фризьорството като професия...Варна?

• 8 146
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,мацки от форума  Hugразхождам се по улиците и накъдето и да се обърна -фризьорски салони и това като изключим по кварталите, и се запитвам-толкова ли е търсено,доходоносно,модерно или повечето са си бачкатори,които са се хванали от няма и къде и знаят,че коса все расте и как всъщност може гордо да носиш титлата фризьор?Бихте ли се хванали и смятате ли,както общо приетото мнение,4е да станеш фризьор си е фасулска работа?Ако има мацки с тази професия тук ще ми е интересно  да прочета те какво мислят!
Поздрави!

# 1
Не съм фризьор, но ще ти кажа какво мисля аз. Фризьорките печелят добре от суетата на жените. Помислете си, колко пъти се замисляте дали да купите ябълки от 2 лева или от 80 стотинки, дали детето ви има нужда от ново палто или може да изкара със старото, дали да купите лекарството изписано от доктора, защото е скъпо. Но почти никоя жена не се замисля дали да даде 40 лева за прическа във фризьорски салон. Така че определено си е на сметка да си фризьор. Peace

# 2
Фризьорството си е доста доходоносна професия в днешно време.Особено ако си добър и имаш собствен салон.Да станеш фризьор си иска талант и умение,но не мисля,че е кой знае колко трудно-знания по други професии изискват доста повече мъка. Mr. GreenКолкото до това дали е престижно-не,но пък си е една напълно нормална работа и ако ти носи парички какво лошо да си фризьор?!Да не говорим,че в днешно време фризьори,бояджии и т.н. често взимат повече пари,отколкото висшисти с престижна работа.
Аз например много си обичам моята фризьорка-хем ме прави красива,хем докато съм в салона така сладко си говорим,че ми е много забавно. Mr. Green

# 3
Фризйорството не е фасулска работа-изисква определени знания и опит.Некадърните такива могат много да ти увредят косата- да я изгорят и опърлят,да я пресушат,разредят,да ти разранят скалпа,да я направят мн.грозна и др.под.Иначе е доходна само за фриз.салони по центъра на града.И повече на празници.Иначе фризйорките са мн.сладкодумни,и във физ.салони можеш да научиш много неща. Grinning

# 4
  • Varna
Абе, трябва да си имаш талант за да си фризьор.
Добър ли си като такъв, ще си печелиш добре и ще те уважават, че и ще те обичат.
А да взема аз да съв фризьор, ама не ми иде от ръки дори и да почна да се уча да постригвам. Не е за всеки и пак повтарям, за да си наистина добър трябва и талант и да си обичаш работата. А аз за късмет от доста време съм при такива момичета. Съжалявам, че едната  напусна салона до нас но ми препоръчаха едно друго момиче, буквално до нашия блок от което съм страшно доволна.

# 5
И аз не съм фризьорка, но открай време знам, че ставам за тая работа, чувствам че ме 'вика' това поприще.
За съжаление не съм за стоене на крак по цял ден, имам разширени вени, иначе досега
да съм се заела! А що се отнася до въпроса ти дали е фасулска - според мен е лесно до един момент, очевидно има нива на майсторство. Ако искаш да се развиваш - поле бол.

# 6
  • София
За да си добър трябва талант, трябва точна ръка и преценка, трябва и да си обичаш работата.
Постоянно има нещо за учене - съчетаване на бои, препарати, нови марки и цветове. Отделно новите тенденции.Трябва да си ималко психолог - да знаеш кой клиент иска тишина и  бърза работа, кой копнее да си говорите. Да умееш да говориш с клиента така, че да не издаваш жълти клюки за другите.  За доходно - като всяка професия. Като направиш име и придобиеш клиентела няма нужда салона да е на централна улица. Постоянните клиенти няма да те изоставят. Много важно е след курсовете в какъв салон и на какъв учител ще попаднеш. Курса - там придобиваш някакви начални познания и документ. После в салона става истинското обучение на практика. При започване на работа трябва да е голям салон с  опитни колеги.
Най-добре е да започнеш като помощник фризьор и постепенно да ти дават все повече самостоятелност. Важно е също ходенето на проф. семинари за продукти. Отделно се печели % от продажбата им.
Пиша го от наблюдения над дъщерята - работи в най-добрия салон в София. Освен клиенти покриват също и много тв. предавания, снимки на корици за списания, фотосесии на манекенки, ревюта. Харесва и работата, ходи с желание и в свободното време се интересува от новости в професията.
А има и др. вид фризьорки - сложи 1 стол и мивка в мазето на блока, купи машинка за подстригване и маа комшиите по 7-8 лв. Така  също се печели - от подстригване, боя, прически с евтини материали.
Забравих - инструментите всеки си купува сам и работи със собствени. Те също не са много евтини и след време трябва да се сменят. В салона има някакви оборотни, но не може да се разчита на тях.
За да вземеш майсторско свидетелство - иска се 3 год. стаж по специалността и се държи платен изпит пред Занаят. камара.
С 2 думи - няма лесно печелене на пари, поне не с тази работа.
Горе някой писа, че не може да стои прав дълго време - може да се насочиш към маникюр, ако имаш умения в рисуването.

