Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 395
  • 330
  •   1
Отговори
# 105
Е какво пък лошо има в "По-умният отстъпва"? Това си е леко перифразирана библейска мъдрост от Притчите на Соломон.

Аз също като Валери мисля, че за децата е добре да имат общуват с много и различни хора и да имат разнообразни взаимоотношения с хора от различни върастови групи. Аз самата се опитвам да възприемам хората позитивно и не бих лишила дъщеря си от общуване с дядо си (да речем), защото бил комунист по убеждения или използвал някакви си изрази, които не харесвам. Същият този дядо е изключително трудолюбив, честен и добър човек. Надявам се дъщеря ми също да може да вижда положителните черти дори у хората, които я дразнят.

# 106
Баба и дядо не могат да възпитат така, както родителите. Винаги има различия, независимо дали в положителна или отрицателна насока, и затова винаги стават конфликти.
Моето дете го е гледала баба ми, тоест неговата пра- баба. Интелигентна жена е, детето знаеше още преди 3 годинки сума ти песни и стихотворения, да брои, да познава определени букви, знаеше ужасно много факти и информация. баба ми по цял ден само с него се занимаваше и определено в това отношение имаше много добър резултат. За сметка на друго обаче - той е поразглезен, свикнал е все да му се обръща внимание, да става неговото, иска да се налага.

# 107
От майка си зная приказката "Баба гледа, но не възпитава".

# 108
  • Пловдив
На майка ми лафа е "Аз чужди деца не възпитавам!" Mr. Green Обикновено това заявление се прави по повод моите деца.

# 109
Да, може.
Още повече ако погледнем и по-мащабно на възпитанието.

# 110
  • София
За нея е допустимо хранене на едногодишно с торта Гараш ,мед и захар."Захарта е полезна за мозъка".....
Joy Това и моята свеки ме убеждаваше,дори стигна до там да ми казва, че дъщеря ни ще стане едва ли не олигофрен или пък ще й се "сгъсти кръвта", защото не й давах вода със захар.Направо беше пощуряла,а е на 57 в момента и има висше образование, има поведение на пубертет и се води за интелигентна жена, чете много, но лично на нея не съм поверявала грижите на дъщеря си и дано не ми се налага и занапред. Майка ми е малко по назад с материала по отношение на новостите сега, на 50 г.е , но пък винаги се съобразява с моите и тези на мъжа ми изисквания за гледане на малката, не че и тя не ми мрънкаше за разни неща,но бързо се разубеждава и възприема. И съжалявам че е далече, ( а и  все още е далеч от пенсионна възраст),  иначе бих поверила малката на нейните грижи и бих се върнала на работа и нямаше да ми се налага да напускам работа, защото малката не е приета в ОДЗ и не мога да си позволя частна ясла. Бих й дала да гледа дъщеря ми,  защото съм сигурна, че ще се съобразява с нас и че ще й даде много любов и нежност , както предполагам правят по голямата част от бабите и дядовците Simple Smile, като махнем изключенията.

Така че и според мен не зависи толкова от възрастта , колкото от ценностите на човека,възприятията му и адаптивността и подхода , и любовта му към децата,като цяло.

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 17:02 от nellyani

# 111
  • Бургас
първо аз мисля,че за едно дете най-добре е да бъде отглеждано от майка си и баща си.
а относно баби и дядовци-има много интелигентни,свестни и мислещи хора,които могат адекватно да гледат внуците си,но лично според мен са много малко.нагледала съм се и съм се наслушала на всевъзможни "мъдрости" по площадките...от примерно 10 баби,не повече от 1-2 са наистина "в час" (с което не искам да обидя възрастните хора,да не ме разбере някой погрешно). Peace

# 112
Какво разбирате под възрастен човек.Кога човек става възрастен ?????
Аз имам син на 19 и син на 4.Може да стана баба още догодина.А като стана баба ,значи няма да мога да възпитавам и гледам вече деца- така ли ???!!!

# 113
  • София

1. Никой не те кара да даваш на друг да възпитава детето ти.
2. Аз не знам твоите родители на колко са те направили, но трябва най- отговорно да ти заявя, че в началото на миналия век беше родена моята баба - и то не най- в началото - а тя самата е родила сравнително късно сина си - баща ми. Пък аз съм сред възрастните потребители тук. Разбирай, че повечето баби и дядовци на сегашното поколение деца са родени към СРЕДАТА, а не началото на миналия век.
И... кой знае - може би знаят. че пред "който, която, което, които" се поставя запетайка. Та... може би биха възпитали грамотни хора, знам ли, за 21вия век.

Повечето от тях са родени в началото на миналия век и как може човек който е толкова възрастен, не само буквално но и емоционално( тоест със стари разбирния) да възпитава човек който ще живее в 21 век?

# 114
[Майка ми е малко по назад с материала по отношение на новостите сега, на 50 г.е , но пък винаги се съобразява с моите и тези на мъжа ми изисквания за гледане на малката, не че и тя не ми мрънкаше за разни неща,но бързо се разубеждава и възприема.

Стига, бе жена! Значи само след 6 г. аз ще бъда в категорията "възрастен от началото на миналия век с остарели разбирания и неспособен да отглежда собствените си деца"!!!??? Смяташ, че съм изкуфял дъртофел, дето си мисли, че е добре да се отдадеш на порока, а не да си учиш уроците в училище? Или ще подстрекавам младежите, които по някаква странна ирония на съдбата ми се падат дъщеря и син, да вършат нередни неща? Да говорят неправилно, да пишат неграмотно, да се хранят предимно с близалки, да смъркат кокаин, да са невъздържани, груби и агресивни? Защо си мислите, че хората, които са по-възрастни от вас, непременно изповядват коренно противоположен морал, не разпознават кое е добро и кое е лошо, сервират на масата основно чипс, зрънчо и желирани бонбони? Смятате, че двадесетгодишните единствено знаят как се възпитава дете?
В началото на темата лекомислено реших, че говорим за някакви случайно оцелели вкаменелости, които са били тийнейджъри по времето на Септемврийското въстание, но все повече започвам да се изумявам, че спрягате под знаменателя "възрастен човек" жени, които все още могат да раждат и мъже, които определено не ползват Трибестан.
Бъдете малко по-толерантни както към свекървите си, така и към майките си. Или смятате, че те не са ви възпитали добре, не са се грижили за вас, хранили са ви с отрова и по чудо сте оживели и сте станали хора, чак когато сте станали майки и сте разбрали от умните книжки как точно се отглежда дете?

# 115
Еми това са все комунистически изрази на едно сдухано поколение- "няма лесно в живота"," по-умният отстъпва"," какво ще кажат хората" и т.н. И аз много ги мразя. Не желая детето ми да получава съвети от хора с "робска психика".

Как с лека ръка категоризира цяло едно поколение  ooooh! Ти явно не си от това поколение, вероятно си от следващото: "Най-голямата грешка на прехода". Описанието ти на по-възрастните от нас и критерия ти за "стар човек" дават представа за нашето поколение - възпитавано и отраснало в зората на демокрацията. И сега ние - Грешките на прехода с най-абсурдната и объркана ценностна система сме с големите претенции, че света започва от нас и от своя страна ще възпитаме нашите деца - тези, които тъпчат главите на съучениците си в писоара, разфасоват се помежду си и могат да те напсуват на пет езика  Peace Е да ама сме готини, нямаме нищо общо с комунизма и сме по-по-най по всички параграфи  Joy  hahaha

# 116
  • най-шареното място
Може, но не трябва.
Макар да гледах детето си в бебешките му месеци по супер напредничеви школи, винаги мнението на майка ми е било ценно за мен. НИкакви книги не могат да наваксат опита й.

Определено става въпрос и за манталитет и възпитание, макар че се съмнявам как невъзпитана баба, ще е отгледала възпитана мама... Нещо на пази Боже сляпо да прогледа ми прилича работата.

А не трябва защото те не трябва да гледат /отглеждат има предвид/ децата. А ако го правят често, то пак е в ролята на дететгледач, а не на родител. Родителят носи отоговорност.А детегледачаът следва неговата политика.

# 117
  • В светлината на слънцето
[Майка ми е малко по назад с материала по отношение на новостите сега, на 50 г.е , но пък винаги се съобразява с моите и тези на мъжа ми изисквания за гледане на малката, не че и тя не ми мрънкаше за разни неща,но бързо се разубеждава и възприема.

Стига, бе жена! Значи само след 6 г. аз ще бъда в категорията "възрастен от началото на миналия век с остарели разбирания и неспособен да отглежда собствените си деца"!!!??? Смяташ, че съм изкуфял дъртофел, дето си мисли, че е добре да се отдадеш на порока, а не да си учиш уроците в училище? Или ще подстрекавам младежите, които по някаква странна ирония на съдбата ми се падат дъщеря и син, да вършат нередни неща? Да говорят неправилно, да пишат неграмотно, да се хранят предимно с близалки, да смъркат кокаин, да са невъздържани, груби и агресивни? Защо си мислите, че хората, които са по-възрастни от вас, непременно изповядват коренно противоположен морал, не разпознават кое е добро и кое е лошо, сервират на масата основно чипс, зрънчо и желирани бонбони? Смятате, че двадесетгодишните единствено знаят как се възпитава дете?
В началото на темата лекомислено реших, че говорим за някакви случайно оцелели вкаменелости, които са били тийнейджъри по времето на Септемврийското въстание, но все повече започвам да се изумявам, че спрягате под знаменателя "възрастен човек" жени, които все още могат да раждат и мъже, които определено не ползват Трибестан.
Бъдете малко по-толерантни както към свекървите си, така и към майките си. Или смятате, че те не са ви възпитали добре, не са се грижили за вас, хранили са ви с отрова и по чудо сте оживели и сте станали хора, чак когато сте станали майки и сте разбрали от умните книжки как точно се отглежда дете?
smile3521 newsm10

# 118
  • София

Нм, дам - аз пък се чудя - как ли се бият помежду си тези майки на майки и бащи за привилегията да изкарат още един трудов стаж в носкоквалифициран, тежък - психически, че и физически, с дълги часове работен стаж...

# 119
Еми това са все комунистически изрази на едно сдухано поколение- "няма лесно в живота"," по-умният отстъпва"," какво ще кажат хората" и т.н. И аз много ги мразя. Не желая детето ми да получава съвети от хора с "робска психика".

Как с лека ръка категоризира цяло едно поколение  ooooh! Ти явно не си от това поколение, вероятно си от следващото: "Най-голямата грешка на прехода". Описанието ти на по-възрастните от нас и критерия ти за "стар човек" дават представа за нашето поколение - възпитавано и отраснало в зората на демокрацията. И сега ние - Грешките на прехода с най-абсурдната и объркана ценностна система сме с големите претенции, че света започва от нас и от своя страна ще възпитаме нашите деца - тези, които тъпчат главите на съучениците си в писоара, разфасоват се помежду си и могат да те напсуват на пет езика  Peace Е да ама сме готини, нямаме нищо общо с комунизма и сме по-по-най по всички параграфи  Joy  hahaha
  То и по ваше време е имало ненормалници които са се "разфасовали помежду си", но тогава не се е говорело за това, не сте смеели да гъкнете даже! Комунизма така ви е държал на stand by , че само сте козирували,марширували и сте се съгласявали.

Общи условия

Активация на акаунт