ОтНово за Сицилия

• 157 087
  • 801
  •   1
Отговори
# 105
Чакам после снимки, разкази и всико, да знаеш!!  Grinning  На нас ще ни се размине Сицилия тази година, струва ми се, но си остава в списъка...

# 106
Ниама ли нови попълнениа в романтичната ни темичка?? Аз вече съм обхваната от пътешествено настроение!

Малката, ниакакви последни съвети, които биха ни били от полза?

Приятно прекарване и да споделиш впечатления  Simple Smile!

# 107
Сърдечно благодариа!!
Дано е безпроблемно и заплениаващо!

# 108
Здравейте! Дойдохме си.
Сицилиа е прекрасна - романтика, уют, историа и безвремие!Завладиана съм - ще повтириа!! Това в 1 изречение.

А като забележителности и изобщо факти малката е написала всичко подробно.

За мен Палермо, Термини и Корлеоне са номер 1. Източното крайбрежие и най-вече Таормина не ме "докоснаха" толкова.Може би защото съм виждала подобен пейзаж или че аз самата съм на море или просто, че там всичко има силна тористическа насоченост.
За мен романтиката дойде от това, че биахме с кола и просто се насладихме на много малки градчета, недокоснати от комерсиалността, градчета в които пониатието безвремие е намерило пълниа си смисъл.  Те ми дадоха спокойствието което търсех, там си припомних кое е най-важното за мен и над кое винаги триабва да оставам. Все неща, които забравиам в бързото си и пониакога нервно ежедневие.
Като имам повече време през седмицата ще пиша още.

# 109
Добре дошла и като си отпочинеш ще чакаме включване  Grinning

# 110
Добре си се завърнала, chanel 5 , аз ще чакам снимки, особено от Корлеоне, дано сте направили хубави снимки от там!

# 111
Mного искам да пресъздам образа на Сицилия,така както го заслужава. За това не бързах да се захващам с писането веднага след завръщането ми.
Сега когато всичко ми е сравнително отлежало в главата бих споделила,че няма начин това да се стори достоверно и меродавно.
Сицилия трябва де се преживее.
Всички което се опитам да кажа,би било клише на фона на това,което виждат очите и възприемат сетивата.А чувствата...хмм,чувствата ... са твърде разнообразни.

И все пак ще отдам заслуженото на темата:
Като деца на безкрайната равнина,избрахме маршрутът ни да е по източното крайбрежие.
Градчета,селца и паланки на стръмни скатове и върху скали застинала лава.Животът тече  бавно и флегматично.Хората сутрин не бързат да стават,а на обяд бързат да затворят магазинчетата,за да ги отворят чак привечер,а междувременно да дремнат.Както сиестата, така важна за сицилиянеца е и активната жестикулация.За това дори обикновен разговор за времето, изглежда като разгорещена сцена от опера.Иначе бих казала,че са твърде разбрани и услужливи хора.Уви говорещи слабо или не говорещи английски.Къщите,всяка превърната в цветна или цитрусова градина.Колорит в жълто, оранжево,светло синьо и розово.
 Приземихме в Катаня,няма как де не започна от него.

Разположен в подножието на вулкана Етна

Планина от червено-черна прах, причудливи форми от изстинала лава и димящ връх.
За скиорите и сноубордистите пистите са не една,а за екстремността коментара е излишен.

Дължа уточнение по темата за цената на кабинковия лифт

Контрастът между огнения връх, заснежени склонове на Етна и  лазурното морето е неимоверно притегателен!
Трите Ачи-та или Ривиерата.
Ачитреца или красивия бряг на Циклопските острови- четири скали, издигащи се на двадесетина метра от брега пред пристанището на селището.

Ачикастело,малко рибарско село,известно с замъкът в нормандски стил,построен върху вулканичен камък
За наше изумление на покрива му открихме симпатична кактосова градина.

Ачиреале,в самото подножие на вулкана.Барок,барок, барок с необикновен димящ фон

Таормина:разположен на 200 метра над морското равнище като до него се стига по криволичещ панорамен път, от който се откриват зашеметяващи гледки и толкова тесен,че на острите завои колите се предупреждашат с клаксони за да се предодврати евентуален сблъсък.Лазурно море под стръмни скалисти склонове,осеяни с вечно зелени кактуси,цитруси и фикуси,паметници на строителството и културата,обгърнати от облаци.Мевдувпрочим на главната туристическа уличка видях най-скъпала до сега в вивота си рибена супа-17 евро.

И Сиракуза: известен като един от най-цветущите древногръцки градове. С най-тесните улички и  с център-остров от острова.

Очаквано кухнята се върти около два елемента - риба и паста.

