аутисти са вечно нервни  Whistling

# 681
  • София
Катина, той малко се спря на самоизлекуването, и за нeго по скоро за него съдят по това, че децата спират да растат около 2-рата годинка, но около 4-тата започват пак и по други външни белези. Изглежда логично да е от хранене, добавки и от порастването на организва, да започва да си прави нужните вещества.

me4ta22, не се шашкай толкова, всичко това не са страшни болести, в общият случай са разпространените колити. Но ги гледаме през призмата на аутизма и лошото внимание на децата, и това че те не знаят да обяснят. И се проявават странни външни неща, които хората казват, че са им от главата. Особено при неконтактните деца е възможно да са много усложнени. Та точно ДАН лекарите и такива гастроентеролози се грижат системите в децата да се движат добре от медицинска гледна точка и от там следва подобряване. сетих се гастроентеролога каза "Аз няма да излукувам децата ви от аутизъм, но ще им помогна да не вият от болка и да могат да се обучават с терапевти".

Катина, специално за теб, а и за мен записах за агресията. Ей, обаче колко по-лесно се прощава агресията при девойките, някак неудобно да кажеш, това момиче ме наби. Моето дете почти спря да се бие, вече обяснява с думи, но ако не направиш бързо каквото ти казва, ще започне да те налага. Та едни от причините за агресията може да са, че изпитва болка без да я осъзнава, черният дроб не изхвърля добре амоняка, има повече тестостерон.

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 12:51 от TanyaMG

# 682
  • в моя свят
Катина да има лош дъх(забравих да спомена),който също отдавах на начина на хранене.Честно казано аз смятам,че се храня здравословно-не пия алкохол и газирано,силно ограничавам тестените изделия,не ям пържено и солено и наблягам на сурови плодове и зеленчуци.Но това го правя само аз и никой друг от семейството ми.Потенето на детето не е по крайниците,а тялото и главата.Болка в сърдечната област не е казвал да има.Истината е,че аз до преди година не бях и чувала за диетата  Embarassed Писала съм и преди,че моето дете има аутистични черти,но не е диагностициран от аутистичния спектър.До преди година четях само за ХАДВ,за специалните обучителни трудности,за дислексията,за проблеми вследствие на намален слух,но не и за аутизъм.Точно покрай форума и темата за хиперактивност започнах да следя темата за аутизма,но задълбочавах само в нещата касаещи моето дете т.е. сходните аутистични черти,но те са повечето що се отнася до обучителните трудности и голяма част от типичното аутистично поведение при моето дете липсва.Именно поради това,че не смятам,че детето ми е от спектъра не съм се интересувала от диетата.От скоро обаче започнах да чета за връзката между храненето и поведенческите проблеми.Виждам очебийни прилики на симптоми и поведение,но и неща които абсолютно не се отнасят за моето дете.Много ми е объркано все още,чета от тук от там и в крайна сметка в главата ми е каша.Чувствам силна необходимост от консулт със специалист по тези въпроси,но не знам къде и към кого да се обърна.

# 683
  • София
Благодаря Танче  Hug
Темата в момента е друга, но да си кажа.Не смеех дълго време да споделя, но като, че ли се справихме донякъде с проблема.
При Мишо не е точно агресия, а неразбиране на контекста на диалога.Например вчера ми звъни и реве истерично, че Тошко и Дани му казали, че няма 100 000 лв.И да му дам 1000 лв. Да имал.След като го взех ми обясни, че казал на тези деца, че имал 100 000 лв., а те казали, че няма.те са лъжци - реве.Аз го питам, а ти имаш ли тези пари - да, имал ги ама на ужким.А ти каза ли им, че са ти на ужким парите, не - не им казал.Е значи, те не са лъжци, а просто не си им обяснил, че са ти на ужким парите.А ти защо на Моника даваш пари, а на мене не - ме пита.Обещах му да му давам и на него, и сутринта доволен се изнесе с левче в джоба - или по скоро в ръка, за да се фука.Онзи ден ми звъни и реве, че децата му казали, че огнения не е силен, а ледения е по силен, и че сребърния бакоган е слаб - да ми купиш карта динозавър и черен бакоган стоножка с жило.След училище купих някакви бакогани - избра си ги - не ги разбирам, ама той си ги познава, като, че ли имат физиономии, та по име ги назова, и сутринта доволен си ги сложи в една кутии да се бие с тях.
Общо взето проблема при него идва, защото е с една година по голям от децата, и с една - две глави по висок.Колкото и добронамерено да ги побутва си е като слон в стъкларски магазин.Не може да вдигне госпожата друго дете, а само него, не може да излезе първо друго дете от класната стая и не може да не води той стадото към стола.Деси, не само твоето е с огромно ЕГО.
Работим по въпроса - имам идеи, и някои насоки от психолозите.Дано се понаучим взаимно - аз как да му помогна, и той как да се научи да разбира околните.
А принципно когато се изнервя е изнервяне от неразбиране.Когато му обясни някой ситуацията се успокоява, но в училище трудно се сещат какво не е разбрал за да му го пояснят.Слава богу - учи се да се контролира със самозалъгване, че следващия път ще им бие бакогана, или ще ги бие с гормити, или ми звъни да го успокоявам.
Както и да е - да се върнем на добавките  Hug
Мечта.Има си диета при деца с ХАДВ - и то почти същата без избягване на глутен и казеин като аутистичната.Сега като го написах - мисля, че май нея спазвам.
Дъщеря ми имаше колит на нервна почва.Описах ти нейните симптоми, а ти си прочети какво още би могло да има твоето дете.Опиши ги симптомите на джипито и поискай консулт с гастроентеролог.Ако трябва даже си измисли някакъв симптом пред джипито, за да не те отреже.Когато отидеш при гастроентеролога вече действай както прецениш.
На дъщеря ми и помогна същото лекарство което пие синът ми за аутизма.В него има жен шен и успокоителна комбинация някаква.Писала съм за него - китайско е - евтино.но ти си изследвай детето задължително, пък после може и да го пробваш, ако искаш.

