Торта Добуш

  • 132 214
  • 604
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: X
alys , много интересна рецепта Hug.

Аелис, малко редактирах (добавих диаметъра на тавата, в която пека). Много се чудих дали да пиша в темата ти, но реших да споделя начина на приготвяне на крема, тъй като продуктите са почти еднакви (въпрос на вкус е дали ще е повече кремът, дали ще е по-сладък и т.н.). Също така интересно е сиропирането - не е със сироп или компот, а с  прясно мляко (не е нужно да е сладко, защото захарта в крема е доста). Може ли един въпрос - когато правиш блатовете за твоята торта, содата с брашното ли я слагаш или няма значение?

# 391
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
alys , да , содата я слагам при брашното Wink.

# 392
  • Мнения: 180
О, като ви четoх онзи ден (скоро не влизах в темата) много ми се прияде и днес си я врътнах. Утре ще я щтракна и ще ви я покажа. Крема ми стана малко по-гъст, а блатовете 6 и много по-тънки от предния път. Дано не стане суха. Simple Smile

# 393
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
puhytu , очаквам снимката Hug.Не вярвам да ти стане суха - ти си и хванала цаката Wink.

# 394
  • Мнения: 180
Ох, тортата стана супер вкусна!!  newsm53 http://prikachi.com/images/379/2863379Y.jpg
                                                                         http://prikachi.com/images/381/2863381M.jpg
Снимките са много размазани ама това не е важно, важното е че е в хладилника и е много вкусна!!! Поздрави! Hug

# 395
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Страхотно изглежда - като вкусна домашно приготвена торта Hug.Дояде ми се Flutter.

# 396
  • Мнения: 180
Аелис, такава торта ми направи моята свекърва ( Бог да я прости), когато дойдох да живея тук където съм сега. Уникална. Гледах я как я прави и всичко беше на око. Но тогава и през ум не ми мина,че ще мога да готвя и че ще ме влече,за да запиша рецептата. Сега много се радвам, че сподели твоята, за да ядем отново тази толкова вкусна торта с дъх на ванилия и масло  Crazyкаквато не бях и опитвала преди. И най-вече ,че не е трудна и успешно си я правя вече няколко пъти:)  bouquet  bouquet  bouquet

Редактирам: Стоплих на малкия едно парченце, но остана мъничко и установих, че леко топличка ( не току що извадена от хладилника) е още по-вкусна...крема омеква и е ммм Crazy

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 20:17 от puhytu

# 397
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
puhytu , на мен за първи път ми я приготви бабата на съпругът ми - и тя  всичко на око правеше, за всеки семеен празник с нетърпение очаквахме " тортата на баба Ленче".Когато я помолих за рецептата тя доста трудно дозира нещата, че нали "на око" ги прави, то затова и в един по- късен етап започнах  да правя тортата с доза и половина крем.
Наистина това е една много вкусна домашна торта, дори и съпругът ми си взима второ парче от нея, а той не е много - много по сладкото.

За затоплянето - не бях се сетила, следващият път като я правим ще затопля едно парченце, да пробвам Wink.

# 398
# 399
  • Варна
  • Мнения: 435
Здравейте, и аз скоро правих тази страхотна торта, но по рецепта, малко по-различна от тази на 1- ва стр., особено крема. Моята рецепта ми я даде свекървата, а тя я има от една баба, така че и тя е достаааа отлежала в годините. От нея свекърва ми докарва 10 пити, и си прави две торти с по 5 пити. Рецептата за тестото е почти същата, но с амонячна сода, но крема е по-различен. От моя пръв опит аз докарах 7 пити, но установих след печенето че може ощееее по-тънки да ги правя, та да ги докарам до десет. Днес ще я правя пак, да видим дали ще се получи. Като за пръв път стана перфектна.

Ето снимки:
http://picasaweb.google.com/malvina160408/2011_01_14?authkey=Gv1 … RgCJXH9rDCiYOZQw#
А тук вече разрязана:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=610415&l=435b4267f7&am … d=100000282336805

# 400
  • Мнения: X
А като се правят блатовете с амонячна сода, после изчезва ли дъхът на сода? Имам две рецепти, като едната е с амонячна сода, а другата със сода бикарбонат. И още нещо - амонячната сода разтваря ли се в нещо, преди да се сложи или с брашното се слага?

# 401
  • Мнения: 1 111
и аз имам спомен ,от един злополучен кекс,че тази амонячна сода мирише...

# 402
  • Варна
  • Мнения: 435
А като се правят блатовете с амонячна сода, после изчезва ли дъхът на сода? Имам две рецепти, като едната е с амонячна сода, а другата със сода бикарбонат. И още нещо - амонячната сода разтваря ли се в нещо, преди да се сложи или с брашното се слага?

Не, аз не съм усетила никакъв аромат на амонячна сода. Записките са ми в къщи, по спомен я разтворих в малко оцет, но дали имаше и нещо друго ще пиша като се прибера. Мисля че и по-назад в темата някой каза че я е правил с амонячна. ooooh!

# 403
  • под тепетата
  • Мнения: 11 169
Да,не мирише. Блатовете преди изпичане се набоцкват с вилица, за да не се навдигнат много.Изпичат се бързо. В моят вариант към сварения и изстинал крем се добавят и избитите на сняг  белтъци, така тортата става сочна. Пропорциите бяха малко по-различни и големи и тортата ставаше огромна / крема с 2л мляко /, не че ни се опираше  Mr. Green У нас е известна под името "Тортата на леля Тана "
 Както и да я направите, няма да сгрешите   bouquet

# 404
  • Варна
  • Мнения: 435
Преди малко приключих с блатовете и този път изкарах 10 пити без проблем. Утре ще я мажа с крема  Peace Амонячната сода разтворих само в малко оцет, не съм дупкала питите с вилица, станаха много тънки и крехки, каквото беше целта. Party Party Party

Общи условия

Активация на акаунт