ОтНово за Сицилия

• 157 015
  • 801
  •   1
Отговори
# 405

Но като сложиш и кола под наем минимум 150 евра. Ние наехме малко по-голяма за 180
Цената за кола под наем на ден ли е ?

Цената е за 10 дни. Заявихме я през сайт за коли под наем няколко дни преди заминаването. Имаше малко по-ниска цена ( две седмици преди заминаването), но докато се усетим и те ги вдигнаха. Това е базовата цена без допълнителни застраховки. Мисля, че те не са особено необходими въпреки, че ние си сключихме и допълнителна застраховка от 7,5 на ден. Тя покрива стъкла, гуми и т.н., но е от друга компания, така че като отидохме да си вземем колата пак ни блокираха 1500 евра. Обясниха ни, че в случай на щета те си взимат от нас, а компанията с която сме сключили застраховката възстановява взетото. Нямаше проблеми на издаването на колата и сега чакаме да отблокират и сумата.

# 406
И един изглед от Модика

# 407
Ще се опитам накратко да разкажа за екскурзионното ни летуване. Планувахме някъде зимата. Платихме самолетните билети и капарирахме апартамента края на януари и оставихме останалите неща за последния момент. По стечение на обстоятелствата се наложи да пътуваме през ноща и така стана по-добре. Децата се наспаха в колата и бяха свежи за полета. Решихме да си хванем такси Русе- Букурещ. Останахме много доволни. Човека ни намери место да оставим колата в Русе . Закара ни до летището като направихме един тур през центъра на Букурещ. Помогна за разтоварването и ни остави на излитащи. После ни чакаше в чакалнята на пристигане натовари ни багажа и хоп до нашата кола. Не сме имали никакви проблеми с пътя до Сицилия и там. Пътищата са им добри. Нашия апартамент беше в Санта Мария дел Фокало. На 100-на км. от летището. Пътя е магистрала и 10-на км. обикновен път. Мислех, че за 10 дни ще можем да обиколим повечето места в околността + Етна. Да ама не има много да се разглежда в Сицилия. Ние още повече искахме поне половината ден да сме на плаж. Останаха още няколко града за обикаляне които пропуснехме. Минахме Модика, Испика, Кава ди Испика (каньон със скални жилища и гробници), Ното и старото Ното, Сиракуза и Етна. Южната част на Сицилия е доста различна от това което досега съм виждала. Градовете са построени на върховете на планините. С изключително тесни улички, и въпреки, че навън е 34 градуса по сенчестите места е хладно. Явно са ориентирани така, че да хващат вятъра който идва от морето и духа направо студен вятър между къщите. В ниските част има само тук там по някоя огромна вила като имение оградена с равни зидове със заоблени камъни за калпак. Самите сицилианци са доста странни. Изтупани с прически. Дори срещнахме боядисани и наконтени дядовци. Иначе хвърлят боклуци навсякъде без да се притесняват. Страхотни плажове осеяни с боклуци. Всички ходят на плаж със малки столчета или шезлонги. Поне при нас беше така. Плажа беше охраняван но свободен. Нямаше платени шезлонги и чадъри, но имаше спасител и се почистваше и разриваше. Навсякъде по плажовете има душове. Времето беше страхотно като се изключи, че ни валя нещо между сняг и дъжд на Етна, и не можахме да се качим до върха с джиповете заради лошото време. Водата ставаше за къпане и въобще случихме на време за море. Ако някой е решил да се качва не Етна не препоръчвам да се качвате само на лифта. На последната спирка няма нищо интересно. Долу е много красиво има туфи с маргаритки и трева на черните скали. В заключение решихме, че билетаиите работят с пълна сила. Може нищо в комплекса да не работи да не са почистени алеите и да са затворени половината неща на билета си се плаща Wink . В Сиракуза половината от пещерите бяха със затворен достъп заради непочистени алеи - Голяма работа. На Етна спасителя каза, че в момента не качват с джипове заради лошото време и тези които са си купили билети от долната станция да си чакат - Голяма работа. Въобще не си дават много зор хората. А билетите за лифта са 30 евро за възрастен и 20 за дете. За джиповете 30( 21+9 за гид) за възрастен и 20 за дете. В Сиракуза за античния комплекс 10 + 3 за музея. В Ното падат цените по 4 за двореца на Николаджи и по 2 за останалите сгради. Имаше и нещо като гледка от терасата за 3 или 4 евра -  е това го пропуснахме. Пожелавам приятно изкарване на всички запътили се към слънчевата и лежерна Сицилия.

# 408
sisi73 благодаря ти за подробния разказ  Simple Smile А снимките ти са просто невероятни.
Сицилия ми е отдавна мечта, но все не й идва ред. Искам да те попитам по кое време на годината ходихте? Сега юни ли?
Плажовете претъпкани ли са като в другите части на Италия?
Имаш ли наблюдения дали са пясък или камъчета и къде морето е плитко и подходящо за малки деца?
Отблокираха ли ви парите от кредитната карта?

# 409
sisi73 благодаря ти за подробния разказ  Simple Smile А снимките ти са просто невероятни.
Сицилия ми е отдавна мечта, но все не й идва ред. Искам да те попитам по кое време на годината ходихте? Сега юни ли?
Плажовете претъпкани ли са като в другите части на Италия?
Имаш ли наблюдения дали са пясък или камъчета и къде морето е плитко и подходящо за малки деца?
Отблокираха ли ви парите от кредитната карта?
Бяхме от 5 юни. При нас  имаше хора на плажа само в почивните дни, предимно около барчетата. Не сме обикаляли много по плажовете но в долната част от Гранели до Мария ди Модика всички плажове са пясъчни и морето е плитко. Плажа на Мария ди модика беше доста мръсен. И на скалите преди Гранели имаше всевъзможни боклуци. Иначе на Поцало го поддържаха. Да отблокираха ни парите и са удържали 2 ст. такса.

