Деца с малка разлика във възрастта! Дайте съвет!

• 13 882
  • 120
  •   1
Отговори
# 90
Bebsi05, LeAn насладете се максимално на този период. (Моите породени са с разлика 1г. 8 м.) Ако има същинска ревност, тя не е първите 3-6 месеца. Мислех че ми е трудно преди 1 год. когато се роди 2ри номер, но сега "купона" е по-голям. Гушкаш двама, караш се на двама, разтърваваш ги, заиграваш ги, укротяваш ги ... всичкото в 10 мин  Laughing
Много е хубаво, че не и забраняваш да пипа нещата на бебето, така после и тя ще и дава своите.

Това с даването на играчките ....хм е на периоди, първо едното дава другото не, после обратното ... да науча каката да дава когато взема ми е цел в момента.

# 91
  • Кьолн
Разликата при моите по-малки деца е година и три месеца. Да, доскоро дъщеричката ми ревнуваше. Уж прегръща бебчо и веднага започва да го удря. Говорих и много, че я обичаме еднакво с бебчо, но тя пак продължаваше, целеше го с играчки. Сега вече положението мога да кажа е добро. Явно свиква с него. Когато плаче в кошарката си отива и го люлка. Продължавам постоянно да я прегръщам и да и казвам колко я обичам.

# 92
Оххххх като ви чета ми идва да ........... запея  #Cussing out Моите са с година и 6 дена разлика .''Купона '' е на 6 целодневно , само се чудя как одържам положението , еееее случва се и ''баткото '' да изяде някой плесник по дупето , но просто няма начин .............. И както каза Egisihora , то при вас ощя я няма онази ревност , толкова осъзната , понеже беба е само на месец и нещо ............. ще се прояви малко по осезаема , когато бебето започне да хваща , да му трябва повече от твоето внимание , и т.н .Сега главно си лежи, може и само , и не се впечатлява толкова от заобикалящите го нещо , но след още 3-4 месеца ще започне да си има и то изисквания !!!! И тук започва ''драмата '' . Аз имам чувство че гледам близнаци , големият още не говори , пие мляко и той нощем , иска си всичкото внимание за него - вече си има любими неща които прави и аз с него .... А за отношениео му спрямо бебето , и то е на моменти , но определено има ревност , когато я гушкам , когато я приспивам , и т.н  той ме дърпа да я оставя и се насажда в краката ми , или ляга на нейното място , а когато баща му се прибере от работа , не му дава да я взема докато сам не изяви желание да слезе от ръцете му .... #Crazy  Та така минават наще весели и пъстри дни и нощи !!!

# 93
и аз мисля, че ревноста идва когато "конкуренцията" поотрастне малко Mr. Green
...ама моля, не ни плашете така нас, бременните Crossing Arms Wink

# 94
pisi81, за ревността добре си го описала. Едно време само 1ви номер ревнува, че гушкам малкото, сега вече и обратното...  Mr. Green гушна каката, а малкото се тръшне в кракта ми и писка сърцераздирателно "еми, еми, еми". А като съм седнала направо хваща кака си за косите и скуби с все сила,  а е само на 1 год.   Mr. Green Гушкаш и двамата, обръщаш ги с гръбчета едно към друго да не се стигат с ръчички и виждам, че има ефект от последователно показване на непредпочитание на дете и горе долу равномерно внимание и към двамата, според нуждите.

# 95
Не съм си представяла ,че ще съм мама на породени ....първите ми две деца са с пет години разлика (почти).А третото и четвъртото с 1г.4м. ....Мамите преди мен са написали достатъчно за приключението да имаш деца с малка разлика....Но пък сега двете са в една яслена група и са си опора.

# 96
Ох, момичета, благодаря ви за милите думи Mr. Green

И аз бях прочела някъде, че ревността, ама баш онази, която ме плаши Confused, започва с пропълзяването на по-малкото. Тогава то си харесва играчки и изобщо вече по осезателно навлиза Mr. Green в територията на по-голямото.
Та се надявам дотогава, ако не каката, то поне себе си да подготвя за този щур “купон“, който е при вас  Hug
Bebsi05 , чак да  сме минали периода на свикване newsm78, май още не. Но поне вече като казвам “Къде е бебето?“ сочи към бебето, а не към корема  ми  hahaha
Наистина миговете преди да се появи бебето, а мама е с големия корем са така мили Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
pisi81 , направо сте  картинка. А това, че  “баткото“ си взема своята доза гуш от татко си и едва тогава го “предоставя“ на малката, направо ме уби Laughing Хем да им се сърдиш, хем просто любов си искат децата. “Просто“ любов, но  при тях нищо няма как  да е “просто“... Wink
sophiepp , споко  Hug На страха очите са големи  Hug Правилно ли разбрах от подписа ти, че чакаш беборана? Wink
mozila , само това ли правиш  Mr. Green Предполагам има още неща, “скрити в ръкава“ , дай ги насам  Hug Hug Hug
Egisihora , много плътни 10 минути имаш  Mr. Green Но се радвам, че сподели, ще съм поне информирана за това... Confused
 Кога реално започна да забелязваш ревността при вас???
Татянка-бърборанка , браво на вас. Правилно ли разбрах-заедно са в една група в яслата???  Mr. Green
По-различно ли е, ако има по-голямо дете да помага при породени?

Момичета, период ли е, проява на скрита ревнотст ли е, узрява ли сивото вещество на по-голямата, но от няколко дни започна да показва страх. Страх от запалването на камиончето за доставки на близкото магазинче #Crazy Страх от по-силен шум. Страх, та дрънка #Crazy Плаче и бяга паникьосана. После дъъъълго се гушка в мен. Никога не е била плашлива. Дори от пиратките на Нова година. Напротив, искаше да слиза долу пред блока при другите деца да пуска и тя пиратки. А беше на  1год и 8 месеца тогава, сега като е  на 1г и 11 месеца... newsm78

# 97
Според мен си е просто период на страх ........... не е свързано нито с ревност , нито с бебето , чисто и просто детето вече си има такива моменти . Ако разбира се не сте минали такъв период , де , ние сме в някакъв подобен , само че ни е ''страх ''от хора ..... Shocked , а преди Коко беше много контактен , всички в блока го закачаха и той редом с тях ..... , но от известно време само се крие зад крака ми , или иска да го гушна , или направо очва да реве . #CrazyЗа мен това е нормална реакция на израстването , и не ме притеснява толкова , гушкам и толкова , ако разбира се имам свободна ръка  Joy .Съвет от мен , мисля че детето ти ''каката '', преминава през етап , през който й трябва СПЕЦИАЛНО '' внимание , не просто гушкане понякога , а часове които да прекарате само двете , твоето сърце да е само нейно , и за момент да няма друго с което да се занимаваш !!!! Май не е много изпълнимо , но трябва да се случва понякога , за да се чувства и тя специална  и важна ........... Ние си го набавяме това време главно събота и неделя , когато тате е в къщи , но при нас тая работа може да я свърши и тате , защото него го вижда само вечер за 1-2 часа .....
Оффффф и да ви кажа - вчера му купих 3 нови твърди книжки - за сега му е любимо занимание ( ако може да се нарече така  hahaha , понеже всичко ни омръзва страшно бързо ) , носи ми ги от сутринта за 40-ти път да ги чета , една след друга , до припадък , вече ги научих наизуст .... JoyАма какво да се прави , децата са си деца и си искат своето , а за свое приемат цялото внимание на мама и тати , а не разделено с друг ....Но ние сме майки , а майките имат ПО МНОГО  от любовта , и ЗА ВСИЧКИ !!!

# 98
Ревност имаше, но се стараех да не давам поводи - като гушна едното, с другата ръка гушкам и другото. Така кърмех сина си - той в едната ръка на гърда, а дъщеря ми на другата ръка /тя не проявяваше претенции към циците ми/. Наистина положението стана по-сложно, когато момчето ми се научи да пълзи и да докопва всичко. Тогава дъщеря ми разбра, че малкото братче е голям съперник и започнаха да се карат за играчки. Имаше един дълъг период, в който купувахме от всичко по две, за да има мир. Чак напоследък се осъзнаха, че е по-добре да се вземат две различни играчки и така да си имат повече и да си ги менкат, отколкото да имат по-малко, при това еднакви.
Ревност винаги има и тя не е само от страна на по-голямото дете. По-малкото също ревнува и си отстоява територия. И дори на пръв поглед децата да се държат съвсем дружелюбно едно към друго, ревността избива в друга насока /проява на агресия към външни хора, непослушание, манипулативно поведение спрямо родителите/.

# 99
При нас ревност за гушкане може да се каже, че не е имало. Баткото обаче хич не беше от гушливите като малък. Добре, че се роди бебето, че да се сети и той за гушкане.
За играчки също няма кой знае каква борба. Ако е някоя нова играчка има 2-3 дена спорове, но след това спират да се карат. Аз пък играчки рядко купувам, та не е проблем. Основното при мен е, че когато малкият започна да щъка из къщи, никога не съм задължавала батко му да си отстъпва играчките. Ако иска доброволно да ги даде, добре. Ако не иска да ги дава, се е случвало дори лично да му ги пазя от посегателствата на малкия. Може би в това се крие причината да няма кой знае какво съперничество между тях за нашето внимание или за играчки. И на двамата се караме и двамата ги гушкаме. Единствените проблеми, които настават при нас са, че малкият понякога разваля игрите на батко си. Примерно, ако големият започне да рисува, малкият се опитва да му награби и разпилее пастелите; ако направи нещо от конструктора, малкият бърза да го развали. Тогава настават драми. Мисля си, че няма да продължат дълго във времето. Само след няколко месеца и малкият ще може да си играе с пластелин и моливи, опитвайки се да сътвори нещо, и няма основната му цел да е да събори всичко на земята. Поступват се понякога, но са единични случаи. Общо взето страхотно се забавляват двамата и непрекъснато се търсят един друг. Баткото малко го играе като детска учителка - кара се, дава наставления.

# 100
Следя темата от самото начало, но едва сега успявам да се запиша Laughing
Разликата между моите дечица е 1.8 месеца. Сега през март каката ще направи 2 години, а Макси вече е на 3 месеца.
Докато бях бременна, и аз се опасявах как ще се справя със ситуацията - да гледам две породени дечица, но, засега оцеляваме Laughing
Ще споделя скромния си опит
До постъпването ми в болницата за второто раждане, не се бяхме отделяли с Ема една от друга - за пръв път тогава спахме разделени Simple SmileАз много се тревожех как ще приеме това, но се оказа, че драмите са били основно в моята глава - потърсила ме, таткото обяснил, че мама е на работа (явно татковците решават проблемите по сходен начин Laughing)и толкова. Не е идвала при мен в болницата - говорих с една позната психоложка по този въпрос и тя ме посъветва да не я водим - за да не я объркваме допълнително от факта, че мама е в някаква непознато място, не си тръгва с нея, защо остава пак там и т.н.. Та ние се доверихме и дните минаха безпроблемно. Видяхме се чак на изписването - много й беше интересно, че мама носи бебе - прие го като че ли нова играчка й нося Laughing
Ние също предвидихме подарък за нея, предупредихме бабите да имат подаръци и за двете деца.
Като се прибрахме, беше много еуфорична - радваше се на бебето, гледаше с интерес как го храня, преобувам и пр. Легна си доволна вечерта, обаче на втората сутрин с лека изненада останови, че бебето още е тук и май няма намерение да си ходи Laughing И тогава като, че ли започна да разбира какво се случва Mr. Green
Останахме си една седмица само четиримата в къщи - без да допускаме външни хора, дори и баби, за да можем да свикнем едни с други. През тая седмица, емоциите на Ема минаха през няколко етапа:
1-2 дни се "сърдеше" на мен - демонстративно не ми обръщаше внимание, открито предпочиташе баща си
следващите дни смени предпочитанията си - "разлюби" него и се лепна към мен
на 5-6 ден вече някак се успокои и започна да общува както преди и с двамата.
Това, което правихме тогава е мого да я гушкаме, целуваме, да правим заедно нещата, които я развеселяват и забавляват. Избягвахме да се радваме демонстративно на бебето пред нея - това дори до скоро го правехме, едва сега вече си го позволяваме.
Още от самото начало тя е много любвеобвилно настроена към него, прегръща го, милва го - никога не я спираме - опитвам се само така да ги наглася в пространството, че да не го нарани, но никога не й отказвам да го гушне или докосне.
Всички спим в една стая - толкова са ни възможностите засега. Реших, че от самото начало трябва да свикнат със звуците и присъствието на другия в стаята и процедирам така: изкъпваме ги, обличаме пижамите, слагаме ги по леглата, загасяме и излизаме от спалнята Laughing Влизам, ако някое се размрънка, успокоявам и пак...В резултат на това, от 2 седмици някъде, заспиват безпроблемно заедно - каката пее малко, говори си, малкия гука, и след окоо 30 минути са заспали и двамата Laughing
Емата никога не се е будила ако случайно нощем той се размрънка, но тя по принцип си спи дълбоко.
Засега сме така - намерихме начин за мирно и щастливо съвместно съществуване, зъ по-нататък ще видим Laughing

Доста дълго стана, а само нахвърлях някои неща Laughing
Благодаря на всички за споделения опит - много полезни съвети намерих тук!!!

