Машина за хляб - 20 част

  • 43 857
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 6 232


Някой правил ли е наблюдение дали има разлика между френската мая и тази на д-р Йоткер.
аз,лично,ги редувам,за да си направя сравнение към коя да се ориентирам, и на един и същи хляб,с еднакво количество продукти,не намирам разлика,но,между тях и турската,определено вече избрах турската

# 691
  • София
  • Мнения: 8 492


Някой правил ли е наблюдение дали има разлика между френската мая и тази на д-р Йоткер.
аз,лично,ги редувам,за да си направя сравнение към коя да се ориентирам, и на един и същи хляб,с еднакво количество продукти,не намирам разлика,но,между тях и турската,определено вече избрах турската

Аааа за турската жива мая спор няма, страхотна е. Тая имам чувството, че и глина ще бухне с нея.

# 692
  • Мнения: 4 458
а, аз да питам нещо супер глупаво  Blush
какво е жива мая? това дето го продават на кубчета и мирише отвратително, ли?

аз ползвам само суха - тази на малки като гранулки

# 693
  • София
  • Мнения: 6 232
и живата и сухата  thumbsup, не знам как са го постигнали-уж мая като мая  newsm78, а и пакетчето на сухата е по-голямо като грамаж от другите две-загубиха ме като клиент
kiara, това е  Simple Smile и аз не съм й фен, как ми миришат ръцете след като съм я натрошила,но четох,че някои неща стават по-добре с нея. Опитах козунаци и с такава и със суха-и в двата случая станаха

# 694
  • София
  • Мнения: 8 492
а, аз да питам нещо супер глупаво  Blush
какво е жива мая? това дето го продават на кубчета и мирише отвратително, ли?

аз ползвам само суха - тази на малки като гранулки

Маята на гранули е жива мая, която е минала специална преработка.

# 695
  • Мнения: 383
а, аз да питам нещо супер глупаво  Blush
какво е жива мая?

тя е едноклетъчна микроорганизма

     



Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 μm, а дължината им е от 4 до 10 μm. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Дрождите са клетки, които живеят при аеробни условия. Имат малки ядра, голям брой, но малки митохондрии и хемогенна цитоплазма. Анаеробно живеещите дрожди имат големи ядра – малко на брой, но големи митохондрии и хетероплазмена цитоплазма. Размножаване Дрождите се размножават по-два начина вегетативно (пъпкуване и делене) и чрез спори (полов и безполов). При пъпкуване клетъчната им стена се издува, а чрез делене от начало се разделя ядрото и след това се образува преграда. При половия начин се сливат от 2 до 8 спори. При безполовия начин се сливат 2 клетки и ядрата им започват да се делят 2,3,4 пъти в кл. Обвивка се образува от 4 до 8 аспоспори. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.

Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.

Друго много важно приложение на тези едноклетъчни, е използването им за синтезиране на рекомбинантни лекарства. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синетзирани именно в клетките на Saccharomyces cerevisiae.

източник: bg.wikipedia.org

например аз ползвам едно лекарство Imuneks приготвено от дрожди,
 

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 20:22 от Ердинч

# 696
  • Мнения: 4 458
а, аз да питам нещо супер глупаво  Blush
какво е жива мая? това дето го продават на кубчета и мирише отвратително, ли?

аз ползвам само суха - тази на малки като гранулки

Маята на гранули е жива мая, която е минала специална преработка.


Искаш да кажеш, че аз ползвам жива мая  newsm78

 Joy Joy Joy Joy Joy голям съм образ, да не знам какво ползвам. Аз слагам колкото гр. пише в рецептата ама хич не съм се замислила да правя разлика. Добре, че се заговорихте за да обърна внимание на проблема.


Ердинч, ти си жива енциклопедия  Grinning

А, аз как да разбера тези мои гранулоподобни, които всъшност имат леко издължена форма, от кой род са - живи или сухи?

А сухата мая какво е тогава  newsm78

# 697
  • Мнения: 383
sory, пропуснах да допълня

1сл=3чл
щом 1чл=4,33 ,  демек 3чл ще са близо 13г



Тефал па вика че 1сл са 12г, начи по техна сметка 1сл са 4г




па съотношението което ползвам азе е 4,5г(зависи от големината на гранулите, понякога това съотночение е 4,7г), демек 4,5 х 3чл при мене са цели 13,5г(1сл)

Цитат
А сухата мая какво е тогава

 Mr. Green нещо като сушени домати, пиперки или плодове

желая приятен ден на всички
 smile3525

# 698
  • Мнения: 80
Трябва ми рецепта за питка (погача), но да е със суха мая (Йоткер), защото в моята машина може да се прави само със суха мая. Скоро ще ми се наложи да правя питка за прохождане   Grinning

# 699
  • София
  • Мнения: 2 649
Трябва ми рецепта за питка (погача), но да е със суха мая (Йоткер), защото в моята машина може да се прави само със суха мая. Скоро ще ми се наложи да правя питка за прохождане   Grinning
която и рецепта да си харесаш, просто слагаш суха мая, то няма специална рецепта за суха. И я правиш да е цяла, а не да е на отделни парчета, за да можеш да я търкулнеш пред детето. Аз лично накарах дъщеря ми да стъпи в центъра(така четох, че е хубаво да се направи), но можеш и да си изрежеш с формички крачета.
И коя е машинката? Много странно, че прави само със суха, а не и с жива. Thinking

# 700
  • Мнения: 60
Здравейте,
имам хлебопекарна Аляска искам да направя кекс на коя програма да го пека,. Благодаря Ви за ценните съвети.

# 701
  • Дълбоката провинция
  • Мнения: 205
Между другото аз го пуснах на програма за "френски хляб",защото това предварително подгряване ми се стори излишно на програмата за пълнозърнест хляб,и реших на друга програма да го пусна Thinking

С каква продължителност е тази, на която си пуснала? Трябва да е по-дълга. Поне към 4 часа.
Поли френската ми е дълга 3ч. и 30мин.,а тази за пълнозърнест 3ч. и 43мин.,като 30мин. от тях си затопля продуктите.Не мисля че е къса програмата.То аз по- дълги нямам Rolling Eyes
Другия път ще правя като Дядо Хаджия:първо месене и втасване и после направо печене Wink.Няма как да не се получи.
И да ви препоръчам един страхотен Шоколадово -бананов кекс,по рецепта на Селма: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=328701.0
Ето го резултата при мен   http://ddimitrova.snimka.bg/hobby/hlebopekarna-mashina.213543.15896876
Мисля че много успешно може да се изпече и в машината,даже и да се разбърка там.
 

# 702
Здравейте на всички! Запалихте ме и мен с тези хлебопекарни и ето вече две седмици и аз съм притежател на Мулинех 5000. Хляб правя по рецептите от книжката и винаги става отличен, ако не броим че коричката отгоре си остава бяла, но иначе хляба си е опечен. пробвах и със суха и със жива мая - и с двете става иделно, и с отложен старт дори/ живата я слагам натрошена най-отгоре/.Но всъщност съм се спряла предимно на живата мая, защото със сухата хляба ми става доста сладникав и вкъщи не го харесват. Благодаря ви и за всички рецепти който намирам тук. Всичко което съм опитала става супер.
Имам две притеснения което искам да споделя с вас.
Първо искам да ви попитам ваште бъркалки как стоят към лостчето за въртене. Моите са доста хлабави и винаги там влиза тесто и тази е причината , че трудно вадя хляба и винаги се налага да накисвам казанчето за да го почистя.
И второто което ме притеснява е , че вътре в самата хлебопекарна  около тези неща дето въртят перките постоянно се отделя един фин метален прах, Особено около едното. Страх ме е да не се развали машинката.
Дали и при вас е така?

# 703
  • Мнения: 9 785
...но да е със суха мая (Йоткер), защото в моята машина може да се прави само със суха мая. ...

Няма такива филми Naughty. Най-вероятно си го прочела в книжката, но не е меродавно със сигурност Peace.

DDimitrova, следващият път направи хляба с пълнозърнесто брашно на програмата за пълнозърнест хляб. Има причина да включва това предварително подгряване на продуктите.

ElenaBodurova, нормално е да има луфт край бъркалките, за да могат да се въртят. Това, че се събира там тесто, не е проблем. Сипвай мазнината върху тях и така хлябът ще излиза по-лесно. А за измиването - ами накисвай, какво толкова? И аз накисвам за кратко и после може и без веро даже просто да изплакнеш контейнера. За отделяните частици - и на мен ми се е случвало в един момент, но изчезна от самосебеси отделянето.

# 704
  • Мнения: 2 752
Eлена, имам същия модел - много точно си описала това с финия метален прах, аз на моя му видях сметката с прахосмукачката  Laughing и скоро не се е образувал.
Бъркалките наистина стоят свободно и в началото и на мен ми беше трудно ваденето им и миенето, но вече свикнах да ги вадя след последното месене и другия плюс е, че дупчиците в хляба са много дискретни  Hug Все пак бъркалките се измиват по-лесно от тесто, отколкото от изпечен хляб, казанчето също се мие по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт