може ли със съгласието на бащата детето да бъде осиновено от приятеля ми?

• 4 767
  • 22
  •   1
Отговори
здравейте имам един въпрос.С бащата на дъщеря ми се разделихме още когато беше не една година.живея с един друг мъж който я отглежда ,като собствено дете.С него имаме дете на три години.Живеем  4ужбина..Бащтата не се интересува от дъщеря си не плаща издръжка няма никакви ангажименти.Възможно ли е приятелят ми да я осинови(  не сме женени) или да й сменя фамилното име с неговото.много искаме да не се 4увства разли4на от брат си.тя самата ме пита понякога за разликата в името .баща й я вижда когато си идваме в Бг два три пъти в годината.Не е да няма никакъв контакт.Тя знае ситуацията.Много ми се иска да направя нещо.Възможно ли е? Благодаря ви предварително.

# 1
Първо бащата трябва да се откаже от детето си !

# 2
не мисля 4е от страна на бащтата ще има проблеми.Но как става това има ли много бурокрация(не ми излизат някои букви на клавиатурата извинявам се за гре6ките) към кого трябва да се обърна .....той трябва да даде съгласие за осиновяване или е достатънно само да се откаже от родителски права Thinking.. а всъщност как става надали е лесно...незнам някой сблъсквал ли се е с такъв проблем ...ако бях в България бих се консултирала с адвокат,но не съм...затова се обръщам към вас...поне малко инфо ако може някой да ми даде Hug

# 3
  • София
не знам, какво е законодателството в страната, в която живеете, но в България мисля, че детето може да бъде осиновено само от съпруг, не от приятел.

# 4
Доколкото аз знам няма такава работа като отказване от родителски права...

# 5
Aз  пък съм чувала за това.  Бащата просто се отрича от детето и то не носи повече неговата фамилия!
Ако бащата е съгласен на това , наемете адвокат и се посъветвайте ! Но без Изричното Съгласие на таткото НЕ може!

# 6
Хванете и прочетете закона.
Няма кво да гадаем, аз съм чула ти си чула...
Това а адски тъпо, само разтягаме локуми.

# 7
Aз  пък съм чувала за това.  Бащата просто се отрича от детето и то не носи повече неговата фамилия!
Ако бащата е съгласен на това , наемете адвокат и се посъветвайте ! Но без Изричното Съгласие на таткото НЕ може!

Laughing
Чрез Държавен вестник ли или по някоя телевизия.
Това са несериозни неща.Я си представи утре детето ти като стане пълнолетно да поиска да се отрече от теб, зашото не си му купила автомобил например.
 Joy

# 8
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 За сега не знам как е, но навремето 100% е можело бащата да се откаже от правата си и детето да бъде осиновено от новия съпруг на майката. Сигурна съм. Провери си в закона.

# 9

Laughing
Чрез Държавен вестник ли или по някоя телевизия.
Това са несериозни неща.Я си представи утре детето ти като стане пълнолетно да поиска да се отрече от теб, зашото не си му купила автомобил например.
 Joy
Може да ти  е много  смешно  , но  е вярно ....  Моя приятелка искаше да  си  смени името .... да не е с  името от  баща си ... Тогава  адвокат и каза , че това може да стане само със съгласието на нейния  баща защото  тя беше тогава  на 15 г .... Баща и  не я беше потърсил в продължение на 10 години и съпругът  на майка и искаше да я осинови .... Но истинския  баща тогава  не се съгласи ! Все пак това беше преди  много  години ...  newsm78
така че не бързай да  говориш и най -малко да се  хилиш на непонятни  за теб неща ... защото никак не е смешно.... И защо да не може да се  случи ??? - ...бащата  казва че това дете не е негово и  майката казва  че е съгласна  с това и не го оспорва по никакъв начин  , тогава детето се записва  с имената на майката  или на осиновителя ...Кое не е ясно ?

# 10

Laughing
Я си представи утре детето ти като стане пълнолетно да поиска да се отрече от теб, зашото не си му купила автомобил например.
 Joy

Ами то нека е пълнолетно пък като иска да си  смени името ....това го решава съдът !

# 11
Аз имам приятелка , която когато бяхме деца беше осиновена от новият съпруг на майка си и прие и неговата фамилия . Бащата се отказа доброволно .
Но все пак говоря за преди 20 г. ... въпреки , че едва ли много са се променили нещата  Rolling Eyes

# 12
Да , не е невъзможно - но Съдът преценя дали са основателни причините !!!

# 13
  • София
Може. Водят се 2 последователни дела.
1 вото - или бившия баща завежда дело, че детето не от него и на самото съд. заседание майката подтвърждава, двамата водят по 2ма свидетели. Съда излизас решение, че детето ще носи в бъдеще презиме и фамилия на майката. След издаването на новото Удостоверение за раждане  може втория баща да припознае детето.
Друга възможност - ако бившия баща отказва да се откаже от детето майката и адвоката доказват, че не се интересува и не полага грижи за него. Пак се водят свидетели и почти винаги съда се произнася в полза на майката. Но тогава има и 1 дело - нещо като помирително.
И при двете възможности никъде не се засяга намерението на бъдещия баща да осинови детето. Това е отделно съдебно производство.
Трябвада се свържеш с адвокат, те си знаят работата. Успех.

# 14
От личен опит:
може, когато приятеля ти, вече ти е съпруг  Grinning ..и ако бащата на детето или даде съгласие, или му бъде отнето бащинство, което става само по две приични: трайно не полага грижи за детето и не изплаща издръжка, или  вреди морално и физически на детето....
Осиновяването може да е пълно (детето почва да носи неговите имена, и му се сменя дори ЕГН-то и никъде вече не фигурира дете с предишното име и ЕГН, дори в ЕСГРАУН) или НЕпълно осиновяване...в този случай и бащата имаше някакви права...

В делото , в което се отнемат правата на бащата, се разпитват свидетели..и е хубаво да се вметне, че настоящия съпруг ЩЕ осинови детето, защото за съда е важно , детето да не остане в неустановен статут..

п.с. ако имаш по-конкретни въпроси , мога да отговоря на лични  Peace

Общи условия

Активация на акаунт