Машина за хляб - 20 част

• 43 867
  • 775
  •   1
Отговори
# 675
DDimitrova, поне корите са вкусни  Crazy Меката част отиде за кучето  Crazy
Утре съм решила да направя същия хляб, но на първа програма и ще го спра преди премесването. После направо пускам да се пече  Thinking

# 676
  • София
Привет  Hug Пак идвам за помощ  Blush
Днес правих пълнозърнест хляб с две чаши бяло брашно, една чаша пълнозърнесто и половин чаша грахам. Много се чудих на коя програма да го пусна и накрая избрах такава за пълнозърнест хляб - 3.43мин. - като започва с 30 мин загряване  Thinking
Всичко вървеше чудесно. Стана си прекрасна топка, наду се доста след първото втасване, но когато дойде момента за премесване между двете втасвания всичко се прецака  #Cussing out Хляба стана обратно на топка и повече не се наду  Sad Искам да попитам...това премесване след първото втасване има ли как да бъде избегнато  newsm78 И се чудя...при положение, че програмата е за пълнозърнест хляб, защо аджеба не ми се получи  Crossing Arms

Бихте ли описали програмата, която ползвате на машината за пълнозърнестия хляб и какви действия прави тя.

Аз по принцип пълнозърнестия го правя само на месене и втасване и после печене.

Някой питаше за брускети.

Нарязвате си хляба, намазвате го с масло (маргарин или зехтин) поръсвате с шалена сол (или чубрица) и ръсите ким на зърна. После във фурната да се препечат и готово.

# 677
Я да поставя и тук на объсжадане един въпрос и после предлагам на модератора като се открива нова тема, ако стигнем до съгласие да качим една таблица в първата страница.

Става въпрос за съотношението между суха и жива мая.
Моите изчисления са следните:

Споделете и вашите и ако стигнем до някакво съгласие да имаме поне едно решение на проблема.

Да обърна внимание обаче, че например едно пакетче от 11 грама от тази сухата френската мая я препоръчват за до 1000 грама брашно. А пък едно блокче жива мая (от 42 гр.) за до 2000 грама брашно. Та от тук се колебая дали моите изчисления са верни или не въпреки, че в една руска книжка дават приблизително същите цифри.

да, много точни са съотношенията  Peace ,

м/у другото, аз лично за кг брашно ползвам:
между 10 и 15 г суха мая
прясна мая между 22 и 30 гр (приблизително количеството суха мая х 2)
закваска между 400гр и 500гр(непремено се подкрепя със половин доза суха instant мая)

# 678
  • Дълбоката провинция
DDimitrova, поне корите са вкусни  Crazy Меката част отиде за кучето  Crazy
Утре съм решила да направя същия хляб, но на първа програма и ще го спра преди премесването. После направо пускам да се пече  Thinking
Много ме е яд,че не ми се получи.Аз хляб с натурална закваска съм правила и ми се е надигал повече,нещо не правя както трябва,ама не знам какво.
Между другото аз го пуснах на програма за "френски хляб",защото това предварително подгряване ми се стори излишно на програмата за пълнозърнест хляб,и реших на друга програма да го пусна Thinking
дядо хаджия,благодаря за рецептата още утре ще ги направя.

# 679
Между другото аз го пуснах на програма за "френски хляб",защото това предварително подгряване ми се стори излишно на програмата за пълнозърнест хляб,и реших на друга програма да го пусна Thinking

С каква продължителност е тази, на която си пуснала? Трябва да е по-дълга. Поне към 4 часа.

# 680
И на мен ми се видя излишно, ама си викам, щом така са го преценили хората  newsm78
дядо Хаджия, програмата е 3ч и 43мин - за 750гр /препечена коричка/
30мин предварително затопляне /
5мин първо месене /
5мин почивка /
15 мин. второ месене /
49 мин. първо втасване /
10 сек. трето месене /
25 мин. второ втасване /
10 сек. четвърто месене /
45 мин. трето втасване /
48 мин. печене/

# 681
Извинявам се, ама чак сега ми дойде редът за компютъра. Нали все за нещо тичам... Та за хляб "лаваш" - всичко слагам в машината, нали за това я купихме - да ме улеснява. Петушка - пробвай, ще ти хареса. Simple Smile Simple Smilehttps://

# 682
  • София
И на мен ми се видя излишно, ама си викам, щом така са го преценили хората  newsm78
5мин първо месене /
5мин почивка /
15 мин. второ месене /
49 мин. първо втасване /
10 сек. трето месене /
25 мин. второ втасване /
45 мин. трето втасване /
48 мин. печене/

А маята присъства ли на това 30 минутно предварително затряване (в моята машина нямам такова загряване и не го ползвам). Дайте сега пък рецептата за да видя и там какво има защото в програмата не намирам проблеми.

# 683
  • София
дядо хаджия,благодаря за табличката-аз и първия път я видях, ама понеже го подложи на коментар и чаках да я одобрите окончателно  Rolling Eyes

# 684
  • София
дядо хаджия,благодаря за табличката-аз и първия път я видях, ама понеже го подложи на коментар и чаках да я одобрите окончателно  Rolling Eyes

Там е проблема, че никой нищо не е одобрил още.  Laughing

# 685

от книжката на Moulinex

# 686
  • София

Как никой newsm78 и Ердинч се е произнесъл по-горе. А като гледам снимките,на това,върху което я прилагате, ми стига,за да я приема за себе си  yes

# 687
5мин първо месене /
5мин почивка /
15 мин. второ месене /
49 мин. първо втасване /
10 сек. трето месене /
25 мин. второ втасване /
45 мин. трето втасване /
48 мин. печене/

А маята присъства ли на това 30 минутно предварително затряване (в моята машина нямам такова загряване и не го ползвам). Дайте сега пък рецептата за да видя и там какво има защото в програмата не намирам проблеми.

Рецептата е /малко на око/
200мл мляко
масло - 4 суп. лъжици
1 яйце
2 чаши бяло брашно
1 чаша пълнозърнесто
1/2 чаша ръжено
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 кубче мая /разтворено в малко мляко/
Маята я изсипах най-отгоре и стоеше там при предварителното подгряване. Не ми се вярва това да е проблема  Thinking Хляба се беше надул чудесно преди да го премеси за 10 секунди  Thinking Аз си го обяснявам така, че на пълнозърнестото брашно му трябва повече време да втаса и след премесване трябва да стои много време за да втаса отново добре. Явно не му е стигнало времето  Thinking въпреки че първото и последното втасване са почти еднакви  Thinking Но се чудя...при положение, че се беше надуло почти до ръба на казанчето...защо въобще е нужно да премесва и да втасва още два пъти  newsm78 Все си мисля, че ако го бях пуснала да се пече веднага след първото втасване щеше да стане чуден хляб  Thinking
Утре така ще пробвам  Mr. Green

# 688
  • София

Как никой newsm78 и Ердинч се е произнесъл по-горе. А като гледам снимките,на това,върху което я прилагате, ми стига,за да я приема за себе си  yes

Ползвайте си я за ориентир, но не и имайте 100 % доверие. То вие ще видите след време ще придобиете опит и сама ще си определяте количеството мая.

Някой правил ли е наблюдение дали има разлика между френската мая и тази на д-р Йоткер.

# 689
Там е проблема, че никой нищо не е одобрил още.  Laughing

Kenwood BM250

Tefal Dual Home Baker

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 23:23 от Ердинч

Общи условия

Активация на акаунт