Трапезата за Бъдни вечер-2

• 47 346
  • 234
  •   1
Отговори
# 165
  • София
питка с късмети
боб чорба
зелеви сърми
зелева салта /кисело зеле/
чесън, орехи, сол, водичка /пасирано/
греяна ракийка
черно вино  Mr. Green
тиквеник
ошав
купа с плодове, чесън, орехи
миналогодишната за настроение

# 166
  • София
за баклавата - по-скоро може да има масло, но не е задължително

# 167
  • Видин
У дома баклавата също се поднася на Коледа,защото я правя само с масло - ако ще е гарга,да е рошава! Simple Smile

А мисля,че корите ,които се продават се правят само с брашно,нишесте, маргарин/евентуално/ и вода.

# 168
  • на пистата
аз не постя,сърмите също са ми с кайма.цяла година пости и баш по працниците пак пости Stop

# 169
Още нещо много лесно, вкусно и малко по-нетрадиционно се сетих - постен пататник. Рецептата е от постната тема, не си спомням кой я беше дал, за което се извинявам. Около 1 кг. картофи се настъргват, разбъркват се с олио, сол, подправки (джоджен, чубрица, черен пипер, гранулиран чесън, кой каквото обича). Разстила се в голяма намазнена тава и се пече, докато се зачерви. Колкото по-тънък е слоят картофи, толкова по-хрупкаво става.

# 170
•   Орехи с чесън и мед
 После всеки потапя по 1 хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави за да избягат болестите.

Бъркоч с чесън, мед и орехи в един съд ли се прави? Питам сериозно, защото обичам кулинарни извращения, но това ми идва в повече.
за да ни ви е "бъркоч" пробвайте да го направите с повечко орехи, чесън и водата от ошава:) лично на мен ми е любимото нещо от вечерята:)

# 171
Дамиии,аз вече почти съм готова за утре.Направих погача със паричка,зелеви сърми,пълнени чушки ,ошав ,бобена салата и другите дребни неща остават за утре.Изгърбих се днес, но си заслужава.Остава прахосмукачката и доброто настроение Simple Smile  Laughing

# 172
  • в провинцията
Днес успях само сармите да направя. За утре ме чакат още:
- салата от чушки с чесън и магданоз
- салата от лютеница с праз
- боб в гърне (ще ври тая нощ)
- царевични зрънца
- ашуре
- баница с локум и ябълки
- питка
- бъркоча с чесън, орехи и мед (не съм правила досега, обаче добре ми звучи)
Смятам да стана по-рано, до обед да съм готова и следобед да поспя.
Весел празник на всички!

# 173
В момента моите чушки с боб се пекат, а мъжът ми подготвя плънката за сармите. Утре ми остава да изпека готовата баница с тиква на Бела и да направя питката разбира се  Simple Smile

# 174
идеи за постни сладки за бъдни вечер имате  ли?да разнообразим да не е само тиквеник и баклава....  bouquet
виж тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374210.msg10253624#msg10253624

моето меню за Бъдни вечер:
1. зелена салата
2. печени чушки, подпровени с чесън и магданоз
3. печен боб
4. постният пататник на Андреа Алба
5. пита по рецептата за постните питки на Карина
6. маслини
7. плодове
8. ядки
9. печена тиква

# 175
  • Германия
И моето меню не е по различно от вашето.

1. Содена питка
2. Зелеви сърми
3. Лозови сърми
4. Боб
5. Постна баница с праз и ориз
6. Жито
7. Щрудел баклава
8. Сушени плодове
9. Портокали, ябълки и други плодове

До сушените плодове слагам орехи, 1 скилидка чесън, и 1 лъжица мед.

# 176
Може ли някой да ми разясни какво е "разядка с орехи и чесън"

# 177
Зеле,ориз и настъргани ядки.(всичко това се запича ) . Аз обикновено го правя с кисело зеле,но може и по желание.

# 178
Може ли някой да ми разясни какво е "разядка с орехи и чесън"
аз го правя сьс смляни орехи, пресован чесьн, супена льжица мед и 1-2 супени льжици вода. става като гьста каша.

# 179
За късметите в питката,аз слагам паричка-за късмет,копче- за спорна работа,бобче-за плодородие и дренче- за здраве.Това го знам от майка ми,а тя от нейната.
 Весели празници на всички! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт