Торта Добуш

  • 132 176
  • 604
  •   1
Отговори
# 480
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 993
Мисля, че утре ако залеете блатовете ще е по сочна на 31-ви. Ако престои още един ден вече изсъхва - поне аз стигнах до този извод.

# 481
  • Бургас
  • Мнения: 133
Mоже и да сгреших ....но тортата е сглобена.7 блата.доза и половина крем.Сглобих я в тавичката в която е пекох-падащите дъна.Двата блата стърчат отгоре и затова сложих една лента хартия за печене.Дано успея да я махна,без да развалям фасона на тортата.Крема е прекрасен.Хапнах 2-3 лъжици.Снимки ,може би на първи януари-догодина Laughing
Благодаря за рецептата!!!!!!!!!!  bouquet

# 482
  • Мнения: 2 126
И аз опекох блатовете - 6 ги направих в 26 см тавичка.Утре ще творя по крема и украсата,ще ми се да не е само орехи и крем отгоре...ще мисля newsm78

Кики,дано да ви е вкусна тортичката.Весел празник и на теб!

# 483
  • Мнения: 32
Съжалявам, че моята торта замина преди да успея да я снимам, но при първа възможност ще я направя отново. Изчезна толкова бързо, че успях да се класирам с едно много малко парче. Пиша рецептата, защото се различава от тази на първата страница.

Торта "Добуш"

Тесто:
Масло с големината на малко яйце се разбива с 4 равни супени лъжици пудра захар. Прибавят се едно по едно 2  яйца, 1 ч.л. амонячна сода /разтваряме я в малко лимонов сок/. Брашно до меко тесто, ставащо за разточване. Тестото се разделя на 4-5 топчета в зависимост от големината която желаете. Разточат се на кори, които се пекат до розово. Внимавайте, стават много бързо!
Охлаждате, като не се притеснявате, че корите стават твърдички.

Крем:

4 яйца слагам в млековара, заедно с  чаша и половина захар. Слагам на котлона и започвам да разбивам с миксера. От топлината сместта увеличава многократно обема си и побелява. Почти ми се напълва млековара. Внимателно изсипвам в купа и оставям да се охлади. Тъй като съм махнала тапичката на млековара за да не пищи, внимавайте при изливането да не изтече и от водата на млековара.
Разбива се 250 гр. масло с 3 с.л. какао и бавно лъжица по лъжица се добавя от сварената смес. Става уникално вкусен крем, който е известен като крем за "плезири".
Оставяте настрани една кора. Тази кора се нарязва на парчета - триъгълници, всяко от които е намазано с карамел. Карамела си го правите стандартно.
Сглобявате тортата. Намазвате добре отстрани и заглаждате. Карамелените корички слагате леко полегнали върху тортата. Може да шприцовате розички от крема, за да подпрете парчетата. Оставете поне една нощ, за да поеме.

Надявам се, че звучи разбрано. Ако има въпроси с радост ще отговоря.

# 484
  • Мнения: 2 126
Moята торта вече е готова:

Покрих я с крокан и украсих със сметана от флакон,която май ще се окаже грешка.Даноо се задържи,че докато украсявах ,ми се струваше че вече направеното леко се свличаше.Но както и да е....

# 485
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Момичета, много ви благодаря , че сте отговаряли на въпросите вместо мен Hug.

KIKI_nik , силно се надявам, че няма да ти е суха тортичката - след като си сложила доза и половина крем, най- вероятно всичко ще е ок Hug.Дано да ви хареса Praynig.

slon4ik1 , много вкусно звучи и твоята тортичка Hug.

Дес , красота!!!Дано се задържи украсата Hug.У дома само с орехи я поръсваме, но като видях твоята и ми се прииска и аз някой път да я направя такава красива Wink.

# 486
  • Мнения: 9
Поздравления за темата!!!Мама правеше същата торта.Голяма вкусотия.Даже цялото семейство участваше в правенето.Тя обаче правеше и захарен сироп, като поливаше всеки от блатовете преди да сложи крема.Така тортата ставаше много сочна, пък и беше готова само след три-четири часа престои в хладилника.

# 487
  • Бургас
  • Мнения: 133
Аелис,много ми хареса,снощи не издържах.Рекох си ще резна едно парче уж за внучето Laughingче и аз да я вкусам.
Прекрасна торта,просто нямам думи.Единствено ще ти кажа-благодаря за рецептата.
Ще я снимам макар и почти половина.Иначе доста висока-7 блата.
Хайде весела и щастлива Новогодишна нощ!!!!

# 488
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
KIKI_nik , много се радвам, че ти е харесала тортата - и на мен ми е много любима Hug.То тази година друга направих, че снощи бях на работа и се ориентирах към по- кратка за изпълнение рецепта Wink.

mimmzy, не съм събрала смелост още да пробвам да сиропирам блатовете Rolling Eyes.Не се съмнявам, че и така ще е страхотно вкусна Hug.

Весело посрещане на Новата година!!!

# 489
  • Луната ни пази
  • Мнения: 3 008
Аз вече трета година правя тази торта за Нова година!
Аелис, мога само да ти благодаря от сърце за споделената рецепта!  Hug

# 490
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Честита нова година!!!

Meg Noav, много се радвам, че така ви е харесала тортата Hug.Комплимент е за мен, че избирате нея за новогодишната ви трапеза Hug!

# 491
  • Бургас
  • Мнения: 133
Честита Нова година!!!
Тортата се хареса от всички Grinning Днес почерпих и приятели...те също много я харесаха.Та и рецептата им дадох.
Една снимка -последно парченце,малко безформено

# 492
  • Мнения: 2 126
Дес , красота!!!Дано се задържи украсата Hug.У дома само с орехи я поръсваме, но като видях твоята и ми се прииска и аз някой път да я направя такава красива Wink.
Охх мани ooooh! Цялата сметана която видяхте на снимката се беше стопила и красотата на тортата ми заедно с нея.Направо ми уби настроението като я видях Outta Joint Но така е,нека ми е за урок.Гледам че са я започнали домашните,аз ще го направя със следобедното кафе.
Крокан на тази торта стои много добре,Аелис пробвай Hug

# 493
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
 KIKI_nik, парченцето изглежда екстра, дояде ми се Flutter.

 Дес, много е неприятно, че не се е задържала украсата Sad.Като се позамисля, вярно че много ще й отива крокан Wink.

# 494
  • Мнения: 11
благодаря за споделената рецепта аз използвах само крема и направих бисквитена торта-харесани надявам се скоро да я направя изцяло и по твоята рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт