10 ноември 1989 г.

• 23 402
  • 442
  •   1
Отговори
# 405
Охххх, баба му стара.....
Аз ли криво говоря, вие ли се правите, че не ме разбирате?
За пореден път питам-кой, мислите, че продължава да ви управлява и защо се случват тези неща след 10-ти? ooooh! ooooh!
Кой пусна духа от бутилката, кой създаде банките, после ги източи, после пирамидите???
А групировките?

Наистина...не ви разбирам.

# 406
  • София
Жозка баем го това с теб, че даже и с холограма, но повечето хора искат да противопоставят днешния ден на вчерашния и да избираме. Всеки си има нужди.

# 407
Охххх, баба му стара.....
Аз ли криво говоря, вие ли се правите, че не ме разбирате?
За пореден път питам-кой, мислите, че продължава да ви управлява и защо се случват тези неща след 10-ти? ooooh! ooooh!
Кой пусна духа от бутилката, кой създаде банките, после ги източи, после пирамидите???
А групировките?

Наистина...не ви разбирам.

Жозефина, изглежда не са съвсем същите хора и партията, за да има такава разлика между годините преди 89-та и сега, без значение дали в положителен или отрицателен аспект.Нали тогава беше лесно да се контролира масата, тогава защо не се подмениха само водачите, по тази логика? Според мен се опитаха да сменят системата, но по много погрешен начин и съответно стигнаха до кривата круша, за много хора положението е по-зле и отпреди...
Не можеш да развалиш всичко, дори и доброто, като не предложиш алтернатива.

# 408
България. Тази тема е България.
Промити мозъци- и младите, и по- възрастните тук. Не изключвам себе си- това, ако някой тръгне да се засяга лично.

# 409
не вярвам в конспирацията ,
според мен , пуснаха духа от бутилката и всеки да се оправя , никой не е очаквал нищо , може би  плановете са били за реформи в рамките на системата ( даже съм го чувала и за Източна Германия това ) , но се е отишло докрай ,
а който си е пробивен и умее да се набута , няма значение какъв строй е - капитализъм , социализъм , все тая за него ,
някои умеят да се ''пласират'' навсякъде , и винаги ще са добре ,
аз съжалявам за това , че не запазихме индустрията най-вече , защото тук никой няма да дойде и да прави истинска индустрия вече , а магазините втора употреба и ония за обувки по 10-20 лева се множат като гъби ... просто не виждам нищо добро за страната ни , уви ...

# 410
  • София
who knows Никой не говори за конспирация, а за пари. Двама от най- влиятелните и богати хора са синове на генерали от ДС. Те управляват страната и вече няма място за избори, защото, по- рано в темата попитах, но никой не отговори, кой избран да управлява ще посмее да се изправи срещу само тези двамата? Не вярвам да се появи някое камикадзе.

# 411
Бояна, какво като са синове на генерали от ДС.И точно тези двамата управляват страната ли? Пак питам-ако днешните управляващи са същите или наследниците им-тогава защо само не се смениха, а решиха да променят системата, нали са контролирали всичко и тогава? По-логично ми звучи написаното от who knows: "според мен , пуснаха духа от бутилката и всеки да се оправя , никой не е очаквал нищо , може би  плановете са били за реформи в рамките на системата..."

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 19:29 от sorsha_

# 412
  • София
И аз казах, че днешния ден не е повод за масов възторг, но проблемите днес нямат нищо общо с оценката на миналото. Не е нужно да се избира дали да се възторгнем от настоящето или от миналото- възможно е и в двете да има много негативи и в случая е така. Казах го много пъти, но пак ще уточня, че за мен голямата част от промяната, която е трябвало да се състои не се състоя изобщо или беше бутафория.

Ами имат много общо, разбира се...  Wink Всичко, за което говорим е в рамките на един човешки живот. На поколението на моите родители половината живот е минал преди и половината сега  Wink На всеки тоя преход е дал отражение. Пряко точно на поколенито, което тогава е било 30-40 г.
По второто изречение... Бояна, мислех, че си умерен човек честно казано. Тук в тази тема, обаче виждам краен негативизъм. Второто изречение добре го показва. Аз бих написала, че и двете биха имали много негативи и позитиви и в случая е така  Laughing Виждам, обаче, че ти виждаш само негативите.

И накрая разбирам, че според теб преди 20 г. не се е състояла промяна  Wink Wink Wink Wink Изобщо не съм съгласна. Промяна се състоя, друг е въпросът дали беше в правилната посока  Wink

Жозка баем го това с теб, че даже и с холограма, но повечето хора искат да противопоставят днешния ден на вчерашния и да избираме. Всеки си има нужди.
Естествено, че ще се противопоставят. Нима след 44 г. не са противопоставяли хората "старото" и "новото" време. Винаги ще се прави това. Хората са хора с чувства, а не роботи, които живеят тук и сега без значение къде са били преди. Ако попиташ някой живял преди 1944 г. ще чуеш същите тия неща дето сега ги пишем  Wink

# 413
Бояна , двама са синове на генерали , а другите 98 (примерно ) са никои , сами са се намърдали , така е навсякъде по света ,
политическа класа се създава не просто така , у нас дори няма такова нещо ...
аз познавам много хора , които са никои , но са успели да се намърдат някъде  - напр. познавам Корнелия Нинова , която е от малък град , и никой не седи зад нея и мъжа й , обаче жената ту тук , ту там и хоп - намърда се .
Ти , съм чела , че си от известна фамилия , ама никой няма да те покани само заради това , трябва и ти да се постараеш ...

# 414
И какво - тогава е имало единствено и само полиция (точка), но без пазарна икономика - всичко беше на порциони по равно на всеки... за надзирателите повече.
Сега имаме някакъв живот в някаква пазарна икономика без никаква полиция (ред, закони).

...За пореден път питам-кой, мислите, че продължава да ви управлява и защо се случват тези неща след 10-ти? ooooh! ooooh!
Жозефина, изглежда не са съвсем същите хора и партията, за да има такава разлика между годините преди 89-та и сега, без значение дали в положителен или отрицателен аспект.Нали тогава беше лесно да се контролира масата, тогава защо не се подмениха само водачите, по тази логика? Според мен се опитаха да сменят системата, но по много погрешен начин и съответно стигнаха до кривата круша, за много хора положението е по-зле и отпреди...
Не можеш да развалиш всичко, дори и доброто, като не предложиш алтернатива.
Ами наистина не изглежда като да са нови хора. Изглежда да са като пазачите на тогавашните лидери на партията. Като на филмите - дясната ръка (дясното пространство) на баш Мафиота (баш Майстора) го убива и му взима бизнеса. Е, трябва да каже нещо на хората, нали. Не може да каже - тука тъй едно малко превратче правим ние... Вместо това, казват "промяна".

Ако бяха нови хора как би изглеждало? Какво би направил ново назначен шеф в стара фирма? Не мисля, че първата му работа би била да назначи портиера за началник, началника за портиер... дори да го направи, това няма да бъде единственната и водещата новина.

Не мисля, че първата му работа ще бъде да събори всички паметници и да сложи табела "WC". Народа беше достатъчно ентусиазиран и готов. Не беше нужна допълнителна мотивация и еуфория около събарянето на паметниците... Предпочитам днес да има мавзолей и табелата "WC" да е закачена върху него, а парковете да са чисти и да няма бездомни кучета.

Какво в действителност би направил един ново назначен шеф в стара фирма?... ако той наистина е нов, ако наистина има нови идеи, наистина се бори за промяна на нещата които са куцали преди това и т.н. и т.н.

