На какъв език говорите на бебетата?

• 7 117
  • 86
  •   1
Отговори
# 75

Като се замисля, даже се сещам за повече деца, които не говорят друг език, освен този на страната в която живеят, отколкото такива, които говорят по два и повече.
Шемет, поне според мойте впе4етления има доста деца, от Несмесени бракове, който просто не желаят да използват родния си език, от колкото такива, по_полиглот4ета. Все си мисля, 4е процента на вклЮ4ваЩите един плЮс друг език са пове4е. Simple SmileТова ми е пример от тукаШната действителност.

# 76

Като се замисля, даже се сещам за повече деца, които не говорят друг език, освен този на страната в която живеят, отколкото такива, които говорят по два и повече.
Шемет, поне според мойте впе4етления има доста деца, от Несмесени бракове, който просто не желаят да използват родния си език, от колкото такива, по_полиглот4ета. Все си мисля, 4е процента на вклЮ4ваЩите един плЮс друг език са пове4е. Simple SmileТова ми е пример от тукаШната действителност.

Добре де, ако им се говори на родният език от страна на родителя, не виждам как няма да го използва!? Според мен е  и въпрос колко родителя иска да си усложни живота,

# 77
за български ще из4акаме защото кой знае кога ще ходим там. не искам да го затормозявам поне в близките 2-3 години с 3 езика.
Кога и дали ще научите детето си на български си е ваше решение естествено, аз искам само да ти кажа, че грешиш като мислиш, че ще го затормозяваш с 3 езика, ученето на езици е тормоз за нас възрастните Wink, за малките деца това е дори много благоприятно за развитието на мозъка. Малките деца могат безпроблемно да се справят с 5 езика едновременно, когато ги приемат като част от ежедневието си, а не като "учене".

На наша много добра приятелка-рускиня (омъжена за българин) някой навремето й даде такъв съвет както на теб, децата да научат първо български, а като поотраснат ще има време за руски, за да не ги бъркат. Ами за нейно огромно съжаление нито едно от трите не говори руски (а са вече пълнолетни хора), колкото и да си даваше зор по-късно да им говори на руски. Вярно че я разбираха, но не могат да говорят. За тях беше свръх неестествено майка им да им говори на друг език освен български. За резил даже най-малката остана на поправителен по руски миналата година.

# 78
  • O.A.E./ Пазарджик

май не се изразих правилно.
но постя и мозъка не ми е много бистър ....
не исках да кажа 4е няма да го у4им на български. не искам да рискувам с 3 езика за ПЪРВИТЕ 2-3 ГОДИНИ, защото съм свидетел на деца ,които страшно миксират и говорят на 2 езика едновременно в едно изре4ение.знам 4е някои казват,  4е по-късно се опрвят, но за сега си мисля 4е 2 са му достатъ4ни. имайте предвид, 4е арабския е много труден и разли4ен като произношение.
та за това.
времето ще си покаже.
а иговорих  със специалист и той ми каза да не се притеснявам. докато тръгнат на у4илище и мозъка не им е затормозен , могат да у4ат няколко езика. мисля до тогава да сме "свършили" с 3-те. просто ще из4акам малко.
а и малкия не иска дори приказки да му 4ета и да му показвам картинки. доста е темпераментен и сега сме още на фаза преоткриване на нещата в апартамента и проверката колко ще издържат на тряскане в теракота Laughing   

# 79

а иговорих  със специалист и той ми каза да не се притеснявам. докато тръгнат на у4илище и мозъка не им е затормозен ,   

Не вярвам, че специалист по езиците би ти препоръчал такова нещо. Три години е много късен срок за учене на допълнителен език, освен ако не се върнете в България. А ти казваш, че няма да живеете там. Изключено е детето ти след 3 годишна възраст да поиска да научи още един език, още повече като ще го чува само от теб.

Няма абсолютно никаква опасност от объркване на езиците.
Освен това за толкова малки деца няма никакви пречки в общуването. Свидетел съм на това как попиват едно от друго  и незавидимо, че нямат общ език, който да разбират си играят чудесно.
Освен това съм чела, че в много случаи двуезичните деца се представят далеч по-добре в училище, защото мозъкът им се пренастройва на различна вълна още от малки.
Ти си избираш, разбира се, езици се учат в невръстана възраст. И колкото повече, толкова по-добре. Имам приятел, който от малък говори гръцки, английски, испански, френски и то без акцент. На стари години научи и български перфектно, но всичко това той отдава на ранноезиковото си обучение.