# 101
...ама моля, не ни плашете така нас, бременните Crossing Arms Wink

Ама ти за бебешкия период ли се плашиш?  Crazy Е че той е най-лесният. Я си помисли какво те чака после: по едно и също време пубертет, балове, студентство...  ooooh! Ще ни се вземе акъла! Ама дано сме живи и здрави дотогаз.  Crazy

# 102
...sophiepp , споко  Hug На страха очите са големи  Hug Правилно ли разбрах от подписа ти, че чакаш беборана? Wink
да, мадама ще е този път Flutter
а твоята "кака", и аз мисля, че преминава през период на израстване Peace ...и това ще мине Wink

Ама ти за бебешкия период ли се плашиш?  Crazy Е че той е най-лесният. Я си помисли какво те чака после: по едно и също време пубертет, балове, студентство...  ooooh! Ще ни се вземе акъла! Ама дано сме живи и здрави дотогаз.  Crazy
newsm77 piasyk Joy даааааам Thinking

# 103
Ревност имаше, но се стараех да не давам поводи - като гушна едното, с другата ръка гушкам и другото. Така кърмех сина си - той в едната ръка на гърда, а дъщеря ми на другата ръка /тя не проявяваше претенции към циците ми/. Наистина положението стана по-сложно, когато момчето ми се научи да пълзи и да докопва всичко. Тогава дъщеря ми разбра, че малкото братче е голям съперник и започнаха да се карат за играчки. Имаше един дълъг период, в който купувахме от всичко по две, за да има мир. Чак напоследък се осъзнаха, че е по-добре да се вземат две различни играчки и така да си имат повече и да си ги менкат, отколкото да имат по-малко, при това еднакви.
Ревност винаги има и тя не е само от страна на по-голямото дете. По-малкото също ревнува и си отстоява територия. И дори на пръв поглед децата да се държат съвсем дружелюбно едно към друго, ревността избива в друга насока /проява на агресия към външни хора, непослушание, манипулативно поведение спрямо родителите/.
Абсолютно те подкрепям Peace И при моите деца е така, с тази разлика че са момчета. Надпреварата е голяма в даден момент. Така както са заедно и си играят, учат, четът в следващия се започва #2gunfire, особено ако има и трето лице. Да, не говорим какво става, ако третият човек е и от противоположният пол.

# 104
Според мен си е просто период на страх ........... не е свързано нито с ревност , нито с бебето , чисто и просто детето вече си има такива моменти . Ако разбира се не сте минали такъв период , де.
НЕ сме още. И наистина днес нещата са по-добре. Не както преди, но  Peace Аз включих, че тя от няколко дни гледа почти нон стоп “Ну, погоди!“ и като се загледах, ми то в някои сцени и мен ме доплашава от вълка, а и има едни котешки очи на цял черен екран, на фокустника... Та сега пробвам да я обърна към “Кученцето Ръф“, но не става. Поне почвам да се смея на някои откровено комични сцени с Вълка и тя ме имитира, та май вече и сама открива смешните (като ритне някоя ваза...) Дано да минем по-леко с тези периоди, че #Crazy

Съвет от мен , мисля че детето ти ''каката '', преминава през етап , през който й трябва СПЕЦИАЛНО '' внимание , не просто гушкане понякога , а часове които да прекарате само двете , твоето сърце да е само нейно , и за момент да няма друго с което да се занимаваш,  за да се чувства и тя специална  и важна ...
За сега се осигурява такова нещо Mr. Green Когато бебето е заспало се преместваме в кухнята и там съм само нейна час и нещо поне. А и тя не заспива сама, все се приспиваме-на обед, вечер, все се гушка в някого, пеят се песни, и т.н. Confused Всичко в граници, де, но го има. Wink Предвид съвета ти Hug , няма да променям нищо, а ако мога още време ще  й намеря! Peace

Децата са си деца и си искат своето , а за свое приемат цялото внимание на мама и тати , а не разделено с друг ....Но ние сме майки , а майките имат ПО МНОГО  от любовта , и ЗА ВСИЧКИ !!!
Перфектно казано!  Hug Да си родител е странно-прекрасно, когато разбереш, че имаш за задача просто да обиииичаш от сърце!!!  Heart Eyes Чудя се едно време как са гледали деца, “които само когато спят се целуват“??? newsm78  Confused

Последна редакция: пт, 26 фев 2010, 16:38 от LeAn

Общи условия

Активация на акаунт