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 08:57 от sisi73

# 410
# 411
  • София
sisi73 Страхотни описания, снимки и напътствия.....  bouquet

# 412
  • Пловдив
sisi73  чудесен разказ! От къде запазихте колата? Какви застраховки взехте за нея и имахте ли някакви проблеми при връщането?

# 413
sisi73  чудесен разказ! От къде запазихте колата? Какви застраховки взехте за нея и имахте ли някакви проблеми при връщането?
Ние наехме колата през http://www.arguscarhire.com/bg/?c=bg|gbp , подобни сайтове има доста. През този не се вижда фирмата доставчик и в последствие се оказаха тези http://www.italycarrent.com/index.php . През сайта направихме и допълнителната застраховка. Издаването на колата стана  за 5 минути и нямахме никакви проблеми.

# 414
  • София
Здравейте,

прочетох темата малко по диагонал, и се извинявам ако задавам въпроси, които вече сте обсъждали, но с приятелки решихме да отидем до Сицилия без да сме планували нищо предварително.
Имаме около 2 седмици до датата на занимаване - засега сме се спряли на Катания и региона, като хотелчето ще е в центъра на града. Тъй като идеята е да съчетаем еккурзия с море, исках да ви попитам за хубави плажове в близост до Катания - за съжаление няма да наемаме кола, и ще разчитаме на обществен транспорт и таксита. Ще имаме на разположение около 7 дни, в които се надявам да се качим и на Етна.
Сиси, страхотни снимки Simple Smile!

# 415
  • София
Ella.
За съжаление хубавите плажове около Катания са кът.
Варианта е Lidi, посока летището, но и там на мен не ми хареса. Беше доста замърсено.
Имаше и доста хора, което направи престоя ни доста кратък.
Това е което намерих в архива ни за най близкия плаж:
СНИМКИ
Предпочетохме забележителностите.
Плажовете в района не предлагат нищо добро, ако можете се насочете в друга посока.
Бяхме и на Етна, струваше си, малко след това изригна ???
Хареса ни и на Isola Bella, след вулкана, но присъствието на плажа струваше 25 евро на ден.
И още доста неща в района и самият град, плажа беше на последно място.

# 416
Здравейте,
Тъй като идеята е да съчетаем еккурзия с море, исках да ви попитам за хубави плажове в близост до Катания - за съжаление няма да наемаме кола, и ще разчитаме на обществен транспорт и таксита. Ще имаме на разположение около 7 дни, в които се надявам да се качим и на Етна.
Сиси, страхотни снимки Simple Smile!
Ella, вече ви завиждам .
Някъде напред бях сложила карта на плажовете.
http://www.charmingsicily.com/en/best-beaches-in-sicily.php
Блед е права, че в района на Катаня не става за плаж. В гугъл Сицилия е заснета от кола. Така, че можеш да се разходиш с жълтото човече и да разгледаш.  Пътищата са добри и дори и на 100 км. от Катаня да сте по магистралата ще стигнете до нея за 1 час. А където и да сте все ще има какво да се разглежда в околността. Ето и един полезен форум http://magelanci.com/topic/1012-сицилия-съвети-предложения-маршрути/page-11
Весело изкарване Peace . Ако с нещо друго можем да помогнем сме на среща.

# 417
  • София
Благодаря ви, момичета, ще помислим тогава и за обиколка на острова  Peace.
Блед, това с изригването си е притеснително  Thinking, не бях се замислила, ама то цялото пътуване е хрумване в последния момент, както писах.

# 418
в giardini naxos ,aci reale  имат хубави,плитки плажове ,аз бях отседнала именно в giardini naxos и е стратегично място за обиколки из района.
таормина е неописуема -няма друго място с такава концентрация на култура,история,архитектура,природа и не на последно място (то си важи за цяла италия) кулинария!ненапразно и казват сицилианската перла (и ми идва наум черноморската ни "перла" варна -толкова изоставена,прашна и мръсна,уви и сцена на последните трагедии),очевидно е че  разбиранията за перли не съвпадат  newsm78

но още повече ми хареса селцето над таормина -castelmola и всеизвестния бар torrisi  Sunglasses

катания е построена почти изцяло с вкаменена лава,обитателите и са много учтиви и имат коренно различни от северняците маниери.
освен дуомото,манастира на бенедиктите и т.н.,си заслужават посещение двата пазара - на единия  се продава буквално всичко каквото може да си представи човек, а  рибния е микс от гласове,цветове и симпатични продавачи.

Noto е известна като бароковата столица на острова и лесно се разглежда понеже всичко е концентрирано и близо. не може да се пропусне прочутата Antica Cioccolateria Bonajuto ,багажа ми тежеше 1 кг повече като излязох от там,сицилианските сладости нямат равни на себе си като вкус и калории!

ивицата плаж до isola bella е уникална ,кристално чисто море,страхотна гледка и типично сициланска занемареност наоколо,както нявсякъде по острова .
ако някоя друга по-цивилизована страна имаше подобен остров би го превърнала в рай и биха живели само от туризма по него а в сицилия живеят от държавни субсидии .

# 419
не знам как стигнахте до заключението че в Катания са любезни, за мене там са най-агресивните диви селендури на цяла Италия (по-зле са от тези в Неапол, Бари и т.н.)

Най-големите красоти на Силиция за мене са Палермо, Модика, Рагуса Ибла. Ното, Ериче и Трапани също си струват и Етна евентуално  Peace

Общи условия

Активация на акаунт