Машина за хляб-21 част

• 44 710
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Не съм ви чела отдавна. Embarassed

Слагали ли сте чесън в хляба?
Кога и как? Дали няма да се подвлажни хляба?

Да.
Три скилидки чесън, нарязани на дребно.Добавих ги при звуковия сигнал.Хляба стана перфектен.

# 646
  • Хасково
Не съм ви чела отдавна. Embarassed

Да.
Три скилидки чесън, нарязани на дребно.Добавих ги при звуковия сигнал.Хляба стана перфектен.
Така направих чакам резултата!

# 647
Слагам тази снимка на етапите по минути от програмите на моята хлебопекарна. Дядо хаджия искаше такава снимка /таблица/ и дано я види.

Хлебопекарната е Бифинет с две бъркалки. Мисля, че  10-те програми са ясни, но ще ги напиша и тях, както е в книжката:
1 Основна
2 Бърза
3 Бял хляб
4 Експресна
5 Пълнозърнест хляб
6 Кейк
7 Тесто
8 Печене
9 Мармалад
10 Пухкав /за приготвяне на светъл и лек хляб/

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 16:19 от monti_b

# 648
monti_b, можеш да редактираш и да пишеш за кой модел машина става въпрос.

# 649
  • Дълбоката провинция
Ето рецептата за козуначеното руло,от тук съм я преписала http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2361.msg91100.html#msg91100 :
200 мл топло прясно мляко
3 сл олио
130 гр. захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
600 гр. брашно
1 пак. суха мая,аз слагам половин кубче жива
кората от един лимон(настъргана)
Тестото се приготвя в хлебопекарната.Може предварително да се разбият яйцата със захарта,както и да се разтвори маята с малко захар в млякото и да се остави да шупне.Аз слагам олиото накрая,т.е. като се е оформила хубава топка.Включвам на прогтрама "тесто с втасване",при мен е 1 час и 30 мин.(30 мин.месене и 1 час втасване).Когато е готово се разточва на правоъгълник .в оригиналната рецепта се намазва с 30 гр. разтопено масло и се поръсва с 2 начупени на ситно шоколада.Аз поръсих с 100-150 гр. халва,100 гр. орехи и малко канела.полях с 2-3 с.л. олио и завих на руло.Рулото се нарязва на шайби и се подреждат в кръг като шайбите се застъпват Оставя се на топло да втаса още веднъж.Намазва се с жълтък,разбит с 2 с.л. прясно мляко и се поръсва със захар.Пече се на 180 градуса до готовност.
За любителите на сиропирани сладкиши,може да сиропирате рулото ,но трябва да пропуснете мазането с жълтъка и поръсването със захарта .
Благодаря на lubopitko  bouquet

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 18:44 от DDimitrova

# 650
DDimitrova, благодарности за рецептата  bouquet, вече е ясно тези дни ще се прави, пък дано да стане Laughing

# 651
  • Добрич
ако правите хляб 1.5кг. в машината с жива мая,не ви ли стига до горе ,и леко да спадне по средата,2-3 пъти вече ми става така Rolling Eyes
сигурна ли си, че маята не ти идва в повече?
Слагам за хляб 1.5кг. 20 гр.мая.Хубаво се изпича,и е много вкусен,но се надува догоре и започва по средата да спада(явно натежава?) Rolling Eyes
това е много според мен, аз повече от две чаени лъжички от мерителните не слагам. Превтасва ти според мен. Пробвай следващия да го направиш с по-малко и ще видиш разликата. Peace

И при мен се получава подобно. Първо опира в стъклото, а после спада до над ръба на тавичката.  Маята я тегля и слагам за 1,5 кг. хляб 18 г. жива мая. Толкова пише в книжката /2 ч.л. са равни на 18 г. жива мая/. На вкуса не се отразява, но формата му не е идеална. Четох в книжката за възможните причини и там се споменава по-голямото количество мая. Само, че не слагам повече от написаното, а и не спада много, а само до над тавата. Тъй като от скоро имам хлебопекарната не мога да изкажа мнение от собствен опит на какво точно се дължи.

DDimitrova, рулото изглежда фантастично!

# 652
DDimitrova, рецептата е същата като моята, а аз съм я копнала от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2361.msg91100.html#msg91100. Искам да те попитам кората дебело ли я разточваш или по- тънко и в тавичка с какъв диаметър го пече? Задавам тези въпроси, защото се опитвам да разбера къде е моята грешка и не ми се получава това превъзходно руло.
А снощи да ви кажа имах провал. Вторият, откакто имам машинката. Първият път сложих да се прави хляб, но забравих маята и резултатът беше едно полусурово паве.  Mr. Green Снощи имах останало малко прясно мляко и реших да направя хляб с масло и мляко по рецептата от книжката на Мулинекс. Правила съм го преди време и се получи хубав хляб. Млякото не беше достатъчно и долях вода, до нужното количество. Сложих да се меси тестото и периодично го проверявах- стори ми се малко по- лепкаво, ама си викам "може така да е по рецепта". Реших да сложа още брашно секунди преди да свърши месенето.  Laughing Започна да втасва, да се пече, проверявам периодично, абе изглежда, че ще се получат нещата. Тестото се наду до ръба на кошничката и в един момент спихна надолу... Допекох хляба на програма печене, тъй като след изпичането беше суров. Общо взето горната половина я изрязах и я изхвърлих. Явно брашното е било малко...  Thinking

# 653
И аз имам проблем с брашното на София Мел Екстра. Свекървата донесе 6 пакета по 2кг, но нещо хляба не се надига както преди, а и остава леко влажен. Вчера пуснах един обикновен без да го следя и като го извадих беше такъв. Днес реших да следя какво става. В началото си се оформи добра топка и аз спокойно си продължих с другата работа. Малко преди да свърши месенето, погледнах пак и тестото се замазваше под бъркалката. Вече беше късно да добавям брашно. На какво може да се дължи това, че в началото беше добре, а в края на месенето - не?
и при мен точно това се получи 2 дена подред каква мая ползуваш аз сега сложих един хляб с същото брашно и грис че да видим какво ще излезе ще докладвам
Смених 2 вида мая и няма промяна. В брашното е проблема.
с грис и жива мая ми се получи хляба с това брашно на софия мел такъв ще правя докато го изхабя ако искаш ще ти пусна рецептата става много хбав голям хляб

# 654
  • Дълбоката провинция
DDimitrova, рецептата е същата като моята, а аз съм я копнала от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2361.msg91100.html#msg91100. Искам да те попитам кората дебело ли я разточваш или по- тънко и в тавичка с какъв диаметър го пече? Задавам тези въпроси, защото се опитвам да разбера къде е моята грешка и не ми се получава това превъзходно руло.
А снощи да ви кажа имах провал. Вторият, откакто имам машинката. Първият път сложих да се прави хляб, но забравих маята и резултатът беше едно полусурово паве.  Mr. Green Снощи имах останало малко прясно мляко и реших да направя хляб с масло и мляко по рецептата от книжката на Мулинекс. Правила съм го преди време и се получи хубав хляб. Млякото не беше достатъчно и долях вода, до нужното количество. Сложих да се меси тестото и периодично го проверявах- стори ми се малко по- лепкаво, ама си викам "може така да е по рецепта". Реших да сложа още брашно секунди преди да свърши месенето.  Laughing Започна да втасва, да се пече, проверявам периодично, абе изглежда, че ще се получат нещата. Тестото се наду до ръба на кошничката и в един момент спихна надолу... Допекох хляба на програма печене, тъй като след изпичането беше суров. Общо взето горната половина я изрязах и я изхвърлих. Явно брашното е било малко...  Thinking
Да същата е рецептата. PeaceБлагодаря много  bouquet
Кората я разточвам около 1 см,може и по-тънка.А тавичката ми е с диметър 25 см.Пропуснах да отбележа ,че втория път слагам рулото да втаса на 50 градуса във фурната.

# 655
А колко време втасва във фурната? Все ме е страх, че ще превтаса.

# 656
Кората я разточвам около 1 см,може и по-тънка.А тавичката ми е с диметър 25 см.Пропуснах да отбележа ,че втория път слагам рулото да втаса на 50 градуса във фурната.

Дали някой може да ми разясни как точно се нарежда рулото, че нещо не мога да вдяна newsm78След като се нареже на шайби, тези шайби как се редят Thinking

# 657

Дали някой може да ми разясни как точно се нарежда рулото, че нещо не мога да вдяна newsm78След като се нареже на шайби, тези шайби как се редят Thinking

Правила съм рулото няколко пъти и само веднъж го рязах на шайби- редих ги една до друга. А иначе- като навия рулото и го сложа в тавичката- правя прорези.  Peace

# 658
За  750 грама. Хляб
180 мл. (3 / 4 чч) ..........................вода
80 мл. (1 / 3 чч) ............................меласа(аз не обичам сладък хляб за това го намалявам количеството или слагам само 1+1/2сл кафява захар)
2 с.л. .............................................краве/бутер/маргарин масло.(не можах да го преведа точно, по същество е масло правено от мляко)
1 ч.л. ............................................морска сол.
1чл ...............................................лимонов сок
50г. (1/4 чч + 3с.л. ).....................бяло Брашно
175 гр. (1 + 1/3 чч) .....................ръжено брашно
150 гр. (1+1/4 чч) .......................пълнозърнесто брашно
1 ч.л. ............................................кориандър (по желание, аз не съм го слагал)
1+1/2ч.л. .....................................мая
Не са ли малко продуктите за 750гр??

да, малко са  newsm78
180+80+10+6+5+50+175+150+7=670g

# 659

да, още от началото със другите продукти, почти във всеки хляб  добавям близо 1/4чл чесън на прах

Общи условия

Активация на акаунт