# 415
  • София
Ами имат много общо, разбира се...  Wink Всичко, за което говорим е в рамките на един човешки живот. На поколението на моите родители половината живот е минал преди и половината сега  Wink На всеки тоя преход е дал отражение. Пряко точно на поколенито, което тогава е било 30-40 г.
По второто изречение... Бояна, мислех, че си умерен човек честно казано. Тук в тази тема, обаче виждам краен негативизъм. Второто изречение добре го показва. Аз бих написала, че и двете биха имали много негативи и позитиви и в случая е така  Laughing Виждам, обаче, че ти виждаш само негативите.

Не знам защо оценявате мен като крайна при положение, че нито една от тезите ми не е крайна. Като кажа, например, това означава например, а не обобщавам. Всички се надпреварват да впускат в състезание негативите на двете системи и по тази причина казах "например, негативите", а не защото виждам само негативното.

И накрая разбирам, че според теб преди 20 г. не се е състояла промяна  Wink Wink Wink Wink Изобщо не съм съгласна. Промяна се състоя, друг е въпросът дали беше в правилната посока  Wink

Не казах, че не се е състояла промяна, а
Цитат
за мен голямата част от промяната, която е трябвало да се състои не се състоя изобщо или беше бутафория.
Трябваше да се състои по- сериозна промяна в икономиката и медиите, а това не се случи. Същото важи и за политиката.
Но ако твърдо си решила и ти да се разочароваш от моята умереност, защото съм на различно мнение по някои въпроси- ок. Аз не тая симпатии само към хора на съгласни с мен по всички въпроси, та ти ми оставаш симпатична. Hug

Бояна , двама са синове на генерали , а другите 98 (примерно ) са никои , сами са се намърдали , така е навсякъде по света ,
политическа класа се създава не просто така , у нас дори няма такова нещо ...
аз познавам много хора , които са никои , но са успели да се намърдат някъде  - напр. познавам Корнелия Нинова , която е от малък град , и никой не седи зад нея и мъжа й , обаче жената ту тук , ту там и хоп - намърда се .
Ти , съм чела , че си от известна фамилия , ама никой няма да те покани само заради това , трябва и ти да се постараеш ...

Не, но мнозина ме гонят, заради това. Mr. Green За генералите говоря, защото те имаха първоначалния капитал, а сега имат и премиер. Не да съдим хората по произхода, а за преливането на държавни пари в частни ръце, от което се образува една несменяема власт и е несменяема, защото е икономическа.sorsha_ това е отговорът и на твоя въпрос.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 20:05 от Бояна Ламбер

# 416
  • София
Но ако твърдо си решила и ти да се разочароваш от моята умереност, защото съм на различно мнение по някои въпроси- ок. Аз не тая симпатии само към хора на съгласни с мен по всички въпроси, та ти ми оставаш симпатична. Hug

Aaa, аз не казах, че съм разочарована, а че не очаквах толкова крайни мисли  Grinning А и не съм го казала с лошо чувство  Hug
Но тя по принцип тази тема е крайна.

# 417
Polinka, Поли или както е, пуска винаги подобни теми, после ни гледа сеира.Може да иска да бъде удостоена с титлата "агент провокатор", все пак има номинации. Laughing

# 418
  • София
Така е, затова в началото разказах историята на двата рода, от които произхождам, а те имат противоположни преживявания. Това трябваше да бъде примера показващ, че личните впечатления не могат да служат за отправна точка на оценки за цяла епоха.
Роднините ни, хората, които обичаме най- много са страдали през едната епоха, през другата или през двете- няма как да не се жегваме емоционално. А и не е минало достатъчно време, за да гледаме на това като на история. Нека не приемаме лично нещата тук- всеки има своите проблеми с темата и събитията свързани с нея. Да се опитаме да говорим глобално, ако въобще има смисъл да се каже нещо повече. Hug

sorsha_ Права си. Laughing Ноизвън шегата, за тези неща явно трябва още много да се говори, докато ги изчистим емоционално, за да продължим напред.

# 419
Има ли някакво значение кои са марионетките, при положение, че кукловодите са същите? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт