Машина за хляб - 20 част

  • 44 047
  • 775
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 8 495
Това пък е моето днешно творение и почти съм убеден, че ще е един то хлябовете, които редовно ще правя.

Представям ви царевично-пълнозърнестия хляб с кисело мляко:

      

[Нали знаете - Кликате върху снимката за да я видите в голям размер]

Малко се изплаших от участието на балканската шарена сол, ама гледам маята се е справила страхотно и ... следващия път експеримента ще е със суха коприва.

Ади да ви е вкусно.

# 391
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
  • Мнения: 355
Страхотен е Дядо Хаджия да ви е сладко

# 392
  • Мнения: 427
desata,кексчето изглежда много добре!
дядо хаджия,а рецептата на този страхотен хляб къде е?  Simple Smile
Днес направих 100% пълнозърнестия хляб и стана ммм вкусен!Ама за снимка нямаше време,защото свекитата ни дойдоха на гости и го погнахме,даже им изпратих каквото остана. Simple SmileХареса се у дома тази рецепта.

# 393
  • София
  • Мнения: 8 495
...
дядо хаджия,а рецептата на този страхотен хляб къде е?  Simple Smile
...

Ми нал съм писал. Аааа пардон не съм писал всичко. Чакай ся да се сетя, че га дядо ви хаджия сготви по рецепта ще го съобщят по новините. Така значи:

- 200 грама пълнозърнесто брашно (моето е на Техра). Беше ми останало къде 100-на грама някакво си ГРАХАМ и после до 200 грама добавих от едно пък друго дето е за селски хляб (то пак ГРАХАМ ама му турили ората някакви семена и уж билки);
- 100 грама царевично брашно;
- 200 грама нормално бяло брашно;
- 1 ч.л. с връх балканска шарена сол;
- 1/2 ч.л. готварска сол (следващия път с чиста съвест ще я заместя с още 1 ч.л. шарена сол);
- малко под половин кофичка кисело мляко, разредена 1:1 с хладка вода;
- малко под половин кубче жива мая.

Това е рецепта за по мек и пухкав хляб, ако си го искате по твърд и леко глетав, махате бялото брашно и го замествате с още по 50 грама от другите две брашна и намаляте киселото мляко да стане така къде 200 ml кисело мляко и пак разтваряте с вода 1:1.

Ми туй в машината на програма за месене и втасване. За втасването да кажа - там време няма, там има обем - щом се удвои тестото се прекъсва и се пече (при твърдия лично аз следя да се увеличи наполовината). После печене 40 минути на тъмнокафява коричка. Като свърши го оставяте в машината (без да я изключвате) да постои половин час.

Да обърна внимание, че при твърдия вариант на този хляб шарената сол я намалям в тестото и като втаса хляба го печа примерно 20 минути, отварям капака на машината леко намазвам с топла вода (много малко ей, да не го изкъпете) и ръся с останалата шарена сол отгоре и продължама да печа още 20 минути. Веднъж разтворих чубрица и шарена сол в малко зехтин и го намазах с четката и се получи страхотно. Впрочем това ми е и номера да си лепя семената отгоре, че иначе после ми изпопадат.

Твърдата версия на хляба лично аз препоръчвам да се изчака да изстине хубаво (даже то направете от предния ден). После се реже на филии и препича и така става вкусен. Между другото направете си домашни брускети от тази версия на хляба и после ми кажете какво мислите ?

Значи това съм го правил в няколко варианта:

- вместо кисело мляко - нормална вода (това по време на постите);
- добавял съм и сварен картоф (средно голям) ама съм увеличавал и течността (даже съм добавял от водата където ми се е варял картофа) - моят критерий е да добавям толкова течност колкото да се получи уж гъсто картофено пюре - даже някой път направо така го правя и тогава го добавям към хляба;

Сега ще пробвам с добавяне на суха коприва (имам една на прах).

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 23:53 от дядо хаджия

# 394
  • Мнения: 11
Ето моята рецепта за пълнозърнест хляб,аз само него правя и много се харесва от всички.
    750гр          1000гр
олио       2ч.л             1с.л.
вода       270мл.          360мл.
сол         1,5ч.л            2ч.л.
захар     2ч.л               1с.л.
брашно  450гр.           600гр.
мая        1/3 кубче       1/3 кубче
програма:пълнозърнест хляб .Брашно ползвам на PANINO пълнозърнесто и типово,купувам го от Метро.Едното струва 0,66ст. другото 0,58ст.Още слагам "Поръска за печен домашен хляб" от Кауфланд.Състав: ленено семе,сусам,маково семе,сл.семе.200гр за 2лв.Става много вкусно.И още нещо правя хляб основно на отложен старт само със прясна мая и нямам проблем.Дано съм била полезна. 

# 395
  • Мнения: 11
P.S
брашно слагам 50/50 пълнозърнесто/типово

# 396
  • София
  • Мнения: 4 516
дядо хаджия,

Струва ми се, че малко си го изпуснал хляба - леееко е спаднал май. Но пък е вкусен, ако съдя по съставките.

Да се "похваля" - вчера за пръв път от както имам машината забравих да сложа мая в хляба. Усетих се след около 1-1:30 часа... Добавих, ама не стана много добре.

# 397
  • Мнения: 184
Здравейте, включвам се във вашия отбор с тази машинка  newsm44, а това е второто хлебче, което направихме.За първото не остана време да го снимам.Беше унищожено  Simple Smile
    

# 398
  • София
  • Мнения: 8 495
дядо хаджия,

Струва ми се, че малко си го изпуснал хляба - леееко е спаднал май. Но пък е вкусен, ако съдя по съставките.

Абсолютно си права  Laughing бая го изпуснах при ваденето, амчи и яката та падна върху горната си част, та само що не се сплеска. Ама и в другото си права - яде се и така и вкусът му наистина не се е променил.

# 399
  • Мнения: 2 752
Вече за втори път правя хляб с трици - отгоре изглежда като показания от Дядо Хаджия и след втория ден започва много да се... трони. С другите хлябове нямам такъв проблем, заради триците ли се получава така?

# 400
  • Мнения: X
Привет и от мен в тази тема,гледам днес в каталога на Метро ето тази хлебопекарна на Мулинекс
http://www.onlinetrading.bg/product/hlebopekarna-za-domashen-hli … inex-ow-2000.html,има ли някой такава,доволни ли сте,има ли недостатъци,заслужава ли си модела или да гледам за друг Thinking?Трябва ми основно за хляб и месене на тесто.

# 401
  • София
  • Мнения: 8 495
Вече за втори път правя хляб с трици - отгоре изглежда като показания от Дядо Хаджия и след втория ден започва много да се... трони. С другите хлябове нямам такъв проблем, заради триците ли се получава така?

При по твърдите теста (имам в предвид тия с разни твърди примеси - включително и пълнозърнестото брашно) хляба действително "изсъхва" по-бързо.

Имате няколко варианта:

1. Изчаквате хляба хубаво да изстине. Една част от него отрязвате, увивате в домакинско фолио и го слагате във фризера. Кога ви трябва си го вадите оставяте го няколко часа и той си става нормален.

2. Като изсъхне, нарежете го с остър нож и си го препечете. Баба ми навремето когато го препичаше го ръсеше леко с вода (аз го мажа с четка).

3. Сложете го в хартиена или найлонова торба и вътре сложете ... две три парчета ябълка. Това малко влияе върху аромата му, ама наистина го освежава.

4. И накрая - не че искам да досаждам, ама пак да си повторя идеята за брускетите. Нарязвате го на тънки филии, ако имате детски формички или пък такива за сладки, го нарежете после с тях (това не е задължително, ама моята внучка много обича са яде луни, слончета, зайчета и тем ми ти подобни фигурки). Разстопене малко масло или маргарин (или пък стоплете зехтин) разбъркайте го с шарена сол, босилек, чубрица и риган (по гелание добавете съвсем малко доматено пюре или кетчуп). Намажете с тая смес хляба отгоре, поръсете със семена от ким и хайде във фурната да се прехече.

5. Ако не сте на строга диета увеличете количеството на бялото брашно и добавете една ампула витамин С (последното заздравява структурата на тестото).

# 402
  • Мнения: 2 752
Дядо Хаджия, благодаря Hug  Много полезни съвети! Непременно ще пробвам брускетите  Wink

# 403
  • Мнения: 128
Искам да попитам като слагате пшеничен грис в хляба не стой ли после като песъчинки като го ядете? Аз веднъж сложих пшеничен и веднъж царевичен, защото ми беше рядко тестото но като го ядеш скърцаше между зъбите. Аз ли не правя нещо както трябва? А може би защото хляба го правя предимно на бързата програма (1 час и 58 минути)?

# 404
  • Мнения: 2 752
Pure Elixir, Помня, че в предишните теми имаше доста оплаквания от точно този модел 2000, но по-добре да се включат собственички, за да споделят. Ние имаме 5000 и съм много доволна.

Общи условия

Активация на акаунт