Торта Добуш

  • 132 214
  • 604
  •   1
Отговори
# 375
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
4 супени лъжици брашно с връх.Но тъй като се прави с доза и половина крем - стават 6 супени лъжици брашно с връх.То аз все напомням да се прави повечко крем, че се страхувам да не ви се получи суха Rolling Eyes.
Успех с рецептата и дано ви хареса Hug.

# 376
  • Мнения: 1 111
"с връх" в смисъл препълнени , а не да гребнеш брашно с върха на лъжицата Peace

# 377
  • Мнения: 1 111
хайде да докладвам и аз
замесих тестото и оформих блатове според тавичките ми, излязоха ми само четири /но в последствие се оказаха достатъчни/


ето така ги изчаках да се зачервят, което на моята конверторна фурна ми отне 15-ина минути, а не 7-8 минути,както пишете....така ли трябва да са зачервени или по-слабо? newsm78



тортата,която заливах с крем в тавата,тъй като се оказа,че нямам толкова голям поднос






# 378
  • Мнения: 1 111
разрязахме тортата,която беше преседяла около 20-ина часа,беше суховата, на места блатовете дори бяха леко твърди,като обикновени бисквити...вкусът на тортата също ми се доближава до бисквитен блат...Кремът беше попил изцяло,въпреки,че според мен,сложих доста крем,но явно не...

като цяло ми допадна тортата,но аз явно не се справих от първия път,защото се получи сухичка,но с кафенце върви
ако блатовете не се препичат чак до такова зачервяване дали ще е по-мекичка тортата

остана ми крем, какво мога да го направя

# 379
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
tuly , след като ти е останал крем значи не си слагала достатъчно между блатовете - на няколко места, включително и в началото, в първият пост съм записала, че блатовете поемат много крем и ако е малко, го поемат целия , в резултат на което тортата става сухичка.Ръбчетата на блатовете са малко по- тъмни отколкото трябва, може и малко да си ги препекла, но не ми се виждат чак толкова препечени - те са си такива, твърди след изпичането, като голяма бисквита, но ако се сложи достатъчно крем омекват и след 12 часа са съвсем мекички.Другото за което се сещам - като че ли малко по- тънки са ти станали блатовете от моите, може и затова да са по- тъмни ръбчетата newsm78.Иначе тортата ти изглежда точно като моята, съжалявам , че ти се е получила сухичка Sad.

За крема - може така да го хапнете, той е много вкусен - поръси с малко орехи и шоколадови пръчици - за това се сещам.То на мен крем не ми остава и затова не съм се чудила какво да го правя newsm78.

# 380
  • Мнения: 1 111
при следващата проба ще гледам да сложа още повече крем,въпреки че както казах по-горе - и сега ми се струва че сложих доста, именно защото четох в предните постове,че трябва да се слага богато от крема,че тортичката е от "жадните" Laughing
но сега поне имам база за сравнение и следващия път ще знам

# 381
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
О, за тази торта трябва страшно много крем, дори и да ти се струва че си сложила достатъчно, блатовете ги изпиват за отрицателно време и накрая тортата става суха.
Казвам го от личен опит, защото и на мен ми остана малко крем , а трябваше да го сложа и него, не че ми стана суха, но си беше баш на границата, с повече крем щеше да е по добре, и пак не колкото ми харесва на мен Peace

# 382
  • Мнения: 1 111
а има ли възможност блатовете да се намажат с крем,да се поизчака да попият малко, отново да се намажат с останалия крем и после чак да се редят един върху друг newsm78

# 383
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
а има ли възможност блатовете да се намажат с крем,да се поизчака да попият малко, отново да се намажат с останалия крем и после чак да се редят един върху друг newsm78

Аз не бих се пробвала, защото като е напоен блатът, после при пренасянето му до тортата може и да се разпадне, но нека и Аелис да каже Peace

# 384
  • Мнения: 22 867

Според мен най-добре става в тортена форма да се събира тортата. Слагаш блат, наливаш повече крем, пак блат и така до края. Хем блатовете си поемат кремче, хем тортичката става добре оформена, като се махне  борда на формата. Това от моя опит, може да има и друг начин, пък и въпрос на вкус.

Ето това имам предвид Peace

# 385
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
labrex , права си за външният вид - по - хубава е тортичката, наредена във форма, а и наистина може обилно да се залее с крем, без да се разтича.

tuly , подкрепям мнението на Lindita - леко ще омекнат блатовете и ще се разчупят при сглобяването.По- удачно е във форма да пробваш, както е описала Лабрекс.

# 386
  • Мнения: 1 111
ми то аз такава идея имах,понеже видях от Лабрекс, да си я сложа в тортената форма,но блатовете ми се оказаха големи за формата,че затова преминах към тавата...там също сипах крем и отстрани,то се вижда на снимката...но да се повторя пак-другият път ще сипвам повече върху блатовете и ще си разточа по-тънки блатове,за да се съберат във формата ми

# 387
  • Мнения: X
 Вкъщи правя подобна торта, но не е Добуш.
 Когато правя крема, отначалото още отделям белтъците и жълтъците. Белтъците разбивам на твърд сняг с лъжичка захар. Когато кремът е готов и поохладен, прибавям с леко разбъркване белтъчния сняг. Продуктите за крема и начина на приготвяне: 700 мл прясно мляко, 4 яйца (белтъците се отделят), 6 с.л. брашно, което е около 120 г, 270 г захар, защото обичаме много сладки торти, 125 г масло и 1 пакет ванилия или ванилена захар. Смесвам по същия начин, както е описала Аелис в нейната рецепта, но без 4-те белтъка. Накрая прибавям и белтъчния сняг (както вече писах, когато кремът е поохладен).
Другата разлика е в блатовете. Правя ги с яйца, захар и брашно (на 1 яйце слагам 20 г брашно и 30 г захар; за три блата правя обща смес от 6-7 яйца). Успешни блатове се получават, когато яйцата са били със стайна температура и сместа е разбита на пухкав сняг (първо яйцата и захарта, а брашното се прибавя по малко и се бърка много леко с дървена лъжица). Възможни са провали и тогава вместо пухкав блат, се получава нещо като палачинка. Пека в кръгла тава (26 см е диаметърът на дъното), застлана с хартия за печене на 200 градуса Ц, докато порумене блатът. Стават бързо, може би за около 10 минути, но цветът на блата си показва дали е готов. Ако печката е тип Терма или Раховец, тогава трябва да се пече при температура около 150 градуса Ц.
Тъй като сме фенове на много сочни торти, навляжнявам блатовете с 300 мл прясно мляко (по 100 за всеки блат).
Между блатовете освен крем, слагам, стафиди (напоени в ром). Отгоре - орехи и настърган шоколад. След престой в хладилника (една нощ, примерно), тортата е готова. Не се получава стегната торта, а по-скоро разливаща се във всички посоки (но когато се улучи гъстотата на крема, все пак не търся отделните блатове по рафтовете на хладилника  Simple Smile). Тортата сглобявам в поднос, за да ми е лесно рязането после.
Тортата може да стане стегната, ако към крема се добави желатин.

П.П. Съвсем забравих - крема варя в млековарка и бъркам през цялото време.

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 20:46 от Анонимен

# 388
  • Мнения: 1 111
благодаря за рецептата

# 389
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
tuly , когато блатовете са ми по- големи от тортената чиния леко ги поизрязвам, остатъците ги натрошавам и с тях облепвам тортата отстрани, предварително намазана с крем - това е само идея, която може да приложиш и на други торти Wink.

alys , много интересна рецепта Hug.

Общи условия

Активация на акаунт