Децата от смесените бракове имат такова невероятно предимство за многообразно езиково обучение, че е грехота да не се използва.

# 80

Децата от смесените бракове имат такова невероятно предимство за многообразно езиково обучение, че е грехота да не се използва.

Много добре казано, абсолЮтно сьм сьгласна,госте.

# 81
  • Bristol
Моят син беше на 2-3 год, когато свекървата реши да въведе руския. Говореше му, четеше му руски книжки, но той упорито отказваше и даже се нервираше като му говореха на руски Close. На 4 год. започна училище тук, без да говори грам английски, само български език. В момента английският му е език номер едно, после е българският, руски знае само някои фрази. От скоро започна да гледа и руската телевизия, но почти нищо не разбира, въпреки това му е интересно. Дано това помогне поне да разбира майчиния език на баща си. На английски произношението му е перфектно Wink. Учителите бяха шокирани като разбраха, че баща му не е англичанин  Twisted Evil.
Шемет, срам не срам едно лято наех учителка по български. Благодарение на това в момента можем да четем на български. Иначе с мен не желае да учи  Rolling Eyes

# 82
  • O.A.E./ Пазарджик
Моят син беше на 2-3 год, когато свекървата реши да въведе руския. Говореше му, четеше му руски книжки, но той упорито отказваше и даже се нервираше като му говореха на руски Close. На 4 год. започна училище тук, без да говори грам английски, само български език. В момента английският му е език номер едно, после е българският, руски знае само някои фрази. От скоро започна да гледа и руската телевизия, но почти нищо не разбира, въпреки това му е интересно. Дано това помогне поне да разбира майчиния език на баща си. На английски произношението му е перфектно Wink. Учителите бяха шокирани като разбраха, че баща му не е англичанин  Twisted Evil.
Шемет, срам не срам едно лято наех учителка по български. Благодарение на това в момента можем да четем на български. Иначе с мен не желае да учи  Rolling Eyes

и какъв е извода тогава????
не искам да споря с теб МЕРИ. давам слу4ая ти за пример.
 не иска да у4и руски на 2-3 иска английски на 4 и го нау4ава по-добре от български на който му е говорено.

за Гост- не беше някаква препоръка, просто успокоение ,4е каквото и да решим , има време и е най-добре  за детето да ги у4и  докато тръгне на у4илище.

и не мислите ли 4е малко се вмание4аваме с тия езици--2,3,4...... горките деца. знам 4е им е в плюс, но 4ак пък толкова. не всеки може да е полиглот най-после #Crazy
племенник на мъжа ми запо4на да у4и англииски на 5 години и след 1 година ве4е си говори свободно.

и всяко дете е много разли4но като темперамент и бързина на запомняне.

# 83
Теорията е, че за да се научи един език е най-добре да има езикова среда, езикът да се говори и във, и извън семейството (в идеалния случай). Освен това си трябва непрекъснато упражняване и практика, защото лесно се забравя. Обикновено е по-лесно, докато детето е малко и е предимно вкъщи, но като поотрасне, основен му става езикът, който говори в училище, с приятелите, и т.н. Може да говори и други, но те трябва да се поддържат активно и да се използват, иначе полека-лека се забравят.
Друг е въпроса, че децата не са роботи да ги програмираш, а самостоятелни личности, и колкото и да ти се иска, не всичко излиза точно както си го планирал.

# 84
  • Bristol
Ако не се сърдите бих цитирала себе си. Изводът за мен е:
Или започваш докато е малко детето или го пускаш в среда, където говорят съответния език, за да го научи.
Ти сама спомена, че път към България нямате. Затова съм толкова скептично настроена, но всяко дете си е различно  Simple Smile

# 85
Сега влизма в теми4ката, нали не съм лЮбопитна Flutter
Та моята дъщеря не е от смесен брак, нито и се налага да у4и като малка няколко езика. Оба4е сега и се налага и ги у4и, вярвайте ми справя се 4удесно.
в у4илище у4и испански, валенсиански, английски и френски. Събота е на български език и история. Така 4е, Слън4о не се притеснявай, когато имаш дете, ше се справи по лесно отколкото си мислиш. Много са паметливи децата, като попивателни са.

# 86
  • Bristol
и не мислите ли 4е малко се вмание4аваме с тия езици--2,3,4...... горките деца. знам 4е им е в плюс, но 4ак пък толкова. не всеки може да е полиглот най-после #Crazy
Признавам си без бой.... вманиачавам се Rolling Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт