Тормозени деца в училище.

• 11 874
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Това ми е добре познато и ще взема отношение, защото се досещам как може да завърши историята. Моят син е точно същия като вашето момче и естествено имаше проблеми в училище. Освен това също има малък здравословен проблем -носи очила.Подигравките и прякорите бяха най-разнообразни, веднъж дори едно момиче беше грабнало очилата му, когато ги свалил и ги стъпкало на земята. С риск да си навлека професионални проблеми (учителка съм), отидох и казах на хлапето, че следващия път ще помета стаята с нея. Колежката ги беше предупредила да не го наближават и тогава предприеха друга тактика - да се държат все едно не е там. Във всеки такъв клас има по 2-3 келешчета и всички останали се страхуват да им се противопоставят. Никой не смееше да му проговори и беше много самотен. Казваше ми, че има добри деца в класа му, но просто не го защитават, защото не искат и те да си навличат неприятности. Колегите обикновено не вземат отношение, защото не им се занимава, не им влиза в задълженията. Това продължи  до 7 клас, когато класа се разпадна и отидоха да учат по други училища. Чак в английската гимназия, където учи сега синът ми, си намери приятели и никой не го смята за зубър, задръстеняк и т.н. Но той още не може да забрави отношението на съучениците си и си обръща главата, когато ги срещне. Тази година е абитуриент и няма намерение да кани никого от бившите си съученици преди да отиде на бала, нито ще приеме покана от някого.

# 16
  • Sofia
Милото детенце !
Защо не го преместиш? В кой клас е? Ако е в началния курс, няма да е пагубно за него, а първата госпожа е ужасно важна за дечковците, тя е повече "квачка, майка" от възпитателка. Просто започнете отначало, и това е начин, вярно радикален, но начин.
Ако не срещам подкрепа в лицето на учителката, ако имам съмнение, че не му помага, а вреди - аз бих разговаряла, опитала, консултирала, проучила, сондирала.
Редом с това обаче, ще внимавам с разточителството на време. За децата мащабите са големи - времеви и пространствени. В отговорност на родителя е да се ориентира бързо във времето..защото няма време.
Някога от деликатност и родителска взискателност не реагирах своевременно на излъчвани от сина ми сигнали. Страдам и се упреквам заради това - и сега.
Децата за това са ни дадени, за да ги опазим, с всички средства и по всякакъв начин.

Трогна ме като те чета, почувствах зов. Мисля, че той е твърде малък още и че трябва да предприемеш реални действия, за да го спасиш.

# 17
Ако не ви се занимава с тази жена,която в никакъв случай не е учител-просто си преместете детето в друг клас!А защо не и в друго у-ще!?Изобщо как търпите всичко това досега!?

# 18
Маргало,
аз бих преместила детето. Бих поразпитала в друго училище наблизо за начална учителка, която е добър педагог, и бих действала, докато още сме по-скоро в началото на учебната година. И бих избягнала някои грешки - например, задължително е госпожата да знае, че е астматик, но не е задължително в подробности да знае за проблемите му в предния клас и за трудностите му в общуването - нека тя си го прецени сама, а не през твоя поглед. Също бих се замислила какво първо впечатление ще направи детето в новия клас - т.е. бих влязла в ролята на имиджмейкър на сина си и колкото и повърхностни да ми изглеждат някои външни признаци, по които децата стават харесвани в училище, бих ги употребила в полза на детето. Също ми се струва важно как ще представиш причините за преместването пред детето - аз бих поставила фокуса не върху начина, по който той се чувства в класа, а върху това, че госпожата не е с всичкия си и вече много ми лази по нервите. Те. той самият да вярва, че го местиш, за да има по-добра учителка, а не защото има сериозен проблем с децата в класа.

Соларис,
помня темата ти. Виждам, че си подходила в духа на опита на моята дъщеря, но сега ти се струва, че нещата са отишли малко по-надалече. Може би сега е моментът ти да поограничиш безрезервната подкрепа и да наложиш малко повече дисциплина. Самочувствието на дъщеря ти едва ли ще пострада вече, ако ти завишиш изискванията към нея и поставиш условия за успеха и поведението. Естествено, изобщо не очаквай, че сега ще ти толкова лесно, колкото би ти било преди една година. Лидерките са много трудни за възпитаване. Wink

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 08:05 от schreier

# 19
Маргало здравей, за кое училище става дума?
Каква е тая изперкала класна, има ли още такива??  Shocked

Съчувствам ти и следя темата

# 20
  • Пловдив
По принцип съм категорично против мерки, които предполагат крайност на решението, като преместването например. Винаги търся разумен компромис и не обичам да се обръщам пораженчески в бяг. Това дейста зле и на моето самочувствие, и на това на децата. Но във вашия случай бих изневерила на стила си. Бих направила постъпки за преместване на детето в друг клас.

