Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 74 205
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Вальо, ти ме утрепа бе човек!  Laughing
Дай сега малко превод, че нищо не схванах.
Ама поне ме развесели. Сладур!

Превода -  Плодовете на трънката съдържат гликоза, фруктоза, пентозан, пектин, вит.С, танинови вещества, плодови киселини (главно ябълчна) минерални соли (калциеви, фосфорни и магнезиеви). Трънките са били използувани от древните гърци и римляни като регулиращо работата на храносмилателните органи в-во.

Ето цяклата статия за горските плодове:

http://www.mirolm.hit.bg/Glp_dr.htm

Благодаря Вальо!

# 661
Dora25,всичко ,което казваш е много хубаво и полезно за децата.Как обаче да накарам детето ми да пие разни неща,като не приема друго освен вода.Нито с храната мога да дам нещо,защото яде много малко неща.Колкото и да ми се иска да спазвам диета и да давам добавки не успявам.
Смятам ,че ще бьде много добре спокойно да обсьждаме нещата,без обиди и може да си бьдеме много полезни.

# 662
Dora25,всичко ,което казваш е много хубаво и полезно за децата.Как обаче да накарам детето ми да пие разни неща,като не приема друго освен вода.Нито с храната мога да дам нещо,защото яде много малко неща.Колкото и да ми се иска да спазвам диета и да давам добавки не успявам.
Смятам ,че ще бьде много добре спокойно да обсьждаме нещата,без обиди и може да си бьдеме много полезни.

Готви с чесън, може да го разяде. Peace
На всички майки, чиито деца имат проблеми с апетита бих дала
същия съвет като на тези, които са пуснали фиш, но не са спечелили от ТОТО 2,
съвета ми е: "Опитай пак!" Не знам какво друго мога да им кажа Crossing Arms Wink

# 663
Деси, винаги се радвам да ви чета. Разказвате много полезни неща. Детето, което има висок праг на болка на GFCF ли е? Ако не е ви препоръчвам да го сложите. Витамните и минералите могат да бъдат много полезни и за здрав човек.Не се  дават само, за да не   боледуват децата от грип.

# 664
Мина съветва и мен за всички добавки, които давам на детето си /Посещаваме Тацитус от неговото създаване/. В природата ми е да подлагам всичко на съмнение, а в същото време не отделям достатъчно време да събера сама необходимата информация и да взема информирано решение /на това му казвам слабохарактерност/. Но опитвайки плахо нещата, които Мина ми е препоръчвала се уверявах, че те работят. И все пак за някои - като хелирането и противогъбичните лекрства не намерих сили. Реших, че трябва да отида до САЩ, да направя изследвания и на тяхна база и на лекарското решение да продължа нататък. Е, отидох в САЩ, направих изследвания и познайте какво ми каза лекаря като видя какво сме правили до тук - каза ми, че всичко, което правим е толкова добре, че няма какво да промени преди да види резултатите от изследванията. Излязоха и изследванията и той ми изписа неща, които Мина ми беше препоръчала още през лятото. Сега ужасно съжалявам за пропуснатото време, но вече не давам нищо на малкия, дори изписано от лекаря, без изричното одобрение на Мина.

# 665
Мина съветва и мен за всички добавки, които давам на детето си /Посещаваме Тацитус от неговото създаване/. .....Но опитвайки плахо нещата, които Мина ми е препоръчвала се уверявах, че те работят. ....Излязоха и изследванията и той ми изписа неща, които Мина ми беше препоръчала още през лятото. Сега ужасно съжалявам за пропуснатото време, но вече не давам нищо на малкия, дори изписано от лекаря, без изричното одобрение на Мина.
Само един въпрос, който не искам да прозвучи заядливо, тъй като не влагам такава нотка. До този момент всичко, което е "изписано" е повлияло добре. Ако не дай боже, нещо не подейства както се очаква - кой ще поеме отговорността?

# 666
Аутизъм каква е тя- Всеки всичко разбира а истината е една трънлив и трънките в живота. А лек ли е това отчасти да а истината е една психична във рода е тя. Какъв е лека за тази болест-описан е в книгите на Тутат Камон и Тургенев. Те ли са пътя отчасти да борбеноста е всяка за една. Душа и дух в едно са те. Сега и всякога е тя нашата душа. Холограм е тя.
Дора, благодаря, но исках някой да ми преведе това.
Очевидно не съм достатъчно умна, но за трънките и сама щях да се справя.