Неочаквано на пръв поглед, но напълно логично те са гарнирани със зеленчуци, каквито Сицилия отглежда в изобилие - патладжани, тиквички, аспержи, артишок и т.н.
Опитахме и най-рекламираните блюда- риба меч на скара и  спагетите с мастило от сепия.
Макар и външният им вид да не е особено привлекателен, вкусът определено си струва. Лимон се слага на почти всичко.
А иначе по пазарите любителите на морски дарове могат да ликуват - калмари, октоподи, миди, скариди, раци и охлюви са в изобилие. Цените са съвсем умерени.

Рибата на колограм е под 10 евро, калмарите и октоподът струват 6-8 евро, а мидите - още по-евтино.  Канолините,любими ми станаха тези с рикота и щам фъстък,благодаря на Вилионето,че ги препоръча тук, и плодов сладолед гарниран с известното в цял свят лимончело (лимонов ликьор).
Кафето е един път , горчиво,задължително поднесено с чашка вода- само 0.70-0.80 евро.
Е,как де не поискаш да се върнеш отново.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 07:40 от Bagira

# 112
Добре дошла и ти !  Май всички мислим да се върнем някога  Simple Smile
Честно аз не очаквах , че Сицилия ще ме грабне толкова макар и да бях добре  подготвена за историята ,  красотата и нравите.

# 113
Ха, ха Joy! Който каквото си ниама това го влече. Ние /като си живеем на морето/ докато кацнем в Катаниа и газ на запад към Палермо с цел отправиане към вътрешншстта.Основно биахме там.На Таормина посветихме един ден, но Peace спейки във Фиумефредо - хем на морското равнище, хем ниама туристи.
И на Сиракуза посветихме ден, но за Катаниа не остана време последниа ден.Обаче тогава аз вече знаех, че ще се върнем отново и не ми беше мъчно.

Да не забравиа да кажа, че много ни хареса Термини - много близко до Палермо градче на много висок бриаг.А Корлеоне..........ниама такава романтика.Малко, уютно, гостоприемно.А канолите......!!!!Най-важното - градчето не е опорочено от каквато и да било туристическа дейност.

Искам да кажа на тези от вас, които  ниама да пътуват до Сицилиа, но ще пътуват до Рим или Неапол и имат време да вземат кола и се разходиат на юг от Неапол до Амалфи, Соренто, но не по магистралата. Точно този бриаг с кацналите на високо малки китни градчета приличат на Таормина.Има разлика в архитектурата, но чисто географки много си приличат.Изключително живописен район.като задобреа в качването на снимки ще ви покажа и от там.

като имам време ще пиша още.

# 114
Крайбрежието на Амалфи , Капри , Соренто , Позитано са си истинска приказка и оргазъм за сетивата  Simple Smile
Друга такава приказка е крайбрежието на Лигурия...
Въобще Италия предлага много вълшебни маршрути.

# 115
Крайбрежието на Амалфи , Капри , Соренто , Позитано са си истинска приказка и оргазъм за сетивата  Simple Smile

Зоната е вълшебна наистина Heart Eyes Изискват непременно посещение!

# 116
# 117
За снимките от горе:
1-та е на входа на Корлеоне
2-та е в Катаниа - на острова
3-та е от Термини
4,5,6-та са от Палермо

Имам и панорамна на Корлеоне на свечериаване ама не съм иа дала.Иначе забележителности ниамаме почти никакви снимани специално.Аз като видиах снимките на малката реших,че ниама смисъл да се пробвам.Нейното качество е недостжимо за мен.Най-малкото самиа апарат ни е далеееч от неиниа.Пък и за 5 дена не исках да се хвърлиам в това.Навремето в Париж така снимах като невидиала и после разбрах, че на моменти не съм се насладила, а съм мислела само как да застана, че да ми е хубава снимката. А и просто имах голиама нужда от почивка тип блейкане.
Пък и нали пак ще се върнем догодина!!
Благодариа на Пина!

# 118
Благодаря за хубавите думи , но нашите снимки са със съвсем обикновенна сапунерка на 4 години макар и малко по-висок клас.
В ниския клас камери Никон и Канон са едни гърди напред пред всички останали и дори с апарат за 180-200 лева се получават хубави снимки. Аз съм снимала и с евтини Олимпус , Самсунг и Сони , но резултатите са доста кофти.
При по-високия клас  апарати вече конкуренцията е по-серизона и там и други марки се справят чудесно..
Ще се радвам ако имате още снимки от Корлеоне за където така и не ни остана време ...тази година  Wink

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 20:31 от mallkata

# 119

Общи условия

Активация на акаунт