# 7
  • София
Не съм фризьор, но ще ти кажа какво мисля аз. Фризьорките печелят добре от суетата на жените. Помислете си, колко пъти се замисляте дали да купите ябълки от 2 лева или от 80 стотинки, дали детето ви има нужда от ново палто или може да изкара със старото, дали да купите лекарството изписано от доктора, защото е скъпо. Но почти никоя жена не се замисля дали да даде 40 лева за прическа във фризьорски салон. Така че определено си е на сметка да си фризьор. Peace
Аз пък познавам доста жени, които ще предпочетат да дадат тези 40 лв. за детето си, а не на фризьорката.

Познавам доста сакати фриьори, всъщност не съм повтаряла познанството си.
Познавам и такива при които е удоволствие да гледаш как се променят клиентките им.

# 8
привет на всички.И аз като половината си мислех че е фасулска работа,затова пръснах сума пари да отворя салон и да изкарам курсовете при най добрите и за това в момента помещението не работи от няколко месеца,а не мога и фризьор да намеря.Не е просто никак,има много тънкости които ги научаваш в последствие.Не е като да ходиш на фризьор.Специално за фризьорството трябва да се практикува с желание,а не за пари,иначе пари има много в този занаят,но станахме много и на гъсто LaughingЗа да станеш добър ти трябват поне 5 години стаж,не по малко.Ако си решила успех Peace

# 9
  • София
Аз пък познавам доста жени, които ще предпочетат да дадат тези 40 лв. за детето си, а не на фризьорката.
Всички мои познати първо ще дадат пари за храна и лекарство, после за прическа.
Явно кризата вече се усеща и при средните салони - днес видях промоция - маникюр+педикюр за 22 лв.
Имаше и комбинирано предложение - подстригване + друго - пак за ниска цена.
Жени, съжалявам, че така се е получило при тебе.
Винаги казвам - първо поработи в салон и след това помисли искаш ли да имаш свой или предпочиташ да работиш на заплата и %.
Пробвай да дадеш местата под наем. Така те ще мислят за всичко.

# 10
а за Варна къде са най-добрите курсове?Годините от зна4ение ли са?

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 20:47 от summer_venus

# 11
За Варна.... знам ли ,няма ли представител на Капанов,няма да е самия той,но все пак е нещо.Лошото е че се сетих късно да поработя другаде и след това в моя салон,а пък и в един момент ти е по на сметка да работиш за друг от колкото да държиш такъв,разходите са големи.Права си Аisha трябваше да се поработи другаде,защото и освен всичко този занаят се краде.Давам ги под наем,ама пак няма,на нашата улица са 5 салона Joy

# 12
  • София
Жени, не целия под наем, а наем на отделен стол. В София са между 200 и 500 лв на място.
Дъщерята си знае - има 3 год. да краде занаята. Ако иска да вземе място под наем или да правим салон - след 09.2011 г. Тя ще си реши как да бъде. Аз просто искам да може да се издържа сама, да не разчита на мъжа си. Каквото мога ще помогна.
За курсове във Варна - не знам. Но повечето известни соф. салони дават франчайзинг за градовете. Първо караш курс при тях и после помагат в разработването. Вижте и на сайта и на Капанов, и на  Арлет. Angel face май имат франч. за Варна. Влезте в сайтовете им и търсете на сътрудничество, обучение.

Общи условия

Активация на акаунт