Коледната украса ...

• 43 199
  • 224
  •   1
Отговори
# 15
jullianna
не съм чак толкова малоумна, нямам нужда от допълнителни разяснения, благодаря.И принципно чета.
Попита защо, а аз ти отговорих.
Аз лично - не, но родителите ми живеят в голяма, хубава къща и никога не я украсяват отвън.
Просто нещата са въпрос на вкус.Някои хора предпочитат стилните и изчистени неща - например една голяма елха с 50 еднакви играчки.Без всевъзможни светещи чудеса.
Та като събереш тези, които не могат да си позволят лампи и тези на които просто греещите къщи не са им по вкуса, нещата се получават.
Ето за това не всички къщи мигат.

Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 18:49 от Карамел`

# 16
  • Beyond the Frontiers
jullianna, не се ядосвай.
Разбирам, какво имаш в предвид. Аз лично обожавам празничното настроение, украсата, дори и в дребен детайл. В това отношение в Германия и Австрия е просто приказка. Още в началото на ноември се слага украсата, в средата на ноември отварят Коледните пазари, дъх на греяно вино и наденички Mr. Green Mr. Green Най-хубавото е ,че тези пазари не са заринати с китайски ментета, а ръчно изработени дървени и стъклени украшения и играчки. Изтекоха ми очите.
На прозорците поставят от Коледните свещници и ги палят вечерно време, просто приказка....

Между другото аз вече започнах и с покупките и с украсата. Сложих на прозореца от мигащите лампички, подготвих коледния венец, извадих изкуствената елха и играчките. Малкият два часа си игра с тях и украсява елхата  Mr. Green. Само възгласите, които издаваше ми стигат  Grinning Grinning Grinning Heart Eyes

# 17
Първа опция.
Мисля, че не е толкова въпрос на пари,а просто да си надигнеш главата. Всяка коледа и нова годинасе измуявам от количествата храна и алкохол,които се купуват. Същевременно обикновени лампички на Илиенци струват 2 лв ( миналата коледа), 10 малки едноцветни топки- 1.50лв, средно голяма изкуствена елха- по малко от 20 лв, 2.5м панделка- по малко от 2 лв и т.н.. Всяка година да даваш по 10-15лв, което е по малко от бутилка уиски, за 3 години ще си отрупаш къщата. Разбира се,има и много по скъпи играчки и украса.
Като цяло ми прави впечатление, че окото ни е свикнало на мръсотия, безпорядък, счупено, грозно. Не е въпрос на пари, въпрос на възприятия е. Нищо не ти струва да си сложиш въжета за простиране на терасата така че да не се виждат,вместо да ги забиеш накриво,да си опънеш макаричка към най близкото дърво и да си провисиш натуриите. Ама на...

# 18
  • София
Обожавам.....  Laughing

Когато нямахме най-много (около1997-ма) правих украса сама. Увих орехи във фолио (един май още стои), гирлянди от изостанали гланцови блокчета....
Искам да кажа, че не всичко е пари приятелю. Не всичко е пари  Laughing

Peace

Лист бяла хартия, ножица, малко фантазия и вече ще има
снежинки по стъклата ...  Hug

# 19
харесвам много коледната украса! у дома държа най-вече да има коледно дръвче. докато бях сама минаваше и само с клонка от елха. откакто съм тук имаме едно малко коледно дръвче, пластмасово и с полепена готова украса, но пък го вадя от прахта и си го редя всяка година по сентиментални причини. иначе украсявам и с украси правени от мен - висящи снежинки от хартия и с купени джунджурии. Всяка година поставям и венец на вратата и макар първата година да се поочудих дали пък не е прекалено, гледам че и съседите, започнаха да си окачат венец на вратите. Тук е прието и да се прави пресепе, пресъздаване на светото семейство и ми хареса, та и аз си правя.
Най-много се радвам обаче на уличната украса, нещо ми грейва в сърчицето, като видя грейналите от украси илици и магазини. Надявам се да не премахнат с решение на европейския съд коледните украси, така както се реши да премахнат разпятието от училищата, че дразнело някой си.....абе...както е тръгнало да си украсяваме сега и да си позим християнските традиции, казам аз. Иначе и аз съм украсявала коледното дърво като малка с орехи, увити в хартия, памук за сняг и гирлянди нарязани от цветни хартии и много хубаво си беше, дори и да бяхме бедни и Коледата да я наричахме Бъдни вечер, за да не звучи противно на забраните на режима.
Да си пожелаем една Светла Коледа  Peace

# 20
Аз обичам мигащите лампички.
Много обичам да си правя и сама коледна украса, вероятно от списания или в интернет тази година също ще видя нещо да направя.
Изобщо с коледната украса се създава едно усещане за празник, друг е въпроса тази година какъв празник ще е, но още по-тъпо ще е да не сложа и украса.

# 21
Обожавам! Simple Smile

# 22
Аз не познавам такива хора, които могат да си го позволят и да не го правят.
По-често хората не купуват украса точно от мизерия.
На мен лично вече започва да ми писва от тези ми ти коледни украси, примамливо блестящи още от края на октомври в магазините.
Такава пренаситеност има от тях на пазара, че очите ми се напълват с гледки още преди да е започнал адвента, а какво да говори за самия празник.
Моето жилище не позволява претрупаната украса, дори една елха ми идва в повече, защото наистина не знам къде да я сложа, за да не ни се пречка.
Преди две години решихме проблема с една елхичка-джудже- изкуствена и дребни украси тук-таме, където е възможно по шкафове и прозорци. Но ето, че вече ми омръзнаха тези украси и сигурно ще запълня колекцията с нещо ново, а дори и да не си купя, със сигурност ще ми подарят я някой елен с червен нос, я някой Дядо Коледа-свещник. До Нова година със сигурност вече ще ми се повдига от гледката на ангелчета, звезди, клонки, топки и всякакви джунджурийки и освен всичко останало ще се чудя после в кой шкаф да ги навра до другата Коледа. Не знам навремето как празнувахме всяка Нова Година с едни и същи играчки, които успяваха да ни стоплят сърцето. Мисля, че ключът към отговора на въпроса( без да смятаме мизерстващите) е прекаленото изобилие...

# 23
Айде сега, колко кризи сме видели в България! Та хиперивфлация, та виденова зима, та какво ли не, режими на тока и т.н. Винаги сме украсявали вкъщи, колкото и да не е било до празник. Нашите винаги са се опитвали да направят дома уютен и празничен. Grinning

# 24
За мен Коледа без украса не е истинска Коледа. И въпросът не е толкова в парите, а в нагласата на човек. Искам да споделя една моя идея за украса, евтина, за някой ще звучи кичозно, но е страшно ефектна. Правих я много години подред, после дойдоха светещите гирлянди и спрях. Но тази зима мисля да зарадвам порасналите ми деца отново с нея. Вземат се два,три пакета памук от аптеката, бяла макара и игла. И се започва нанизване на малки пухкави парченца от памука през 10-тина см. Правят се с дължина колкото е остъклената част на прозореца. Дантеленото/воаленото перде в случая се сваля. И се спускат множество такива пухкави гирлянди, така че да се покрие цялото стъкло. Вечер, като се включи осветлението е страхотно поне за мен и децата ми. Една година сложих и на вратите на детската и хола, ама от всяко движение на въздуха се почваше едно лепене на памучета по дрехите, та се наложи да ги лепя с тиксо към касите на вратите и повече на вратите не сложих. А памука има и втора употреба след това - за шаренето на великденските яйца.

# 25
  • Страната на приказките
По темата - да, много обичам коледната украса! Придава неповторимо настроение, всички у дома очакват с нетърпение този празник, защото е хубаво! Украсяваме в началото на декември, навсякъде, във входното антре слагаме богата украса, за да те грабне настроението още от вратата. И аз слагам украса в тоалетната, мислех си, че съм единствена   bye Simple Smile Слагам едно малко снежно човече на контейнерчето за течен сапун, от онези, дето сядат и им висят крачетата надолу. Nature Snowman Имам къщичка, в която паля чаена свещичка и прозорчетата й светят. Увивам един дебел, богат гирлянд само с червени лампички и опасвам гардероба отгоре. Елхата ми е изкуствена, на истинските бодличките окапват много бързо. Винаги застилам крачетата на елхата и под нея с памук (имам си едно пакетче, което си прибирам и ползвам отново), така, че да изглежда като преспи. Там нареждам разни лакомства и украшения, а на самия празник - подаръците. Слагам по един основен подарък и увивам и други по-ежедневни неща, които са необходими, но в празнична хартия и панделка създават настроение и нетърпение да ги разгънеш - примерно дезодорант, шампоан, такива неща. Но това мисля, че няма общо с кризата и недостига, всичко е въпрос на желание - кой както си го направи.   Hug

# 26
Първа опция.
Всяка година подменям инвентара дет се казва!
Вчера се прибрах с 6 нови топки в различни цветове.
Украсяваме две елхи у дома - една голяма в салона и една малка в детската стая.
Венец на входната врата, лампички, спрейове, режем с щерката от гланцови блокчета снежинки и ги лепим по прозорците и т.н..

# 27
  • Varna
Задължително се украсява у нас.
Дори аз да се офлянквам и се позабавя и мъжорята почват да недоволстват.
И винаги ново украшение всяка година. Знам, че такова е поверието. Абе, вдига тонуса тази украса. smile3521
Едната елха във хола, другата във стаята на Змея. Във неговата стая елхичката е малка ама той настоява да има и там Laughing Е във баните не съм се сещала да сложа нЯщУ, ама що да не метна и там Grinning Иначе и коридорите ми са накичени. Абе да има настроение бееееййй newsm47 Но дори и да съм била съвсем сама, винаги ми е подредено за Коледа. Дава ми надежда тази украса за по добри дни.

# 28
  • София /Абсурдистан
Първа опция разбира се  Peace
Всяка година купувам по няколко коледни джунджурийки, обичам да ми е празнично и светло. То сега като сме в криза, да ходим да се бесим ли, хайде холан, в БГ винаги сме си били в криза, не сме излизали от нея.
Слагам и коледен венец, но от вътрешната страна на вратата, ха познайте защо Mr. Green
Тъкмо ме подсетихте да вадя вече кашоните с лъскавите джиджавки.
Благородно завиждам на всички, които живеят в къща и имат елхичка или борче в двора.

# 29
Обожавам я.
Плакала съм в бедни години, когато не съм имала възможността да я направя така, както ми се иска.
А лампичките са задължителни. Понякога просто гася останалото осветление и седя на тихо и мигащо.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт