Майки докторантки - Да се обединим!!!

• 13 949
  • 118
  •   1
Отговори
# 30
За да ни откажат официално е необходимо да ни приемат документите. А служителки не приемат документи, ако на уверението изришно не пише че не сме студенти. По същия начин е и за евростипендиите. А колко още неща има........ Очаквах да се съберем повече, но за две седмици сме това. Някой наема ли  се да напише писмо, в което да опишем в какво положение сме и какво желаем да се промени.  Ще го подпишем и ще го внесем в МО.
Поздрави на всички

# 31
  • СОФИЯ
За да ни откажат официално е необходимо да ни приемат документите. А служителки не приемат документи, ако на уверението изришно не пише че не сме студенти. По същия начин е и за евростипендиите. А колко още неща има........ 

Няма такъв филм  Grinning. Никой няма право да отказва да заведе в деловодството и то на държавно ведомство каквото и да е писание - заявление искане, молба, сигнал и пр.

Мама Сання, какво значи да ти откажат официално? Т.е. за да се подаде след това официално жалба ( и евентуално - къде би трябвало да се подаде подобна жалба?), как трябва да изглежда този отказ? Трябва да им го поискаме в писмен вид ли?
Не съм много сигурна, че ще ми се съди, но все пак искам да съм наясно какво бих могла да направя...

Отказът може да е изричен или мълчалив. Сроковете и процедурата за обжалване са в АПК.

# 32
Няма, ама тук в Бг всичко може #2gunfire Миналата година най- нагло ми казаха да не подавам за личен асистент на първото ми детенце. Четат морал, как ще се ползвам от тази услуга, като съм по майчинство с второто дете. Не ме ли било срам. Просто няма такава наглост, а детето е с телк 100% с чп. Както и да е много се отвлякох от темата, идеята е че ти казват императивно "не може".

# 33
  • СОФИЯ
Мами, при прилагането на установената нормативна уредба личните спорове с определени служители и деловодители не са от значение.
Нямам идея какви докторантури целите в момента /по мое време имаше кандидат и доктор на науките  Laughing, после нещо ги приравниха, измениха.../. Вярвам, че имате или следва да имате определени права. Започва обаче да ми става все по-неясна тази тема. Не искам да отегчавам с архаизми, но подходът, целящ евентуално решаване на проблемите...не ми допода съвсем. Лично мнение.

# 34
Наистина тази тема не постигна, това за което беше създадена. За съжаление се оказа, че не сме много или поне тук не можем да се намерим. Пет птички пролет не правят. Даже не е и това основния проблем, че ни режат от помощта за раждане. Тук големия проблем е че нямаме никакви права и  не се прави нищо по въпроса за създаването им. Аз смятам да продължа да се боря, ще създадем организация в моя университет на младите учени /докторанти/.  От там ще работим за правата на всички докторанти и в частност на мамите.

# 35
Йонима, ти от кой университет си? Аз съм от СУ, и, бях споменала май преди, си пиша дисертацията в момента, тъй че хем нямам време, хем съм на свършване, тъй че за себе се няма какво толкова да се боря, но наистина ми се струва несправедливо и в този смисъл бих подкрепила каузата; само дето наистина нямам и много представа какво точно трябва да се направи конкретно.
Мама Сання, а ти защо следиш темата? Иначе кандидат на науките е степен на БАН, така че не съм съвсем наясно; в университетите, както уточнява и законът, има три образователни степени - бакалавър, магистър и доктор. Последната е "образователна и научна степен", така че е малко по-особена, съответно например ползваме намаления за градския транспорт, но помощи за майки-студентки не, такива някакви противоречийца, не че нещо фатално.
А за индивидуалното социално осигуряване - ясно, че може по някакъв фиктивен начин, става дума, че не може именно като докторант. Т.е. като докторанти ние не можем да получаваме нищо друго при раждане на дете, освен помощите за безработни. Излиза, че докторантите са социално несъществуващи, не е ли така!?

# 36
  • СОФИЯ
...Мама Сання, а ти защо следиш темата?  ...

Темата е пусната в подфорума на СНБМ  Grinning Един от ангажиментите, които съм поела към сдружението е да следя тези теми и при обсъждане на нормативна уредба и информираност от моя страна да отговарям.
Еднократната помощ за майки студентки редовно обучение и тази за близнаците беше приета в края на 2008г. и е плод на тригодишната борба на жените в СНБМ.  Peace

# 37
А можеш ли да ни подскажеш какви стъпки е най-добре и смислено да предприемем?

# 38
  • СОФИЯ
А можеш ли да ни подскажеш какви стъпки е най-добре и смислено да предприемем?

Ще изразя лично мнение, което не обвързва сдружението. Първо тр да се "намерите". Коментирахме вече, че в тази тема пишат само няколко жени, а със сигурност докторантките са мн повече. Като ви чета и оставам с впечатление, че проблемите не са свързани само с майките-докторантки /не получавате стипендии/. Обединете се, формулирайте исканията си, дайте предложения за изменение и допълнение на съответните нормативни актове, писмено и официално се обърнете към компетентните институции. Обърнете се към медиите, но след като сте наясно какво точно искате и предлагате. Добре е да имате и някаква представа за какви средства става дума.

