Сдружение "Родители отглеждащи сами децата си"

• 5 498
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
Зуки, трудна работа това с разясняването. Наемам се ако се каже нещо по-важно и съществено в скайпа да го изнасям тук.  Peace.
Гери, ако искаш и ти да се включиш в скайп-срещите драсни  ми скайпа си на ЛС  Peace

# 31
Може ли някой да разясни малко повече за тази организация? Аз бих се включила с удоволствие, но като начало не е ли необходимо тя да има някакви по-ясно поставени рамки, преди да се стигне до регистрация?

Аз си казвам моето мнение, тъй като дискусията щом е тук е отворена.

Организацията ще се ангажира с проблемите на родителите отглеждащи сами децата си. Тези 7+2 души, които преценят че имат нужното желание, време и постоянство са хората, които ще изготвят устав. (Ако има нужда от разяснения за устава, моля питайте ме! Peace). Редно е този, който се ангажира да има право на мнение кои от всички изброени идеи да бъдат приоритет за организацията. Ето защо аз смятам, че първо се събира дружината, а после се съставя план за действие, най-лаишки казано.

След изготвянето на устава се преминава към регистрацията, хронологично и законово. Няма смисъл само човек да изготвя устав или група, която няма намерение да се ангажира с развитието на дейността. Според мен тези 7+2 души не е задължително да са от един град при съвременните комуникации. Задължително е обаче да се отдадени на идеята и да имат около 3-4ч. седмично свободно време.

# 32
Прочетох и двете теми и ми се ще да помогна,но не се сещам как. Малко неясно ми е с какво точно ще се занимава тази организация/сдружение/асоциация- ако има нещо конкретно,което сте обсъдили на скайп дискусията и мислите,че мога да помогна съм насреща. От Стара Загора съм  Peace

# 33
  • София
Октопод с рокля,
Говорих с моята счетоводителка тя ми каза ,че може да върши работата по счетоводството което не било много ангажиращо.Тоест на кратко ми обясни ,че това нещо се правило веднъж в годината (накрая).Дали е така ,дали ме е разбрала какво имам предвид или въобще не е в час ,не знам  newsm78
За протокола:
Както по горе бях споменала в момента съм леко притисната с времето,затова ще ме извините Tired.Но от средата на другия месец ще почна да действам върху нещата.
Желаещи за Скайп среща  Peace
За всички новодошли   bouquet

NikolForAll,сори .Направо съм изтрещяла напоследък  ooooh! Crazy

# 34
  • София
Здравейте! До сега не съм писала тук, но току що попаднах на тази тема и реших да се включа. Аз също съм, или по скоро живот и здраве през февруари ще стана родител, който сам ще отглежда детето си. Освен това съм и счетоводител, така че с удоволствие бих се включила и ще помогна с каквото мога за бъдещото Сдружение "Родители отглеждащи сами децата си"

# 35
Аз ви  попитах вашата все още не създадена организация само в София ли се помещава или ще се помещава.Аз съм от Пловдив,ако искате съдействие от тук ок

# 36
  • София
аз съм юрист и съм от софия, мога да окажа съдействие

# 37
Здравейте аз съм от Стара Загора и се включвам в сдружението.Самотен родител съм от 3 месеца и 11 дена.С каквото мога ще помагам.Време ще намирам за идеи и дискусии защото и те са много важни.Разчитайте на мен по всяко време.И нека ако има от Стара Загора самотни майки пишат също да си направим една среща и да обсъдим нещата.