Аз пък не съм забелязала моето дете да отбягва някои храни и да предпочита други.  Embarassed
Или го прави, но като всеки човек - едно обича, друго не.
Но нищо фрапиращо в начина и на хранене не съм забелязала.
А може би не съм достатъчно наблюдателна. Embarassed
Все пак възможно ли е аутист да няма проблем с храните, т.е. да се храни само с ограничени такива?
Извинявам се, ако въпросът звучи глупаво, но тук често чета за такива проблеми при вашите деца.
От добавките съм давала аминокиселини, магнезий, вит. Е, витамини от групата B и лактофлор (пробиотик). Не съм забелязала съществена промяна, да не кажа никаква в поведението на детето след тези добавки. Може би наистина за всяко дете е индивидуално, дозата също, но не съм знаела. Embarassed
А и тук в Бг няма кой да ни консултира за тези неща. Всички четем и прилагаме на своя глава това.

# 667
 Дора - моето дете има ОГРОМЕН апетит. Изяда САМ примерно 1 цяло печено пиле за вечеря, обядва примерно  половин кило запарени броколи, за десерт изяда едно манго и си преглъща всичкото това със поне една чаша соево или оризово мляко с какао. За закуска яде царевични корнфлекс - поне 2 купички - което е минимум 500мл пак. През деня яде моркови, праскови, пуканки, стафиди,  и т.н. между храненията и се налива с вода.

Ако му сложа чесън или лук в храната няма да се доближи до нея - колкото и да опитвам - и причината за това е Сензорна - нещо което няма как да преодолееш с опитване. Избирателното хранене на децата ни не е прищявка а част от живота им, необеснима част. Примерно моя син не яде бели храни ... И никой неможе да разбере защо.  Той избира какво ще яде по вид, мирис, консистенция....
Много от злоядите деца са всъщтност постоянно гладни, но не откриват храната която могат да толерират - и научаването им да се хранят разнообразно е процес протичаш много години....

Мина - детето ми отскоро не е на диета, макар да сме все още далеч от приемането на казеин. Пазихме диета около 3 години. Храни се много избирателно, но според мен разнообразно и здравословно. Подобрение нямаше откъм чувството за болка. Като казвам болка - имай предвид неща като да си залепи ръката на котлона и да я махне, чак като почне да мирише и да пуши, да скача от 3 метра височина и да казва че нищо му няма(след една седмица разбрахме, че си е счупил ръката на 3 места) и т.н.
Диетата си свърши работата при нас - излекува храничния запек с който се борех с лекарства с години за 2 седмици, детето се развиваше и си се развива. Не намирам разлика в детето си преди и след диетата - но преди имахем регрес на всеки 6-7 месеца (2 крачки напред една назад както казват), вече от година не сме регресирали...
Не съм давала добавки - давам чай от ройбос и други природни "набавители" на витамини и на 3те си деца. И те наистина никога не боледуват. Не само от грип - просто са с изключителна имунна система. Давала съм и кърма на малкия батко - пил я е ежедневно между 4тата 5тъата си година. Това докато е бил на безказеинова диета за да набавя протеина който би му дало млякото.
Тука някой да не се подведе - в кърмата няма Казеин Simple Smile Протеина и е албумин и се усвоява на 100% от тялото, стига майката да не яде млечни продукти/които аз от дете мразя/. Така, че мисля всичко съм спазила, макар и да не съм набавила витамините на таблетки.
И храненето съм разнообразила много - от САМО МЕСО И МЛЯКО детето днес яде един куп плодове и зеленчуци. Е, месото си остава основна храна за него, но това не ме притеснява.
Обаче с болката - НИКАКЪВ ЕФЕКТ. Все едно мозъка неможе да я преработи. Което е много странно - защото един глупав етикет на блуза може да го подлуди и той казва, че го "боли", а ако се удари  нищо не усеща. Обаче се е научил да казва Ауч! като се удари е много смешен - защото другите деца така правят. въобще усвояваме симулирането на болка много адекватно Simple Smile Само дето не знае да каже ауч! като му забият иглата на спринцовката примерно или се пореже, или изгори....

# 668
Calathea ,мойто дете сьщо ядеше всичко.Нямах никакви проблеми с храната.Пьрво му взимах от детска кухня до 3г.После ядеше готвено вкьщи.На 4г .изведньж спря и започна само сандвичи сьс салам.Така стана и сьс сьня.Спеше нормално ,лягаше си рано и цяла нощ не се будеше.После пак така изведньж спря да спи на 5г.Това,което писа ти ,че Мими е имала страх от снимките и с нас се случи.Махнали сме всичко,което може да го дразни .

# 669
  • София

Аз пък не съм забелязала моето дете да отбягва някои храни и да предпочита други.  Embarassed

А има ли храна, която не обича.Тоест все едно ли и е какво яде.И това не е хубаво.

Моето дете от бебе още има предпочитания към храни.До 4 г. възраст не беше опитвал месо, червени храни, зелени храни.Ядеше САМО зрънчо, кроасан, сандвич с кашкавал, кренвирш на определена марка.В хубав период от около две седмици - веднъж годишно се съгласяваше на картофена супа - светла.Толкоз.А, и кисело мляко от време на време.Това до 4 г. възраст.Съответно имаше запек, и то сериозен.
Когато въведох диетата - от раз, безкомпромисно, и безапелационно - му се наложи да яде съвсем различни неща, за да оцелее.Най важното спряхме основната му храна - зрънчото - на определена марка разбира се, и определен вкус.
В момента в който смени начина си на хранене и, разбира се аз започнах да чета - му пробутвах храни, които са полезни за едно или друго.Прояде и плодове, и зеленчуци, прояде и месо, и супи, и манджички.Спрях боклука, който ядеше преди това и естествено акото се регулира.Сега осъзнавам, колко погрешно съм постъпила тогава третирайки СИД проблемите му като лигавщина, но пък и тази моя неинформираност свърши работа.Сега яде почти всичко - без зеле, броколи и т.н.
Благодарна съм на почването на диетата, че благодарение на въвеждането и спрях боклука, който му давах, и най вече аз се ограмотих.
Някой  път може и да кажа и защо спрях диетата  Wink - естествено, защото се доограмотих, и започнах да мисля.Но не сега, за да не си помисли някой, че се заяждам  Hug

# 670
  • София
Деси, сигурна ли си, че при вас соята и царевицата не са с генномодифицирани примеси. Тук излезе един доклад, че почти всичката БГ соя и доста от царевицата са ГМО, съответно салами, хляб, нишисте, всичко царевично е с над нормата ГМО. Едно здраво дете и възрастен може нищо да не му стане, но чувствително дете не знам. Също месото от производствените ферми се тъпче с много антибиотици и всякакви желета, а бройлерите да не говорим. При вас има ли контрол и такива естествени ферми с ходещи на свобода кокошки.

А за витамините и аз съм доста предпазлива, защото почти всички масово продавани имат вредни добавки, например Звездичките имат аспартам. Но бих давала неощ, ако знам какво му липсва на детето. За сега давам мед, призведен от дядо й и гледам да пробутам плодове.

Пепи, ще си позволя да коментирам и аз по въпроса, ако нещо ес обърка - ако се обърка от това, че детето пие Брайн Бустер /за него бях чела, че  в някой случаи променя хормоналният баланс/ или Звездички /с аспартам/, кой ще поеме отговорност?

# 671
има органик храни. А пилетата само ходещи из ферма ядем - аз на другите нещо не им харесвам вкуса.  Confused

# 672
А ако детето предпочита солени храни, означава ли, че му липсва натрий?
Да поясня - не става дума за чипс, зрънчо и др. подобни солености. Тези храни почти са изключени от менюто на децата. Не съм въвела абсолютна забрана, за да не ги дразня. Мога да кажа, че се ядат един път месечно.
По принцип готвя доста безсолно. Не купувам готова кайма, меля си месо и съотвенто вкусът на кюфтетата у нас е друг. Когато през лятото бяхме на почивка забелязах, че Криси яде кюфтета и пържоли с необичайна охота, а в къщи не е така. В крайна сметка и от други наблюдения стигнах до извода, че ги е предпочитал заради това, че са по-солени от тези, които аз приготвям.
Сега се чудя трябва ли да му давам натрий под някаква форма допълнително? Или си въобразявам, че има нужда от натрий?
А всъщност повишеното консумиране на натрий води до изчерпване на калият от организма и тогава пък се появява високото кръвно newsm78

# 673
  • в моя свят
Аз също сериозно се замислих за стомашните проблеми.От тук идва въпросът ако посетим гастроентеролог какво да искам да направи като тестове или изследвания.За съжаление не съм толкова добра с английския,за да си преведа от препоръчания линк,а да занеса статия на английски на доктора също някак си не върви......

Макар до сега да не бях обръщала внимание на тези неща може би детето ми наистина има стомашни проблеми.Първо се храни с няколко определени неща,отказва дори да опита повечето храни и въобще първо ги преценява по вид и ако случайно на вид му се понравят ги помирисва и то от разстояние.Не знам какво му се върти в главичката,но категорично заявява,че е гадно.Храни се ужасно еднообразно и вече отдавна не го насилвам да опитва нови храни.Освен това има неща,които е ял преди,а сега отказва.А нови неща почти не прояжда и в крайна сметка нещата които яде са много ограничени.
Връщам лентата назад и до преди 2 години приблизително коремчето му беше нетипично издуто,а детето си ми е слабичко.Пак от същия период отделя страшно много газове и то постоянно.Коремчето вече не така издуто въпреки,че понякога да,но на всеки се случва в зависимост какво е ял понякога да му е тежко и да се чувства издут.
Четох из нета за различни стомашни разстроиства и за повечето като симптом е честата диария.При моето дете това се случва изключително рядко и по скоро бих казала,че е запечен.Посещава тоалетната през ден,понякога два и изпражненията са по скоро сухи отколкото нормални. Embarassed Съжалявам,че ви занимавам с тези подробности,но търся някакви насоки.И не знам дали има връзка,но сина има много обилно потене още от бебе.Срещнах това като симптом за стомашни проблеми.
От всичко изброено явно има проблем със стомаха макар никога да не се е оплаквал от болка или някакъв дискомфорт.Но какво да предприема сега.Ако специалист открие проблем то той няма да ми изпише добавки,а може би силни медикаменти. newsm78 Или диета,което е по удачен вариант,но всеки,който има злоядо дете знае,че това е много сериозно предизвикателство.Отново остава въпроса за витамините и добавките,които тук в Бг няма кой да ни препоръча или направи тестове за съотношението им в организма,да ни направи схема,да наблюдава децата ни и според симптомите да сменят добавките когато е необходимо.Някой препоръча диетолог да ни посъветва.Да,но той би препоръчал просто добри добавки в зависимост с какво се храни детето и какво му липсва,но без да се взима под внимание аутистичните симптоми.И отново сме в задънена улица,защото ни трябва ДАН-лекар,а не от тук от там да навързваме сами нещата.

# 674
Кате, не, не и е все едно какво яде.
Има храни, които не обича. Не харесва ориз например.
Кисело зеле също. За друго май не се сещам в момента.

Наскоро и аз се замислих да подобря качеството на хранене на цялото ни семейство.
Храним се изключително с меса, купувани от магазина, яйца също.
Предпочитам да отида в някое близко село и да си купим пилета, кокошки и яйца от хора, които си ги отглеждат сами. Лекарства не дават, не ги хранят с изкуствени храни и т.н.
Хубаво е да започна да купувам кафяв ориз и вече сериозно се замислих да си купя машина, в която сама да си правя хляба.
Обаче не мога да откажа моето дете от т.нар. натурални сокчета, които консумира всеки ден.  Tired
Снощи взехме домашно приготвен сок от праскови от свекърва ми.
Дори го съхранява жената в същите шишенца.
Но не, не успяхме да я заблудим. Отпи една глътка и го заряза.

Таня, в Бг никой за нищо не носи отговорност.
Дори лекарите. Може да звучи неприятно, но го казвам от собствен опит. Confused

Общи условия

Активация на акаунт