Моят най-малък син също имаше много сериозни здравословни проблеми. Не знам дали и по тази причина е по-... крехък, чувствителен и особен. И направо губя човешки облик, когато някой откровено злоупотребява с това. Дори и да не е злонамерено целенасочено. Затова си мисля, че те разбирам. Знам как аз не бих допуснала по отношение на него опит за малоумни изстъпления от подобен род. И не за друго, а защото той би се справил много по-трудно с това от другите двама. И ако се справи, то ще е на много по-висока цена. При него класната е една особнячка и направо не знам как ще я изтърпя още година. Стискам зъби и сумтя, но ми се иска да не се предавам.  Simple Smile Но тя поне не е чак такъв изумителен случай като вашата. Аз бих го преместила.

# 21
Смяната на училището, а не на класа, може да бъде добро решение за "нестандартните" деца. Съученик на дъщеря ми беше изключително буен и невъздържан, и учеше с много трудности. Смениха училището и сега майката, с която се видях наскоро, ми се похвали, че ходи с желание на училище и тотално си е променил поведението.

Соларис,
помня темата ти. Виждам, че си подходила в духа на опита на моята дъщеря, но сега ти се струва, че нещата са отишли малко по-надалече. Може би сега е моментът ти да поограничиш безрезервната подкрепа и да наложиш малко повече дисциплина.

В момента точно това правя, вече 12-ти ден Laughing И така ще бъде докато не видя трайна промяна.  Mr. Green

# 22
Смяната на училището наистина е добра идея, особено ако предварително се проучи, при каква учителка ще отиде.

Впрочем при сегашния бюджет на училищата всеки един ученик е от значение за парите, които ще се спуснат за дадено училище. Така че само един намек пред директора ( ако той е загрижен за училището си) , че смятате да се местите, ще създаде грижи на вашата хладнокръвна госпожа. Може пък да й се промени отношението.

# 23
Каква е тая изперкала класна, има ли още такива??  Shocked

"Любен Кравелов"
На лични ще ти напиша името ,но легенди се носят за нея.
Миналата година беше загубила дете от класа в Габрово,то се обадило на майка си,тя жената изтръпнала,обадила и се,а тя и затворила понеже я боляло главата! Sad

# 24
Каква е тая изперкала класна, има ли още такива??  Shocked

"Любен Кравелов"
На лични ще ти напиша името ,но легенди се носят за нея.
Миналата година беше загубила дете от класа в Габрово,то се обадило на майка си,тя жената изтръпнала,обадила и се,а тя и затворила понеже я боляло главата! Sad

Ами, Маргало, то в такъв случай изобщо не виждам защо се чудиш дали да преместиш детето.
Даже много си търпяла.

# 25
Мислила съм си...притесняваме обаче факта,че човек и накрая на света да иде не може да избяга от себе си,оставям госожата,макар че добрият педагог щеше да има усет към децата,да ги окуражава да работят заедно,да не им поставя сам етикети и т.н. и т.н.
За изместването на малкия съм си мислела,но ме притеснява и това,че може да има обратен ефект,ново място,нови страхове...и разбира се...нови агресивни деца...има ги навсякъде.
Исками се да го науча да се бори,да не бяга,а да се устоява,да се обича,да вярва в себе си.
Той е умен,разсъждава,знае всичко на теория...обаче...не е слабохарактерен,нито смотан,умен е,говори ужасно правилно,подредени са му мислите,за възрастта си е доста начетен,затова е и различен и нарочен,той вярва че в света тържествува любовта и доброто,така сме му показали,така сме го възпитали Sad май сгрешихме............

# 26
В нашия град има национално училище по изкуства...разсъждавах и в/у това.
Там децата са творчески омагьосани,вълнуват ги други неща,красиви и приказни...дали да не го подготвя за там,мисля че ще намери благотворна среда newsm78

# 27
... ако самото дете посяга да се занимава с някое изкуство - да.

# 28
  • Sofia
В нашия град има национално училище по изкуства...разсъждавах и в/у това.
Там децата са творчески омагьосани,вълнуват ги други неща,красиви и приказни...дали да не го подготвя за там,мисля че ще намери благотворна среда newsm78

Мисля, че е добра идея. Дори и да няма изявен талант, може да култивира интерес. Ако е старателен, ако цари добро отношение там и човешки обноски - мисля, че ще се интегрира и ще открие своето място.
Бих проучила на твое място, възможност е.

# 29
Маргало,
ти си познаваш детето добре - ако прецениш, че това е училището му за следващата учебна година, давай, подготви го.
Въпросът е за оставащите седем месеца от настоящата учебна година.

А за педагозите - как добър педагог да направи шините за зъби желан аксесоар за целия си клас, как детето с очила да ги носи гордо, как височкото дете да получи статут на бъдещ супермодел, как целият клас да се смълчава търпеливо, когато заекващото дете ще казва нещо и други подобни...Много е важно да се кажат няколко премерени изречения, които после се цитират "а Госпожата каза, че...."

Някои просто имат сърца и го могат. И не са малко, просто вие сте имали лош късмет.

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 20:46 от schreier

Общи условия

Активация на акаунт