Торта Добуш

• 132 203
  • 604
  •   1
Отговори
# 75
  • София
И аз да се включа за тортата. Моята свекърва я прави много вкусна, но напоследък я прави по лесния вариант с бисквити. А иначе тази торта в нашя край (Видинския) се казва Баница на ветър. Нямам представа защо, но е много смешно!

# 76
............. Моята свекърва я прави много вкусна, но напоследък я прави по лесния вариант с бисквити.

Margafuci, а какви бисквити използва? За пръв път чувам, че става и с бисквити. И майка я прави, по-различна е от тази на Аелис, но никога с бисквити. А мързеливите варианти хич не са за изпускане!  bouquet

# 77
Свекървата на моя приятелка прави торта Добуш, става просто невероятна. Миналата година я правих и аз за пръв път. Голяма играчка е, но наистина си заслужава. За коледа може да я спретна.

# 78
Здравейте!Аз също приготвям същата торта и съм я записала,като'Добуш'.За мен е лесна и вкусна.Излизат ми 8 блата,които поливам леко с компот,изчаквам малко и тогава сипвам крема.на другия ден е страхотна.

# 79
  • София
Лабрекс, прави я с обикновени бисквити с масло и същия крем от тортата. Става бисквитена торта с домашен крем ванилия. Не е същото като с истинските блатове, но пак е вкусна!

# 80
Как разточвате блатовете така,че да станат еднакви по диаметър ,използвате шаблон и изрязвате или по някакъв друг начин?  newsm78

# 81
Здравейте. Върнахте ме в детството с тази Добуш торта  Simple Smile Баба ми я правеше за всеки по-тържествен случай в семейството. Имам спомен че всички близки я намираха за ужасно вкусна. Както и аз самата. Спомням си че трябваше да преседи едно денонощие за да попие крема. Но това рядко се случваше - изяждахме я дълго преди това. Simple Smile

# 82
  • Пазарджик/Лондон
Margafuci , и моята свекърва я прави с бисквити, но не е същото, става си като бисквитена торта, макар че крема наистина е хубав Wink.Вкусна е, вярно е, но друго си е с блатове Hug.

evak , радвам се, че тортата за теб не е новост, ще ти е по-лесно да я направиш, след като вече знаеш какво те очаква Hug.

helena* , точно същата рецепта ли ползваш?Аз не смея да сиропирам блатовете, но ако кажеш, че така е по- добре, ще пробвам следващият път Wink.

ива , моите блатове, въпреки че ги измервах с дъното на откопчаваща се форма, не станаха съвсем еднакви, то си личи и на снимката Embarassed.Но тортата пак изглеждаше добре, е , не беше красива като на Блонди де Heart Eyes.Може да използваш нещо за мярка - изрязан кръг от пекарска хартия например.Дано някой по- голям специалист по блатовете да се изкаже Wink.

petia123 , правилно си спомняш, нашата баба ни е казала 1 нощ/ 12 часа/, не денонощие, но те и толкова не изчакват ooooh!.

# 83
И аз направих тортата в понеделник. Консумирахме я в сряда Simple Smile Благодаря на Аелис за рецептата.
Аз обаче направих една промяна в крема - сложих 6 суп.л.брашно и 1.5 ч.ч.захар. Исках по-твърд да стане крема, тъй като я покривах със захарно тесто и не исках да се разпадне Simple Smile На 6 блата разделих тестото. Точих ги върху хартия за печене и така ги пекох. Още горещи ги изрязвах във формата на кръг. Тъй като доста изрезки се получиха, от по-големите направих още един блат, т.е. 7 блата се получиха. Целият крем го разпределих между блатовете, а тортата я замазах от страни и отгоре с масло+смлените изрезки от блатовете.
Определено пак ще я направя скоро, защото много бързо става, само се чудя дали да не направя доза и половина крем другия път.
Снимка не знам дали да сложа, тъй като от нея не си личи изобщо, че това е торта "Добуш"  Laughing

# 84
Сложи, сложи, особено ако имаш разрез, пък и да нямаш  Wink
Защо мислиш за доза и половина крем, с повече по- добре ли смяташ, че ще е?
Събирам аз впечатления, че като се метна, другата седмица, може би, да ползвам ноу хау на готово  Simple Smile

# 85
Ще взема да си я напрявя тази торта за Коледа. Трябва да изровя на баба рецептата. Това което си спомням е че блатовете ставаха хрупкави, ронливи и крема попиваше в тях и след това ставаха мекички. Също така си спомням че крема не беше много гъст, за да попива по-лесно. Баба я правеше в дълбока тава /не в поднос/ пак за да може да попие хубаво крема. Но не помня да е слагала масло  Thinking

# 86
Ето я:
За съжаление разрез нямам, защото беше за именния ден на племенницата и хич не ми дойде на акъла да я снимам като я резнем.
Леко суха ми беше, може би защото сложих повече брашно в крема и за това мисля да пробвам с повече крем другия път и да видя как ще е Simple Smile

# 87
Аз също я спретнах днес  Wink
Да видим утре какво ще е положението  Peace

# 88
  • Пазарджик/Лондон
Катя (Сливен) , тортата ти е много красива Hug.И на теб малко суха ти се е сторила, май наистина ще трябва да се увеличава количеството на крема newsm78.

petia123 , точно такива стават блатовете, същата торта е Hug.Ако намериш рецептата би ли я сверила с моята?

PolitYy , да кажеш утре дали ви е харесала , на вкус е супер, дори и когато се получи леко суха Wink.

Интересно - на нашата баба никога не е суха тортата, но тя я прави и само с 4 блата, да не би това да е проблема, че с повече блатове я правим newsm78.За Нова година ще я направя отново, но с 4 блата, най- много 5, а и ще я питам каква може да е причината да става малко по- суха от нейната newsm78.

# 89
  • DE
Запалих се и аз по тази торта "Добуш"  и като се рових из моите стари тетрадки намерих една рецепта.
Написала сам със заглавие "От сладкарския"и вече не си спомням от кого е.
1ч.ч захар
4 яйца
4 с.л свинска мас
1 амон.сода
Брашно колкото поеме.
Тестото е за 5 блата.
Крема е почти като на Аелис.
ЗаЩто с амон.сода и мас са я правили незнам.
Мисля си че рецептата е стара и така са  правили тортата  навремето по сладк.цехове.
Но рецептата на Аелис сте пробвам по нова година.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт