Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 388
  • 330
  •   1
Отговори
# 90

В същото време има много млади хора (родители) на по 20-25, които живеят и възпитават с такъв чудовищен комунизъм в главите си, че думи нямам.
  Е ако са на 20 няма как да помнят комунизма - тогава падна режима, а тези на 25 също не биха могли да имат ясни спомени.
Аз самата нямам такива.

# 91
Само аз ли схванах,че се говори точно за отглеждане на детето ?За възпитание на детето(което начинание,няма как да бъде осъществено с 1-2-3 часа дневно или през ден)?Или съм сгрешила,пък то грешката била вярна?
И според мен е от ясно по-ясно, че става въпрос за отглеждане на детето. Но все ще се намери някой широкоскроен умник дето да търси под вола теле.

# 92
По тази тема е нормално мненията да са от едната крайност до другата.Не съм чела другите теми на авторката и не знам с какво е втрещявала форумския народ.
Но по повод тази и тема-всеки мери със своя си аршин.Който е видял помощ и добро отношение към детето си от баби и дядовци, може и да не приема обратното мнение- разбираемо.
Аз винаги съм искала детето ми да има до себе си примера и по-улегналото поведение на грижовна баба, например,уви.
Баба има, но нито е грижовна, нито е пример за детето ми.Винаги мога да го оставя при нея, но последиците не са приятни и то най-вече за малчо.Без значение дали става въпрос за отглеждане или малко помощ, не искам когато взимам детето си от там то със сълзи да ме пита-"Мамо, баба каза, че не ме обичаш и за това не ми разрешаваш да пия кола!"...или пък нещо друго забраненено-това е само пример.На какво точно ще го научи тази баба?!
Но да си кажа, завиждам благородно на всички имали късмета майките им или свекървите наистина да милеят за най-доброто за детето.
  bouquet

# 93

В същото време има много млади хора (родители) на по 20-25, които живеят и възпитават с такъв чудовищен комунизъм в главите си, че думи нямам.
  Е ако са на 20 няма как да помнят комунизма - тогава падна режима, а тези на 25 също не биха могли да имат ясни спомени.
Аз самата нямам такива.

Не го помнят, но мислят и живеят като отгледани и възпитани по "онова" време. И по-точно - мързеливи са, инертни, скатават от работа, вечно някой им е длъжен и прочее...

Но това е няколко идеи извън темата.

Иначе valerie е права, но според мен донякъде. Психолозите твърдят, че идеалната среда за отглеждане на семейство е тип "италианска къща" - с всичките там баби, дядовци, лели, братовчеди.

Но аз съм малко крайна по отношение на това, с кого и по колко време контактува дъщеря ми. Например, и моя, и бащата на мъжа ми много я обичат, чудесно си играят с нея, но пък речникът им е обременен с изрази като "няма лесно в живота", "това не може, онова не трябва". Не бих искала да я облъчват с подобни стереотипи и за това не ги смятам за подходящи да я възпитават.

# 94
Еми това са все комунистически изрази на едно сдухано поколение- "няма лесно в живота"," по-умният отстъпва"," какво ще кажат хората" и т.н. И аз много ги мразя. Не желая детето ми да получава съвети от хора с "робска психика".

# 95
За един няма лесно в живот, за друг всичко е късмет ... Какво от това? Хората са различни, не е лошо и децата от малки да го знаят. Освен това най-устойчивите модели идват от безусловната любов и най-силните авторитети, родителите трябва да се погрижат да се превърнат в такива.
Синът ми няколко пъти е виждал единият си прадядо, преди да навърши годинка, защото живееше сравнително далече. Два месеца след като почина, като отидохме на гости в Казанлък, го търсеше навсякъде в апартамента и озадачено питаше през цялото гостуване "Къде е дядо Ицо? Той пее." Радвам се, че имаше възможност да го познава. Беше прекрасен човек, лека му пръст.

# 96
  • В светлината на слънцето
Може. Определено не е до възраст. До възпитание, манталитет и мироглед е. Познавам и прости възрастни хора, познавам и прекрасни, умни и начетени, пак толкова възрастни.
Както и има прости млади хора.  Wink Със сигурност възрастта не е критерии!  Peace

Подкрепям на 100%  Peace Ето и един пример за много възрастен човек (догодина април ще стане на 90, да е жив и здрав), който мисля че има на какво да научи не едно, а много повече от едно деца. Валери Петров.  Peace

# 97
Може. Определено не е до възраст. До възпитание, манталитет и мироглед е. Познавам и прости възрастни хора, познавам и прекрасни, умни и начетени, пак толкова възрастни.
Както и има прости млади хора.  Wink Със сигурност възрастта не е критерии!  Peace

Peace

Светът е пълен с пропаднали,образовани хора!
Познавам младежи на по 60 и старци на по 20! Peace

# 98
Спред мене може, даже силно се надявам, като имам нужда " възрастния човек" да ми помогне Peace

# 99
Разбира се, че може. Стига възрастният човек да има достатъчно енергия и физическата възможност да се занимава с детето.

# 100
Може по принцип, но като гледам как кварталните бабички си гледат внуците - не.
Постоянно тормозят децата, че ще настинат ако са без яке/елече/шапкла/шал. Плашат ги с чичо доктор и чичо полицай, карат ги да си изяждат всичко. Навикват ги за всяко нещо и съобразяват дневния режим със сериалите, които следят.
Да не говорим като помъкнат децата с тях да си попълват рецептурните книжки и половината ден са в поликлината и после в аптеката.
Наблюденията ми са, че децата, гледани от баби са доста изнервени.

# 101
  • София
Само родителите възпитават. Бабите и дядовците могат да отглеждат, глезят и научават детето на определени неща, но възпитанието е приоритет на родителите по много причини. Дори и в избора им дали да оставят детето си на бабата за постоянно или не. Хора с различни от моите възгледи за отглеждане и възпитание има от всички възрасти, та не бих казала, че имам предразсъдъци по този показател. Друг е въпросът дали по- възрастните хора могат да бъдат натоварвани с такава тежка отговорност и ангажимент, какъвто е целодневното  отглеждане на дете.

# 102
Кристофер, я ми поразясни малко какъв е този чудовищен комунизъм, с които младите родители възпитаваме децата си? Че нещо не схващам...

# 103
Кристофер, я ми поразясни малко какъв е този чудовищен комунизъм, с които младите родители възпитаваме децата си? Че нещо не схващам...

newsm10 newsm10 newsm10

# 104
Само родителите възпитават. Бабите и дядовците могат да отглеждат, глезят и научават детето на определени неща, но възпитанието е приоритет на родителите по много причини. Дори и в избора им дали да оставят детето си на бабата за постоянно или не. Хора с различни от моите възгледи за отглеждане и възпитание има от всички възрасти, та не бих казала, че имам предразсъдъци по този показател. Друг е въпросът дали по- възрастните хора могат да бъдат натоварвани с такава тежка отговорност и ангажимент, какъвто е целодневното отглеждане на дете.
Напълно подкрепям това мнение.
Кристофер бих Ви посъветвала да попрочетете малко класическа българска литература, ако го направите ще установите, че изрази които Вие считате за типично комунистически като "по умния отстъпва" или " няма лесно" "какво ще кажат хората" и пр., ги има и там. Ако си направите труда и попрочетете История на България, ще се убедите, че овчедушието е народна черта, във всеки етап от историческото развитие. Просто тази народностна черта е ползвана от всички управляващи ни до момента

Общи условия

Активация на акаунт