1/
Ние сега завършваме 1-ва градинска група. Иначе за ОДЗ-то като цяло и за яслените групи мога да кажа само добри неща, но нямам база за сравнение с други ясли и градини ... Ние бяхме във ясла "Бонбони", а другата яслена група е "Зайо Байо" - и в двете ясли има повече деца по списъка, на който се разписваме сутрин (по списък от ИГОДГ трябва да са о/о 20 деца, а вътрешния списък е о/о 30+ и за двете ясли, но реално никога не са се събирали повече от 23-25 деца на ден, а зимата о/о 17-19). Иначе персонала е страхотен - по 1 сестра и 1 леля има на смяна като от 11 до 13 часа се събират и 4-те; помагат им в храненето; много ги учат на песни, разказват им приказки; дори и в яслените групи всяка сряда идва педагог и рисуват и лепят по стихчета - в края на годината дават портфолио с творбите на всички деца ... Добри са смята аз и си заслужават ... И в двете групи сме били, когато има сборна група и мисля, че и в "Зайо Байо" е същото. Сестрите са о/о 50-55 годишни, а лелите о/о 30-35 годишни. Винаги са се съобразявали с моите желания за обличане, слагане или не на памперси и др. Яслените групи са на 1-ви етаж - в началото, когато са много нови децата ги извеждат по 2 пъти на терасите, но те са огромни, а през март вече са на двора, като площадките са с гумирано покритие и нови уреди (ние ги купувахме и слагахме), и са точно с/у групите ... Друго ... Не се сещам ... Е, може и нещо да не ви допадне, защото хората сме различни, но като организация и колектив на мен ми харесва.
И 2-рия отговор по зададени въпроси (въпросите са болднати

Пишеш, че сте купували и слагали уреди - какви суми ви събират за поддръжка и екстри извън стандартната такса и допълнителните занимания? - това се гласува от родителската среща -> събирахме по 50 лв.; и всеки месец се дава по 1 лв. за диспансера с вода и се купуват: 1 пакет мокри кърпи; 1 пакет кухненски ролки; 1 пакет носни кърпички, 1 пакет (4 ролки) т. хартия и 1 пакет салфетки (държахме да ги учат, че на масата се сяда със салфетка и да си бършат там ръчичките). В началото трябва да занесеш 6 лигавници (с връзки трябва да са) и носехме по 1 кремче Бочко и 1 течен тоалетен сапун (но само по едно в началото).
Има ли контрол по отношение на това дали се водят болни деца сутрин? - по мой наблюдения се спазва да няма болни деца. Много е важно и ти какво разбираш под това понятие ... ЗабравИ, според мен, че няма да има сополиви - ясно е, че докато си обменят микрофлората ще има такива неща ... Сама ще видиш, че детето ти на 2-рия ден ще е със секрет - оставиш ли го вкъщи на втория ден няма да има сополи, но връщайки се на ясла пак ще се сблъска с другите деца и ще се появят ... Друго важно е да има толеранс и разбиране към кашлиците - имахме едно дете (и сега е в нашата група, но постепенно го израства) с много силна алергична кашлица, дори стигаща до задух ... Помня как се притесняваше майката и ни даваше да четем епикризи от 2 болнични заведения, за това че кашлицата е алергична, а не е от бактериален или вирусен характер ... Та за това е важно вие родителите да си говорите, да се разбирате и да сте толерантни един с друг.
Като майка имаш ли усещане, че учителките обичат децата? - ами много ги обичат и обгрижват Моята (понеже е сега пак най-малка и гушлива) е все в ръцете на госпожата и ми вика вечер: "Махай се тук ще спя!"
А как мина при вас периодът на адаптация? Учителките как помагаха? - периода на адаптация (все пак е различно при различните деца) мина бързо За 3 седмици ходеше пон. и вторник и от сряда вкъщи със сополи ... е, разбрах че така няма да стане и на 4-тата седмица след сряда я оставих сАполива ... Вярно е, че се разболя по-тежко и после 2 седмици не бяхме на ясла, но след това не се дори обърна да ми каже "Чао", толкова й беше писнало вече да е само с мен у дома при положение, че вече знаеше какви игри я чакат там От тогава почти не се е разболявала И моята беше лепка ... Моят съвет: обяснявай по пътя за градината, че я обичаш и вечерта ще я вземеш ..., но влезете ли в групата - без много приказки събуваш обувки и яке, гушкаш я и я предаваш в ръцете на сестрата, а ти по най-бързия начин излизаш ... Колкото повече удължаваш периода на стоенето с теб в групата, толкова повече ще й даваш надежда, че няма да си тръгнеш и съответно толкова повече след като си тръгнеш тя ще страда ... Та с гушкането и обясненията до външната врата, а след това бързо и по същество
Сестрите ще преценят колко време ще трябва да я вземаш на обяд, но аз съм я вземала така само първите 3 дни.
От мен това