# 39
tralala81 , аз съм от Минно-геоложки университет в  края на първа година-редовно обучение.

# 40
извинявайте че пи6а като гост, но искам да ви кажа че моя колега - във ва6ето положение вече съди Социално министерство за  отказ за изплащане на тази сума. За сега делото е отложено поради неявяване на експерт май от МОН. Ще и кажа за тази тема и дано има какво да ви напи6е. А ако говорим и за други проблеми на докторантите с удоволствие ще се включа

# 41
Здравейте пак момичета и от мен.
Явно е добре да си имаме юрист за консултант.
Лео вени, погледът ми е на юрист професионална деформация Laughing и тълкуването ти според мен не е правилно.
мама Сання точно в тълкуването е проблема. Щом в закона се казва, че университета обучава: а) студенти; б) докторанти; в) специализанти.
Ние как да тълкуваме нещата. Щом човек е там и не влиза в никое друго разпределение, и е обучаващ значи е вид студент. А по този начин тълкуват нещата та и 99% от висшите органи в моя университет. Аз така разбирам закони. Освен това ти като юрист знаеш, че освен закона за ВО има и Наредба за докторантите и всеки университет си има Вътрешен правилник. Лошото е, че и в Закона и в Наредбата за докторантите  пише много малко за това  как стоят социалните въпроса с българските граждани докторанти редовно обучение. А даже в Наредбата пише следното:
"Чл. 33. (1) Средствата за финансовото и материалното осигуряване на разработваните дисертационни трудове се утвържнават ежегодно от ръководителя на научната организапия по видове разходи - разходи за издръжка на обучението и социално-битови разходи. "
Мисля, че в някой от предишните  ми коментари бях споменала, че всички университети са на автономно управление, и че трябва да се тръгне от Вътрешните разпоредби.
Между другото още не са ми отговорили компетентните хора при мен на този казус.
Аз съм сигурна, че никъде не пише, че щом си докторант нямаш право на тези обещетения.

# 42
  • СОФИЯ
извинявайте че пи6а като гост, но искам да ви кажа че моя колега - във ва6ето положение вече съди Социално министерство за  отказ за изплащане на тази сума. За сега делото е отложено поради неявяване на експерт май от МОН. Ще и кажа за тази тема и дано има какво да ви напи6е. А ако говорим и за други проблеми на докторантите с удоволствие ще се включа

М да, дано се появи и да разкаже.

Здравейте пак момичета и от мен.
Явно е добре да си имаме юрист за консултант.
Лео вени, погледът ми е на юрист професионална деформация Laughing и тълкуването ти според мен не е правилно.
мама Сання точно в тълкуването е проблема. Щом в закона се казва, че университета обучава: а) студенти; б) докторанти; в) специализанти.
Ние как да тълкуваме нещата. Щом човек е там и не влиза в никое друго разпределение, и е обучаващ значи е вид студент. А по този начин тълкуват нещата та и 99% от висшите органи в моя университет. Аз така разбирам закони. Освен това ти като юрист знаеш, че освен закона за ВО има и Наредба за докторантите и всеки университет си има Вътрешен правилник. Лошото е, че и в Закона и в Наредбата за докторантите  пише много малко за това  как стоят социалните въпроса с българските граждани докторанти редовно обучение. А даже в Наредбата пише следното:
"Чл. 33. (1) Средствата за финансовото и материалното осигуряване на разработваните дисертационни трудове се утвържнават ежегодно от ръководителя на научната организапия по видове разходи - разходи за издръжка на обучението и социално-битови разходи. "
Мисля, че в някой от предишните  ми коментари бях споменала, че всички университети са на автономно управление, и че трябва да се тръгне от Вътрешните разпоредби.
Между другото още не са ми отговорили компетентните хора при мен на този казус.
Аз съм сигурна, че никъде не пише, че щом си докторант нямаш право на тези обещетения.

По този въпрос вече си казах мнението. В ЗСПД еднократната помощ е за майки-студентки редовно. В ЗО има легални дефиниции за студент и докторант, съвсем ясно е разписано, че не се припокриват или едното е част от другото.  Ще съм много радостна ако греша, но реалността май не накланя везните в тази посока.

# 43
  • София
Присъединявам се, макар да ставам редовен докторант след 1 месец, дай боже.

Ще подкрепя всичко, ще дойда където кажете и съм готова със зъби и нокти да се боря за правата си.

# 44
Момичета, копирам отговора на моя въпрос:
Уважаема госпожо Маринова, По волята на законодателния орган – Народното събрание на Република България, съгласно чл. 8в. От Закона за семейни помощи за деца, майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Редовен студент не се приравнява към редовен докторант.

Аз получих само устен отказ, но мога и да се опитам да подам документи. Казвам "опитам", защото наистина служителките не приемат документи, които според тях няма да получат одобрение. Проблем ми е, че постоянния ми адрес не е в София и ми е трудно да пътувам с детето.
Ако някоя от вас е от София, нека пробва да подаде.

Общи условия

Активация на акаунт