# 38
Момичета много съм си мислела за нещо подобно с каквото мога ще помагам ако не е късно разбира се Simple Smile

# 39
пуснах въпрос в Правната консултация и стана ясно, че разведените родители не се водят "самотни родители". в тази връзка взех да разсъждавам за привилегиите, които "ползват" разведените родители. и в резултат на изчетените постове за "огромните" издръжки, които получават повечето от разведените майки пиша следните разсъждения.
В случаите на развод обикновено единият родител изплаща издръжка за детето на другия родител. От октомври 2009 минималната издръжката стана 60 лева, определена като процент от МРЗ за страната. Не би ли трябвало обаче да се помисли в насока, тази издръжка да представлява процент от разходите по отглеждане на детето. Лесно може да се калкулира средно месечен разход за дрехи, храна, образование, режийни и т.н. на едно дете. (на база статистическите данни, обработвани от НСИ, например).
А при сегашното положение искам да попитам защо при развод родителите, отглеждащи сами децата си, не се водят самотни родители и не ползват привилегии като такива.
При това положение, по отношение на привилегиите, (по-ниски такси в детски заведения, ред на класиране на детско заведение, помощи и т.н.), това да отглеждаш детето си сам, получавайки издръжка от 60 лв, е равностойно на отглеждането на едно дете от двама родители в нормално семейство, получаващо две заплати.
По какъв начин държавата възнамерява да диференцира статуса на разведените самотни родители след като в чл. 49 (5) е посочено, че „Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.” Считате ли, че минимума от 60 лв (така както е обвързан с МРЗ) отговаря на това условие и че реално могат да се осигурят условията на живот такива каквито са били преди развода?
Така, както са разпоредбите на Чл. 142. (1) от Семейния Кодекс „Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи”, очевидно размерът на издръжката следва да се актуализира всяка година, тъй като нуждите за отглеждането на децата се променят ежегодно. Не би било коректно да се изравняват средствата необходими за едно дете в яслена група, в подготвителна и в училищна възраст например. Значи ли това, че разведените родители трябва да завеждат ежегодно дело за промяна на издръжката?

# 40
  • Italia
Марина, подкрепям те, че разведените родители също трябва да имат облекчения, но според закона двамата родители имат равни права и задължения в отглеждането на детето. До тук перфектно - това налага децата на самотен родител да са по-облагодетелствани, т. е - да имат повече привилегии. Просто защото имат един родител. Явно държавата смята, че като има двама родители записани в акта за раждане, то родителите са наистина толкова. Равните права и задължения поне аз ги разбирам така - взимаме едно примерно задължение - водене/прибиране от детска градина. Задължение на родителя. На един от двамата, при разведени. Е според закона би трябвало по равно да го изпълняваме, или поне при невъзможност от моя страна, бащата да е също толкова задължен да го направи. Няма да обяснявам повече, надявам се - разбра.  Laughing

От там идва и разликата (на теория) - разведените не сме самотни родители, защото другия родител е известен и по закон има същите права и задължения като нас. Да, ама не - бих се радвала поне една работеща, разведена майка да каже, че когато детето е било болно,  вместо нея - бащата е отсъствал от работа. За статистиката да ме опровергае. А може и баща да е Simple Smile

# 41
точно това имам предвид. така са го замислили, но нищо не задължава по закон полагането на тези равни грижи или по-точно кой контроли дали това е така и какво следва ако не се спазва....

# 42
  • Italia
Ами май нищо не следва Sad
Говорих с мой колега, който е в подобно положение, просто е италианец. Каза, че при тях си има ред и се следи дали родителя наистина взима детето в определените дни и дали си спазва задълженията. За Бг обаче не съм чула нищо подобно.

# 43
мили мами помагайте !става въпрос за моя близка която отглежда сама детето си ,то е в пети клас със астма !теглила е кредит от банка и са и наложили запор върху детските издръжката от бащата и тези от ТЕЛК -а на детето !МОЛЯ ВИ спешно дайте и някакъв съвет аз незнам как да и помогна !а ко някой има идея ще сме ви благодарни мисля че запор на парите на детето неможе да се прави .

# 44
мили мами помагайте !става въпрос за моя близка която отглежда сама детето си ,то е в пети клас със астма !теглила е кредит от банка и са и наложили запор върху детските издръжката от бащата и тези от ТЕЛК -а на детето !МОЛЯ ВИ спешно дайте и някакъв съвет аз незнам как да и помогна !а ко някой има идея ще сме ви благодарни мисля че запор на парите на детето неможе да се прави .
Попитай в темата на адвокатите. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453052.0

Общи условия

Активация на акаунт