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 13:07 от Катина

# 684
  • в моя свят
Благодаря за отговорите и насоките   bouquet

# 685
Криси също има запек, доста храни не яде.
Когато преди година и половина започнахме диетата, още първата седмица изхождането се нормализира. В края на втората седмица от диетата той пак се запече. В края на първият месец от диетата бяхме доста разколебани и започнахме да я нарушаваме. В момента, в който разнообразихме храненето със забранените за диетата храни, изхождането отново се нормализира и така около седмица. След това пак започна да се запича и се изхожда веднъж на два-три дни. В някои моменти обаче успяваме да разнообразим храната по някаква случайност и тогава един-два дни изхождането е нормално. Извинете ме и мен за пространните обяснения. Просто исках да ви кажа от къде си правя изводите. Проблемът на моето дете според мен е, че се храни еднообразно и че не може да си казва. Вече го подозирам, че понякога има позиви за изхождане, но ги подтиска, защото не може да си каже и това допринася за запека.
Разнообразяването на храната изисква огромни усилия, дори и за много от здравите деца. Нали си имам още двама с претенции у дома, та ми е ясна картинката. Срам ме е да кажа, но понякога се отказвам от някои битки, а явно не трябва.

Калатея, твоята Мими е по-непретенциозна от моите две здрави момчета. Особено 6 годишният много прилича в храненето си на аутист, само дето не е.

Катина, в някои отношения 6годишният ми син реагира по същия начин - като му кажат нещо и не знае как да отреагира и реве. Веднъж рева, защото едно дете му казало, че е глупаво да се гледа телевизия. Това за бакуганите и парите ми се вижда нормално като реакция. И на моят син постоянно ми се налага да му обяснявам някои неща, които на най-големият сякаш му бяха ясни.
Дали няма да е уместно, ако за някои неща се допитва до учителката, когато нещо го притеснява?

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 13:45 от Darkviolet

# 686
Mоето момиче и запек не е имало.
Т.е. случвало се е, но по-скоро е било изключение.
За ден-два и толкова.
Т.е. всекидневно изхождане, но трудно. Рядко се случва обаче.
Сигурно има някакъв СИД проблем, но аз самата не съм много наясно с доста неща относно СИД-а и идея нямам как да го различа.  Embarassed

Сега ме подсетихте за случка преди 3-4 години. Тогава детето беше почти на 4г. и още не говореше. И май още идея си нямахме за аутизма.
Беше съботен ден, а аз бях дежурна на работа. Гледаше я баща и.
Детето се събудило с рев и понеже не може да каже нищо, плаче, ама здраво.
Мъжът ми се притеснил и я завел у свекърва ми.
Тя я наблюдавала внимателно и и се сторили, че детето се държи за корема и се присвива странно, като при коремна болка.
Завели я на лекар и той им беше дала направление за изследване на левкоцити със стмнение за апандесит.
По спешност ме освободиха от работа и семейно посетихме една дежурна лаборатория в Пловдив.
Лаборантката се оказа доста ненормална жена (извинете ме за израза) и от вратата извади една игла да боде пръстчето, за да вземе кръв за изследване.
Детето изпитва панически ужас от игли и инжекции и писна предварително.
Опитах да помогна като я стиснах сдраво, след като видях, че лаборантката започва да изпада в истерия. Трудно я удържах. Като шурна една кръв, а онази стиска почти със злоба пръстчето и не пуска. Само повтаря, че така не може нищо да направи и започна да крещи. И двамата с мъжа ми онемяхме. Цялото яке на детето беше в кръв, сякаш операция и правиха. И никога няма да забравя накрая коментара на лаборантката, а той беше "това дете не е в ред", придружени с така характерния жест със завъртане на китката, когато искаш да кажеш на някой, че е луд.  Confused Хич не ми се описва как се почувствахме, а лошото е, че така бяхме панирани от случката, че не успяхме да реагираме, даже дума не проронихме.
Слава Богу, не беше апандесит.
Но сега си мисля, че явно е имала коремна болка, характерна за доста наши деца, но не можеше да си каже детето.
Доста неща научих от тогава, благодарение на вас и информацията в нета. Ех, ако ги знаех тогава...
Дали не закъснях с много неща... Дали можех да и помогна, но съм закъсняла твърде...

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 14:06 от Calathea

# 687
Случайно разглеждах един сайт и попаднах ето на тази добавка комбинация от магнезий и вит В6:
Питам се дали не би била подходяща за нашите деца, разбира се указаната доза е за възрастен човек, но ако се намали на половина...
От тук:
http://www.ivet.bg/szczegoly/904/chelamag_30_caps

# 688
  • Пловдив
Calathea аз съм се опитвала да давам на Вани неща, от които на мен ми става спокойно - има едни билкови чайове с добавка на калций и магнезий. След като го пия тоя чай около два дни нищо не може да ме извади извън релси, но при Вани някои неща дават "парадоксални реакции"- нещата които трябва да го успокоят, напротив - действат му превъзбуждащо. Мисля си че организмите им се бунтуват срещу това несвойствено за тях състояние(на спокойствие) по техен си начин - с още по голяма двигателна активност.

# 689
  • в моя свят
Аз също често се питам дали не съм закъсняла много с някой неща поради незнание. Cry Особенно сега след като се замислих повече за DAN методите.Възникват ми много въпроси.Според DAN лекарите аутизмът е следствие на проблеми най-просто казано със стомаха.Какво е тяхното обеснение обаче за това,че не всички деца със стомашни проблеми развиват аутизъм?Извинявам се ако въпросите ми са малко глупави и ако е обсъждано,но съм го пропуснала.Днес четох доста за колити и прочие и стана ясно,че при много деца в ранна възраст се срещат различни проблеми със стомаха.НО не всички развиват аутизъм.Защо?

Това,което написа TanyaMG за постепенното захранване също ме хвърли в размисъл.Сега се препоръчва изключителното кърмене и захранването започва в много по-късен етап.Когато аз родих обаче още от 2-я месец на бебето се даваше лъжичка сокче.В периода 6-8 месец моето дете ядеше почти всичко и беше вече на децка кухня.Отдавна разбрах,че това е лудост  ooooh! ,бебетата сега на тази крехка възраст са изключително и само на кърма,но тогава препоръчваха да ги захранваме от рано.
Върнах лентата назад още от самото раждане на детето ми и дори си направих записки за това,което си спомням,защото може би е важно като отидем на преглед при гастроентеролог.Стомашните проблеми започнаха още от изписването ни от родилното.Първия ден имаше изхождане и всичко изглеждаше нормално.След това спря.Педиатъра ни съветваше да използваме подострено сапунче.Отначало само раздразвахме леко почти повърхностно със сапунчето и детето се изхождаше.Нещата обаче се влошаваха с всеки изминал ден и бяха необходими минути раздразване със сапунчето докато изхождането започне.До 4-я месец се бях видяла в чудо,но педиатъра ни успокояваше,че ще се нормализира като започнем захранване.Отначало само по-малко сокче не помагаше въобще.3-я месец кърмата ми намаля и започнахме дохранване с АМ.Нещата се подобриха обаче минимално и отново не ставаше без моя намеса.Едва като почнахме и плодовите пюрета всичко се оправи.Странно ми беше тогава,че като консистенция всичко беше нормално т.е. като за малко бебе акото е кашаво,а не може само.Всичко поне видимо беше наред до около 4г. на детето.До тогава ядеше почти всичко и постепенно стана злоядо дете.Докато ходеше на градина беше по-добре,защото там покрай децата се хранеше с тях и общо взето е отказвал само някой храни.Вкъщи обаче почти гладуваше,а след това караше само на макарони и филийки със салам.Все още това са му основните храни,яде и няколко готвени ястия-супи и боб.Плодове само банани и ябълки,опитвал е и ягоди.Друг плод никога не е ял.От зеленчуците яде само и единствено краставица,а други като лук,домат,морков,целина,магданоз пробутвам само на изброените готвени ястия.Докато беше на градина изхождането му беше всеки ден,но винаги малко трудно с напъване.Сега храната му е изключително еднообразна и пропуска по 1-2 понякога и 3 дни и отново малко трудно.До преди 2 години ако е имал дискомфорт,болка или друго не е могъл да ми каже,но сега знае да си каже всичко,познава анатомията на човешкото тяло,отговаря на въпроси и обеснява когато нещо го боли като е болен например.Днес дори го разпитвах като ходи в тоалетната как се чувства,боли ли го преди това коремчето,напъва ли се и други.Казва,че нищо му няма и накрая отряза "стига ме пита заболя ме главата от теб,не разбираш ли,че се чувствам добре" Grinning

Общи условия

Активация на акаунт